• Stoktakiler
  • 2 Ürün

Polisiye Kitaplar

En İyi Polisiye Romanlar

Polisiye romanlar, zekici planlanarak işlenmiş bir cinayetin nasıl işlendiğini okuyucuyla birlikte bulmaya çalışılan roman türüdür. Polisiye kitaplar işlenmiş bir cinayet etrafında şekillendiği için cinayet romanları diye de geçmektedir. Cinayet kitapları, cinayeti işleyen katil, cinayet ve cinayeti çözüme kavuşturmaya çalışan polis üçlüsü üzerine kurulmuş eserler olmaktadır. Nefes kesen kurguları sayesinde okuma keyfini en üst noktaya taşıyan edebi türlerden birisidir. 

Polisiye romanlar içerisinde okuyucunun duygularını ve heyecanlarını zirvede tutmayı başaran suç ve gerilim unsurlarının yoğun olarak işlenmektedir. Her an heyecan duygusunun doruklarda yaşanmasını sağlayan gerilim kitapları, sürükleyici olma özellikleri ile okuyucu tarafından bir çırpıda okunmaktadır. Cinayet, gizem, suç, şüphe unsurlarının bir araya getirildiği polisiye romanları genellikle seri katiller ve zeki polisler üzerine kurularak yazılan romanlardır. 

En iyi polisiye kitaplar, gizemi çözme işini sadece dedektif ya da polise bırakmamaktadır. Okuyucusuna da esrarı ortaya çıkarma fırsatı sunmaktadır. İşlenen suç mantıklı fikir yürütme sonucu açığa çıkarılmaktadır. Türk ve Dünya edebiyatında ustaca yazılmış pek çok polisiye romanlar bulunmaktadır. Bu kapsamda en iyi polisiye kitap önerileri şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Doğu Ekspresinde Cinayet-Agatha Christie: Polisiye gerilim kitapları içerisinde dünyaca tanınmış yazarın yazmış olduğu eserleri arasında yer almaktadır. Gece yarısından sonra artan tipi sebebiyle Doğu Ekspresinin yoluna devam edemez hale gelmesiyle başlayan roman, sonrasında bir cinayet ile sürükleyici bir hal almaktadır. Roman defalarca bıçaklanarak öldürülen Amerikalı yolcunun kompartımanının kapısının kilitli olması ve trende yolculuk etmekte olan Hercule Poirot’in cinayeti incelemeye başlaması ile okuyucuya soluksuz bir okuma keyfi yaşatmaktadır.
  • Beyoğlu Rapsodisi-Ahmet Ümit: Türk edebiyatında en iyi Türk polisiye romanları arasında yer alan eser, Beyoğlu’nda doğup büyümüş üç eski arkadaşın ölümsüzlük merakını işlemektedir. Ölümsüzlük merakı ile başlayan ölümler ile okuyucusunu tuhaf bir serüvenin içerisinde bulduran kitap Beyoğlu sokaklarında çözülmeyi bekleyen cinayetler ile sürükleyici bir hal almaktadır. Yazarın birçok kitabı Türkçe polisiye romanlar içerisinde en çok okunan ve ilgi gören eserler arasında yer almaktadır. 
  • Hayvan Mezarlığı-Stephen King: En iyi polisiye yazarları arasında yer alan yazarın beyazperdeye aktarılan eserlerinden birisi olmaktadır. Her kitabı en çok okunanlar listesinde yer alan yazar bu eserinde okurlarını doğaüstü olaylarla bezenmiş bir hikayenin içerisinde bırakmaktadır. Karanlık sırlara ve kutsal mezarlığa gömülen ölülerin kısa sürede yeniden hayata dönmelerini konu alan eser bir solukta okunan en iyi polisiye romanlar arasında yer almaktadır.
  • Siyah Kan- Jean Christophe Grange: Polisiye romanlar arasında gerilim kitapları seven okuyuculara önerilen polisiye türü severlerin ‘‘okuduğun en iyi polisiye/gerilim romanı’’ diyeceği eserler arasında yer almaktadır. En iyi polisiye yazarları arasında yer alan yazarın av ve avcının birbirine karıştığı romanında, serbest dalış şampiyonu olan bir katil eski paparazzi ile kötülük fikrine ve kaynağına takıntılı bir gazeteciyi karşı karşıya getirmektedir. İlginç bir olay örgüsü ile gizem duygusunu son ana kadar doruklarda tutan kitap okuyucularından tam not alan gerilim kitapları arasında yer almaktadır.
  • Cehennem- Dan Brown: Daha öncesinde Da Vinci’nin Şifresi eseriyle adını duyurmuş olan yazar, gerilim kitapları dendiğinde akla gelen isimler arasında yer almaktadır. Botticelli’nin Cehennem Haritası’nı çözmek için tasarlanan romanda Dante’nin Cehennem romanında anlatılan ölüm maskesini Floransa’nın tarihi binalarında aramaya odaklanışı ele almıştır.
  • Kuzuların Sessizliği- Thomas Harris: Yazıldığı dönemde en çok okunan polisiye romanlar arasında ilk sıralarda yer alan kitap, beyazperdeye de başarılı bir şekilde aktarılan eserler arasında olmaktadır. Psikolojik gerilim türünde yazılan eser, akademiden mezun olmuş genç FBI ajanının kurbanlarını yüzen sapık bir katilin elinden bir kadını kurtarma çabasını işlemektedir.
  • Trendeki Yabancılar- Patricia Highsmith: Polisiye yazarlar içerisinde gerilim romanlarının kraliçesi olarak bilinen yazar bu romanında Amerika toplumunu eleştirmektedir. Beyazperdeyede aynı isimle uyarlanan eserde kendini iyi insan olarak tarif edebilecek sıradan kişilerin bir dizi olay sonucu en feci suçları işleyebildiği görülmektedir. 
  • Koleksiyoncu-John Fowles: Yazarın ilk eseri olan romanı birçok yayınevi tarafından geri çevrilmiş fakat yayımlandığında bugünkü ününü getiren eseri olmaktadır. Eser bir kelebek koleksiyoncusu ile, âşık olarak kaçırıp zindana kapattığı bir resim öğrencisi arasındaki "mecburi" ilişki üzerinden kadın-erkek ilişkilerinin karmaşık dinamikleri harmanlayarak okuyucuya sunmaktadır. 

En Çok Okunan Polisiye Kitapları

Polisiye roman yazarlar, kaleme aldıkları eserler ile okuyucularına zamanı unutturan yapıtlar sunmuşlardır. Okuyucusunu romanın içerisinde katili ararken ya da gizemi çözerken bulduran romanlar, okuyucuda merak duygusu uyandırarak eserin bir solukta okunmasını sağlamaktadır. Polisiye kitaplar konu olarak aşk, kuşku, para, cinayet, kötülük, delilik gibi insan doğasına dair duyguları içermesi yönüyle de bağımlılık yapan ve çok okunan türler arasında yer almaktadır. En çok okunan polisiye kitap önerileri arasında şu eserler sayılabilmektedir:

  • Bab-ı Esrar-Ahmet Ümit: Yerli polisiye roman yazarları arasında en başarılı yazarlardan olan Ahmet Ümit bu eserinde yüzyıllardır açıklanamayan ve çözüme ulaşamayan bir cinayeti el almaktadır. Yazar aynı zamanda din ve aşk konularına da değinmektedir. Yazar bu eserinde Şems ve Mevlana hakkında öğretici bilgiler de paylaşmıştır. 
  • Olasılıksız-Adam Fawer: Bilim-kurgu tarzında yazılmış en iyi roman dallarında birçok ödüle sahip olana roman en çok okunan polisiye romanlar arasında yer almaktadır. Eser, olasılık dehası bir öğretim görevlisinin bu yeteneğini kumarda kullanmak istemesini ve olayların olasılığını neredeyse kesin bir şekilde hesaplamasının başına açtığı işleri anlatmaktadır.
  • Akıl Oyunlarının Gölgesinde-Sherlock Holmes:  Arthur Conan Doyle' nin yarattığı karakter olan Sherlock Holmes, dedektif kitapları içerisinde en çok okunan ve en çok bilinen eser olmaktadır. Polisiye seri kitaplar içerisinde yer alan eserde, kıvrak zekasıyla kimsenin göremediklerini gören ve gizemli cinayetleri çözebilen Holmes’in etkileyici on iki hikayesi yer almaktadır. 
  • Ejderha Dövmeli Kız-Stieg Larsson: 2005 yılında yayımlanan eser Avrupa’da en çok okunan ve gizemli sürükleyici kitaplar listesinde yer almaktadır. Eser 2011 yılında beyaz perdeye uyarlanmıştır. 

En Yeni Polisiye Kitaplar

Soluksuz okunması ve sürükleyici özellikleri ile ön plana çıkan polisiye kitaplar, okuyucunu büyük bir merakla ve heyecanla okudukları kitap türleri arasında yer almaktadır. Okuyucunun zihnini karıştırarak bir anda okuyucuyu olayın içerisine dahil eden dedektif romanları gerilim ve heyecanın dorukta yaşanmasına sebep olmaktadır. Polisiye romanlar içerisinde en yeni romanlar şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Kayıp Tanrılar Ülkesi- Ahmet Ümit
  • Mermer Adam- Jean Christophe Grange
  • Tepenin Laneti- John Verdon
  • Tepedeki Adam- Sherlock Holmes
  • Çıplak-Hümeyra Kaya
  • İçimdeki Yabancı- Muzaffer Akyol
  • Tacizci- Lars Kepler
  • Çekiç ve Gül- Emrah Serbes
  • Bodrum Katı- Işıl Işık
  • Küllerin Günü-Jean Christophe Grange
  • Kuzenler-Karen M. McManus
  • Gölge Ölüm- Nora Roberts

Polisiye Roman Özellikleri Nelerdir?

Polisiye roman özellikleri arasında en bilineni okuyucuya soluksuz bir heyecan katarak bir suç unsuru üzerinde kurgulanması olmaktadır. Suçlunun veya suçsuzun her ana açığa çıkabileceği kurgulardan oluşmuş eserlerdir. Bu türün Batı’da ilk örnekleri olarak Edgar Allan Poe’nun Morgue Sokağı Cinayetleri ve Dostoyevski’ nin Suç ve Cezası sayılabilmektedir. Yerli olarak ise ilk Türk polisiye roman olarak Ahmet Mithat Efendi’nin Esrar-ı Cinayet romanı sayılmaktadır. 

Bu roman türleri üç temel öğeye dayanmaktadır: suçlu, suç ve polis ya da dedektif. Eser boyunca işlenen suç ya da gizem çözülmeye çalışılır ve genelde kitabın sonunda her şey açığa kavuşur. Gizem, şüphe, aksiyon, cinayet gibi konuları içinde barındıran romanlar olmaktadır. Polisiye kitap türleri konu içeriklerine göre suç polisiyesi, gerilim polisiyesi ve gizem polisiyesi olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır. Polisiye roman okuma kitapları içerisinde olaylar ve olayların sürükleyiciliği her zaman karakter derinliğinin önünde gitmektedir. 

Bu romanlarda merak duygusu; korku, heyecan, gizem ile sürekli canlı tutulmaktadır. 

Polisiye Kitap Fiyatları

Polisiye romanlar oldukça çeşitlilik göstermektedir. Bu çeşitliliğe yazarların geniş hayal gücü ve kalem ustalığı sebep olmaktadır. Polisiye romanlar okur severlerin zevk ve ilgilerine göre oldukça geniş ürün yelpazesi ile farklı yayınevleri tarafından satışa sunulmaktadır. Bu ürünlerin fiyatlarını kitabın sayfa sayısı, baskı sayısı, tasarımı, kağıt kalitesi gibi özellikler belirlemektedir. Aynı zamanda kitabın okuyucu tarafından popülerliği arz talep dengesinin değişmesine sebep olduğu için fiyat belirleyen ölçütlerden birisi olmaktadır.

 

Daha Az Göster