Doğan Cüceloğlu Kimdir?

dogan-cuceloğlu

 

Doğan Cüceloğlu kimdir?, Doğan Cüceloğlu doğum tarihi nedir gibi sorular sevenleri ve merak edenleri tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. 1938 yılında Mersin’in Silifke ilçesinde dünyaya gelen Doğan Cüceloğlu, Türk psikolog, akademisyen ve yazardır.

 

Doğan Cüceloğlu Hayatı

Doğan Cüceloğlu hayatı sevenleri tarafından merak edilen bir konudur. Doğan Cüceloğlu 1938 yılında Mersin Silifke’de doğmuştur. Cüceloğlu on bir çocuklu bir ailenin on birinci çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Çocukluk dönemi yoksul geçen Doğan Cüceloğlu henüz on yaşında iken annesini kaybetmiştir. Silifke’nin en yüksek dereceli ortaokulunda öğrenimini tamamladıktan sonra subay olan ağabeylerinin yanına Ankara’ya gitmiştir. Ankara ve Kırklareli’nde liseyi bitirip İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olmuştur. Üniversiteden mezun olduktan sonra ABD’de Illinois Üniversitesi’nde doktora yapmıştır. 

Burada doktorasını yaparken yine doktora öğrencisi olan Emily ismindeki Kaliforniyalı bir kız ile tanışmış ve evlenmiştir. Doğan Cüceloğlu’nun ilk eşi Emily ile olan evliliği 11 yıl sürmüştür ve bu evlilikten dünyaya gelen 3 çocuğu vardır. Doğan Cüceloğlu çocukları Timur Cüceloğlu, Ayşen Cüceloğlu ve Elif Cüceloğlu’dur.

Doğan Cüceloğlu ikinci evliliğini aile terapisti olan Yıldız Hacıevliyagil ile yapmıştır. Yıldız Cüceloğlu Doğan Cüceloğlu’nun ikinci ve son eşi olmuştur. ABD’de doktor ünvanını aldıktan sonra Türkiye’ye dönen Cüceloğlu İstanbul Üniversitesi’nde akademisyen olarak çalışmaya başlamıştır. Daha sonra ise Hacettepe Üniversitesine geçiş yapmıştır. Bu sırada Doçent olan Doğan Cüceloğlu, Kaliforniya Üniversitesi’nde Doçent olarak ziyaretçi öğretim üyeliği yapmıştır. 50’ye yakın akademik makale yayınlayan Cüceloğlu bu dönemde önemli çalışmalara imza atmıştır.

Kitap çalışmalarına devam eden Cüceloğlu ilk kitabı olan İnsan İnsana’yı 1991 yılında okuyucu ile buluşturmuştur. Bilimsel psikoloji alanında yazdığı kitapları ile adından söz ettiren Doğan Cüceloğlu, 1996 yılından itibaren Türkiye’de üniversite öğrencilerinden ebeveynlere kadar çeşitli yerlerde çeşitli insanlara seminer ve konferanslar vermiştir. Alanında donanımlı bir psikolog olan Doğan Cüceloğlu psikoloji ve çocuk gelişimi ağırlıklı temalara sahip birçok kitap yazmıştır. Doğan Cüceloğlu hastalığı sebebi ile 2021 Şubat ayında vefat etmiştir. Doğan Cüceloğlu cenaze töreni Levent camide düzenlenmiş ve ardından Aşiyan mezarlığına defnedilmiştir.

 

Doğan Cüceloğlu Nerelidir?

Doğan Cüceloğlu nereli sorusu oldukça merak edilen bir konudur. Başarılı yazar Mersin Silifkelidir.

 

Doğan Cüceloğlu Nerede Doğdu?

Doğan Cüceloğlu Mersin’in Silifke ilçesinde dünyaya gelmiştir.

 

Doğan Cüceloğlu Ne Zaman Doğdu?

Doğan Cüceloğlu 1938 yılında Mersin Silifke’de doğmuştur.

 

Doğan Cüceloğlu Ne Zaman Vefat Etmiştir?

Türk Psikolog ve Akademisyen Doğan Cüceloğlu, 16 Şubat 2021 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir.

 

Doğan Cüceloğlu Neden Vefat Etmiştir?

Doğan Cüceloğlu İstanbul Beşiktaş ilçesindeki evinde aort damarı yırtılması sonucu 83 yaşında vefat etmiştir.

 

Doğan Cüceloğlu Mezarı Nerededir?

Doğan Cüceloğlu 18 Şubat 2021 de Levent Camii’nde düzenlenen cenaze töreninin ardından Aşiyan Mezarlığına defnedilmiştir.

 

Doğan Cüceloğlu Kaç Kardeştir?

Doğan Cüceloğlu 11 kardeştir.

 

Doğan Cüceloğlu’nun Eşi Kimdir?

Doğan Cüceloğlu’nun ilk eşi Emily, ikinci ve son eşi ise Yıldız Hacıevliyagil Cüceloğlu’dur.

 

Doğan Cüceloğlu’nun Çocukları Kimdir?

Doğan Cüceloğlu’nun çocukları Timur Cüceloğlu, Ayşen Cüceloğlu ve Elif Cüceloğlu’dur.

 

Doğan Cüceloğlu Hangi Okullarda Eğitim Almıştır?

Doğan Cüceloğlu ortaokulu Silifke’de, liseyi Ankara ve Kırklareli’de tamamlamıştır. Üniversite eğitimini ise İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümünde bitirmiştir.

 

Doğan Cüceloğlu Nasıl Yazar Olmuştur?

Doğan Cüceloğlu lisede tanıştığı edebiyat öğretmeni Cahit Okurer’in etkisi ile yazar olmaya karar vermiştir. Hocasının “ Vatana millete hayırlı olmak için bilim insanı olmak, psikoloji alanında çalışmak istemez misin?” sorusu Cüceloğlu’nu etkilemiş ve bu alanda çalışmalara yönlendirmiştir.

 

Doğan Cüceloğlu Hangi Türlerde Kitap Yazmıştır?

Doğan Cüceloğlu eserleri psikoloji ve araştırma türünde yazılmıştır. 

 

Doğan Cüceloğlu’nun En İyi Kitabı Hangisidir?

Doğan Cüceloğlu’nun en iyi kitabı “Geliştiren Anne Baba” isimli kitabıdır.

 

Doğan Cüceloğlu’nun Kaç Kitabı Vardır?

Doğan Cüceloğlu kaç kitabı var sorusu sık sık aratılan bir konudur. Doğan Cüceloğlu’nun okuyucusuyla buluşturduğu 22 adet kitabı vardır.

 

Doğan Cüceloğlu’nun İlk Kitabı Hangisidir?

Doğan Cüceloğlu’nun ilk kitabı 1991 yılında çıkardığı “İnsan İnsana” adlı eseridir.

 

Doğan Cüceloğlu Kitapları

Psikolog Doğan Cüceloğlu’nun 83 yıllık ömrünün birikimi olan birçok kitabı vardır. Doğan Cüceloğlu kişisel gelişim kitaplarıyla ve psikoloji kitaplarıyla tanınan bir yazardır. İlk yazdığı kitap insan insana isimli eserdir. Doğan Cüceloğlu son kitabı ise “Var mısın?” isimli kitabıdır. Doğan Cüceloğlu kitapları aşağıda sıralanmıştır;

  • İnsan İnsana
  • İçimizdeki Çocuk
  • Onlar Benim Kahramanım
  • Gerçek Özgürlük
  • Öğretmen Olmak
  • İçimizdeki Biz
  • İyi Düşün Doğru Karar Ver
  • Yetişkin Çocuklar
  • Savaşçı
  • Başarıya Götüren Aile
  • Kendini Keşfetmeye Zorluklarla Başa Çıkmaya Var mısın?
  • Öğretmenim Bir Bakar mısın?
  • Keşke’siz Bir Yaşam İçin İletişim Donanımları
  • İnsan ve Davranışı
  • Korku Kültürü:Niçin Mış Gibi Yaşıyoruz
  • Bir Kadın Bir Ses
  • İnsanı Ararken Damdan Düşen Psikolog
  • “Mış” Gibi Yaşamlar
  • “Mış” Gibi Yetişkinler
  • Evlenmeden Önce
  • İnsan İnsana Sohbetler
  • Dervişin Aklı
 

Doğan Cüceloğlu en çok okunan kitapları ve içerikleri ise aşağıda sırasıyla verilmiştir;

 
  • Var Mısın: “Gençliğimde gergin, stresli, mutsuz günlerim çok oldu. Kendimi suçlu hissettiğim, değersiz gördüğüm dönemler yaşadım. Şimdi hayatım anlamlı, coşkulu ve şükür duygusuyla dopdolu… Neden? İçinde yaşadığım koşulların iyileşmesinden mi? Geliştirdiğim farkındalıkların sonucu mu?”. Doğan Cüceloğlu “Var mısın?” adlı kitabında hayatın anlamı nedir, insan kendini nasıl geliştirir gibi sorulara cevap vermektedir.
  • Geliştiren Anne Baba: “Çocuğunuz bir kez çocukluk yaşayacak, bu dönemi onunla doya doya yaşayın. Güler yüzlü, sakin, güvenen, hayata ve ailesine şükür duygusu içinde bakan bir anne, bir baba olmak çocuklarınıza verebileceğiniz en büyük armağandır. Çocuklar böyle bir armağanı hak ediyorlar” diyen Cüceloğlu anne ve babanın çocuklara davranışlarının çocuğu geliştirebileceğinden ve üzerindeki etkisinden bahsetmektedir.
  • İçimizdeki Çocuk: “İçimizdeki çocuk yaşamımıza yön veren güçlü bir varlıktır.” Doğan Cüceloğlu “İçimizdeki Çocuk” isimli kitabında içinde bulunduğumuz ailenin ve yakın çevrenin kişinin iç dünyasını, duygu ve davranışlarını nasıl etkilediğini anlatmaktadır.
  • İletişim Donanımları: “Keşke çocuğumla daha çok zaman geçirseydim! “Keşke vicdanımın sesini dinleseydim! “Dilim tutulsaydı da keşke söylemeseydim!” Ne kadar sık duyarsınız keşke sözcüğünü. “Şimdi bildiğimi keşke gençliğimde bilseydim!” diyen kişi, verdiği yanlış kararlardan duyduğu pişmanlığı dile getirir. Haksız mı?. Bize verilen şu ömürden başka neyimiz var? Doğan Cüceloğlu İletişim Donanımları isimli kitabında keşkesiz yaşam isteyenlere seslenmektedir.
  • Savaşçı: Savaşçı Doğan Cüceloğlu’nun anlamlı ve coşkulu bir yaşam için kişinin içindeki olumsuzluklarla güçlü bir savaş vermesi gerektiğini anlatan, psikoloji türünde yazdığı kitaplarındandır.
  • İnsan İnsana: Doğan Cüceloğlu “İnsan İnsana” isimli eseri Cüceloğlu’nun ilk kitabıdır. İnsan insana isimli kitap insan ilişkilerinin getirdikleri ve götürdükleri üzerine yazılmış, çevredeki insanlarla iletişimi anlatan bir içeriğe sahiptir.
  • Bir Kadın Bir Ses: Doğan Cüceloğlu “Bir Kadın Bir Ses” isimli kitabında gerçek bir yaşam öyküsünü okuyucuyla buluşturmuştur. Bu kitapta anlatılan öykü aslında toplumdaki birçok kadının öyküsünü anlatmaktadır.

 

Doğan Cüceloğlu Hangi Gazetede Yazmıştır?

Doğan Cüceloğlu insan psikolojisi, eğitim psikolojisi ve aile-çocuk psikolojisi üzerine Haber Türk gazetesinde köşe yazarlığı yapmıştır.

 

Doğan Cüceloğlu’nun Katıldığı TV Programları Nelerdir?

Doğan Cüceloğlu’nun katıldığı TV programları aşağıda sıralanmıştır;

Habertürk TV/ Teke Tek Programı

Habertürk TV/ Akılda Kalan 

CNN Türk TV/ Gündem Özel Programı

Bloomberg TV/ Aslı Şafak’la İşin Aslı Programı

Kanal D/ Sağlık Programı

Show TV/ Gülben Programı

Show TV/ Herşey Dahil Programı 

 

Doğan Cüceloğlu’nun Aldığı Ödüller Nelerdir?

Doğan Cüceloğlu 2017 yılında Üsküdar Üniversitesinin düzenlediği Yüksek İnsani Değer Ödülleri töreninde “Yüksek İnsani Değer Ödülünü” almaya hak kazanmıştır. 

 

Etiketler: Doğan Cüceloğlu Hayatı, Doğan Cüceloğlu Nerelidir?, Doğan Cüceloğlu Kimdir?
Şubat 06, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı