Osmanlı İmparatorluğu (Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye) 1299 senesinde şimdiki Türkiye Cumhuriyeti’nin Bilecik ili Söğüt ilçesinde Osman Gazi tarafından Osmanoğulları Beyliği olarak kurulmuştur. Kurulduğu tarih Anadolu Selçuklu Devleti zamanına rastlar. Osmanlı Beyliği’nin kurulmasıyla başlayan Osmanlı Tarihi, son padişah VI. Mehmet Vahdettin’in 17 Kasım 1922 günü ülkeden ayrılması ile son bulmuştur.
Osmanlı İmparatorluğu en geniş zamanında üç kıtaya yayılmış, İstanbul ile sınırlı bir şehir devletine dönüşmüş olan Bizans İmparatorluğu’nu yıkmış, Akdeniz’i İmparatorluğunun sınırları içerisinde bir göl hâline getirmiştir. İstanbul’un fethi bazı tarihçilere göre Yeni Çağ’ı başlatan olay olmuştur.
623 yıl süren Osmanlı Tarihi boyunca 36 padişah gelmiş ve 3 kıtada çınar ağacı gibi kök salmış olan Osmanlı Devleti bir Cihan İmparatorluğu olmuştu. Altı asır boyunca dünyaya hükmetmiş olan Osmanlı, ilahî ve yüce değerlerden ilham alarak, gittiği yerlere adalet, şefkat ve medeniyet götürmüş, insanlığı ön planda tutarak dünyayı aydınlatmıştı...
Tarihçi-yazar Baki Öz, 1949'da Erzincan'ın Çayırlı İlçesi'nin Eşmepınar Köyü'nde doğmuştur. Tarih öğrenimi almış ve yıllarca tarih öğretmenliği yapmıştır. Tarih araştırmalarını Atatürk ve Alevilik-Bektaşilik tarihi üzerinde yoğunlaştırmış, bu alanda bir çok yapıt üretmiş, Alevilik tarihinin aydınlanmasına kapı aralamıştır. Değerli araştırmacı yazarımız Baki Öz, 08.05.2002'de aramızdan ayrıldı. Yaşama veda etmeden önce kaleme aldığı araştırmalarını kitap olarak görme şansına ne yazık ki kavuşamadı.
Yayınevimiz, son araştırmalarını kitaplaştırdı. Halkımıza bu kitapları sunmaktan sevinç duyuyor ve anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.
Selçuklular devletlerini kurduktan sonra süratle genişlediler ve Büyük Selçuklular’ın yanı sıra Kirman, Suriye, Irak ve Anadolu’da devletler kurdular. Geniş bir alana yayılan Selçuklu Devletlerini yöneten Sultanlar ve melikler hâkim oldukları ülkelerde saraylarda ikamet etmekte idiler. Çeşitli alanlarda çalışan görevlileri de dikkate alarak, Selçuklu saraylarının, oldukça kalabalık toplulukların yaşadığı büyük mekânlar olduklarını söyleyebiliriz. Bu araştırmanın ana konusunu Selçuklular’da saray teşkilatı oluşturmaktadır. Eserin ilk iki bölümünde sarayları yönetenler ile onlara yardımcı olan görevliler, üçüncü bölümde ise harem incelenecektir. Her ne kadar Selçuklu haremi hakkında fazla bir bilgi bulunmasa da tarihî kaynakların işgal altında haremde yaşayan hükümdar aileleri, valide sultanlar ve bu bölümde çalışan görevliler bilgilerinize sunulacaktır. Araştırmanın dördüncü bölümünü ise sarayla ilişkisi bulunan meslek sahipleri ve sarayların bölümleri oluşturmaktadır. "Selçuklular’da Saraylar ve Saray Teşkilatı" adlı bu eser pek fazla bilinmeyen Selçuklu toplum yaşantısının bir veçhesini daha aydınlatarak yeni araştırmalara vesile olacaktır.
Bu site Ticimax® Gelişmiş E-Ticaret sistemleri ile hazırlanmıştır.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.