Birçok eleştirmence Dostoyevski’nin en büyük eseri olarak nitelendirilen Yeraltından Notlar, kendine acıyarak, hayatını küçümseyerek yaşamaktan sıkılan sıradan bir adamın, sistemin dayattığı değerleri bir kenara itip tüm topluma tek başına savaş açışının ve Yeraltı Adamı’na dönüşüşünün öyküsü olmasının yanında, varoluşçu felsefenin ayak seslerinin Batı edebiyatında ilk kez duyulduğu, başkaldırının, bireyin kent yaşamının boğucu yalnızlığı ve sıkıcı tekdüzeliğine isyan ederek kendi ürettiği yeni değerlerle hareket etmeye koyuluşunun anlatıldığı anti-ahlaki bir manifestodur.
Tolstoy, İtiraflarımı’ı yayımlatmasının ardından, Rusya’daki bütün gözlerin kendine baktığını gördü; sanki herkesin içinde gizlenen itirafı ortaya çıkarmış, inançlı insanların söylemediği, söylemeye cesaret edemediği sözleri söylemişti; hatta köhne yapıların zihinleri üzerindeki ipotekleri nedeniyle o dönemde, o yörede İsevi geleneği yeniden müjdeleyen psikolojik bir belge niteliğinde de karşılanmıştı İtiraflar.
Tolstoy kendisini anlatırken, sadece ülkesi Rusya’yı ve onun dini şablonlarını anlatmamış bütün bir insanlığın kalbini haritasını da çizmiş.
19 yy. Rus realizminin önemli temsilcilerinden biri olan Çehov, küçük insanı, onların tutumlarını, kaygılarını kısaca trajedilerini yakından tanıma imkanı bulmuş ve bunları tüm gerçekliğiyle hikayelerine yansıtabildiği için, kendi döneminde fark edilerek klasik yazarlar arasına girmiştir. Kara Keşiş, Köylüler, Asma Katlı Ev, Süs Köpekli Leydi ve Bektaşî Üzümleri isimli öyküleri de, Çehov’un eleştirmenlerce oyunlarından daha önemli olduğu vurgulanan 1888 yılından sonraki hikayelerinden seçilerek derlenmiştir.
Bu site Ticimax® Gelişmiş E-Ticaret sistemleri ile hazırlanmıştır.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.