İlber Ortaylı Kimdir?

ilber-ortayli

İlber Ortaylı kimdir?” sorusu için aslen Kırım Tatarı olan Türk tarihçi, tarih profesörü, akademisyen, araştırmacı ve yazar bilgileri aktarılmaktadır. Prof Dr İlber Ortaylı için bilirkişiler tarafından eşsiz tarih bilgisinden dolayı “yaşayan kütüphane” unvanı da verilmektedir. İlber Ortaylı hakkında akademisyen kimliği ile yurtiçi ve yurtdışında sayısız yüksek eğitim kurumunda eğitim verdiği öğrenilmektedir. Sayın Ortaylı’nın çeşitli yayın organlarında İlber Ortaylı köşe yazıları, tarih programları ve söyleşileri de bulunmaktadır. Topkapı Sarayı Müze müdürü statüsü ile emekli olan ünlü tarihçi Ortaylı, akademik çevrelerde görevini sürdürmektedir. Ayrıca İlber Ortaylı’nın tarih konularında araştırma ve incelemeye dayalı birçok eseri de 6 dile çevrilerek okurlara ulaştığı vurgulanmaktadır.  

 

İlber Ortaylı Hayatı

İlber Ortaylı biyografi ve İlber Ortaylı hayatı incelendiğinde İlber ortaylı doğum tarihi 21 Mayıs 1947 olduğu göze çarpmaktadır. Kırım Tatarı bir ailenin oğlu olarak dünyaya Avusturya Bregenz’de dünyaya geldiği ve 2 yaşında İlber Ortaylı ailesi ile Türkiye’ye göç ettiği de eklenmektedir. İlber ortaylı annesi Kırım’ın önde gelen asilzade ailelerinden Karaşay ailesine mensup Şefika Ortaylı olduğu ve Stalingrad’da Rus Dili ve Edebiyatı bölümünde okuduğu belirtilmektedir. Bunun yanında İlber Ortaylı babası ise uçak mühendisi Kemal Ortaylı bilgisine de ulaşılmaktadır. İlber Ortaylı’nın Enver Ortaylı, Nuriye Ortaylı ve Emeldar Ortaylı isimlerinde 3 adet kardeşi bulunduğu okunmakta ve böylece “Nuriye Ortaylı kimdir?” sorusunun da cevabı alınmaktadır. 

Türkçe, Almanca ve Rusça konuşulan bir aile ortamında büyüyen İlber Ortaylı eğitim hayatının ilk ve orta öğrenimini Avusturya Lisesinde gördüğü belirtilmektedir. “İlber ortaylı hangi lise mezunu?” sorusunun da cevabı Ankara Atatürk Lisesi olduğu kayıt edilmektedir. 1970 senesinde Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü çıkışlı olan İlber Ortaylı hocası denildiği zamanda Şerif Mardin, Halil İnalcık, Mümtaz Soysal, Seha Meray, İlhan Tekeli ve Mübeccel Kıray isimleri sıralanmaktadır. İlber Ortaylı gençliği tarihe, sanata ilgili ile geçtiği ve akademik anlamda başarılarla dolu bir yaşamın altı çizilmektedir. Profesör Doktor unvanına sahip, tarih inceleme dalında nice eserleri bulunan Türk tarihçinin adına İlber Ortaylı kütüphanesi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından İstanbul Vefa Lisesi’nde açıldığı haberleri okunmaktadır. Ayrıca İlber Ortaylı burcu ikizler, İlber Ortaylı boyu ise 1.82’dir bilgisi gözlenmektedir. 

 

İlber Ortaylı Nerede Doğdu?

İlber Ortaylı’nın Avusturya’nın Bregenz şehrinde dünyaya geldiği öğrenilmektedir. 

 

İlber Ortaylı Kaç Yaşındadır?

İlber Ortaylı kaç yaşında?”  sorusunun cevabı olarak İlber Ortaylı yaş 76 olduğu bilgisine erişilmektedir.

 

İlber Ortaylı Nerelidir?

İlber Ortaylı aslen nereli?” ve “İlber Ortaylı nereli? konuları incelendiğinde anne ve baba tarafının Kırım’lı olduğu öğrenilmektedir. Bunun yanında aslen Kırım Tatarlı bir ailenin oğlu olan Sayın Ortaylı’nın Avusturya Bregenz’de doğduğu bilinmektedir. 

 

İlber Ortaylı Evli mi?

İlber Ortaylı evli mi?” hakkında da 1981 yılında Ayşe Özdolay ile evlendiği, 1999 senesinde de İlber Ortaylı eşi ile ayrıldığı kayıtlarına ulaşılmaktadır. “İlber Ortaylı neden boşandı?” konusunda da herhangi bir bilginin yer almadığı fark edilmektedir. 

 

İlber Ortaylı’nın Çocukları Kimlerdir?

İlber ortaylı kızı Tuna Ortaylı, ünlü tarihçinin tek evladı olmaktadır.  1982 yılında doğan İlber Ortaylı çocuğu Tuna Ortaylı Kazıcı’nın Bilkent Üniversitesi mezunu olduğu öğrenilirken “İlber Ortaylı kızı ne iş yapar?” yanıtı ise Tuna Ortaylı’nın İstanbul Kültür ve Sanat Vakfında yöneticilik yaptığı olmaktadır. Deniz Ali Kazıcı’nın da İlber ortaylı torunu bilgisine erişilmektedir. 

 

İlber Ortaylı'nın Babası Kimdir?

İlber Ortaylının babasının Kemal Ortaylı olduğu okunmaktadır. “Kemal ortaylı kimdir?” sorusunun cevabı ise Türkçe’ye Kırım Tarihi ve Tatarlar üzerine eserler ve makaleler çevirmiş bir uçak mühendisidir şeklinde olmaktadır. Kemal Ortaylı'nın Kırım’lı olduğu bilgisine ulaşılmaktadır. Bu da “İlber Ortaylı'nın babası nereli?” konusuna cevap niteliği taşımaktadır. 

 

İlber Ortaylı’nın Kişiliği Nasıldır?

İlber Ortaylı'nın kişiliği çevresi tarafından çok okuyan, entelektüel, espritüel ve araştırmacı olarak tanımlanmaktadır. 

 

İlber Ortaylı Eğitim Hayatı

İlber Ortaylı hangi üniversitede öğrenim görmüştür?” ve “İlber Ortaylı hangi üniversite mezunu?” hakkında da 1970 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü yanıtı verilmektedir. Daha sonra Sayın Ortaylı’nın Viyana Üniversitesi’nde Slav ve Doğu Avrupa dilleri üzerine öğrenim gördüğü belirtilmektedir. Yüksek Lisansını Chicago Üniversitesi’nde ve doktorasını Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde tamamladığı da eklenmektedir. 

 

İlber Ortaylı Kaç Dil Biliyor?

İlber Ortaylı kaç dil biliyor?” için 7 dil bildiği okunmaktadır. İlber Ortaylı bildiği diller ise ileri seviyede Türkçe, Rusça, Farsça, İtalyanca, İngilizce, Almanca ve Fransızca iken iyi seviyede Latince de bildiği iletilmektedir. 

 

İlber Ortaylı’nın En Sevilen Kitabı Hangisidir?

İlber Ortaylı kitapları hepsi okurlar tarafından ilgi ile karşılandığı iletilirken uzmanlar tarafından İlber Ortaylı'nın en iyi kitabı ise 2019 yılına ait “Bir Ömür Nasıl Yaşanır?” adlı eseri olduğu vurgulanmaktadır. 

 

İlber Ortaylı’nın İlk Kitabı Hangisidir?

Ünlü tarih insanı İlber Ortaylı’nın ilk kitabının 1974 yılında basılan “Tanzimat’tan Sonra Mahalli İdareleri (1840-1880)”dir bilgisine ulaşılmaktadır. 

 

İlber Ortaylı Son Kitabı Hangisidir?

İlber Ortaylı son kitabı ve İlber Ortaylı yeni kitabı için internet üzerinden sıklıkla arama yapıldığı fark edilmektedir. Bunun üzerine İlber ortaylı’nın son kitabı “İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?” ın şubat 2022 de basıldığı da bilinmektedir.  

 

İlber Ortaylı Eserleri

İlber Ortaylı eserleri söz konusu olduğu zaman bilirkişiler tarafından son derece kıymetli tarih bilgileri içerdiği ifadeleri kullanılmaktadır. İlber Ortaylı tarih kitapları arasında yer alan İlber Ortaylı dinler tarihi, İlber Ortaylı Osmanlı Tarihi, İlber Ortaylı Dünya Tarihi yanında İlber Ortaylı Atatürk hakkında eserleri ve İlber Ortaylı romanları dikkat çekmektedir. 50’ye yakın kitabı bulunan Sayın Ortaylı'nın yapıtlarının bir kısmı sıralanmak istenirse aşağıdaki gibi olmaktadır.

  • Tarihin Sınırlarına Yolculuk - 2001
  • Osmanlı'yı Yeniden Keşfetmek I,II – 2006
  • Eski Dünya Seyahatnamesi - 2007
  • Tarihin İzinde – 2008
  • Türkiye’nin Yakın Tarihi – 2010
  • Tarihin Gölgesinde – 2011
  • Cumhuriyetin İlk Yüzyılı 1923-2023 - 2012
  • Tarihe Yön Veren Yüz Lider – 2017
  • Gazi Mustafa Kemal Atatürk – 2018
  • Defterimden Portreler – 2018
  • İlber Ortaylı ile tarihin sınırlarına yolculuk - 2018
  • Bir Ömür Nasıl Yaşanır? - 2019
  • Yakın Tarihin Gerçekleri – 2021
  • İnsan Geleceğini Nasıl Kurar? - 2022

İlber Ortaylı makaleleri hakkında da araştırma yapıldığında akademik yaşamında 1000 fazla makaleye imza attığı gözlenmektedir. Ayrıca Celal Şengör İlber Ortaylı ortak kitap öneri listesi de internet bilgiler arasında yer almaktadır. 

 

İlber Ortaylı Hangi Üniversitede Çalışıyor?

Sayın Ortaylı hakkında “İlber Ortaylı hangi üniversitede çalışıyor?” ve “İlber Ortaylı nerede çalışıyor?” konularının araştırıldığı, ünlü tarihçinin Galatasaray Üniversitesi ve MEF Üniversitesinde Hukuk Fakültesi kapsamında Türk Hukuk Tarihi dersleri verdiğine kaynaklardan ulaşılmaktadır. Aynı zamanda İlber Ortaylı’nın Galatasaray Üniversitesi senato üyesi görevinin de bulunduğu not edilmektedir. 1974 senesinde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde doktor statüsü ile göreve başlayan İlber Ortaylı’nın daha sonra bu görevinden istifa ederek yurtdışında çalışmaya başladığı bilinmektedir. İlber Ortaylı’nın bu dönem Viyana, Berlin, Paris, Princeton, Moskova, Roma, Münih, Strazburg, Yanya, Sofya, Kiel, Cambridge, Oxford ve Tunus’ta ders, seminer ve konferans verdiği bilgisine ulaşılmaktadır.

1989 senesinde Türkiye’ye döndüğü, profesör olduğu, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinin İdare Tarih Anabilim Dalının Başkanlığını yaptığı, 2022 senesinde Galatasaray Üniversitesi ve 2004 senesinde de Bilkent Üniversitelerinde konuk öğretim üyesi görevini üstlendiği bilinmektedir. 2012 yılında Topkapı Müzesi'nin Müze Başkanı unvanı ile yaş haddinden dolayı emekliye ayrıldığı ifadelerine ulaşılmaktadır. 

 

İlber Ortaylı Hangi Gazete ve Dergilerde Yazmıştır?

İlber Ortaylı yazıları ilk olarak 2002 yılından itibaren belli bir dönem Milliyet gazetesinde, daha sonra da Haber Türk gazetesinin HaberTürk Tarih bölümde yayınlandığı gözlenmektedir. Bunun yanında Atlas, Doğu-Batı, Popüler Tarih, Tarih ve Toplum dergilerinde de yazılarına rastlanmaktadır. Sayın Ortaylı halen Doğu-Batı ve NTV Tarih dergilerinin danışma kurulu üyesi ünvanını taşımaktadır. 

 

İlber Ortaylı Hangi Partilidir?

İlber Ortaylı’nın resmi olarak herhangi bir siyasi partiye üyeliği bulunmamaktadır. 

 

İlber Ortaylı’nın Katıldığı Tv Programları Nelerdir?

İlber Ortaylı’nın 2004 TRT 2’ de başlayıp daha sonra TRT Türk’te hafta sonları yayınlanmaya devam eden “İlber Ortaylı ile” programını sunduğu bilinmektedir. Bunu takip eden süreçte Sayın Ortaylı NTV’de “İlber Ortaylı ile Tarih Dersleri” adında bir programı ekrana taşımış ve Bloomberg HT kanalında “İlber Ortaylı ile Zaman Kaybolmaz”, NTV’de de gazeteci-yazar Mehmet Barlas ile “Her Zaman” isimli tarih programlarını sunduğu bilinmektedir. Fatih Altaylı’nın programı “Teke Tek” ve CNN Türk’te “Gündem Özel” yayınlarının konuğu da olduğu okunmaktadır. 

 

İlber Ortaylı Siyasi Görüşü Nedir?

İlber Ortaylı siyasi görüşü hakkında araştırma yapıldığı zaman net bir siyasi görüşü olmadığı fark edilmektedir. 

 

İlber Ortaylı Aldığı Ödüller Nelerdir?

İlber Ortaylı’nın aldığı ödüller aşağıdaki sıralanmaktadır. 

  • Aydın Doğan Ödülü - 2001
  • Avrupa ile Akdeniz Arasında Lazio Ödülü - 2006
  • Puşkin Madalyası - 2007
  • Cumhurbaşkanı Kültür, Sanat Büyük Ödülü - 2017 

Ayrıca İlber Ortaylı Nobel Ödülü konusunda Türkiye’nin hak ettiği değeri görmediğini belirtmektedir. 

Etiketler: İlber Ortaylı Kimdir?, İlber Ortaylı Hayatı, İlber Ortaylı Eserleri
Şubat 07, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı