Ahmet Hamdi Tanpınar Kimdir?

ahmet-hamdi-tanpinar

Ahmet Hamdi Tanpınar Kimdir?

Ahmet Hamdi Tanpınar kimdir sorusunun cevabı Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçi ve akademisyendir. Ahmet Hamdi Tanpınar 23 Haziran 1901 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Ahmet Hamdi Tanpınar lakabı ‘Kırtıpil Hamdi’dir. Zaman zaman Osman Hamdi Tanpınar şeklinde Osman Hamdi Bey’le karıştırılabilmektedir.

 

Ahmet Hamdi Tanpınar Hayatı

Ahmet Hamdi Tanpınar biyografisine yakından bakıldığında babası Hüseyin Fikri Efendi, annesi Nesime Bahriye Hanım’dır. Annesini 1915 senesinde tifüsten kaybetmiştir. Liseyi Antalya’da bitirmiş, ardından İstanbul’a yükseköğrenim için gitmiştir. Bir yıl ziraat mektebinde okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesine girip, oradan mezun olmuştur.  1923 yılında Erzurum’da edebiyat öğretmenliğine başlamış, ardından birçok lisede öğretmenlik mesleğine devam etmiştir. 1939 senesinde eğitim bakanı Hasan Ali Yücel’in emriyle “19’uncu asır Türk edebiyatı” kürsüsüne doktorası olmaksızın “yeni Türk edebiyatı profesörü” olarak atanmıştır. 1943-1946 yılları arasında Maraş milletvekilliği yapmıştır. Ahmet Hamdi Tanpınar ölümü geçirdiği bir kalp krizi sonucunda 23 Ocak 1962 senesinde olmuştur.

 

Ahmet Hamdi Tanpınar Nerelidir?

Ahmet Hamdi Tanpınar İstanbul doğumludur. Babası ise Gürcü asıllıdır.

 

Ahmet Hamdi Tanpınar Kaç Yaşında Vefat etti?

Ahmet Hamdi Tanpınar 60 yaşında vefat etmiştir.

 

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Mezarı Nerededir?

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın mezarı Yahya Kemal’in mezarının yanında Rumelihisarı Aşiyan Mezarlığında bulunmaktadır.

 

Ahmet Hamdi Tanpınar Hangi Dönem Yazarıdır?

Ahmet Hamdi Tanpınar hangi dönem yazarıdır sorusunun cevabı Cumhuriyet dönemi yazarıdır.

 

Ahmet Hamdi Tanpınar Hangi Edebiyat Akımından Etkilenmiştir?

Ahmet Hamdi Tanpınar Sembolizm akımından etkilenmiş, şiirlerine bu akımın etkisini yansıtmıştır. Hikayelerinde ise Sürrealizm ’in etkisi görülmektedir. 

 

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebi Kişiliği

Ahmet Hamdi Tanpınar edebi kişiliği okurlarının ilgisini çeken diğer bir konudur. Tanpınar çok çeşitli sanat dallarının izlerini eserlerinde ortaya çıkardığı için çok yönlü bir edebi kişiliğe sahiptir. Eserlerinde zaman temasını oldukça önemsemiştir. Onun için geçmiş, şu anki an ve gelecek bir bütündür. Ahmet Hamdi Tanpınar özelliklerinden biri de ayrıntılara verdiği önemle edebiyat tarihçiliğine yeni bir bakış açısı kazandırmış olmasıdır.

 

Ahmet Hamdi Tanpınar Sanat Anlayışı

Ahmet Hamdi Tanpınar sanat anlayışı müzik ve ahengi şiire ve edebiyata sokarak çok yönlü bir sanat ortaya koymaktır. Eserlerinde bir çok farklı motifi bir arada bulmak mümkündür. Rüya, bilinçaltı, musiki, zaman kavramı gibi temalar onun için oldukça önemli temalar olmuştur.

 

Ahmet Hamdi Tanpınar Eserleri Nelerdir?

Ahmet Hamdi Tanpınar eserlerini merak edenler için Ahmet Hamdi Tanpınar en önemli eserleri aşağıda yer almaktadır:

 

Ahmet Hamdi Tanpınar romanları:

·   Huzur (1949): Huzur kimin eseri sorusunu merak edenler için Ahmet Hamdi Tanpınar bu eserini 1949 senesinde yazmıştır. Bu roman yazarın yaşamından önemli izler taşımaktadır. Bu anlamda Ahmet Hamdi Tanpınar otobiyografisi sayılacak türden bir eserdir.

·   Saatleri Ayarlama Enstitüsü, 1962

·   Sahnenin Dışındakiler (1973): Sahnenin Dışındakiler kimin eseri sorusunun cevabı Ahmet Hamdi Tanpınar’dır. Ahmet Hamdi Tanpınar Sahnenin Dışındakiler adlı bu eseri Mahur Beste ve Huzur’la birlikte bir üçlemeyi oluşturmaktadır.

·   Mahur Beste (1975): Mahur Beste kimin eseri sorusuna verilecek cevap Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ilk eseri olduğudur. 1944’te Ülkü dergisinde tefrika edilmiştir.

·   Aydaki Kadın, 1987

·   Suat’ın Mektubu, 2018

 

Ahmet Hamdi Tanpınar Şiirleri:

·   Şiirler, 1961

 

Ahmet Hamdi Tanpınar Hikaye Kitapları:

·   Abdullah Efendinin Rüyaları (1943): Abdullah Efendinin Rüyaları kimin eseri sorusunun cevabı Ahmet Hamdi Tanpınar’dır.

·   Yaz Yağmuru (1955): Yaz Yağmuru kimin eseri sorusunun cevabı Ahmet Hamdi Tanpınar’dır. Yazarın ikinci hikaye kitabıdır.

·   Hikayeler

 

Ahmet Hamdi Tanpınar Denemeleri:

·   Beş Şehir (1946): Beş Şehir kimin eseri sorusunun cevabı Ahmet Hamdi Tanpınar’ın çalışmasıdır. 1946’da kitaplaşmıştır.

·   Yahya Kemal, 1962

·   Edebiyat Üzerine Makaleler, 1969

·   Yaşadığım Gibi (1970): Yaşadığım gibi kimin eseri sorusunun cevabı Ahmet Hamdi Tanpınar’dır.

 

Ahmet Hamdi Tanpınar Anıları:

Ahmet Hamdi Tanpınar anıları birçok eserinde görmek mümkündür. Örneğin 13 yaşında gittiği Kerkük’le ilgili anıları ‘Kerkük Hatıraları’ adlı yazısında bulunmaktadır. 15 yaşındaki Antalya’da geçen anıları ‘Huzur’ ve ‘Sahnenin Dışındakiler’ romanlarında görülmektedir. Üniversite yıllarına dair anıları ise hocası Yahya Kemal için yazdığı kitapta bulunmaktadır.

 

Ahmet Hamdi Tanpınar En Ünlü Şiirleri:

Ahmet Hamdi Tanpınar en ünlü şiirleri nedir diye bakıldığında ‘Bursa’da Zaman’ en tanınmış şiirlerinden biridir. ‘Yağmur’, ‘Güller ve Kadehler’ ve ‘Raks’ şiirleri de diğer ünlü şiirlerindendir.

 

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Kaç Tane Eseri Vardır?

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın 15’den fazla eseri vardır. Ahmet Hamdi Tanpınar hikayeleri, şiirleri, romanları, denemeleri, Ahmet Hamdi Tanpınar kitapları ve Ahmet Hamdi Tanpınar sözleri ile okurlarına sayısız eser bırakmıştır.

 

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın İlk Eseri Nedir?

Beyaz Gölgeler kimin eseri sorusunun cevabı Ahmet Hamdi Tanpınar’ın eseri olmadığıdır. Bu eser Celal Sahir Erozan’a aittir. Fakat Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ilk eseri Celal Sahir’in ‘Altıncı Kitap’ adlı  eserinde yayınlanan ‘Mutlu Akşamlar’ adlı şiiridir.

 

Ahmet Hamdi Tanpınar Romanlarının Özellikleri Nelerdir?

Ahmet Hamdi Tanpınar roman anlayışı nasıldır sorusunun cevabı romanlarında işlediği konularda yer almaktadır. Genellikle çağdaşlaşmayla beraber bireyin geleneksellikle modern kültür arasında yaşadığı ikiliği, bunun bireyin iç dünyasında yarattığı izleri romanlarında oldukça yansıtmıştır.

 

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Şiir Anlayışı Nedir?

Ahmet Hamdi Tanpınar şiir anlayışına bakıldığında, genellikle şiirlerinde hece ölçüsü kullanmayı tercih ettiği görülmektedir. Fakat serbest tarzda yazılmış şiirleri de vardır. Fransız şairlerini takip etmiş, sembolist akımın etkisini şiirlerine yansıtmıştır.

 

Ahmet Hamdi Tanpınar Şiirlerinin Özellikleri Nelerdir?

Ahmet Hamdi Tanpınar bütün şiirleri, yalın bir dille yazılmıştır ve kendine özgü öğeler barındırmaktadır. Şiirlerinde ahenge önem vermiştir. Musiki ağırlıklı şiirler orta koymuştur. Şiirlerinin az olmasının sebebi de şiirlerini yazarken gösterdiği titizlik olduğu bilinmektedir.

 

Ahmet Hamdi Tanpınar Kimlerden Etkilenmiştir?

Ahmet Hamdi Tanpınar hocası Yahya Kemal Beyatlı’dan oldukça etkilenmiştir. Onun şiir zevkinin ve tarihle ilgili görüşlerinin oluşmasında büyük katkısı olmuştur. Yanı sıra ilk eserlerinde Ahmet Haşim’in de etkisi görülmektedir.Ayrıca Baudelaire, Valery, Nerval, Freud’tan da etkilenmiştir.

 

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Edebiyat İçin Önemi Nedir?

Tanpınar çok farklı türlerde eserler vererek edebiyata her alanda katkı sağlamış bir yazardır. Hayatı, hatıraları, edebi kişiliği ve eserlerindeki farklı temalarla edebiyatta önemli bir isim ve inceleme alanlarından biri haline gelmiştir.

 

Ahmet Hamdi Tanpınar Hakkında Kitaplar

·   Tanpınar'ın Şiir Dünyası, Mehmet Kaplan (İÜ Edebiyat Fak. Yay.,1964)

·   Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Mektupları, Zeynep Kerman (1974)

·   Ahmet Hamdi Tanpınar'dan Seçmeler, Enis Batur (Yapı Kredi Yayınları, 1992)

·   Boşluğa Açılan Kapı, Haluk Sunat (Bağlam, 2004)

·   Ahmet Hamdi Tanpınar Hazırlayan: Ümit Meriç. Ufuk Kitapları, 2002.

·   Yer Değiştiren Gölge, Nurdan Gürbilek, (Metis, 1995)

·   Zamana Vuran Dalgalar: Virginia Woolf ve Ahmet Hamdi Tanpınar, Elmas Şahin  (Yitik Ülke, 2015)

·   Talih, Tesadüf ve İrade Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Romancılığı Üzerine Düşünceler, Seval Şahin  (İletişim Yayınları, 2019)

·   Tanpınar'ın Saklı Dünyası, Hazırlayanlar: Julian Rentzsch - İbrahim Şahin, Doğu Batı Yayınları, 2018.

·   Haz ve Günah Bir Tanpınar Yorumu, Hazırlayan: İbrahim Şahin (Kapı Yayınları, 2012)


 
Etiketler: Ahmet Hamdi Tanpınar, Ahmet Hamdi Tanpınar kimdir, Ahmet Hamdi Tanpınar eserleri, Ahmet Hamdi Tanpınar edebi kişiliği, Ahmet Hamdi Tanpınar sanat anlayışı
Kasım 01, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı