• Stoktakiler
  • 45 Ürün

Siyasi Kitaplar

 

Siyaset Nedir?

Siyaset Arapça seyis kelimesinden türemiş bir terimdir. Gözetip koruma, ehlîleştirme, terbiye etme gibi anlamlara gelen siyaset. Devlet işlerini düzenleme, yürütme olarak da tanımlanmaktadır. Toplumun işlerini üzerine alma, yönetme, yürütme, insan topluluklarını yönetme sanatı olarak da tarif edilmektedir. Aynı zamanda siyaset sosyal bir bilim dalı olarak da bilinmektedir. Politika ise insanların yaşam standartlarını yükseltmek amacıyla hükümetlerin uyguladığı tüm sistemleri kapsayan bir kavramdır. Bu iki kavram birbirine karıştırılabilmektedir. Çünkü doğu toplumlarında siyaset kontrol altına alınma, terbiye edilme anlamında kullanılmaktadır. Batı toplumlarında ise politika modernleşme yolunda atılan adımları kapsamaktadır. 

Politika çeşitli gruplar, lobiler, yöneticiler tarafından da yapılmaktadır. Siyaset ise akademisyen ve siyaset bilimciler tarafından yürütülmektedir. Bu kapsamda bu kavramlar edebi bir tür olarak edebiyata yansıtılmıştır. Politika ve siyaset bilimi kategorisinde birçok kitap bulunmaktadır. Siyasi kitaplar, politika kitapları, zengin içeriğe olan kitaplardır. Önemli gazeteci ve siyasi yazarlar tarafından yazılmış oldukça fazla okurlarına sunulmuştur. Siyasi kitaplar, siyasi konulara ve kavramlara ilgi duyanlar tarafından tercih edilmektedir. Bu kapsamda yazılmış kitapları okumak ve bu kitaplardan fayda sağlamak okurların bilgilerinin artmasına imkân sunması bakımdan önemlidir. Ancak temel siyaset kitapları hangi dönemi anlatıyor ise o dönemi anlatan yazarın siyasi görüşünü yansıtabileceği için mutlaka bilgilerin doğruluğunun teyit edilmesi gerekmektedir. Bu şekilde daha tarafsız bilgiler elde edilecektir 

Siyaset ile ilgili kitaplar, ilgi duyanlara merak edenlere, siyasetle uğraşmak isteyenlere kılavuz niteliğindedir. Siyasilerin politikaları, vatandaşların yaşam kalitesini etkilemektedir. Bu sebeple vatandaşlar ülkelerinin veya kendilerini yöneten kişilerin politikaları hakkında bilgi sahibi olmaları bakımından siyaset ile ilgili kitaplar okumaktadırlar. Çünkü bu politikalar vatandaşların siyasi görüşünü etkilemekte ve farklı siyasi görüşlere oy verme tercihini belirlemektedir. Bu kapsamda doğru karar alıp verme açısından hem bireysel hem de toplumsal görevlerini düzgün yerine gitme açısından temel siyaset kitapları oldukça bilgilendirici içeriklerle donatılmıştır.

Siyaset ile İlgili Kitaplar

Siyaset ile ilgili kitaplar, Türk ve dünya siyasetini konu alan kitaplar olarak iki başlığa ayrılmaktadır. Türk ve Dünya siyasetinde iz bırakan önemli kişilerin yazdığı veya yer aldığı birçok eser bulunmaktadır. Türk Edebiyatında, Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün siyasi düşünceleri,  dış politikadaki görüş ve önerilerini ele alan kitaplar oldukça ilgi gören kitaplar olarak öne çıkmaktadır. Atatürk ile ilgili kitaplar herkesin kütüphanesinde bulunan ve devletin kuruluşu il ilgili bilgiler veren kitaplardır. Okunması gereken politik kitaplar listesinde başta olan, dünya edebiyatında önemli bir yere sahip olan Platon’un Devlet geniş okur kitlesine ulaşmıştır. Kitapta mutlu bir toplum konusu işlenmektedir. Başyapıt olarak nitelendirilen kitap, toplumun her sınıfının erdem sahibi olduğunu vurgulanmaktadır. 

Siyasi kitaplar geçmişte yaşanmış ve günümüze etkileri olan siyasi düşünceler ile günümüzde yaşanan ve geleceğe etki edebilecek siyasi olayları anlamak ve bilgi birikimini arttırmak için önemlidir. Türk ve dünya siyasetini anlatan kitaplar genelde gerçek olaylar veya gerçek olaylardan etkilenerek yaratılan kurgu hikâyelerden oluşmaktadır. Yazarlar hikâyelerinde genelde gerçek isim kullanmadan kurmaca karakterlerle hikâyeyi anlatmaya çalışır. Politik kitaplar siyasi tarihte meydana gelen olayları anlatırken tarihi doküman ve çeşitli belgeler sunarak anlatmaktadır. Kemal Tahir, Halil İnalcık, Orhan pamuk gibi yazarlar bu türün sevilen ve bilinen yazarları arasında öne çıkmaktadır.

Türk ve dünya siyasetini etkileyen kitapları set halinde satın almakta mümkündür. Siyasi kitap önerileri politik kitapları okumak isteyenler için yol gösterici olmaktadır. Dünya siyaseti hakkında Platon, Aristo, J.J. Rousseau, Machiavelli, Karl Marx, Adolf Hitler önemli siyasi yazarlar olarak dikkat çekmektedir.  Ayrıca politik kurgu roman kitapları genellikle olmuş ya da olması muhtemel iki ülke arasındaki sıcak ve soğuk savaşı konu almaktadır. İki ülke arasındaki politik siyasi ve askeri konulardaki mücadele politik kurgularda anlatılmaktadır. Siyasi romanlar edebiyatımızda roman türü bakımından oldukça önemlidir. Siyasi teoriler, siyasal sistemler, siyasi olaylar başlıca konularını oluşturmaktadır. Başrollerinde ise siyasetçiler bulunmaktadır. Ancak romanda siyasi karakterler, genellikle kurgu isimler ile anlatılmaktadır. Türk edebiyatında siyasi romanlar Tanzimat dönemi, Meşrutiyet dönemi, Milli mücadele dönemi olarak farklı başlıklar halinde ele alınmıştır. Bu dönemde yazılmış ve dönemin şartlarını anlatan kitaplar okurların beğenisini kazanmıştır. 

En Çok Okunan Siyasi Kitaplar

En çok okunan siyasi kitaplar alanında en popüler yazarların yazdığı kitaplar olarak bilinmektedir. Bu kitaplar klasik ve modern döneme ait kitaplar olarak farklı zamanlarda yazılmıştır. Yusuf Has Hacip’in ‘Kutadgu Bilig’ eseri adalet, hukuk ve siyaset üzerine 11. Yüzyılda yazılmış önemli eserden biridir. Okunması gereken siyasi kitaplar arasında yer alan bu kitapta yazar, yöneticilere bilgiler vermektedir. Aynı şekilde Nizamülmülk’ün ‘Siyasetname’ kitabı, dünya tarihinin en önemli siyaset konulu kitaplardan biri olarak bilinmektedir. Kitapta devlet adamları ve yönetim şekilleri anlatılmaktadır.

Politik kitaplar listesi incelendiğinde en çok okunan kitaplardan biri de George Orwell’in ‘1984’ kitabıdır. Kitapta bireyler arası eşitsizlik ve özgürlük konuları ele alınmıştır. Dünya edebiyatında ses getiren politik romanlardan biri olarak öne çıkmaktadır. Bir döneme damgasını vuran Adolf Hitler, ‘Kavgam’ kitabı ile siyasi kitap kategorisinde yerini almaktadır. Kitap kapitalizm, sosyalizm, faşizm konuları ele alınırken Hitler’in hayatını anlatan otobiyografik bir kitap olarak da öne çıkmaktadır. Yeni çıkan kitaplar siyasi olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Murat Ağırel’in - Parsel Parsel
  • Aytunç Erkin  - Dayının Casusları
  • Soner Yalçın - İsmail Saymaz - Türkiye’de Işid 
  • Mehmet Metiner - Siyasi Erdemler Risalesi  

Tarihi siyasi kitaplar listesine en çok okunan diğer kitaplar ise şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Karl Marx, Friedrich Engels - Komünist Manifesto
  • Soner Yalçın, Doğan Yurdakul - Reis-Gladio’nun Türk Tetikçisi
  • Ziya Gökalp - Türkçülüğün Esasları
  • Nihat Behram - Darağacında Üç Fidan
  • İskender Pala - İki Darbe Arasında
  • Soner Yalçın - Teşkilatın İki Silahşörü
  • John Perkins - Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları
  • Orkun Uçar, Burak Turna - Metal Fırtına
  • Yılmaz Özdil - Adam
  • Emine Şenlikoğlu  - Çin İşkencesi
  • Niccolo Machiavelli - Prens

En İyi Siyasi Kitaplar

En İyi siyasi kitaplar insanın ufkunu açan, geçmişten ders çıkararak geleceğe yön vermesi gerektiğini vurgulayan, yaşandığı dönemi tüm gerçekliğiyle anlatan, belgelerle desteklenen kitaplardır. Okuyucunun siyasi görüşü, düşüncesi seçeceği siyasi kitapla ilişkilendirilebilmektedir. Bu sebeple en iyi siyasi kitaplar kişi için göreceli olabilmektedir. Ancak tüm dünyada başyapıt olan, her kütüphanede bulunması gereken siyasi kitaplar da bulunmaktadır. Platon'un ideal devlet düzenini anlatan ‘Devlet’ kitabı en iyi siyasi kitap listesinde ilk sıralarda yer almaktadır. Nizamülmülk’ün Siyasetname kitabı yine bir diğer başyapıt olarak öne çıkmaktadır. Farabi’nin ‘İdeal Devlet’, Aristoteles’in ‘Politika’, George Orwell ‘1984’ John Locke ‘Hükümet üzerine incelemeler’ ve Francis Fukuyama’nın ‘Devlet İnşası’ kitabı da mutlaka okunması gereken kitaplardan bazılarıdır. 

Türk Siyasi Kitaplar

Siyasi kitaplar, Atatürk’ün ‘Tarihini bilmeyen milletler yok olmaya mahkûmdur’ sözünden yola çıkarak okunması gereken kitaplar arasında yer almaktadır. Cumhuriyetin kuruluşu, milli mücadele döneminden başlayarak yakın tarihe kadar olan dönemi anlatan kitaplar Türk siyasi tarihi açısından önemlidir. Türk siyasetini anlatan kitaplar siyasi tarihin birer aynasıdır. Aynı şekilde Türk siyasi kitapları konuları itibari ile zengin birer hazinedir. Çünkü Türk siyasi tarihini anlatan kitaplar o dönemde kitle iletişim araçlarının olmamasından dolayı en uygun propaganda aracı olarak kullanılmıştır. Türk siyasi tarihin anlatıldığı romanlar şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Yakup Kadri Karaosmanoğlu - Hüküm Gecesi -1927
  • Yakup Kadri Karaosmanoğlu - Sodom ve Gomore-1928
  • Yakup Kadri Karaosmanoğlu - Ankara-1934 
  • Yakup Kadri Karaosmanoğlu - Bir Sürgün- 1937
  • Reşat Nuri Güntekin - Yeşil Gece-1928
  • Mehmet Rauf - Kurtuluş Halas -1929
  • Halide Edip Adıvar - Ateşten Gömlek-1922
  • Sadri Ertem - Çıkrıklar Durunca-1930 
  • Sabahattin Ali -  Kuyucaklı Yusuf-1937, 
  • Sabahattin Ali -İçimizdeki Şeytan - 1940
  • Mehmet Murat Bey -Turfanda mı yoksa Turfa mı -1890
Daha Az Göster