Prof.Dr.Ümit Özdağ ve Prof.Dr.Yelda Demirağ’ın editörlüğünde hazırlanan bu çalışmanın amacı; 2015 sonu itibariyle Türk dış politikasının bilançosu çıkarıldığında, Türkiye’nin özellikle Orta Doğu’daki konumunun, dünyadaki itibarının, bölgemizdeki çatışmalardaki rolünün, kendi alanında uzman kişilerce objektif verilerle değerlendirmektir. Çalışma; özellikle Suriye ve Irak’a yönelik izlenen dış politik gelişmelerde Türkiye’nin bölgesel sorunlardaki etkinliğinin, Türkiye için yaşamsal bir güvenlik tehdidi haline dönüşen Ankara’nın Suriye politikasının ve Suriye’de gelişen iki büyük tehdit olan PKK/PYD ve IŞİD terörünün hangi boyutlara ulaştığının daha iyi anlaşılması açısından net veriler sunmaktadır.
Genel olarak Dışişleri Bakanlığının teşkilat yapısını ve Türk dış politikasını belirleyen yapısal unsurları, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini, ABD’nin Orta Doğu politikasını, Suriye sorununda Atlantik-Avrasya rekabetinin yansımasını, Asya-Pasifik bölgesinin ekonomik kalkınma ve teknolojik liderlikteki yerini, Türkiye-Afrika arasındaki siyasi, diplomatik, iktisadi ve sosyal ilişkilerde yaşanan gelişmeleri, Türkiye’nin Rusya ile yaşadığı “uçak” krizini ve bu krizin “Türk Akımı” projesine etkilerini daha iyi anlamak adına hazırlanan bu eser; altı çizilerek okunacak birçok bilgiyi de içerisinde barındıran bilimsel bir analizdir.
Konuyla ilgilenenlere başvuru niteliğindeki bu eser, umarız ki Türk dış politikasının gelişiminde bir nebze de olsa katkı sağlar.
Türkiye’nin Batı’ya, AB’ye eklemlenme, girme sürecinde askerlerin bürokratlardan daha ziyade istikrarlı bir tablo çizmesine rağmen Altıncı Uyum Paketi’ne gösterdikleri tepki nasıl açıklanabilir? Aslında tarihsel süreklilikte sadece askerler değil Türk Sociusunun (insan birlikteliği) her katmanında aynı ikili tavrı tespit etmek mümkündür. "Türklerin bin yıllık Batı’ya yürüyüşü" ve bu yürüyüşün nerdeyse doğal bir insiyak gibi kabul edilmesinin yanı sıra her daim kendimizi Batı karşısında üstün ve farklı bir konumda görmemiz ve Batı’ya kafa tutmamız da aynı doğallıkta kabul edilmektedir. Bizi böylesi ikili tavır sergilemeye iten nedir? Dr. Yıldız Akpolat, elinizdeki bu kitapla işte bu sorunun yanıtını arıyor.
Türkiye’yi nasıl bir gelecek bekliyor? Dünyanın en büyük çatışma alanlarının ortasında bulunan Türkiye yarınlara nasıl bakmalı? Değişen jeostratejik dengeler arasında kendisine nasıl bir yer bulacak? AB ile ABD arasında sıkışan Türkiye’ye Rusya-Çin ekseni bir alternatif olabilir mi? ‘Türk Birliği’ mümkün olabilir mi? Bu kitap Türkiye’nin yakın geleceğini, askeri, ekonomik ve siyasi açıdan masaya yatırıyor.
Bu site Ticimax® Gelişmiş E-Ticaret sistemleri ile hazırlanmıştır.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.