Canan Karatay Kimdir?

canan-karatay

Canan Karatay hayatı oldukça ilgi çekmekte ve merak edilmektedir. Prof.dr. Canan Karatay’ı merak eden kişilerin “Canan Karatay kimdir” sorusunu sıklıkla araştırdığı görülmektedir. Canan Karatay kalp ve iç hastalıkları profesörü, eski İstanbul Bilim Üniversitesi rektörü ve İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Ana Bilim Dalları öğretim üyesidir. Ayrıca Canan Karatay’ın diyet ve sağlıklı beslenme üzerine yazdığı kitapları bulunmaktadır. 

 

Canan Karatay Hayatı 

Canan Karatay hayatı sevenleri tarafından merak edilmektedir. 2 Mart 1943’te dünyaya gelen Canan Karatay Ömer Naimi Efendigil ve Vasfiye hanımın kızları olarak Elazığ’da gözlerini hayata açmıştır. İlkokulu Elazığ Atatürk İlkokulunda okuduktan sonra, Üsküdar Amerikan Kız Lisesinde okumak için İstanbul’a gönderilmiştir. Karatay, burada yatılı olarak öğrenimini sürdürmüştür. Canan Karatay İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini kazanmış ve uzmanlığını da yine İstanbul Üniversitesinde tamamlamıştır. 1972-1974 yılları arasında kazanmış olduğu İngiliz Hükümeti bursu ile Liverpool Regiona Center’da kardiyoloji alanında uzmanlık eğitimi almıştır. Yurtdışında dünyada ilk kez kalp nakli ameliyatını gerçekleştirmiş olan Christian Barnard'ın ekibinde çalışmıştır.

1974-1976 yılları arasında ise İstanbul Üniversitesi Tedavi Kliniğinde başasistan olarak çalışmış ve görevini Grup Florence Nightingale Hastanesinde sürdürmeye başlamıştır. Canan Karatay 1979’da doçent, ilerleyen yıllarda ise Profesörlük ünvanını kazanmıştır. Doçentlik tezini kalp nakli yapılmış hastalar üzerinde gerçekleştirmiştir. İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsünde, Cape Town’da eğitimini görmüş olduğu ‘femoral arter’ yolu kullanılarak yapılan koroner anjiyografi tekniğini yine ilk kez ülkemizde uygulamıştır. 1987- 1995 yılları arasında State University of New York Health Science’ta kalp hastalıkları alanında araştırmalar yapmıştır. 1997-2002 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğretim üyeliği yapmıştır. Daha sonra ise Kadir Has Üniversitesi Tıp Fakültesinde görev almıştır. 2006-2010 yılları arasında Türkiye’de İstanbul Bilim Üniversitesinde rektörlük yapmıştır. Karatay, Grup Florence Nightingale Hastanesinde çalışmaya devam etmektedir. Canan Efendigil Karatay, Ali Başak Karatay ile evlenmiş ve Mehmet Rahmi Karatay adında bir oğlu vardır. 

 

Canan Karatay Nereli?

“Canan Karatay Nereli” sorusu da google arama motorlarında sıklıkla aratılan bir konudur. Karatay Elazığlıdır.

 

Canan Karatay Kaç Yaşında?

Prof. Dr. Canan Karatay’ın yaşı da merak edilen sorular arasında bulunmaktadır.Canan Karatay kaç yaşında sorusunun yanıtı ise, 1943 doğumlu olan başarılı hekimin yaşının 2023 itibari ile 80 olduğudur. 

 

Canan Karatay Evli mi?

“Canan Karatay evli mi?” sorusu sevenleri tarafından merak edilmektedir. Canan Karatay evli ve bir çocuk annesidir. Canan Karatay eşi Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü kurucuları arasında yer alan Ali Başak Karatay’dır. Canan Karatay oğlu Mehmet Rahmi Karatay dır.

 

Canan Karatay Hangi Okullarda Eğitim Almıştır?

Canan Karatay lise eğitimini Üsküdar Amerikan Kız Lisesinde, üniversiteyi İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde tamamlayarak mezun olmuştur. İstanbul Üniversitesi Tedavi Kliniğinde iç hastalıkları uzmanlık eğitimini tamamlamıştır.

 

Canan Karatay Kaç Yaşında Anne Oldu?

Canan Karatay kaç yaşında anne oldu? sorusu da merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Canan Karatay 40 yaşında anne olmuştur.

 

Canan Karatay Hangi Hastanede Çalışıyor?

Canan Karatay hangi hastanede çalışıyor? sorusu sıklıkla merak edilip araştırılmaktadır. Karatay Grup Florence Nightingale Hastanesinde çalışmaktadır.

 

Canan Karatay Ne Doktorudur?

Canan Karatay ne doktoru? sorusuyla da sık sık karşılaşmak mümkündür. Canan Karatay kalp ve iç hastalıkları doktorudur.

 

Canan Karatay Kitapları

Canan Karatay kitapları aşağıda verilmektedir;

  • Karatay Diyeti Bilimsel Gerçeklerle Kilo Vermenin ABC’si
  • Karatay Diyeti'yle Yaşam Boyu Sağlık
  • Karatay Mutfağı Kalıcı Kilo Verdiren Yemek Tarifler
  • Karatay Diyetiyle Beslenme Tuzaklarından Kurtuluş Rehberi
  • Anne Adayları ve Hamileler İçin Karatay Diyeti
  • Gerçek Tıbbın 10 Şifresi
  • Karatay Diyetiyle Obezite ve Diyabete Çözüm Var
  • Karatay Sözü - Her Yaşta Her Zamanda Her Koşulda Bağışıklık Zırhımız
 

Canan Karatay’ın ilk kitabı olan Karatay Diyeti isimli kitap oldukça çok konuşulmuştur. Alışılmışın dışında bilgiler sunan kitabın içeriği ve diğer kitaplarının açıklamalarına aşağıda yer verilmektedir;

  • Karatay Diyeti: Canan Karatay bu kitapta sağlıklı beslenmeye dair tüm bilinmeyenleri ele almaktadır. Hızlı bir şekilde kilo verirken sağlıklı kalmanın mümkün olduğunu anlatmaktadır. Klasik diyet önerilerinin tam tersi yaklaşımları ile diyet yapanlara yeni bir pencere aralayan Canan Karatay, kalori hesabını rafa kaldırmaktadır. 
  • Gerçek Tıbbın 10 Şifresi: Canan Karatay 50 yıllık hekimlik tecrübesi ile yine çok konuşulacak bir kitaba imza atmıştır. Karatay bu kitabında yüzlerce bilimsel referans ışığında “Genetik ve İyileşemez” denilen hastalıklar iyileşir diyor. İyileşir dediği hastalıklar ; Kronik İnflamasyon 

İnsülin Direnci

Diyabet, Obezite

Hipertansiyon

Haşimato

Depresyon, Unutkanlık

Kronik Artrit, Eklem ve Kas Ağrıları

Polikistik Over

Fibrokistik Meme

Fibromiyalji

Kanser

Ve Tüm Kronik Dejeneratif Hastalıklar.

  • Anne Adayları ve Hamileler İçin Karatay Diyeti: Canan Karatay bu kitabında gebelik öncesi, gebelik ve gebelik sonrasında nelere dikkat edilmesi ve neler yapılması gerektiğini açıklamaktadır. Zorlaştırmadan kolay bir şekilde bütüncül bir anne-bebek sağlığı için gerekli vitamin, mineral ve amino asitleri okuyucuya tek tek kitabında sıralamaktadır. Bu vitaminlerin hangi kaynaklardan alınabileceğini, mevsimine göre beslenme, sağlıklı protein kaynakları, yiyeceklerin glisemik indeks tabloları, serbest oksijen radikalleri, radyasyon, gebelik şekeri ve diyabet dahil hamilelikteki tüm risklerden korunma formüllerini açıklamaktadır.
  • Karatay Mutfağı: Canan Karatay “Karatay Mutfağı” isimli kitabında ‘Mutfağını Karatay Mutfağına çevirenler sağlık bulacak, zayıflayacak ve kilosunu koruyacak.’ diyerek kendine has tarifler ve püf noktaları vermektedir. Canan Karatay beslenme kitabı’nda doğal ve temiz malzeme seçimi, pişirme yöntemleri ve birbirinden farklı tariflerle okuyucu karşısına çıkan kitabı satış rekorları kırmıştır. Canan Karatay bu kitabı için şöyle söylemektedir; “Eşinin, çocuklarının ve sevdiklerinin sağlığını düşünen herkesin bu kitabı okumasını ve tarifleri uygulamasını öneriyorum. Bu kitap şişmanlıktan uzak sağlıklı nesiller yetiştirmek için önemli bir mihenk taşı. İlk iki kitabımla birlikte Karatay Mutfağı’na da kütüphanenizde mutlaka yer açın.”

 

 

Canan Karatay İlk Kitabının Adı Nedir?

Canan Karatay ilk kitabı Nisan 2011 de çıkan “Karatay Diyeti” isimli kitaptır. Kitapta doğru beslenmenin nasıl olması gerektiği anlatılmaktadır.

 

Canan Karatay Son Kitabının Adı Nedir?

Canan Karatay son kitabı “Karatay Sözü” isimli kitaptır.

 

Canan Karatay’ın Katıldığı Tv Programları Nelerdir?

Canan Karatay birçok TV programına katılmıştır. Karatay’ın katıldığı bazı Tv programları aşağıda verilmektedir;

  • Pelin Çift İle İyi Fikir
  • 40-CNN Türk
  • Her Şey Dahil- Show
  • Aslı Şafakla İşin Aslı - Bloomberght
  • Gündem Özel - CNN Türk
  • Öteki Gün - HaberTürk TV
  • Türkiyenin Nabzı - HaberTürk Tv
  • Çağla İle Yeni Bir Gün - Show Tv
 

Canan Karatay Nasıl Yazar Olmuştur?

Kalp ve iç hastalıkları doktoru olan Canan Karatay yaygınlaşan obezite, diyabet ve yanlış beslenme sistemi yüzünden muzdarip olduğunu, doğru bilinen birçok yanlış beslenme şeklini anlatmak-açıklamak için kitap yazmaya başladığını açıklamaktadır.

 

Canan Karatay Ödülleri

Canan Karatay 8. Uluslararası Buhara Medya Ödül Törenine katılmış ve Türkiyenin en güvenilir hekimi ödülünü almıştır. Canan Karatay ödül alırken konuşmasında şu sözleri dile getirmiştir: “ Tıp bir sanattır. Çok önemlidir. Öyle bir sanattır ki portresi insan’dır.”

 

Canan Karatay’ın Üye Olduğu Bilimsel Kuruluşlar

Canan Karatay, “Kolesterole Kuşkuyla Bakanların Uluslararası Ağı” ( The İnternational Network Of Cholesterol Skeptics - THINCS ) ve “Uluslararası D Vitamini Konseyi” üyesidir.

Etiketler: Canan Karatay hayatı, Canan Karatay kitapları
Mart 06, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı