Klasik gitar; altı teli ve on dokuz perdesi olan, ahşaptan yapılmış bir çalgıdır. Birden fazla sesi ya da ezgiyi aynı anda çalabilmeye olanak sağlayan yapıdaki klasik gitar, bu özelliğiyle tek sesli çoğu müzikal enstrümandan ayrı bir kategoride değerlendirilebilir. Dolayısıyla çoğu çalgıdan farklı bir öğretim yolu izlenmesi gerekmektedir. Başlangıç Düzeyi Klasik Gitar Metodu isimli bu çalışma, klasik gitar eğitimine yeni başlayan bir öğrencinin heyecan ve öğrenme isteğini karşılamaya yönelik empatik bir yaklaşımla hazırlanmış, bu yaklaşım kitabın içerisindeki sistematik ve özgün alıştırmalar, çalışma parçaları ve görsellerle desteklenmiştir. Ayrıca bu metot içerisinde dünyaca tanınmış ezgilere ve Türk Müziğinden ögelere de yer verilmiştir. Başlangıç Düzeyi Klasik Gitar Metodu isimli bu kitap, düzenli ve sabırlı şekilde çalışıldığında sağlam bir temel oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.
Müzik okullarının/konservatuvarların müfredatlarında yer alan Türk halk müziği solfeji dersleri için güncel metodolojik yaklaşımlar çerçevesinde tasarlanmış ders kitabı mevcudiyeti henüz arzu edilen sayıda bulunmamaktadır. Bu münasebetle bu kitabın alana fikrî anlamda katkı yapacağı düşünülmektedir. İlme talip olan öğrenciler için ise; müzik okuryazarlığında, okuduklarını düşünmede, anlamlandırmada ve hissetmede önemli katkılar sunması hedeflenmiştir. Kitabın içeriği müzik okulları/konservatuvarların bir dönemlik ihtiyaçlarına binaen 16 haftalık olarak tasarlanmıştır. 8. hafta vize, 16. hafta ise final sınavı için ayrılmıştır. Her haftada ikişer saatten dört saat ders olacağı öngörülmüştür. Bir dönemde 28 adet solfej eseri, 28 dikte, 28 işitme uygulaması, 28 adet deşifre uygulaması, önerilen okuma kitapları, edebiyat köşesi, icracı köşesi, araştırmacı köşesi, not köşesi, terminoloji köşesi gibi materyal ve uygulamalar yer almaktadır. Eğitim, erbapları tarafından bilinen çok yönlü bir konudur. Bir musikişinasın eğitimi için nota okuma ne kadar gerekli ise yazma da o kadar gereklidir. Solfej ne kadar gerekli ise işitme ve ritmik okuma da o kadar gereklidir. Zira bir musikişinas duyduğu bir eseri yazmaya muvaffak olmazsa veya sadece yazısını gördüğü bir notayı icraya yansıtamaz veya seslendiremezse eğitimi için harcadığı zaman ziyandır. Bu kitabın herkese faydalı olması dileğiyle…
Klasik gitar icrası, birçok farklı tekniğin kullanımını içermektedir. Bu teknikler arasında apoyando, tirando, arpej, tremolo, rasgueado, harmonik, bare, pizzicato, legato, trill, golpe, tambora vb. sayılabilir. Anılan teknikler; müzikal anlatımı daha etkili hâle getirmek, bazı unsurları vurgulamak, eserin yazıldığı dönemin özeliklerini yansıtmak, farklı üsluplara göndermeler yapmak ve çeşitli enstrümanları taklit etmek gibi amaçlarla kullanılmaktadır. Bu çalışmada; gitar eğitiminin önemli bir boyutu olan ve kaynaklarda dağınık şekilde yer alan klasik gitar tekniklerinin bir araya toplanması, klasik gitara ilgi duyan ya da klasik gitar eğitimi alan kişilere tanıtılması hedeflenmiştir. Bu bağlamda klasik gitar teknikleri ayrı ayrı tanımlanmış ve uygulamaya yönelik ipuçlarıyla belirtilen tekniklerin daha kolay anlaşılması sağlanmaya çalışılmıştır. Ayrıca ilgili tekniklere yönelik olarak verilen etütlerle bu tekniklerin pekiştirilmesi, geliştirilmesi ve eserler içerisinde uygulanması amaçlanmıştır. Bu kitap içerisinde yer verilen tekniklerin; gitar eğitmenleri, besteciler ve gitaristler tarafından bilinmesinin klasik gitar müziğine katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Ayrıca kitap içerisindeki tekniklere yönelik olarak verilen özgün etütler, gitar eğitimi dağarcığına yeni eserler kazandırılması yönünden dikkat çekicidir.
Bu kitap Türkiye'deki piyano öğrencilerini ve öğretmenlerini “caz müziğinin tınıları” ile tanıştırmak amacıyla yayınlanmıştır. Orijinali, değişik zorluk düzeylerindeki 4 kitaptan (UK Exam Grades 2-3-4-5) oluşan ve Classical Jazz, Rags & Blues adını taşıyan kitaptaki eserler, klasik müziğin en tanınmış eserlerinden seçilmiş ve caz tarzında düzenlenerek siz değerli piyanistlerin beğenisine sunulmuştur.
Yayınevimiz tarafından ülkemizde “Caz Piyano-1” ve “Caz Piyano-2” adıyla satışa sunulan bu kitaplarda Bach, Haydn, Mozart, Beeethoven, Brahms, Schumann, Çaykovski ve daha birçok önemli bestecinin bilindik eserlerinin caz düzenlemelerini bulacak ve bunları büyük bir beğeniyle çalacak/çaldıracaksınız. Caz Piyano-1 kitabı; kolay ve orta zorluktaki 19 eserden, Caz Piyano-2 kitabı ise orta ve ileri düzeydeki 17 eserden oluşmaktadır. Bütün piyano öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin keyif alması dileğiyle…
Her zaman, benden gelip vücûd bulan ya da Benden duyulup kabul bulan şarkılar için Vesile olduğuma inandım. Zaten geleceklermiş de, yolculukta benim sözüme, Nefesime rastlayıp karışmışlar gibi…
Bu yüzdendir ki kendime ait hissetmem şarkıları… Herkes çalsın söylesin isterim. Kendime çıkaracağım bir pay varsa, o da, Şarkıların hep bir ağızdan söylendiğindeki tatmin ve Mutluluk duygusunu tatma hediyesine sahip olduğum… Ötesi yok, İyi elçilik edeyim yeter.
Her söze, her melodiye özendim… Buyrunuz, afiyetle çalıp söyleyiniz.
-Sezen
Geçkinin uyumlu ve akıcı olması için, iki makamı birbirine adapte edecek çözücü melodiyi, çeşniyi, sesi doğrudan doğruya veya yardımcı melodilerle ortaya çıkararak melodinin melodiyi davet etmesini, böylece eldeki melodinin gelecek melodiye incinmeden teslim olmasını sağlamak gerekir. Ancak böylece müzik cümleleri birbirleriyle yabancılaşmadan, eldeki makam gidilecek makama istekli olarak kendini terk eder.
- Erol Deran
Bu kitapta başka bir şey olduğunu ve kendiliğinden, farklı bir yaklaşımın oluştuğunu söyleyebiliriz. Bunu seyirleri dinledikçe, okudukça, notaların aralıklarına göz gezdirdikçe fark edeceksiniz. Kitap günümüzün duayen sanatkârlarından Erol Deran Hoca’mızın, yalnızca kendi müzik birikim ve görgüsünden hareketle, belli bir düzen dahilinde yaptığı geçki seyirleri üzerine kurulu. Bir müzisyenin tamamen sorumluluk duygusuyla hazırlayıp gelecek nesillere bıraktığı böylesi bir hizmetin maddî ve manevî değeri tarif edilemez. OMAR mensupları olarak, Uluslararası IV. Yaz Okulu için hazırlanan bu çalışmanın daha iyi anlaşılabilmesi amacıyla bu sürece dâhil olmanın gururunu yaşamaktayız.
- Gönül Paçacı Tunçay
Özellikle saz icracılarının önünde yepyeni ufuklar açacak olan Makamdan Makama Geçki Örnekleri kitabının hazırlık aşamasında bulunma şansına erişmiş biri olarak, elinizde tuttuğunuz kitabın sadece metinlerden ve notalardan oluşan bir nazariyat kitabı olmadığını; adeta yaşayan, bugünkü terimle interaktif bir kitap olduğunu söylemek isterim.
Erol Deran Hoca’nın kendine has müzik cümlelerini bir dakika civarındaki taksimlerin içine ustalıkla sığdırıvermesi hayranlık uyandırıcıdır.
Hiç şüphesiz bu kitaptan öğrendiklerimizi kullanmak biz müzisyenlere yepyeni kapılar açacaktır.
- Murat Aydemir
İçindekiler 1-Ritim Yazma 2-Tonal Ezgi Yazma 3-20.Yüzyıl Ezgileri 4-Sesli Ezgi Yazma 5-Akor Yazma 6-Makamsal Ezgi Yazma 7-Makamsal Çok Sesli Ezgi Yazma 8-Ritim Bankası 9-ezgi bankası Tonal ezgiler Makamsal ezgiler
Bu kitapta yer alan beste ve düzenlemeler, “Güzel Sanatlar Liseleri”, “Eğitim Fakülteleri Müzik Öğretmenliği Bölümleri”, “Konservatuvarlar”, ve “Güzel Sanatlar Fakülteleri Müzik Bölümleri” gibi mesleki piyano eğitimi veren kurumlardaki öğrencilerin, piyanoya başlangıç aşamasından itibaren seslendirilebilecekleri niteliktedir.
Kitaptaki ilk 4 etüt ile Çoban, Saray Yolu ve Merdiven gibi küçük ölçekli parçalar, yüksek lisans tezimdeki piyano eğitimi başlangıç aşaması için oluşturmayı düşündüğüm dağarcıktan örneklerdir. Buradaki amaç piyano eğitimi başlangıç aşamasında orta do konumundan başlayarak kendi ezgilerimizden oluşan bir dağarcık önerisiydi.
Bu kitapta yer alan “Süpürgesi Yoncadan” ve “Taşlı Tarla Ayrıklı” isimli düzenlemeler, 1993 yılında daha lisans 4. sınıfta iken “Türk Müziği Çokseslendirme” dersi kapsamında sevgili öğretmenim Prof. Ertuğrul Bayraktar gözetiminde ders ödevi olarak hazırlanmıştı. “Değirmen” isimli eser ise Prof. Veli Muhatov’un 1994 yılında yüksek lisans programı kapsamında yapılan “Besteleme Teknikleri” dersinin ürünlerinden bir tanesidir. Kitapta yer alan “Su” isimli eser, 2008 yılında düzenlenen Halıcı Bilgisayarla Beste Yarışması’na “h2o” adıyla katılmış ve remix versiyonuyla ödüle layık görülmüştür. “Şaka” ve “Fidayda Üzerine Çeşitlemeler” isimli eserler ise piyano öğrencilerimin belli teknik davranışları kazanabilmeleri için tarafımdan etüt niteliğinde yazılmış, fakat zaman içerisinde çeşitli değişimlerle eser niteliğine dönüşmüştür. Kitapta yer alan 14 parçanın canlı kaydedilmiş MP3 dosyalarını yayınevi web sitesinden dinleyebilir ve indirebilirsiniz.
Bu etüt kitabı, çok fazla tanınmayan ama keman öğrencileri için etüt çalmayı/çalışmayı zevkli hale getireceği düşünülen etütlerden derlenerek hazırlanmıştır. Seçilen etütler genel olarak; Kayser, Dont 24 Etüt, Op. 37 ve 35, Rode 24 Kapris, Kreutzer 42 Etüt-Kapris metotları düzeyindedir. Etütlerin dijital kayıt MP3 ses dosyaları kullanıcıların eserleri tanıyabilmesi ve seçmede kolaylık olması amacıyla kitaba eklenmiştir. Bu dosyaları yayınevi web sitesinden indirebilirsiniz.
* * *
"Keman tekniği 20. Yüzyılda oldukça gelişmiştir. Daha önceki yüzyıllarda yazılmış olan keman tekniği ile ilgili kitaplar ve etütler 20. Yüzyılda - özellikle ‘kayıt’ devrine geçiş ile birlikte -oldukça fazla sayıda tüketilmiş ve keman sanatına vakıf olmak isteyen gençler arasında yaygınlaşmıştır. Bunun yanı sıra farklı sistemler ve okullar birbirleri ile olan etkileşimi sürdürmüşler ve sonuç olarak ortaya çok zengin bir dağarcık çıkmıştır. 19. yüzyılda yazılmış ve yayınlanmış olan birçok etüt aslında 20. Yüzyıl etüt dağarcığının da temelini oluşturmuştur. Bu etütler arasında kuşkusuz Avrupa keman edebiyatının önemli eserleri başköşeyi almıştır. Ancak zaman içerisinde alışılagelmiş etütlerin tekrar edilerek kullanılması, yeteri derecede yaygınlaşamayan diğer önemli çalışmaları gölgede bırakmıştır. Doç. Hakan Çuhadar’ın özellikle Rus keman edebiyatından alınmış olan seçmelerle yaptığı derleme kitabı, ülkemizde bu alandaki önemli bir boşluğu dolduracaktır. Öğrencilerin keman tekniğini çeşitli etütlerle pekiştirmesine olumlu katkıları olacağına inandığım bu çalışmayı bütün kemancılara tavsiye ederim."
- Cihat Aşkın- Ağustos 2014, Roma
Müzik; her ne kadar yeni eserler yazılsa da, ne kadar yoğun çalışmalar yapılsa da gün geçmeden yenilerini eklemek zorunda olduğumuz koca bir deryadır.
Bu büyülü dünyaya ve klasik müziğe gönül veren değerli müzik severler için hazırlanmış bu kitapta, klasik gitara yeni başlayan ve orta seviyede eserler çalabilen her klasik gitarcı için faydalı olabilecek özgün etütler ve orta seviyede eserler bulunmaktadır. Öte yandan Üç Adımda Klasik Gitar kitabının birinci kitabıdır.
Köklü bir geçmişe sahip olan Türk kültürü içinde müzik kültürümüz önemli ve geniş bir yere sahiptir. Bu engin müzik kültürü içerisinde yüzyıllar öncesine dayanan nazariyeler mevcuttur. Farabi ve Safüyiddin’den günümüze çeşitli müzik bilimi insanları ve bestekârlar aracılığıyla ulaşan makamlar ve binlerce eser bulunmaktadır. Ancak buna karşın Türk müziği alanında uygulamaya yönelik kitapların eksikliği bir gerçektir. Bu gerçekten yola çıkılarak hazırlanan bu iki solfej kitabının Türk müziği alanında önemli bir boşluğu doldurması amaçlanmıştır.
Makam ve usûl (ritm) Türk müziğinin karakteristiğidir. I. Kitapta “Basit Makamlar”, II. Kitapta ise “Mürekkep Makamlar”ın uygulamaları yapılmıştır. Mürekkep makamlar; içinde birden fazla makam dizisini, dörtlü ve beşli aralıkları barındırır. Bu kitapta kolaydan zora varan motifler ve usûl kalıplarıyla bestelenen egzersizler yardımıyla bir yandan makam bilgisi verilmeye çalışılırken, diğer yandan da usûl bilgisi çalışılmıştır. Solfej uygulamalarında ise önce her bir makam kuramsal olarak tanıtılmış, ardından o makamın pekiştirildiği özgün solfejlere ve en son olarak da ilgili makamdaki örnek eserlere yer verilmiştir.
Çağımıza uygun metodik yaklaşımların yerleşmesi açısından ve aynı zamanda müzik kültürümüzün gelişmesi, yaygınlaşması adına önemli katkıları olacak bu kitabın başta müzik eğitimi alan öğrenciler olmak üzere, her kesimden ilgi duyan bireylere yeterli ve düzenli bir uygulama imkânı sağlaması ve faydalı olması umulmaktadır.
Bu kitap konservatuar, eğitim fakültesi, güzel sanatlar fakültesi, güzel sanatlar lisesi, askeri mızıka okulu gibi mesleki müzik eğitimi veren her türden kurumlardaki öğrenci ve öğretmenler için hazırlanmış yardımcı bir ders kitabıdır. Kuramsal müzik bilgilerini pekiştirmek amaçlı daha çok solfej, kulak eğitimi ve armoni derslerinde kullanılacak olan kitap, öğretmenlere kolaylık, öğrencilere de düzenli çalışma olacağı sağlamaktadır. Kitap, yayınlanmadan önce denenmiş ve olumlu sonuçlar alındığı görülmüştür. Kitapta yer verilen konular belirli bir zorluk derecesine göre sıralanmıştır. Konular kolaydan zora, basitten karmaşığa adım adım ilerlemektedir. Kitabın sonunda yer alan karma testler ise bize kendi bilgimizi bütünüyle sınama/deneme olanağı vermektedir. Ayrıca bütün sorunların doğru cevapları kitabın en sonunda yer alan “cevap anahtarı” başlıklı kısımda verilmiştir.
Çağın değişimi ile teknolojide yaşanan büyük gelişimler yaşam standartlarını yükseltmiş ve her alanda bireylerin sorunlarını daha kolay çözebilecekleri bir hal almıştır. Bu gelişim müzikte de böyledir fakat müziği diğer alanlardan ayıran en büyük fark; iyi bir müzik kulağına sahip olunsa da doğru bir müzik eğitimi olmadan kulak gelişiminin tamamlanamayacağı gerçeğidir. Bu kitap öğrenciyi temel nota bilgisinden başlatarak iyi bir seviyeye kadar solfej eğitimi verme amacındadır. Bu kapsam içinde müziğin temel yapı taşı olan nota ve ritim eğitimini en doğru şekilde kavratmak ve geliştirmek hedeflenmiştir. Kitapta öğrenciler için hazırlanmış temel nota çalışmaları, solfej çalışmaları, iki sesli kanon çalışmaları, müzik öğretmenleri ve öğrenciler için dikte ve ritim çalışmaları yer almaktadır. Kitaptaki bütün çalışmaları sırası ile tamamlayan bir öğrencinin yeterli düzeyde nota bilgisine sahip olacağı düşünülmektedir. Kitap bütün müzik okullarına hazırlık amaçlı kullanılabileceği gibi ders kitabı olarak da kullanılabilecek niteliktedir.
Solfej Kitabının Vizyonu Ulusal ve uluslararası düzeyde nota eğitimini kavratabilmek,
Ülkemizde, müzik bölümlerine hazırlıkta ve eğitim aşamasında kulak eğitimine destek olabilmek,
Müziğin her alanına katkı sağlayacak nitelikte nota bilgisi kazandırabilen bir kitap hazırlamak.
Solfej Kitabının Temel Yaklaşımı
Öğrenme, eğitim sürecinin en önemli parçasıdır.
Kalıcı izli öğrenme, görerek ve uygulayarak olur.
Kazanılan yeni bilgi uygulama yaparak pekiştirilir.
Önemli olan öğrencinin bol alıştırma yaparak öğrenme sürecini tamamlamasıdır.
Sayıklamalar, viyolonsel – gitar için Türkiye’de bestelenen eserlerin eksikliği göz önünde bulundurularak bu alanda literatüre katkı sunmak amacıyla bestelenmiş bir eserdir. Birbirini tamamlayan, birbiri ardına çalınarak bir bütünlük oluşturan dört bölümden oluşan Sayıklamalar lirik ve tonal bir eserdir. Sayıklamalar’ın bitiminden hemen sonra başlayan, Sayıklamalar’ın devamı olarak ele alınabilecek Sayıklama adlı eser, solo gitar için yazılmış olup bir iç ses olarak düşünülmüştür. Sayıklama ayrı çalınabileceği gibi Sayıklamalar’dan hemen sonra icra edilmesi de eserin bütünlüğü açısından uygundur. Sayıklamalar, 2010 yazında bir Eskişehir gezisinde bestecinin rüyasında sayıkladığı melodileri notaya aktarmasıyla besteye dönüştüğü için bu adı almıştır. İlk başta sadece solo gitar için düşünülen eser, daha sonra gitar – çello için yazılmış bir esere dönüştürülmüştür. Eser Ozan Eren tarafından bestelenmiş ve eserin bütün düzenlemeleri kompozitör İlke Şen tarafından yapılmıştır. Solo gitar için bestelenen Sayıklama, 12 – 15 Temmuz 2012’de Bilkent Konser Salonu’nda düzenlenen 6. Türkiye Klasik Gitar Buluşması’nda gitarist Erdal Yapıcı tarafından icra edilmiştir. Sayıklamalar, bir Eskişehir hatırasına adanmıştır.
Müzik Eğitimi Yayınları tarafından dördüncü basımı yapılan Klasik Gitar İçin Popüler Dağarcık adlı kitabımın büyük ilgi görmesi beni çok mutlu etti. Bundan aldığım cesaretle elinizdeki kitabı hazırladım. İçinde toplamda 46 eserden oluşan rengârenk bir klasik gitar dağarcığı bulacaksınız. Bu nedenle kitabın “İçindekiler” sayfasını mutlaka inceleyiniz.
Aslında her iki kitabımın hedef kitlesi, amatör müzik eğitimi alan öğrenciler, amatör gitarcılar ve bu eğitimi veren kurum ile öğretmenler idi. Ama memnuniyetle gördüm ki birinci kitabıma müzik okullarımız ve bu okullarımızın gitar öğrencileri ile hocaları da büyük ilgi gösterdi.
Bunun üzerine yayıncım Süleyman Tarman ile birlikte bu kitapta Türk gitaristlerin daha önce hiç yayınlanmamış ya da çok ilgi gören eserlerinin de yer alabileceği düşüncesiyle gitarcı dostlarımıza bir çağrıda bulunduk. Çağrımızı olumlu karşılayarak eser veren değerli dostlarımız Ahmet Kanneci, Bekir Küçükay, Mesut Özgen, Savaş Burak Özkan, Sefa Yeprem ve Tolgahan Çoğulu’ya buradan teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Müzik Eğitimi Yayınları için oluşturulan ve içinde 30 eser yer alan bu albüm, yayınevinin Barok Dönem/Bach ile başlayan ve tüm dönemleri kapsayan arşiv oluşturma projesinin ikinci kitabı olarak hazırlanmıştır. Klasik Dönem’in en önemli bestecilerinden olan Wolfgang Amadeus Mozart’ın; hem mesleki müzik eğitiminde ve hem de amatör müzik eğitiminde, öğrencilerin Mozart’ın eserlerini çok severek çalmaları ve müzikal donanımlarının gelişmesinde ayrı bir yeri vardır. Bu Mozart albümünü, sayıca çok fazla ve değişik edisyonlar araştırılarak ve öğrencilerle uygulanarak hazırlanmıştır. Eserlerin seçiminde hem öğrencilerin teknik ve müzikal gelişimlerine katkıda bulunmaya hem de herkes tarafından beğenilir ve kolaylıkla çalınabilir olmasına dikkat edilmiştir. Ayrıca bu albümle, yayınevinin hedefleri doğrultusunda Mozart’ın eserlerine ulaşmada kaynak sıkıntısı çekenlere de bir ölçüde yardımcı olmak istenmiştir. Temel piyano eğitimi almış her yaş ve düzeydeki piyano öğrencilerinin severek çalacağını ve öğretmenlerimizin de beğeneceğini umduğumuz "Piyano için İlk Mozart Albümü" isimli kitabımızın yararlı olması dileğiyle. "Ruhumuzu arındırmak için Mozart dinlemeye su gibi, ekmek, peynir gibi ihtiyacımız var. Hele öğrenip çalarsak hem ruhumuz, hem bedenimiz beslenir. Bu güzel notalarla sizin çalabileceğiniz kolaylıkta ama içi hazinelerle dolu cümlelere ulaşacaksınız. Ne mutlu sizlere çocuklar! Yayınevine ve Serpil Özyüksel’e teşekkürler -Gülsin Onay- Piyanist-Devlet Sanatçısı
Bu kitap 2011 yılında yayınlanan "Gençler için Piyano Parçaları" isimli kitabın devamıdır. Kitapta, gençlerin piyano eğitimine katkı sağlayacağı düşünülen 9 özgün eser yer almaktadır ve bunlardan üçü dört el için bestelenmiştir. Eserlerin başlıkları Türkçe’dir ve yapıları ise yine bu başlıkları anlatmaktadır. Bestelerin tamamı, hem motifleri hem de cümle yapıları ile doğayı ve doğadaki öğeleri yansıtmakta ve duyguları bu yolla betimlemeye çalışmaktadır.
Bu kitap, müzik eğitiminin önemli bir dalı olan şan eğitimi alanıyla ilgili kavramsal alıştırmaları ve temel ses eğitiminden hareketle şan eğitiminde de kullanılabilecek alıştırmaları kapsamaktadır. Birinci bölümde kavramsal çerçeve, şan alanıyla ilgili temel kavramlar, küçük bir terimler sözlüğü ve eser türüyle ilgili tanımlar yer almaktadır. Bu bölüm, özellikle öğrencilerin alanla ilgili genel bir formasyon kazanmasına yönelik bilgileri içermektedir. İkinci bölüm ise yazarın araştırıp, deneyerek ve uygulayarak oluşturduğu alıştırmaları kapsamaktadır. Her bir alıştırmanın karşılaşılabilecek ses sorunlarını çözümleyici, sesi geliştirici ve koruyucu nitelikler taşıdığı görülmektedir. Dikkatli ve deneyimlere dayalı bir çalışmanın ürünü olan bu kitap, ses eğitimcileri, şan öğrencileri, müzik öğretmenleri ile seslerini mesleki amaç veya amatör yaklaşımla kullananlar için bir kılavuz kitap özelliği taşımaktadır.
Bu kitap, Türk Müziği Makamlarını, tampere çalgılarda kullanılabilir kılmak için hazırlanmıştır. Yüzlerce makam, tampere seslere göre, 13 makam dizisine indirgenmiş, 13 dizinin her biri, piyanodaki 12 kromatik perdeye aktarılmış, 156 makam dizisi elde edilmiştir.
Böylece Türk Müziği Makam Dizileri her perdeden çalınabilir olmuştur.
Batı müziğini öğrenmek isteyen herkes için, bir uygulama kitabıdır. Piyano için yazılan kitapta, 12 majör ton, 12 minör ton olmak üzere, 24 dizi var. Her tonun arpejleri, tam kadans ve genişletilmiş kadans akorları var.
Tümünün notaları, müzik eğitimi alan herkesin (piyanist olmasa da) kolayca çalabileceği yakınlıkta yazılmıştır.
Kır Çiçekleri, bir halk türküleri el kitabıdır. İçerisinde; 10 tekerleme, 80 halk türküsü, 10 adet iki sesli türkü bulunuyor.
Bu 100 halk havası; okul öncesinden üniversite çağına kadar her çocuğun ve gencin bilmesi gereken, geleneksel müzik kültürümüzün ölümsüz ürünlerindendir.
Kitap 30 yıldan beri, eğitim müziği alanında zevkle kullanılmaktadır
İlhan baran'ın bu yapıtı, piyanistlerin ve piyano öğrencilerinin zevkle çalacakları 9 parça içermektedir. Her biri kendine özgü özellikler taşıyan bu parçalar, Baran'ın müzik kişiliği ve üslup bütünlüğü içinde renkli bir dünya oluşturmaktadır.
Çağdaş Türk Müziği dağarcığına önemli bir katkı sağlayan bu yapıtın ilgiyle karşılanacağına inanıyoruz.
Bu yapıtların notalarını, büyük kitapçılarda ve müzik mağazalarında bulabilir, isterseniz SUN Yayınevi`nden sağlayabilirsiniz. İçerdikleri güzel parçalarla bu 7 piyano albümü, piyanistlere, piyano eğitimcilerine ve öğrencilerine, dağarcıklarını biraz daha zenginleştirme olanağı sunuyor. Bestecilerimiz, orkestra, koro ve oda müziği yapıtlarının yanı sıra, piyano edebiyatına da çok değerli yapıtlar kazandırdılar. Bu piyano yapıtlarının konserlerde seslendirilmesi, piyano eğitiminde kullanılması, CD lerinin yapılması, öncelikle notalarının basılmasına, isteyen her kişinin bunları yurdumuzun her yerinde bulabilmesine ve satın alabilmesine bağlıdır. Eser Dalkılıç CD`sinde dördüncü defter olarak yer almaktadır.
Yurt Renkleri dizisinin bu ikinci kitabı içinde 3 parça bulunmaktadır. Öncekine göre daha modern bir müzik dili ile bestelenmiş olan eser, bu dizinin farklı yapıda özel bir örneğidir.
Hande Dalkılıç'ın CD'sinde Yurt Renkleri ikinci defter olarak yer almaktadır.
Bu kitapta, 27 adet koro eserinin sözleri ve notaları var. Bu koro eserleri, batı müziği ve çağdaş Türk müziği bestecilerinin eserleri arasından özenle seçilmiştir. Seçimde, söyleyenlerin ve dinleyenlerin sevecekleri eserlere öncelik verilmiştir.
Bütün parçalar Türkçe sözlüdür. Kolaydan zora doğru sıralanan bu eserler, koro eğitimi alan gençler için Temel Koro Kitabı özelliği taşımaktadır. (Her koriste bir kitap) Gençlik korolarının ve yetişkin koroların severek söyleyecebileği bu eserler, aynı zamanda, dinleyicilerin çoksesli koro eserlerini daha çok sevmelerine yardımcı olacaktır.
Türk müziği asırlardır kulaktan kulağa, ağızdan ağıza, usta çırak ilişkisi ve meşk yolu ile 20. yüzyıla kadar gelmiştir. 17. asırdan itibaren Ebcet ve daha sonraları Hamparsum notası gibi noksan müzik yazıları ile kayıt altına alınmaya gayret edilmiştir.
Türk müziğinin Batı notasyonu ile tanışmasından itibaren, bu notasyonun müziğimize uygulanmasında birtakım sıkıntılar yaşanmışsa da, belli bir noktaya ulaşılmıştır. Ancak usullaren yazımı maalesef istenen seviyeye ulaşmamıştır.
Bu kitabımda elimden geldiğince daha basit ve anlaşılır bir yazımla usullerin tespitine çalıştım.
- Fahrettin Yarkın
Paraşkev Haciev, Bulgar müzik biliminde eskiden olduğu gibi, bugüne de damgasını vurmuş önemli bir teorisyendir. Sofya Müzik Akademisi’ni bitirerek Viyana Müzik Akademisi, Berlin ve Prag müzik Akademilernide eğitimini tamamlamıştır. 1947 yılından itibaren Sofya Müzik Akademisinde profesör unvanıyla öğretim üyeliğine başlamış, aynı okulda kompozisyon, armoni ve kontrpuan derslerini vermiştir. Temel Müzik Teorisi’nde müzik üzerine büyük titizlikle sistematize edilmiş olan teori bilgileri en ufak ayrıntılar dahi incelenerek sunulmaktadır. Bu kitap müzik alanında uzmanlaşmak isteyenlere olduğu kadar, müziğe yeni başlayanlara da hitap edebilecek düzeydedir. İçindeki müzik bilgileri Alman, Rus, Çekoslovak ve Bulgar müzik ekollerinin güvenilir bir sentezidir.
Türk müziğinin neredeyse her alanında yer alan klarnetin, daha da yaygınlık kazanması ve geleneğinin bilimsel yöntemlerle geliştirilmesi için hazırlanan “Türk Müziği Sol Klarnet Metodu (II) Usûl ve Basit Makam Çalışmaları” adlı kitabımın Türk müziği Sol klarnetine gönül veren ve eğitim almak isteyen herkese bir ışık olması dileğiyle…
Türk müziğinin neredeyse her alanında yer alan klarnetin, daha da yaygınlık kazanması ve geleneğinin bilimsel yöntemlerle geliştirilmesi için hazırlanan “Türk Müziği Sol Klarnet Metodu (I) Başlangıç Seviyesi” adlı kitabımın Türk müziği Sol klarnetine gönül veren ve eğitim almak isteyen herkese bir ışık olması dileğiyle…
Kurtuluş Savaşı Türküleri, işgal altındaki Anadolu topraklarında verilen olağanüstü mücadele, ulusal dayanışma ve Cumhuriyet sonrasında filizlenen kimliğin neler pahasına korunduğunu özetleyen ağıtlar, destanlar, marşlar ve Atatürk’ün sevdiği şarkılardan oluşur. Üstelik müzisyen ve araştırmacı Hamdi Tanses, tüm bu türküleri, notaları ve sözleriyle veriyor. Kimi zaman türkünün hangi zamanda, hangi vesileyle, kim ya da kimler tarafından nasıl yakıldığı da açıklanıyor. Bu türküler, Anadolu insanının gür sesi... Bu türküler, Anadolu kültürünün aynası... Bu türküler, Hamdi Tanses’in de belirttiği gibi, "toplumsal barışın, insanlar arası ilişkilerin en sağlam köprüsü. Özgürlüğün, barışın, hoşgörü ve sevginin en önemli temel taşlarından biri..." "Hamdi Tanses, usanmak, yorulmak bilmez çalışma ve çabasıyla türkülerin gücünü bağnazlığın ve softalığın karşısına dikiyor." - Yüksel Pazarkaya
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.