Sinan Meydan Kimdir?

sinan-meydan

 

Sinan Meydan kimdir?” sorusu için verilen cevap Türk tarihçi, araştırmacı yazar ve köşe yazarı olmaktadır. Birçok eseri kaleme almış olan tarihçi yazar Sinan Meydan, kitaplarında ağırlıklı olarak Atatürk’ün hayatı, tarih ve dil çalışmaları ile Cumhuriyet tarihine değinmektedir. Halk TV’de ve Kanal 99’da “Saklı Tarih” programı ile canlı yapmaktaydı. Sinan Meydan’ın birden fazla internet haber sitelerinde ve dergilerde yazılarına yer verilmektedir. Bazı tarihi filmlerde danışmanlık yaptığının da altı çizilmektedir. Tarihçi yazar ayrıca, ülke genelinde çok sayıda konferansa ve TV programına da katılım göstermektedir. Sinan Meydan, 2017 senesinden beri Sözcü gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır ve bir dönem de yakın tarih dersleri verdiği de belirtilmektedir.

 

Sinan Meydan Hayatı

Yakın dönem Türk tarihi ile ilgilenenlerin ve kitaplarını okuyanların “Sinan Meydan kimdir nerelidir?” sorularına yanıt aradığı bilinmektedir. 1975 yılında Artvin’in Şavşat ilçesinde dünyaya gelen yazarın ilk ve orta öğrenimini de aynı ilçede tamamladığı kaynaklardan öğrenilmektedir. 1993-1997 yılları arasında da yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde gördüğü ve mezun olduğu bildirilmektedir. Sayın Meydan’ın üniversite yıllarından itibaren Atatürk ve yakın tarih üzerinde incelemeleri bulunmaktadır. 

1997 yılı itibariyle de Ön Türk Tarihi, Atatürk ve Cumhuriyet tarihi üzerinde çalışmakta ve İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkiye Cumhuriyeti Tarih Ana Bilim Dalında yüksek lisansını tamamladığı da öğrenilmektedir. Sinan Meydan kitapları merkezi ise genelde Atatürk olmaktadır. 20 yıldan fazla bir zaman Atatürk üzerine çalışan yazar, Onu şu kelimeler ile tanımlamaktadır.

  1. Tam bağımsızlık (antiemperyalizm),
  2. Çağdaşlık (muasırlaşma),
  3. Ulusal Egemenlik (demokrasi).

Yapıtlarında Atatürk’ün hayatı kadar, tarih ve dil çalışmalarına yer verirken Cumhuriyet tarihini de atlamamaktadır. Sinan Meydan’ın “Çanakkale Savaşları” konulu bir tarihi roman ve “Atatürk’ün Tarih ve Antropoloji Çalışmaları” konulu bir araştırma eseri üzerinde yoğunlaştığı da belirtilmektedir. Özel bir eğitim kurumunda “Yakın Tarih” dersleri de veren Meydan, İlk Kurşun ve Güncelmeydan gibi internet haber sitelerinde ve Bütün Dünya dergisinde de yazılarının yer aldığı işaretlenmektedir. Sinan Meydan’ın yurt genelinde pek çok konferans, söyleşi ve tartışma programlarına da katıldığı bilinmektedir. Bunların arasında İlber Ortaylı Sinan Meydan yerel bir belediyenin söyleşisine beraber katıldığı da eklenmektedir. 

Sinan Meydan babası Müzellef Meydanı, öğretmenlikten emekli olduktan sonra Şavşat’ta bir lokanta işletmeye başladığı yazılmaktadır. Sinan Meydan 17 Ocak 2022’de babasını kaybetmiştir.  “Sinan Meydan alevi mi?” sorusuna kaynaklardan incelendiğinde herhangi bir bilgiye ulaşılamamaktadır.  

 

Sinan Meydan Kaç Yaşında?

1975 yılında doğmuş olan tarihçi 47 yaşındadır.

 

Sinan Meydan Nereli?

Sinan Meydan Artvin Şavşat’ın Saylıca Köyü’ndendir. 

 

Sinan Meydan Hangi Okullarda Eğitim Almıştır?

Sinan Meydan ilk ve orta öğretimini memleketi Artvin’de, Vahdettin Yıldız Okulunda ve Şavşat Lisesi’nde bitirmiştir. 1997 yılında da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden mezun olmuştur. Bunun yanında Sinan Meydan, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkiye Cumhuriyeti Tarih Ana Bilim Dalında da yüksek lisansını tamamlamıştır. 

 

Sinan Meydan Evli mi?

Yazar evlidir ve Sinan Meydan Özlem Akkoç çiftinin 2 kızı vardır. 

 

Sinan Meydan Çocukları Kimlerdir?

Sinan Meydan, İdil Maya ve İlay Melek isimli iki kız çocuk babasıdır.  

 

Sinan Meydan Hangi Gazetede Yazıyor?

Sinan meydan yazıları Sözcü Gazetesinde yayınlanmaktadır. Yazarın tarih hakkındaki köşe yazıları 2017 yılından beri her pazartesi günü bu gazetede çıkmaktadır. 

 

Sinan Meydan Eserleri

Sinan Meydan eserleri bazıları şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Bir Ömrün Öteki Hikayesi: Atatürk, Modernizm, din ve Allah (2002)
  • Beyaz Kule Sinan Meydan (2004)
  • Atatürk ve Kayıp Kıta Mu Sinan Meydan (2005)
  • Son Truvalılar, “Truvalılar, Türkler ve Atatürk” (2005)
  • Sarı Lacivert Kurtuluş, “Kurtuluş Savaşı’nda Fenerbahçe ve Atatürk” (2006)
  • Atatürk ve Kayıp Kıta Mu-2 Köken (2008)
  • Atatürk’ün Gizli Kurtuluş Planları “Parola Nuh” (2009)
  • Sarı Paşam “Mustafa Kemal, İttihatçılar ve II.Abdülhamit (2010)
  • Atatürk ve Türklerin Saklı Tarihi “Türk Tarih Tezinden Türk-İslam Sentezine” (2010)
  • El-Cevap (2013)
  • Aklı Kemal Sinan Meydan (2014)
  • Öteki Mehmed Akif: Vaiz (2015)
  • Panzehir (2015)
  • Sinan Meydan Atatürk ve Allah Arasında (2017)
  • 1923, “Kurtuluş Ayarlarına Dönmek” (2017)
  • Yüzyılın Kitabı, “Yüzyılın Lideri” (2018)
  • Atatürk Etkisi (2018)
  • Cumhuriyet Tarihi Yalanları Sinan Meydan 1. Kitap(2019)
  • Sinan Meydan Hafıza Kitabı (2019)
  • Cumhuriyet Tarihi Yalanları 2. Kitap (2021)
  • Sinan Meydan Pusula (2021)
  • Anahtar (2022)

Sinan Meydan’ın kitap olarak basılan yapıtları yanında gazete köşe yazıları, dergi ve internet haber sitelerinde yazıları da kendini göstermektedir.  Sinan Meydan Vahdettin Dosyası adı altındaki 9 bölümlük yazı dizisi de bu yazılar arasında yerini almaktadır. 

 

Sinan Meydan Kaç Kitabı Var?

Sinan Meydan kaç kitabı var? konusuna cevap arayanlara yanıt verilmesi gerekirse kırkın üzerinde eseri bulunduğu vurgulanmaktadır.  

 

Sinan Meydan İlk Kitabı

Tarihçi Sinan Meydan kitapları arasında ilk kitabı ise “Bir Ömrün Öteki Hikâyesi: Atatürk, Modernizm, Din ve Allah” olmaktadır. 

 

Sinan Meydan Son Kitabı

Sinan Meydan son kitabı da “Yakın Tarih İçin Anahtar”dır. Sinan Meydan yeni kitabı açıklaması ise “Özgür Olmak İçin Güzel Bir Gün”dür. Bu son kitabında Atatürk’ün önderliğinde Cumhuriyet devriminin kapısının açıldığını vurgulayan Meydan, Cumhuriyet’in ilanından sonra yaşanan pek çok olaya da değinildiğini belirtmektedir. Yakın tarihten önemli derslerin çıkarılacağını ve Türkiye’nin bugünkü durumunun anlaşılacağını da eklemektedir. 

 

Sinan Meydan En Çok Okunan Kitabı

Sinan Meydan’ın bütün eserlerinin ilgi gördüğü uzmanlar tarafından söylenmek ve bununla birlikte “Cumhuriyet Tarihi Yalanları 1” ve “Cumhuriyet Tarihi Yalanları 2” kitaplarının da en çok okunanlar olduğu vurgulanmaktadır. Yine bilirkişilerce iletilen kaynaklara göre yazarın eserlerine yansıttığı Sinan Meydan İsmet İnönü,  Sinan meydan Lozan Antlaşması, Sinan Meydan Adnan Menderes, Sinan Meydan Kemalizm, Ali Şükrü Bey Sinan Meydan ve Abdülhamit Sinan Meydan konuları okurlarda büyük ilgi uyandırmaktadır. Ayrıca bu konulara gazetedeki köşe yazılarında da değinmektedir. 

Bunun yanında bilirkişilerce “Akl-ı Kemal Atatürk’ün Akıllı Projeleri” 1-2-3-4-5 serileri başucu kitabı niteliği taşımaktadır. Örneğin bu serinin 5. Kitabında Akl-ı Kemal’in yani Atatürk’ün aklının, akıllı projelerine yer vermektedir. Sinan Meydan bu kitabında Atatürk’ün yüzen fuar projesinden, musiki ve sanat projesinden, çağdaş üniversite, modern Ankara, sağlık ve insanlık projelerini kapsamlı bir şekilde kaleme almaktadır. Yine aynı serinin içinde 4. Cilt ile incelenmiş olan diğer projeler olan uçak sanayi, dinde öze dönüş ile tarih ve dil tezleri projeleri geniş şekilde incelenmektedir. 

 

Sinan Meydan Aldığı Ödüller

Sinan Meydan’ın aldığı ödüller belirtilmek istenirse aşağıda sıralanmaktadır.

  • Aydınlanma Mücadelesi Dalında Uğur Mumcu Ödülü – ÇGD Eskişehir Şubesi 29. Uğur Mumcu Ödülleri (2022)
  • İlk Adım Onur Ödülü – Samsun Eğitim İş Sendikası (2022)
  • Başöğretmen Atatürk Onur Ödülü – Antalya Büyükşehir Belediyesi (2022)
  • 25. Troyo Kültür Sanat Ödülleri Atatürkçülük – Troyo Folklor Araştırmaları Derneği (2018)


 
Etiketler: Sinan Meydan Hayatı, Sinan Meydan Nereli?, Sinan Meydan Son Kitabı, Sinan Meydan Eserleri
Aralık 26, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı