Ahmet Ümit Kimdir?

ahmet-umit

 

Ahmet Ümit, son dönem Türk Edebiyatı’nın polisiye türünde eser veren önemli yazarlarından biridir. Gaziantep de doğup büyüyen yazar, sol görüşünden dolayı çeşitli kavgalara karışmıştır. Bu sebeple Gaziantep’ten ayrılan yazar lise eğitimini Diyarbakır’da bitirdi ve Marmara Üniversitesi kamu yönetimi bölümünde yüksek öğrenimine başlamıştır. Çeşitli dönemlerde farklı ülkelerde bulunan yazar siyaset ile yakından ilgilenmiştir. Yazarlık hayatı ise görüşlerini yazdığı Barış ve Sosyalizm Sorunları adlı dergide yazdığı yazılarla başlamıştır. Son dönem Türk edebiyatına önemli eserler veren Ahmet Ümit kitapları geniş okuyucu kitlesine ulaşmıştır.  

 

Ahmet Ümit Hayatı

Ahmet Ümit hayatı kısaca, şöyle anlatılabilir. 1960 yılında Gaziantep’te dünyaya gelmiştir. Babası kilim tüccarı, annesi ise terzidir. 7 kardeşin en küçüğü olan Ahmet Ümit ilk ve ortaokulu Gaziantep’te okumuş, liseyi ise çeşitli siyasi tartışmalara karışmasından ötürü Diyarbakır’da tamamlayabilmiştir. Liseyi bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünde okumak için İstanbul’a gitmiştir. Ahmet Ümit, üniversitede tanıştığı Vildan Hanım ile evlenmiş ve bu evlilikten Gül adını verdiği bir kızı dünyaya gelmiştir. Ahmet Ümit solcu mu sorusu ise 1980 darbesi sonrası sol görüşlü derneklerde çalışması ile cevap bulmuştur.

Üyesi olduğu Türkiye Komünist Partisi tarafından Moskova’ya gönderilmiştir. Moskova’da Sosyal Bilimler Enstitüsünde eğitim görüp tekrar Türkiye’ye dönmüştür. Rusya’da geçen günlerini Kar Kokusu adlı eserinde anlatmıştır. Çok yönlü bir yazar olan Ahmet Ümit en fazla polisiye türünde eserleri ile tanınmış ve beğeni toplamıştır. 1990 yılında Yine Hişt adlı kültür sanat dergisini çıkarmış ve yazmaya devam etmiştir. Aynı zamanda televizyon dizilerine yazılan senaryolara katkı sağlamıştır.  Ahmet Ümit eserleri şiir, hikâye, roman türünde oldukça çeşitlidir.  Günümüzde de yazmaya devam eden sanatçı okuyucuları tarafından ilgi ile takip edilmektedir.

 

Ahmet Ümit Kaç Yaşındadır?

Ahmet Ümit polisiye kitapları ile tanınmış Türk edebiyatı yazarlarından biridir. 1960 yılında doğan usta yazar günümüzde 60 yaşındadır.

 

Ahmet Ümit Nerelidir?

Ahmet Ümit Gaziantep’te doğmuş son dönem Türk edebiyatı yazarlarındandır. Çocukluğu bu şehirde geçen yazar çeşitli sebeplerden dolayı Gaziantep’ten ayrılmak zorunda kalmıştır. 

 

Ahmet Ümit'in Eşi Kimdir?

Günümüzün popüler romancılarından biri olan Ahmet Ümit hayatı okurları tarafından merak edilmektedir. Gerek edebi yaşamı gerekse özel yaşamı sıkça araştırılmaktadır. Bu kapsamda merak edilen en büyük soru ise eşinin kim olduğudur. Ahmet Ümit üniversite yıllarında tanışıp evlendiği eşi Vildan Ümit’tir.

 

Ahmet Ümit Hangi Okullarda Eğitim Almıştır?

Çocukluk yıllarını Gaziantep’te geçiren yazar İlkokulu ve ortaokulu Gaziantep okumuştur. Lise eğitimi ise Gaziantep Atatürk lisesinde başlamıştır. Ancak siyasi görüşlerinden dolayı ülkücü grup ile çeşitli sorunlar yaşamıştır. Bu sebepten dolayı lise eğitimine Diyarbakır’da devam etmiştir. Ahmet Ümit yaşadığı şehir olan İstanbul’a Üniversite eğitimi için gelmiştir. Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünde yüksek öğrenimini tamamlamıştır. Üyesi olduğu Türkiye Komünist Partisi tarafından Moskova’ya gönderilmiş ve orada bir yıl Moskova Sosyal Bilimler Enstitüsünde eğitim almıştır. 

 

Ahmet Ümit'in Bağlı Olduğu Edebiyat Akımı Hangisidir?

Ahmet Ümit kitapları günümüzde de oldukça ilgi gören edebi eserlerinin başında gelmektedir. Edebi hayatına üniversite yıllarında başlayan yazar, geniş bilgi birikimi ile günümüzde de yazmaya devam etmektedir. Belirli bir edebi akıma bağlı kalmayan yazar polisiye türünde kaleme aldığı eserlerinde oldukça ustadır.

 

Ahmet Ümit Edebi Kişiliği

Günümüz Türk edebiyatında Ahmet Ümit eserleri oldukça ilgi görmektedir. Şiir, hikâye, roman ve inceleme yazıları ile edebiyatı çok sayıda eser kazandırmıştır. 1990 yıllarda bir grup arkadaşı ile edebiyat dergisi çıkarmıştır. 1994 yılında yayınladığı öykü kitabı ile ödül almıştır. 1995 yılında çeşitli gazetelerde ve dergilerde Dostoyevski, Kafka ve çeşitli polisiye yazarları hakkında tanıtım yazıları yazmıştır. Özellikle Ahmet Ümit polisiye romanları tarih ile iç içe geçirilerek olay kurgusu oluşturmuştur. Bu romanlarında Başkomiser Nevzat karakterine sıkça yer verilmiştir.  

1995 yılında annesinden dinlediği masalları Masal İçinde Masal adıyla çıkarmıştır. Ahmet Ümit çocuk kitapları içerisinde yer alan bu eser ilköğretim çağındaki çocukların beğenisini kazanmıştır. Ahmet Ümit eserleri yirminin üzerinde dile çevrilerek dünya çapında da ilgi gören kitaplara imza atmıştır. Ayrıca Ahmet Ümit’in eserleri televizyon, radyo ve tiyatroya da uyarlanmıştır. Günümüzde ise Ahmet Ümit en son kitabı olan Bir Aşk Masalı Ekim 2022’de okuyucularına sunmuştur. 

 

Ahmet Ümit Hangi Türlerde Romanlar Yazmaktadır?

Ahmet Ümit’in eserleri özellikle romanları genellikle polisiye türünde kaleme almıştır. Bu türü başarılı bir şekilde yansıtan yazarın birçok kitabı çıktığı dönemde ve günümüzde okuyucular tarafından beğenilmiştir. Kitaplarının hemen hemen hepsinde gerilim duygusu da hâkimdir. Ayrıca Ahmet Ümit şiirleri, masalları ve inceleme yazılarını da okurlarına sunmuştur. 

 

Ahmet Ümit Romanlarının Özellikleri Nelerdir?

Ahmet Ümit en çok okunan kitapları, romanlarıdır. Yazar romanlarında açık ve anlaşılır bir dil kullanmıştır. Genelde polisiye türünde yazdığı romanlarda tarihi bilgilerini de ekleyerek okurlarının beğenisini kazanmıştır. Romanlarında ele aldığı konu genellikle İstanbul’da geçmektedir. İstanbul’un tarihi yapıları, sokakları ve insanları ustaca tasvir edilerek kitaplarında yer vermiştir. Ahmet Ümit ne tür kitaplar yazar sorusuna ise verilecek en net yanıt tarihi ve polisiye kitaplarıdır. 

 

Ahmet Ümit’in Eserleri

Son dönem Türk edebiyatının usta isimlerinden olan Ahmet Ümit eserleri farklı türde okuyuculara sunulmuştur. Bu türler:

Roman

  • Bir Ses Böler Geceyi
  • Sis ve Gece
  • Kar Kokusu
  • Patasana
  • Şeytan Ayrıntıda Gizlidir
  • Kukla
  • Beyoğlu Rapsodisi
  • Aşk Köpekliktir
  • Kavim
  • Babı Esrar
  • İstanbul Hatırası
  • Sultanı Öldürmek
  • Beyoğlu’nun En Güzel Abisi
  • Kırlangıç Çığlığı
  • Aşkımız Eski Bir Roman
  • Kayıp Tanrılar Ülkesi
  • Bir Aşk Masalı
 

Masal 

  • Masal İçinde Masal
  • Ninatta'nın Bileziği
  • Olmayan Ülke

Öykü – Çizgi Roman

  • Çıplak Ayaklı Geceydi
  • Agatha'nın Anahtarı
  • Başkomser Nevzat Çiçekçinin Ölümü
  • Başkomser Nevzat Davulcu Davut’u Kim Öldürdü
  • Başkomser Nevzat Tapınak Fahişeleri

Şiir

  • Sokağın Zulası

 

Ahmet Ümit’in En İyi Kitabı Hangisidir?

Ahmet Ümit’in en iyi romanı arasında İstanbul Hatırası, Sultan Öldürmek, Beyoğlu’nun Em Güzel Abisi gelmektedir. Bu romanları ile Ahmet Ümit geniş okuyucu kitlesine ulaşmıştır. 

 

Ahmet Ümit’in İlk Kitabı Hangisidir?

Ahmet Ümit kitapları içinde ilk olan 1992 yılında çıkarmış olduğu öykü kitabı Çıplak Ayaklıydı Gece’dir. Romanları içinde ise ilk olan ve polisiye türünde yazdığı eser 1994 yılında yazmış olduğu Sis ve Gece’dir. 

 

Ahmet Ümit Kitapları Hangi Sırayla Okunmalı?

Polisiye roman türünde yazmış olduğu Ahmet Ümit kitapları sırası ile okunması önerilmektedir. Özellikle Baş komiser Nevzat serisi, şu şekilde okunmalıdır:

  • Agatha’nın Anahtarı
  • Şeytan Ayrıntıda Gizlidir
  • Kavim
  • İstanbul Hatırası
  • Beyoğlu’nun En Güzel Abisi
  • Kırlangıç Çığlığı
  • Aşkımız Eski Bir roman
 

Ahmet Ümit'in Aldığı Ödüller Nelerdir?

Yazmış olduğu eserleri ile Türk edebiyatına katkı sağlamış Ahmet Ümit kitapları arasında yer Çıplak ayaklıydı Gece kitabı ödül almıştır. Bu kitap 1992 yılında Ferit Oğuz Bayır Düşün ve Sanat ödülüne layık görülmüştür. 

 

Ahmet Ümit Siyasi Görüşü Nedir?

Ahmet Ümit hayatı içerisinde siyasi düşünceleri ile ön plana çıkmış bir yazardır. Özellikle lise yıllarında sol görüşünden dolayı ülkücülerle tartışmış ve memleketini terk etmek zorunda kalmıştır. Aynı şekilde Üniversite yıllarında da devam eden bu görüşleri çeşitli partilere üye olarak devam ettirmiştir. Bu kapsam da merak edilen Ahmet Ümit solcu mu sorusu net bir şekilde anlaşılmış olacaktır. 

 

Ahmet Ümit Hangi Tv Programını Sunmuştur?

Ahmet Ümit, Haber Türk kanalında yaşadığım Şehir adlı programı sunmuştur. Bu programda Türkiye’deki çeşitli şehirlerin gizli tarihi hakkında bilgi vermiştir. Bu şehirler içerisinde başta İstanbul olmak üzere Efes antik Kenti, Kapadokya gibi tarihi alanların geçmişi izleyiciye aktarılmıştır. 





 
Etiketler: Ahmet Ümit Hayatı, Ahmet Ümit Kaç Yaşındadır, Ahmet Ümit Siyasi Görüşü Nedir, Ahmet Ümit Nerelidir,
Kasım 24, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı