Ahmet Arif Kimdir?

ahmed-arif

 

Ahmed Arif, Türk edebiyatında önemli şiirlere imza atan şair ve gazetecidir. Asıl adı Ahmet Hamdi Önal olan Ahmet Arif 23 Nisan 1927 yılında Diyarbakır’da doğmuştur. Babasının görevi gereği Harran’da uzun yıllar kalmıştır. Çevresel faktörlerin etkisi ile kaldığı yerlerde Kürtçe, Arapça ve zazacayı öğrenmiştir. Edebiyata olan ilgisi ise lise döneminde artmıştır. Hatta liseye devam ederken bazı Ahmed Arif şiirleri çeşitli dergilerde yayınlanmıştır. Asıl ününü İnkılapçı Gençlik ve Meydan dergilerinde yayınladığı şiirleri ile kazanmıştır. Yazdığı şiirler ile Türk edebiyatında önemli bir yer edinen Ahmet Arif, yaşamı boyunca çeşitli sorunlarla karşı karşıya gelmiştir. 

 

Ahmed Arif Hayatı

Ahmet Arif kısaca hayatı, 23 Nisan 1927 yılında Diyarbakır’da dünyaya gelmiştir. Babası Ahmet Hikmet Bey, annesi Sare Hanım’dır. Annesini küçük yaşlarda kaybeden şair üvey annesi büyütmüştür. Sekiz kardeşten en küçüğü olan Ahmet Arif babasının görevi gereği ilkokulu Siverek’te ortaokulu Urfa’da ortaöğretimi ise Diyarbakır lisesinde tamamlamıştır. Üniversite eğitimi ise Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesinde Felsefe bölümüne başlamıştır. Ancak okulu bitirmemiştir.  

Ahmet Arif siyasi görüşü ve yazdığı şiirler dolayı üniversite öğrenimi görürken tutuklanmıştır. Bu yüzden üniversite öğrenimi yarım kalmıştır. Serbest kaldıktan sonra Ankara’ya dönen be burada gazetecilik, düzeltmenlik ve teknik işlerde çalışmıştır. 1944 - 1950 yılları arasında çeşitli dergilerde ve gazetelerde şiirler yazmıştır. 1968 yılında Hasretinden Prangalar Eskittim adlı şiir kitabını çıkarmıştır. Pek çok şiiri Ahmet Kaya ve Cem Karaca gibi sanatçılar tarafından bestelenen şair halk arasında daha çok tanınmaya başlamıştır.1977 yılında gazetecilikten emekli oldu ve Ankara’da yaşamaya devam ederek,1991 yılında Ankara’da vefat etmiştir. 

 

Ahmed Arif Nerelidir?

Ahmet Arif nereli sorusuna verilecek en net yanıt Diyarbakır’dır. Ancak Babasının görevi gereği Urfa’da büyümüş ve o bölgenin kültüründe yetişmiştir.

 

Ahmed Arif Ölüm Tarihi Nedir?

Türk şairlerin biri olan Ahmet Arif ölüm tarihi, 2 Haziran 1991.

 

Ahmed Arif Mezarı Nerededir?

Ahmet Arif’in mezarı Ankara Cebeci Asri Mezarlığında bulunmaktadır.

 

Ahmed Arif Hangi Dönem Yazarıdır?

Ahmed Arif hakkında bilinmesi gereken bir konuda hangi dönemin şairi olduğudur. Ahmed Arif Türk edebiyatında Modern Türk şiirinin önemli örneklerini vermiş bir sanatçıdır. Şiire 1950’li yıllarda başlayan şair pek çok toplumcu gerçekçi yazara ilham kaynağı olmuştur. 

 

Ahmed Arif Sanat Anlayışı Nedir?

Ahmed Arif hayatı incelenecek olursa sanat anlayışında ilk göze çarpan gelenekle kurduğu ilişkiyi eserlerine yansıtması gelmektedir. Ahmet Arif Anadolu konusunu ve Anadolu’nun geleneksel söylemlerini modern şiire taşıması ile ün kazanmıştır. Yaşadığı, doğup büyüdüğü topraklara bağlı kalarak eserlerini bu çizgide ilerletmiştir. Aynı şekilde gelenek ve göreneklerine bağlı olan Ahmet Arif şiirleri Türk edebiyatında önemli bir yere sahiptir. İçten, doğal, samimi bir şiir dili oluşturduğu içinse halk tarafından sevilmiş ve benimsenmiştir. 

 

Ahmed Arif'in Şiir Anlayışı Nedir?

Doğup büyüdüğü toprakların kültürünü şiire yansıtan Ahmet Arif şiirleri halk tarafından içten ve samimi bulunmuştur. Yazdığı şiirlerde Anadolu’nun yaşam tarzını, söyleyişini ve geleneksel birikimi yer almaktadır. Gelenekleri ile kurmuş olduğu ilişki Ahmet Arif’in şiir anlayışının temelini oluşturmaktadır. Doğu kültürü, Diyarbakır sosyo ekonomik yapısı, halkın konuşma tarzı şiirlerinde yer almaktadır.

 

Ahmed Arif'in Edebiyat İçin Önemi Nedir?

Ahmet Arif eserleri Türk edebiyatında samimi anlatımıyla ün kazanmıştır. Ayrıca Hayattayken yayınlanan Hasretinden Prangalar Eskittim kitabı Türk edebiyatında en çok basılan şiir kitabı olmasından dolayı ise oldukça önemli bir yere sahiptir. 

 

Ahmed Arif Hangi Edebi Akımdan Etkilenmiştir?

Ahmet Arif hakkında merak edilen bir konu da hangi akımdan etkilendiğidir. Türk şiirinde sayısız eseri olan yazar, toplumcu gerçekçilik edebi akımından etkilenmiştir.

 

Ahmed Arif Edebi Kişiliği

Asıl adı Ahmet Önal olan yazar edebi hayatta Ahmet Arif ismini kullanmıştır. Üniversite yıllarında çeşitli dergilerde şiirleri yayınlamış ve bu şiirler belirli bir kesim tarafından beğenilmiştir. Ahmet Arif eserleri Nazım Hikmet’i örnek alarak kaleme almıştır. Ondan aldığı ilhamı Anadolu duyarlılığını katarak genişleterek kendine has tarzda eserler ortaya koymuştur.  Şiirde ritmin önemine vurgu yapan şair, ritmin sese değil söze dayandığını vurgulamıştır. Bu yüzden yazdığı bazı şiirler bestelenmiştir. 

Ahmet Arif şiirleri günümüz şiir anlayışını da etkilemiştir. Şiirlerin duyguları ön plana çıkarmış insanı konu edinmiştir. Yaşamanın belirli dönemlerinde yazdığı şiirleri ile imge konusunda pek çok şaire örnek oluşturmuştur. Ahmet Arif şiir kitabı olan Hasretinden Prangalar Eskittim, hem yazıldığı dönemde hem de günümüzde geniş okuyucu kitlesi olan bir eserdir.  Ayrıca sadece şiir değil çeşitli gazete ve dergilerde düz yazılarda yazmıştır. Toplumun sorunları, yaşam tarzı, konuşması, kültürü Ahmet Arif’in eserlerinde sıkça rastlanmaktadır.

 

Ahmed Arif'in Kaç Tane Eseri Vardır?

Ahmet Arif şiirleri yaşadığı dönemde tek kitapta toplanmıştır. 1968 yılında yayınlandığı Hasretinden Prangalar Eskittim kitabı Ahmet Arif İçin oldukça değerli bir eserdir. 

 

Ahmed Arif'in İlk Eseri Nedir?

Ahmet Arif'in ilk şiiri Millet dergisinde yayınlanmıştır. Bunun yanı sıra çeşitli gazetelerde dergilerde sayısız eser kaleme almıştır. Yaşadığı dönemde Kaleme aldığı şiirleri ise Hasretinden Prangalar Eskittim adlı kitabında birleştirerek okurlarına sunmuştur.

Ahmed Arif Eserleri (roman, hikaye vb. maddeler halinde)

Şiirleri

  • Anadolu
  • Ay Karanlık
  • Bu Zindan Bu Kırgın Bu Can Pazarı
  • Hasretinden Prangalar Eskittim
  • Terketmedi Sevdam Beni
  • Akşam İner Mahpushaneye
  • Adiloş Bebenin Ninnisi
  • Hani Kurşun Sıksam Geçmez Geceden
  • İçerde
  • Otuzüç Kurşun
  • Unutamadığım
  • Suskun
  • Onur da Ağlar
  • Haberin Var Mı Taş Duvar?

Mektup

  • Leylim Leylim, Ahmet Arif’in Leyla Erbil’e’ yazdığı mektuplardan oluşan bir eserdir. Eserde Ahmet Arif, yaşadığı dönemden, sıkıntılarından bahsetmiştir. Türk Edebiyatı tarihi açısından önemli bir yere sahiptir. 
  • Cemal Süreya’ya Mektuplar, Ahmed Cemal Süreya hikâyesi bu kitapta açık bir şekilde anlatılmıştır.  
 

Ahmed Arif İlk Şiiri Hangisidir?

Ahmet Arif’in ilk şiiri, lise yıllarında yazmış olduğu Gözlerin isimli eserdir. Bu eser Afyon Halkevi dergisinde yayınlanmıştır.

 

Ahmed Arif En İyi Şiiri Hangisidir?

Ahmet Arif aşk şiirleri ile ön plana çıkmış yazarlardan biridir. Bu yüzden Ahmet Arif Ay Karanlık, Hasretinden Prangalar Eskittim, Anadolu, Gözlerim en iyi şiirleri arasında yer almaktadır. Adiloş Bebe şiiri de halk arasında yer edinmiş önemli bir eserdir. 

 

Ahmed Arif Şiirlerinin Özellikleri Nelerdir?

Ahmet Arif eserleri, toplumcu gerçekçi anlayışına dayandığı için halkı konu edinmiştir. Halkın sorunları, sıkıntıları, günlük yaşantıları gerçek bir dille ile eserlerine yansımıştır. Ayrıca Ahmet Arif şiiri gelenekle kurduğu ilişkiye dayanmaktadır. Geleneksel söylemleri modern şiire taşımıştır. Bu da şiirlerinin halk tarafından sevilmesine ve ilgi duyulmasına imkan tanımıştır. 

 

Ahmed Arif Bestelenen Şiirleri

Türk şiirinde önemli bir yeri olan Ahmed Arif’in bazı eserleri sanatçılar tarafından bestelenmiştir. Bu şiirler:

  • Suskun
  • Akşam İner Mahpushaneye
  • Ay Karanlık
  • Hasretinden Prangalar Eskittim
  • Kara
  • Otuzüç Kurşun
  • İçerde
  • Sevdan Beni
  • Unutamadığım
  • Adiloş Bebe Ninnisi
  • Vay kurban
  • Anadolu
 

Ahmed Arif'in Eserleri Nerelerde Yayımlanmıştır?

Ahmet Arif eserleri çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlanmıştır. Lise yıllarında yazmış olduğu şiirler Afyon Halkevi dergisinde yayınlanmıştır. Ankara’da yaşadığı dönemlerde ise İnkılapçı Gençlik ve Meydan dergilerinde yayınlanan pek çok eseri bulunmaktadır. Aynı şekilde Atilla İlhan’ın yayınladığı Varlık dergisinde şiirleri yayınlanmıştır.  Yeryüzü Dergisi, Beraber Dergisi, Yeni Ufuklar Dergisi Ahmet Arifin şiirlerinin yayınlandığı kaynaklardır.  Hayattayken yayınlanan tek kitabı Hasretinden Prangalar Eskittim ise Metis yayınları tarafından okurlarına sunulmuştur.

 

Ahmed Arif Kimlerden Etkilenmiştir?

Ahmet Arif yaşamı boyunca pek çok sanatçıdan etkilenmiştir. Bu sanatçıların başında Nazım Hikmet gir. Ayrıca Üniversite yıllarında Faruk Nafiz, Ahmet Hamdi Tanpınar, Behçet Necatigil, Ahmet Muhip Dıranas, Cahit Külebi gibi yazarların etkisinde şiirler yazmıştır. 

 

Ahmed Arif Hakkındaki Kitaplar

Ahmet Arif ölümünden sonra Leyla Erbil’e yazdığı mektuplar Leylim Leylim adlı kitapta yayınlamıştır. Aynı şekilde Cemal Süreya olan hikâyesi de Cemal Süreya’ya Mektuplar adlı kitapta yayınlanmıştır. 

 

Ahmed Arif'in Siyasi Görüşleri

Ahmet Arif siyasi görüşü sebebi ile tutuklanmıştır. Tutuklu bulunduğu sıralarda görüşünden dolayı çeşitli işkencelere de maruz kalmıştır. Marksist fikirleri ön plana çıkan eser yazan şair komünizm etkisi görülen yazıları da kaleme almıştır. 


 
Etiketler: Ahmed Arif Hayatı, Ahmed Arif Nerelidir, Ahmed Arif Hangi Dönem Yazarıdır, Ahmed Arif'in Edebiyat İçin Önemi Nedir, Ahmed Arif'in İlk Eseri Nedir
Kasım 24, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı