3 Soru 3 Cevap: Farma Efe Nergiz

3 Soru 3 Cevap: Farma Efe Nergiz

1- İlk romanınız Hayalkâr, postmodern edebiyat akımının güncel ve başarılı bir örneği olarak öne çıkıyor. Bu tarihi/fantastik hikâyeyi kaleme alırken nelerden, nerelerden beslendiniz?

Anadolu'nun en doğusu belleğimde kitaplarla yer etti, batısı ise bir yaşayış.  Hayalkâr, sanırım içinde büyüdüğüm o coğrafyanın kaygılarını, medetsizliğini, dik kafalılığını ve bunların yanında tabiata ve nebatata olan düşkünlüğünü doğunun egzotik tadı ve dokusuyla birleştiren uzamsal bir uzuv gibi. Her ne kadar düşsel bir serüven gibi görünse de tarihe dayanan gerçeklerle yıkanmış bir metafordur esasında. Gerçek, düşsel bir masalın içinde yerini çok sevmiş bir taş gibi daima oradadır. Bizimledir. Tarihin bu pek de görünür olmayan gerçekleri beni Ortadoğu'nun unutulmaya yüz tutmuş dinlerine götürdü. Onları gövdelendirecek kadar bağ bulamadım ve bulamadıkça daha çok meraklandım sanırım. Nihayet sorduğum soruların yanıtları Topaz'ın soluğunda kendine bir gövde edindi bir bir. Arzu ettiğim asırlardır olagelmiş sorunsalların çözümü değil elbette, bu sadece ötekileştirilen her şey için okur indinde duygusal bir kavrayış yaratma çabasıdır. 

2- Bugüne kadar okurdan ne tür tepkiler aldınız? Anlatmak istedikleriniz karşılığını buldu mu sizce?

Yazmak benim için kutsal bir mabet değil. Buraya sığınmıyorum. Ancak elbette arzu ettiğim aynı dile inananlarla aynı ruhların koridorlarında buluşabilmek. Birbirimizi yaralarımızdan sevip kollayabilmek uğraşısı da diyebilirim buna sanırım.  Cansiperane anlatmaya çalıştığımı yine cansiperane anlamaya çalışanlarla altı çizilen bazı cümlelerde buluşabilmek, aynı yerleri acıyan yerlerinden sevmek harika bir histi. Elbette, bilhassa dil mevzusunda aynı hislerde buluşamadıklarım oldu ve olacaktır. Ancak dil, aynı zamanda bir çizgidir diye düşünüyorum ve dik yürümek gerek edebiyatın yolunda sanki.

3- Yazma süreciniz nasıl ilerler? Belirli rutinleriniz var mı?

Yazmak başlı başına bir yürüme benim için. Yaşayış biçimi. Belli bir düzeneğim asla yok. Kendim bile bilmiyorum yolda başıma gelecekleri. Yol getiriyor her şeyi.       

Etiketler: röportaj, 3 Soru 3 Cevap: Farma Efe Nergiz
Haziran 23, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı