J.R.R. Tolkien Kimdir?

jrr-tolkien

Tolkien kimdir?” ve de “Yüzüklerin Efendisi Üçlemesinin yazarı kimdir?” sorularına adının açılımı John Ronald Reuel Tolkien olan yazar, şair, filolog, profesör unvanlı akademisyen, edebiyat çevrelerince modern fantastik kurgunun babası yanıtı verilmektedir. Uzmanlık alanının Anglo-Saxon Dili ve Edebiyatıdır bilgisi de JRR Tolkien incelemelerinde yer almaktadır. Hobbit, Yüzüklerin Efendisi ve Silmarillion gibi fantastik eserleri ile okuyucuları tarafından bambaşka dünyalar yorumunu alan Tolkien kitapları hakkında yazarı dünya çapında başarıya kavuşturdukları, bu durumun yazarı şaşırttığı açıklamaları da eklenmektedir. Otoritelerin Yüzüklerin Efendisi yazarı ve Hobbitin yazarı karşısında şapka çıkartması Tolkien derin, etkileyici, ayrıntılı bir hayal dünyası yaratmasına, Edebiyat tarihi araştırmalarına, anlatım gücüne ve edebi dilini iyi kullanmasına bağlanmaktadır. Yazarın ölümünden sonra yarım kalan eserlerinin oğlu tarafından derlendiği bilinmektedir. 

 

J.R.R. Tolkien Hayatı

Tolkienin hayatı için bilgi edinmek adına Tolkien biyografi incelenmekte ve yazarın 3 Ocak 1892 yılında Güney Afrika’nın Bloemfontein şehrinde dünyaya gözlerini açtığı öğrenilmektedir. Banka müdürü olan babası Arthur Reuel Tolkien, annesinin Mabel Tolkien, kendisinden 2 yaş küçük olan kardeşi ise Hilary Arthur Reuel Tolkien adlarını taşımaktadır. 3 yaşındayken annesi ve kardeşi ile beraber aile ziyareti için İngiltere’ye gittiklerinde babasının Güney Afrika’da hastalanıp öldüğü haberini aldığı ve annesini bunun üzerine Birmingham’a götürdüğü öğrenilmektedir. 1896 yılında taşındıkları Worcestershire bağlı olan Sarehole Köy’ünün yanında çevresindeki köylerin ve kasabaların, Tolkien’in kitaplarına ilham olduğu bilinmektedir. 

Annesi tarafından kardeşi ile beraber evde eğitilen Tolkien’in bu dönemi hakkında bolca botanik, bitkilerin görünüşü, manzara ve ağaç çizimi, en sevdiği derslerin dillerle ilgili olduğu ve Latincenin temelini erken öğrendiği ifadelerine rastlanmaktadır. Çokça kitap okuyan Tolkien için 4 yaşında akıcı bir şekilde okumayı ve yazmayı öğrendiği de eklenmektedir. 12 yaşında burslu eğitim gördüğü King Edward’s School’da eğitim görürken annesi Mabel’i şeker hastalığı yüzünden kaybettiği yazılmaktadır. Annesinin ardından teyzesi tarafından bakılan Tolkien’in bu süreçte dillere olan yatkınlığını fark ettiği ve Elf dilinin temellerini atmaya başladığı okunmaktadır. 

J.R.R. Tolkien’in 16 yaşında hayatının gerçek aşkı olan Edith ile tanıştığı, 1911 senesinde klasik diller üzerine Exeter Koleji’ne başladığı, 21 yaşında tekrar Edith ile karşılaştığı ve 22 Mart 1916 yılında evlendiği ifadelerine rastlanmaktadır. Bu süreçte yazar 1. Dünya Savaşına katıldığı ve Fransa cephesinde savaştığı da eklenmektedir. Savaş sonrasında hayatının büyük kısmını Oxford’da geçiren ve profesör unvanı kazanan Tolkien’in bu süreçte 4 adet çocuk sahibi de olduğunun altı çizilmektedir. Çevrelerce bir Oxford Profesörü nasıl masal kitapları kaleme alır şaşkınlığını yaratan JRR Tolkien kitapları, 1950’li yıllarda İngiltere’de ve 1960’lı yıllarda da ABD’de yayınlanması ile her şeyin değişmesine neden olduğu vurgulanmaktadır. Edebiyat çevrelerince dünyaca ünlü yazar unvanını taşıyan Tolkien için 29 Kasım 1971’de karısı Edith’in ölümünden sonra 2 Eylül 1973 senesinde hayatını kaybetmiştir bilgisine ulaşılmaktadır. 

 

J.R.R.Tolkien Doğum Tarihi Nedir?

J.R.R. Tolkien’in doğum tarihinin 3 Ocak 1892 olduğu belirtilmektedir. 

 

J.R.R.Tolkien Ölüm Tarihi Nedir?

J.R.R. Tolkien’in ölüm tarihi ise 2 Eylül 1973 bilgisi ile yer almaktadır. 

 

J.R.R. Tolkien Neden Ölmüştür?

Edebiyat uzmanları tarafından modern fantastik edebiyatının babası diye anılan Tolkien, kanayan bir ülser ve göğüs enfeksiyonu hastalığından yaşamını yitirdiği öğrenilmektedir. 

 

J.R.R. Tolkien Birinci Dünya Savaşı'na Katılması

Tolkien 1914 senesinde I. Dünya Savaşı başladığı zaman Oxford Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatında son sınıf öğrencisi olarak eğitim gördüğü okunmaktadır. Savaşın başlamasından 1 yıl sonra yazarın bölümünü birincilikle bitirdiği ve isteksizce, çevre baskısından dolayı savaşa dâhil olduğu belirtilmektedir.  Teğmen rütbesiyle 1916 senesinde Fransa’ya gemi ile gönderilen Tolkien’in daha sonra en yakın üç arkadaşından ikisinin öldüğü Somme Savaşı’na katıldığı ve o zamanları “Genç subaylar öldürülüyordu, dakikada bir düzine. O zaman karımdan ayrılmak… ölüm gibiydi” sözleri ile aktardığı fark edilmektedir. 1916 sonlarına doğru hastalanan yazarın İngiltere’ye geri gönderildiği ve savaşın kendisinde derin izler bıraktığı öğrenilmektedir. 

 

J.R.R. Tolkien Akademik ve Yazarlık Kariyeri

Tolkien’in savaşın bitmesiyle Oxford’da Angolo-Sakson Profesörlüğü yaparak incelemelerine akademisyen kimliği ile sürdüğü ifade edilmektedir. Süreç içinde dünyanın en önemli dil bilimcileri arasına katılacağı vurgulanan Sayın Tolkien için Oxford’da 1925-45 yılları arasında Anglo Sakson Dil ve Edebiyatı ile 1945-59 yılları arasında da İngiliz Dil ve Edebiyatı dersleri verdiği bilgileri de eklenmektedir. Çok sayıda edebiyat tarihi ile ilgili araştırmaları bulunan Tolkien’in Oxford’da profesör olarak akademisyenlik yaptığı, Pembroke Koleji üyesi olduğu, küçük yaşlarında Elf dilini tasarladığı, Üniversite yıllarında “Yüzüklerin Efendisi” üçlemesini üniversitede öğrenciyken yazmaya başladığı vurgulanmaktadır. Sayın Tolkien üçleme üzerine çalışırken çocukları için “Hobbit” serisini yazdığı ve “Hobbit”in “Yüzüklerin Efendisi” serisinin giriş niteliği taşıdığı da eklenmektedir. 

 

J.R.R. Tolkien Kaç Kitabı Vardır?

Tolkien kaç kitap yazdı?” ve “Tolkien Kaç Kitabı Var” soruları için 33 eserinin varlığından söz edilmektedir. Bu eserlerden 8 âdeti yazar sağ iken, 25 âdeti ise ölümünden sonra okurlarla buluştuğu kayıt edilmektedir. Sayın J.R.R. Tolkien’in ölümünden sonra yayınlanan 7 adet kitabının ise oğlu Christopher Tolkien tarafından derlendiği de belirtilmektedir. 

 

J.R.R. Tolkien Eserleri

30’un üzerinde eseri bulunan fantastik edebiyatının babası statüsüne sahip olan Tolkien’in yapıtlarının bir kısmı aşağıda bulunmaktadır. 

  1. J.R.R Tolkien Hayattayken Yayınlanan Eserleri:
  • Beoulf: The Monsters And The Cristics - 1936
  • Hobbit – 1937
  • Fair Stories - 1939
  • Farmer Giles Of Ham – 1949
  • Yüzüklerin Efendisi – 1957
  • The Adventures Of Tom Bombadil – 1962
  • Smith Of ootton Major, The Road Goes Ever On – 1697
 
  1. J.R.R. Tolkien’in Ölümünden Sonra Oğlu Christopher Tolkien Tarafından Derlenen Eserleri:
  • Hurin’in Çocukları – 2007
  • Sigurd ve Gudrun Efsanesi – 2009
  • Arthur’un Düşüşü – 2013
  • Beowulf: Bir Çeviri ve Yorum – 2014
  • Kullervo’nun Hikayesi – 2015
  • Beren ve Luthien’in Hikâyesi – 2017
  • Goldolin’in Düşüşü - 2018
 

J.R.R. Tolkien Eserlerinin Uyarlamaları

Sayın J.R.R. Tolkien eserlerinin farklı dallarda uyarlandığı bilinmektedir. Bu yapımlar içinde de en popülerinin 2001’den 2003’e kadar yönetmen Peter Jackson tarafından beyaz perdeye canlı aksiyon ve fantastik film dallarında aktarılan “Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi” olduğu da bilirkişiler tarafından vurgulanmaktadır. Sinemana başarılı olan serinin çok sayıda Oscar ödülü de kazandığı bilinmektedir. Ayrıca 2012’den 2014’e kadar geçen sürede yine Jackson’ın yönetmenliğinde “Hobbit”in, 3 filmlik bir dizi halinde Tolkien hayranları ve sinema severlerle buluştuğunun bilgisi uzmanlarca aktarılmaktadır. Bu açıklama ayrıca “Hobbitin kaç serisi var?” sorusunun da cevabı niteliği taşımaktadır. 2022’de de bir internet dizi ve film platformunda “Yüzük Kardeşliği”nden önce geçen bir dizi yeni hikâyenin ekranlara taşındığı bilgisine ulaşılmaktadır. 

 

J.R.R. Tolkien Ölümünden Sonra Yayımlanan Kitapları

Tolkien’in ölümünün ardından yayınlanan eserlerinden bazıları aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.

  • The Father Christmas Letters – 1976
  • Silmarillion – 1977
  • Bitmemiş Öyküler – 1980
  • The Lays Of Beleriand – 1985
  • The War Of The Ring – 1990
  • Morgoth’s Ring – 1993
  • Roverandom – 1998
  • Húrin’in Çocukları - 2007
  • Kullervo'nun Hikayesi  - 2015
  • Beren ve Lúthien'in Hikâyesi - 2016
  • Gondolin’in Düşüşü – 2018
  • The Nature of Middle-earth - 2021
  • The Fall of Númenor - 2022
 

J.R.R. Tolkien Kitapları Okuma Sırası

Tolkien kitapları okuma sırası aşağıda yer almaktadır.

  • The Silmarillion
  • Hurin'in Çocukları
  • Beren ile Luthien
  • Gondolin'in Düşüşü
  • Bitmemiş Öyküler
  • Kayıp Öyküler Kitabı 1-2
  • Hobbit
  • Yüzüklerin Efendisi
  • Tom Bombadil'in Maceraları

Yüzüklerin efendisi okuma sırası da şu şekilde kendini göstermektedir. 

  1. Yüzük Kardeşliği - The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring 
  2. İki Kule - The Lord of the Rings: The Two Towers.
  3. Kralın Dönüşü - The Lord of the Rings: The Return of the King.
 

J.R.R. Tolkien Yüzüklerin Efendisi'ni Ne Zaman Yazdı?

Yüzüklerin Efendisi ne zaman yazıldı?” ve “Yüzüklerin Efendisi kitabı ne zaman yazıldı? için araştırma yapıldığında Sayın Tolkien’in bu epik romana 1937 yılında başladığı ve 1947 senesine kadar üzerinde çalıştığı, 1949 yılında da tamamladığı ifadelerine ulaşılmaktadır. J.R.R. Tolkien bu serisi 1954 ve 1955 senelerinde 3 cilt halinde yayınlandığı da eklenmektedir. 

Etiketler: J.R.R. Tolkien Kimdir?, J.R.R. Tolkien Hayatı, J.R.R. Tolkien Eserleri
Şubat 07, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı