Cemil Meriç Kimdir?

cemil-meric

 

Cemil Meriç kimdir, Sosyoloji, Tarih, Edebiyat ve Felsefe alanlarında yazılar yazmış, deneme, makale, inceleme, araştırma türünde yazıları ile tanınan düşünür ve yazardır. Dünyaca ünlü Balzac ve Victor Hugo gibi yazarların başyapıtlarını Türkçeye çevirmiştir. Yaşayan kütüphane olarak isimlendirilen yazar Türk düşünce hayatının en önemli isimlerinden biri olmayı başarmıştır. Kullandığı üslubu ve çarpıcı diliyle okuyucuyu etkilemiştir.

 

Cemil Meriç Hayatı

Cemil Meriç, 1916 yılında Hatay Reyhanlı’da dünyaya gelmiştir. 1912 Balkan savaşları sırasında Meriç nehri kıyısındaki Dimetoka’dan Antakya’ya göç eden bir ailenin çocuğudur. Babası Mahmut Niyazi Bey, annesi ise Zeynep Ziynet Hanımdır. Babası mahkeme reisliği ve Ziraat Bankası müdürlüğü yapmıştır. Asıl adı Hüseyin Cemil olan sanatçı, Reyhanlı Rüştiyesinden İlkokulu, Fransız idaresindeki Antakya’da Fransız eğitim sistemi ile eğitim veren Antakya Sultanisinde okudu ancak milliyetçi tutumu, hocalarını eleştiren tavrı nedeniyle mezun olmadan okuldan ayrılmak zorunda kaldı. Lise öğrenimine İstanbul Pertevniyal Lisesinde devam etti. 

Cemil Meriç hayatı farklı şehirlerde geçmiştir. Öğretmenlik, Türk Hava Kurumunda sekreterlik ve belediyelerde kâtiplik yapmıştır. 1939 yılında Bağımsız Hatay Cumhuriyeti'nin devirmekle suçlandı ve idam edilmek üzere yargılanmıştır. Bu suçtan beraat alan sanatçı, Yükseköğrenim görmek için İstanbul’a gitti. Okulu bitirdikten sonra Fransızca öğretmeni olarak göreve başladı. Bir süre öğretmenlik yaptı ve çocukluğundan beri süregelen göz rahatsızlığı yüzünden İstanbul’a dönmek zorunda kalmıştır. Yurtiçi ve yurt dışında geçirdiği ameliyatlardan başarısız sonuç alınca Cemil Meriç görme yetisini kaybederek 1955’ten sonraki hayatına görmeden devam etmiştir. Bu dönemlerde Türk Edebiyatı’na önemli edebi eserler veren sanatçı 1987 yılında vefat etmiştir. 

 

Cemil Meriç Nerelidir?

Türk edebiyatında önemli yazarlardan biri olan Cemil Meriç Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde doğmuştur. Ailesi ise Balkan savaşlarında Dimetoka’dan Anadolu’ya göç ettiği bilinmektedir. 

 

Cemil Meriç Neden Gözlerini Kaybetmiştir?

Cemil Meriç küçük yaşlardan beri göz ile ilgili rahatsızlıklar yaşamaktaydı. Küçük yaşlarda iken gözleri dört derce miyoptu. Lise yıllarına geldiği zaman bu sorun ilerleyerek ve görme duyusunda azalmalar meydana gelmiştir. Bu yüzden hep ön sıralarda oturmak zorunda kalmıştır. Ancak 1954 bahar aylarında geçirmiş olduğu rahatsızlık sonucu 1954 yılında tamamen görme yetisini kaybetti. 1955 yılında Paris’te geçirdiği göz ameliyatından da sonuç alamayınca hayatına bu şekilde devam etmiştir. 

 

Cemil Meriç Ne Zaman Vefat Etmiştir?

Türk Edebiyat tarihinde önemli bir yere sahip olan Cemil Meriç 13 Haziran 1987 yılında Vefat etmiştir. Yazmış olduğu pek çok Cemil Meriç eserleri, günümüzde de geniş okuyucu kitlesine ulaşmıştır.

 

Cemil Meriç Mezarı Nerededir?

1987 yılında vefat eden Cemil Meriç’in mezarı İstanbul Karacaahmet Mezarlığında bulunmaktadır. 

 

Cemil Meriç Hangi Edebi Akımdan Etkilenmiştir?

Birçok alanda eser kaleme almış usta edebiyatçı yazar ve sosyolog olan Cemil Meriç, Doğu ve Batı medeniyetinin temellerini araştırarak, eserlerine konu edinmiştir. Her türlü düşünceye açık olan sanatçı belirli bir akımın etkisinde kalmayarak her türlü düşünceyi dikkate alarak edebi kişiliğini oluşturmuştur. 

 

Cemil Meriç Hangi Dönem Yazarıdır?

Cemil Meriç hayatı sürekli okuyarak ve araştırarak geçmiştir. Sanatçı son dönem Türk Edebiyatı önemli yazarlarından biri haline gelmiştir. Yazmış olduğu eserleri okuyucuları tarafından beğenilmiş ve kabul görmüştür.

 

Cemil Meriç Sanat Anlayışı Nedir?

Cemil Meriç tarih, sosyoloji, edebiyat gibi alanlarda sayısız eserleri kaleme almıştır. Doğu ve batı kültürünü eleştirel bir tarzla konu edinmiş ve batı medeniyetinin temellerini araştırmıştır. Milletin özünün dil olduğunu savunan Cemil Meriç, sansüre de şiddetle karşı çıkmıştır.

 

Cemil Meriç Edebi Kişiliği

Türk edebiyatına sayısız eser veren sanatçı birçok alanda kitap yazmıştır.  Cemil Meriç hayatı ve eserleri edebiyat tarihi açısından oldukça önemlidir. Gençlik yıllarında şiirler başlayan edebi hayatı daha sonra deneme ve inceleme yazılarına yerini bırakmıştır. Fransızca, İngilizce ve Arapça öğrenmiştir. Fransız yazarlardan Victor Hugo ve Balzac’ın eserlerini Türkçeye çevirmiştir.  Türk edebiyatında ise Kırk Ambar kimin eseri sorusu üzerine Cemil Meriç cevabı verilmiştir. Kırk Ambar ve Umrandan Uygarlığa adlı eserleri Türkiye Milli Kültür Vakfı ödülüne layık görülmüştür. 

1928 yılında başlayan edebi hayatı hayatının sonuna kadar devam etmiştir. Cemil Meriç denemeleri, makale, araştırma, inceleme yazılarını kaleme almıştır Yazdığı tüm eserlerde üslubuna dikkat etmiş açık ve anlaşılır bir dil kullanmıştır. Öğrendiği tüm bilgiler başkalarına da öğretmeyi kendine vazife bilmiştir. Bu yüzden araştırmaları başka yazarlara ve sanatçılara kaynaklık etmiştir. Özellikle dil konusu üzerinde duran yazar dilin bir milletin özünü oluşturduğunu savunmuştur. Ayrıca 1981 yılında yazarlar birliği tarafından “Yılın Yazarı” seçilmiştir.

 

Cemil Meriç Kaç Tane Eseri Vardır?

Cemil Meriç eserleri farklı türlerde kaleme alınmış ve geniş okuyucu kitlesine ulaşmıştır. Bu kapsamda telif ettirdiği 12 adet eseri bulunmaktadır. 

 

Cemil Meriç Eserleri

Cemil Meriç kitapları içerisinde farklı başlıklarda birçok edebi eseri kaleme almıştır. Bu eserler şu şekilde sıralanabilir:

Deneme

  • Mağaradakiler
  • Bu Ülke

İnceleme

  • Hind Edebiyatı
  • Saint Simon İlk Sosyolog
  • Bu Ülke
  • Umrandan Uygarlığa
  • Bir Dünyanın Eşiğinde
  • Işık Doğudan Gelir
  • Kültürden İrfana
 

Günlük

  • Jurnal

Diğer

  • Kırk Ambar
  • Bir Facianın Hikâyesi
  • Sosyoloji Notları ve Konferanslar
 

Cemil Meriç En Önemli Eseri Hangisidir?

Cemil Meriç kitapları arasında yer alan ve günümüzde de çok satan kitap listeleri arasında eserleri bulunmaktadır. Bu Ülke, Mağaradakiler ve Işık Doğudan Gelir Cemil Meriç en önemli eserleri arasında yer almaktadır.

 

Cemil Meriç Eserlerinin Özellikleri Nelerdir?

Cemil Meriç hayatı boyunca kendini okumaya ve araştırmaya adamış bir sanatçıdır. Bu kapsamda Başlıca işim düşünmek ve düşündüklerimi cemiyete sunmaktır.” Sözünü söylemiştir. Türk edebi ürünleri arasında merak edilen ve çok araştırılan Mağaradakiler kimin eseri, her dönem cevap aranmış bir sorudur. Cemil Meriç’e ait olan bu eser kendi tarzında ve üslubunda kaleme aldığı ürünüdür. Yazdığı eserlerde etkileyici bir üslup kullanmıştır. Bir milleti ayakta tutan yegâne varlığın dil olduğunu savunan sanatçı bu kapsamda pek çok araştırma yapmıştır.

 

Cemil Meriç Hangi Türde Eserler Yazmıştır.

Son dönem Türk edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Cemil Meriç kitapları pek çok türde kaleme alınmıştır. Gençlik yıllarında şiir, ileriki yaşlarda araştırma, inceleme ve deneme türünde birçok eseri yazarak Türk edebiyatına katkı sağlamamıştır. 

 

Cemil Meriç Eserleri Nerelerde Yayınlanmıştır?

Ortaya koyduğu özgün fikirleri ile hem yaşadığı döneme hem de sonraki dönemlere kaynaklık etmiştir. Cemil Meriç deneme, inceleme ve araştırma yazıları çeşitli dönemlerde gazete ve dergilerde yayınlanmıştır. Bunlar:

  • İnsan
  • Yücel
  • Yeni Gün
  • Ayın Bibliyografyası
  • Hisar
  • Doğuş
 

Cemil Meriç Sosyolojiye Katkıları Nelerdir?

Cemil Meriç sözleri ve düşünceleri ile eleştirel sosyolog tarzını benimsemiştir.  Cemil Meriç tam anlamıyla bir sosyolog olmasa da sosyoloji bilimi ile yakından ilgilenmiştir. Sosyolojinin bilimsel yönünü değil düşünsel yönü üzerinde durmuştur. Sosyolojinin sosyolojisini gerçekleştirme niyetinde olan düşünceleri ile sosyoloji bilimine keskin bir şekilde eleştirdiği görülmektedir. 

 

Cemil Meriç’in Aldığı Ödüller?

Cemil Meriç sözleri, kitapları ve düşünceleri birçok yazara ilham kaynağı olmuştur. Hem yaşadığı dönemde hem de ölümünden sonra çeşitli kurumlar tarafından bazı ödüllere layık görülmüştür. Bu ödüller:

1974 Umrandan Uygarlığa – Türkiye Milli Kültür Vakfı Ödülü

1981 Kırk Ambar - Türkiye Yazarlar Birliği yılın Fikir Eseri Ödülü

1983 Kırk Ambar – Türkiye Milli Kültür Vakfı Ödülü

2015 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü


















 
Etiketler: Cemil Meriç Hayatı, Cemil Meriç Nerelidir, Cemil Meriç Edebi Kişiliği, Cemil Meriç Ne Zaman Vefat Etmiştir,
Kasım 24, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı