Oğuz Atay Kimdir?

oguz-atay

Oğuz Atay Kimdir?

Oğuz Atay kimdir sorusunun cevabı Oğuz Atay önemli eserleri ve edebi kişiliği ile Türk edebiyatının bir dönemine damga vurmuş roman, öykü ve oyun yazarıdır. 

 

Oğuz Atay Hayatı

Oğuz Atay hayatı okurları tarafından oldukça merak uyandıran bir konudur. Oğuz Atay doğum tarihi 12 Ekim 1934’tür. Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde dünyaya gelmiştir. Babası Cemil Atay ağır ceza yargıçlığı yapmış, eski Cumhuriyet Halk Partisi milletvekillerindendir. Oğuz Atay ailesi nasıldır sorusuna cevabı sert bir babaya ve kendisine çok düşkün bir anneye sahiptir. 1951 senesinde bugün TED Ankara Koleji olarak bilinen Ankara Maarif Kolejinden mezun olmuştur. Ardından İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesini bitirmiştir. 

Askerlik döneminden sonra Kadıköy vapur iskelesinin yapımında çalışmıştır. Bu görevinden istifa ettikten sonra bugün Yıldız Teknik Üniversitesi olarak bilinen eski adıyla İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi İnşaat Bölümünde öğretim üyesi olmuştur. Oğuz Atay aşk hayatı nasıldı diye merak eden okurlar için üniversitenin son yıllarında tanışıp evlendiği Fikriye Gürbüz ile 6 yılın ardından boşanmış ve Sevin Seydi ile ilişki yaşamıştır. 1974 senesinden Pakize Kutlu ile ikinci evliliğini yapmıştır.

 

Oğuz Atay Nerelidir?

Oğuz Atay nereli sorusunun cevabını merak edenler için Oğuz Atay Kastamonu’nun İnebolu ilçesindendir.  

 

Oğuz Atay Kaç Yaşında Öldü?

Oğuz Atay kaç yaşında öldü sorusunun cevabı 43 yaşında hayata veda etmiştir.. Bu genç yaştaki Oğuz Atay ölümü okurları ve edebiyat dünyası için büyük bir kayıp olmuştur.

 

Oğuz Atay Ne Zaman Öldü?

Oğuz Atay ne zaman öldü sorusunun cevabı 13 Aralık 1977 senesidir.

 

Oğuz Atay Ölüm Nedeni Nedir?

Oğuz Atay neden öldü sorusunun cevabı beynindeki bir tümör nedeniyle ölmüştür.

 

Oğuz Atay Mezarı Nerededir?

Oğuz Atay’ın mezarı İstanbul’daki Edirnekapı Mezarlığı Sakız Ağacı mevkiinde yer almaktadır.

 

Oğuz Atay Hangi Dönem Yazarıdır?

Oğuz Atay hangi dönem yazarıdır sorusunun cevabı Türk Edebiyatında Cumhuriyet dönemi yazarlarındandır. 

 

Oğuz Atay Kimlerden Etkilenmiştir?

Oğuz Atay etkilendiği kişi veya kişiler aşağıdaki isimlerdir:

·   Sabahattin Ali

·   Yusuf Atılgan

·   Ahmet Hamdi Tanpınar

·   Kemal Tahir

·   Frank Kafka

·   Marcel Proust

·   Vladimir Nabokov

·   Hermann Hesse

 

Oğuz Atay Sanat Anlayışı Nedir?

Oğuz Atay’ın sanat anlayışı nedir ve Oğuz Atay ne tür kitap yazar diye bakıldığında postmodern bir tarzda sanat için sanat yapan eserler ortaya çıkardığı görülmektedir. Modernizmin insanlar üzerindeki etkisini farklı bir anlatımla ortaya koyarak o dönemin sanat anlayışından farklı bir sanat anlayışı ortaya çıkarmıştır. 

 

Oğuz Atay Edebi Kişiliği

Oğuz Atay nasıl bir yazar diye bakıldığında yenilikçi bir anlayışa sahip olduğu görülmektedir. Oğuz Atay hikaye kitapları, romanları ve oyunu dönemin ilerisinde kendine özgü bir dil ve üslupla yazılmıştır.

 

Oğuz Atay'ın İlk Eseri Nedir?

Oğuz Atay’ın ilk eseri Tutunamayanlar romanıdır.

 

Oğuz Atay’ın Eserleri Nelerdir? 

Oğuz Atay’ın eserleri çeşitli romanlardan, hikayelerden ve tiyatro oyunundan oluşmaktadır.

Oğuz Atay’ın Romanları:

·   Tutunamayanlar (Oğuz Atay ilk romanı)

·   Tehlikeli Oyunlar

·   Bir Bilim Adamının Romanı

·   Eylembilim (tamamlanmamış romanı)

·   Günlük

Oğuz Atay Hikayeleri:

·   Beyaz Mantolu Adam

·   Unutulan

·   Korkuyu Beklerken

·   Bir Mektup

·   Ne Evet, Ne Hayır

·   Tahta At

·   Babama Mektup

·   Demiryolu Hikayecileri- bir rüya

Oğuz Atay tiyatro oyunu:

·   Oyunlarla Yaşayanlar (Bu oyun Tutunamayanlar ve Tehlikeli Oyunlar ile birlikte Oğuz Atay serisini oluşturur)

 

Oğuz Atay En Önemli Eserleri Hangileridir?

Oğuz Atay en önemli eserleri en bilinen romanı olan ‘Tutunamayanlar’dan başlayarak, ‘Tehlikeli Oyunlar’, ‘Korkuyu Beklerken’ gibi eserlerden oluşmaktadır. Oğuz Atay şiir kitabı olmasa da şiirleri ve şiirsel dilde yazdığı eserleri vardır. Bu eserlerin içerisinde yer alan Oğuz Atay sözleri, okurları tarafından sıklıkla alıntılanmakta ve çok sevilmektedir. En beğenilen Oğuz Atay alıntılarından bazı örnekler aşağıda yer almaktadır:

 

Oğuz Atay Kitap Alıntıları:

 

“Ne zaman vaktin var? dedi. Her zaman. Ona bu sözü söylemedim tabii. Her zaman vakti olanlara saygı duyulmaz.”  (Oğuz Atay korkuyu beklerken sözleri)

 

“Kitapçıların ve çiçekçilerin bazı özellikleri olmalıdır Olric. Gelişigüzel insanlar bu mesleklerin içine girmemeli. Kitaplar ve çiçekler özel itina isteyen varlıklardır. Ne yazık, bu meslekler de artık olur olmaz kimselerin elinde, sattıklarıyla ilgileri olmayan kişilerin. Durmadan kitaplara ve çiçeklere eziyet ederler, onlara nasıl davranılacağını bilmezler. Bana kalırsa, bir kitapları koruma derneği kurmalı ve kitaplara kötü muamele edilmesini önlemeli” (Oğuz Atay olric sözleri) 

 

Oğuz Atay’ın Romanlarının Özellikleri Nelerdir?

Oğuz Atay romanlarında üstkurmaca (okuyucunun dikkatini anlatılanın kurmaca olduğuna dikkat çekme), bilinç akışı (karakterin düşüncelerini belli bir sıralama gözetmeden olduğu gibi aktarma), metinlerarasılık (edebi bir metnin anlamını başka metinlerle şekillendirilmesi),  ironi (söylenen sözün tersinin kastedilmesi) ve parodi (ciddi kabul bir eserin postmodern bir metinde alaya alınması) gibi daha postmodern tarzda teknikler kullanmıştır.

 

Oğuz Atay'ın "Tutunamayanlar" Adlı Eserinin Önemi Nedir?

Oğuz Atay bu kitabındaki edebi yetkinlik ile Türk romanını çağdaş roman anlayışına yaklaştırmıştır. Bu roman modern yaşamın birey üzerinde yarattığı yabancılaşma, toplumdan kopma ve basmakalıp düşüncelere başkaldırı gibi temaları çok iyi bir şekilde edebiyata yansıtmıştır. Oğuz Atay otobiyografisinin olup olmadığını merak eden okurlar için Tutunamayanlar romanının otobiyografik öğeler barındırdığını söyleyebiliriz. Yanı sıra Oğuz Atay aşk sözlerini araştıran okurlar için bu roman içinde geçen aşka dair metinler ilgilerini çekecektir. “Tutunamayanlar” 1977 yılında UNESCO tarafından 20. yüzyıl Türk edebiyatının en seçkin eseri seçilmiştir.

 

Oğuz Atay'ın Edebiyat İçin Önemi Nedir?

Oğuz Atay kitapları postmodern tarzda yazılmış romanlardan oluşmaktadır. Bu anlamda o dönemki edebiyat anlayışından farklı bir tarz ve tekniği içinde barındırmaktadır. 

 

Oğuz Atay’ın Aldığı Ödüller?

Bazı Oğuz Atay eserleri oldukça yankı uyandırmış ve ödüle layık görülmüştür. Oğuz Atay ‘Tutunamayanlar’ romanıyla 1970 yılında TRT Roman Ödülü’nü kazanmıştır. Yine aynı romanı 1997 senesinde UNESCO tarafından 20. yy Türk Edebiyatının en seçkin eseri ödülünü almıştır.

 

 Oğuz Atay Hakkındaki Kitaplar

·  Oğuz Atay'ın Dünyası, Tatjana Seyppel, İletişim Yayınları, 1989, İstanbul.

·  Oğuz Atay'da Aydın Olgusu, Yıldız Ecevit, Ara Yayıncılık, 1989

·  Geleceği Elinden Alınan Adam - Oğuz Atay, Sefa Kaplan, Doğan Kitap, 2014

·  Yer Değiştiren Gölge, Nurdan Gürbilek, Metis Yayınları, 1995

·  Oğuz Atay İçin Bir Sempozyum, Handan İnci & Elif Türker, İletişim Yayınları, 2009, İstanbul.

·  Ben Buradayım, Yıldız Ecevit, İletişim Yayıncılık, 2014 (Oğuz Atay biyografi)

 

Oğuz Atay Siyasi Görüşü Nedir?

Oğuz Atay Marx, Hegel ve Lenin’den oldukça etkilenmiştir. Daha çok sol görüşe yakın olsa da modernist değerleri içselleştirmek yerine daha postmodern bir yerde durmak istemiştir. Siyasetin etkisini romanlarına da yansıtmış, özellikle Eylembilim romanında üniversitede o dönemki eylemleri anlatmıştır.

 

Oğuz Atay Belgeselinin Adı Nedir?

Oğuz Atay belgeseli yazarın hayatına ilgi duyan okurlar için oldukça aydınlatıcı bir kaynak olacaktır. ‘Hayat Bir Oyundur’ adındaki belgesel 2002 yılında TRT tarafından Nilgün Eroğlu Maktav yönetmenliğinde yapılmıştır.

 

Etiketler: Oğuz Atay, Oğuz Atay eserleri, Oğuz Atay edebi kişiliği
Kasım 01, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı