Ahmet Haşim Kimdir?

ahmet-hasim

 

Ahmet Haşim şiir, deneme, gezi yazısı türünde pek çok eser vermiş, Türk Edebiyatı’nın önde gelen yazarlarından biridir. 1887 yılında Bağdat’ta dünyaya gelmiştir. Sembolizm akımının savunucularından biri olan Ahmet Haşim, edebiyat dünyasında şiirleri ile ön plana çıkmıştır. Şiirin, tamamen kişisel bir alan olduğunu vurgulamış ve bu yönde sayısız eser ortaya koymuştur.  Aşk, hüzün, karanlık, sonbahar gibi konulara şiirinde sıkça yer vermiş edebiyat dünyasında Akşam Şairi olarak anılmıştır. Modern Türk şiirinin kurucusu olarak da kabul edilen yazar 1933 yılında İstanbul’da hayatını kaybetmiştir. 

 

Ahmet Haşim Hayatı

Ahmet Haşim, 1887 yılında Bağdat’ta doğmuştur. Babası mülkiye kaymakamlarından Ahmet Hikmet Bey, annesi Sara Hanım’dır. Hem anne hem de baba tarafı Bağdat’ın ileri gelen saygın ailelerindendir. Ahmet Haşim hayatı farklı ülkelerde geçmiştir. Babasının görevi gereği Arabistan’ın çeşitli şehirlerinde düzensiz bir okul hayatı geçirmiştir. 12 yaşında annesi vefat etmiştir. Bu yüzden babası ile birlikte İstanbul’a taşınmışlardır. 1897 yılında eğitim görmesi için Galatasaray Sultanisi’ne yatılı olarak verilmiştir. 1907 yılında mezun olup, Reji İdaresinde memuriyete başlamıştır.

Ahmet Haşim’in edebiyata ilgisi Galatasaray Sultanisi’nde başlamıştır. Aynı zamanda Hukuk mektebinde de eğitim görmeye devam etmiştir. Ancak İzmir Sultanisinde Fransızca Öğretmeni olarak göreve başlamasının ardından hukuk mektebini bırakmıştır. Ahmet Haşim hayatı hakkında tecrübe edindiği bir dönemde birinci dünya savaşı yıllarıdır. Bu dönemde Çanakkale ve İzmir’de yedek subay olarak görev yapmıştır. Savaş yıllarından sonra İstanbul’a dönerek Devlet Güzel Sanatlar Akademisinde öğretmenlik yapmıştır. Aynı zamanda Akşam ve İkdam gazetelerinde köşe yazarlığı da yapmıştır. 1928 yılında böbrek rahatsızlığından dolayı yurt dışına tedavi olmaya gitmiştir. Tedaviden sonuç alınmamış ve tekrar İstanbul’a dönmüştür. 4 Haziran 1933 yılında Kadıköy, İstanbul’da vefat etmiştir. 

 

Ahmet Haşim Nerelidir?

Ahmet Haşim, 1887’de Bağdat’ta dünyaya gelmiştir. Babasının kaymakam olmasından dolayı çeşitli vilayetlerde yaşamış, farklı ülkeler görmüştür. 

 

Ahmet Haşim Kaç Yaşında Vefat Etmiştir?

Türk Edebiyatı’na çeşitli eserler veren Ahmet Haşim, 46 yaşında vefat etmiştir. 

 

Ahmet Haşim Neden Vefat Etmiştir?

Ahmet Haşim ölümü böbrek rahatsızlığından dolayı gerçekleşmiştir. 1928 yılında yakalandığı böbrek hastalığının tedavisi için yurt dışına gitmiştir. Ancak tedavi başarılı olamadığı için 1933 yılında vefat etmiştir. 

 

Ahmet Haşim Mezarı Nerededir?

Ahmet Haşim’in mezarı İstanbul’da Eyüp Sultan Cami’nin yanında, Eyüp Mezarlığında bulunmaktadır.

 

Ahmet Haşim Evlenmiş midir?

Pek çok konuda Türk Edebiyatına eser bırakmış olan, hayatının son günlerinde Ahmet Haşim Zarife Özgünlü ile evlenmiştir. 1933 yılında, evlendikten 18 gün gün 46 yaşında iken Ahmet Haşim vefat etmiştir. 

 

Ahmet Haşim Hangi Dönem Yazarıdır?

Ahmet Haşim Hangi dönem yazarı olduğu okuyucular tarafından merak edilmektedir. Cumhuriyet dönemi şairlerinden biri olarak kabul edilen yazar yaşadığı dönemde Serveti Fünun dergisinde ve Fecri ati grubunda çeşitli edebi yazılar yazarak döneme katkı sağlamıştır. Fecri ati grubu dağıldıktan sonra da Ahmet Haşim sanat anlayışı aynı şekilde devam etmiştir. 

 

Ahmet Haşim Hangi Akımdan Etkilenmiştir?

Şiirleri ile ön plana çıkan Ahmet Haşim hangi akım savunucusu olduğu da merak edilmektedir. Gerçekten kaçma, hayal kurma, karamsarlık gibi duyguların ön plana çıktığı Sembolizm akımından etkilenmiştir. 

 

Ahmet Haşim Edebi Kişiliği

Ahmet Haşim edebi kimliği lise son sınıfta oluşmaya başlamıştır. Leyali aşkım adlı manzum eseri ilk kez 1901 Mecmua-i Edebiye’de yayınlanmıştır. Muallim Naci, Abdülhak Hamit, Tevfik Fikret gibi yazarlardan etkilenerek çeşitli eserler ortaya koymuştur. Ancak asıl düşünceleri, Fransız şairlerden ve sembolizm akımından etkilenerek kendine has şiir anlayışı ile edebi ürünler çıkarmaya başlamıştır. Ahmet Haşim şiirleri, geniş hayal gücü, iç ahengi ve telkin gücü ile okuyucular tarafından dikkat çekmiştir. 1921 yılında yayınladığı Göl Saatleri adlı şiirleri ile edebiyat dünyasında ün kazanmıştır. 

Türk edebiyatında Piyale kimin eseri sorusu oldukça merak edilmiştir. Ahmet Haşim tarafından kaleme alınan bu eser 1905 ve 1908 yıllarında yazılmıştır. Kitap içerisinde yer alan şiirler, şairin güçlü hayal dünyasına sahip olduğunu göstermektedir. Ahmet Haşim 1909 yılında fecriati adlı edebiyat topluluğuna katılmıştır. Bu grubun çıkardığı çeşitli dergilerde yazılar yazmış ve yazdığı yazılar, şiirler okurları tarafından beğenilmiştir. Ahmet Haşim eserleri genel olarak dış dünya gözlemlerini konu edinmiş ve sonbahar, akşam kızıllığı gibi temaları da sıkça eserlerine yansıtmıştır. Sadece şiir alanında değil Ahmet Haşim deneme, gezi yazısı, fıkra gibi düz yazı türlerinde de oldukça başarılı eserleri ortaya koymuştur.  

 

Ahmet Haşim'in Kaç Tane Eseri Vardır?

Birçok edebi türde yazılar yazmış olan Ahmet Haşim’in bilinen otuz dört tane edebi eseri bulunmaktadır. 

 

Ahmet Haşim Eserleri ( roman, hikaye, şiir vs alt başlıklar halinde)

Şiirleri

  • Merdiven
  • Karanfil
  • Bir Günün Sonunda Arzu
  • Mukaddime
  • Akşam
  • Orman
  • Akşam Yine Toplandı Derinde 
  • O Belde
  • Parıltı
  • Bahçe
  • Bir Yaz Gecesi Hatırası
  • Gece
  • Bülbül
  • Karanlık
  • Havuz
  • O Eski Hücreye Benzer Ki
  • Hayali-i Aşkım
  • Gece Yarısı
  • Hatime
  • Yollar
  • Sensiz

Gezi Yazısı

  • Frankfurt Seyahatnamesi

Deneme Yazısı, Fıkra

  • Gurabahane-i Laklakan
  • Bize Göre

Ahmet Haşim En Önemli Eserleri

Türk şiirinin önde gelen şairlerinden, Ahmet Haşim en önemli eserleri başında Göl Saatleri Adlı şiir kitabı gelmektedir. İçerisinde toplam 34 şiir bulunan bu kitap, dört bölümden oluşmaktadır.

 

Ahmet Haşim Şiir Anlayışı Nedir?

Ahmet Haşim şiir anlayışı, anlam kapalılığı ve karamsar bir tarza sahiptir. Ayrıca şaire göre şiir musiki ile söz arasında bir yerdedir. Hatta sözden çok musikiye yakın olması gerektiğini de savunmuştur. Karamsar üslupta yazdığı şiirlerinde sarı, kırmızı ve siyah renkleri sıklıkla kullanılmaktadır. Hayal unsuruna sıkça yer verdiği şiirlerinde sonbahar, akşam kızıllığı, hüzün gibi tema ve konular sıkça kullanılmıştır.

 

Ahmet Haşim İlk Şiiri Hangisidir?

Ahmet Haşim şiirleri içinde ilk olan ve Mecmua-i Edebiye’de yayınlanan Hayal-i Aşkım ’dır. 

 

Ahmet Haşim En İyi Şiiri Hangisidir? 

Türk şiirinde önemli bir yere sahip olan Ahmet Haşim bütün şiirleri geniş okur kitlesine ulaşmıştır. Ancak genel olarak herkes tarafından bilinen en iyi şiiri Merdiven adlı eseridir.

 

Ahmet Haşim Şiirlerinin Özellikleri Nelerdir?

Akşam şairi olarak bilinen Ahmet Haşim şiirinin özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Şiirlerde ahenk ön planda yer almaktadır.
  • Şiirlerinde musikiye yer vermiştir.
  • Hayal unsurları ve semboller sıkça yer verilmiş, duygusallık ön planda tutulmuştur.
  • Şiir dilini etkili bir telkin aracı olarak kullanmıştır. 
  • Aşk ve tabiat şiirlerinin kaynağını oluşturmaktadır.
  • Hüzün, ölüm, yalnızlık ve karamsarlık şiirlerinde sıkça kullanılmış duygu durumlarıdır.
 

Ahmet Haşim Kimlerden Etkilenmiştir?

Lise yıllarında şiire ilgi duyan Ahmet Haşim şiir anlayışı Tevfik Fikret, Abdülhak Hamit ve Cenap Şahabettin’den etkilenmiştir. Bunun yanı sıra Ahmet Haşim sanat anlayışı içinde Fransız şiirler ve sembolist şairler oldukça etkili olmuştur.

 

Ahmet Haşim Hakkındaki Kitaplar

Ahmet Haşim hakkında bilgi veren kitaplardan biri Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun kaleme aldığı Ahmet Haşim adlı kitaptır. Aynı şekilde Abdülhak Şinasi Hisar’ın yazdığı Ahmet Haşim Şiiri ve Hayatı adlı eser, Ahmet Haşim biyografi türünde yazılmış bilgilendirici bir kitaptır. 


 
Etiketler: Ahmet Haşim Hayatı, Ahmet Haşim Nerelidir, Ahmet Haşim En Önemli Eserleri, Ahmet Haşim Hangi Dönem Yazarıdır,
Kasım 24, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı