An accessible A-Z guide to best contemporary art made since 2000
Sinemada film izlemekten keyif almayan var mıdır? Salondaki koltuğumuza oturduğumuzda kendimizi izlediğimiz rüyaya kaptırır, bazen soluk bile almadan perdeye kilitlenir kalırız. Filmden çıktığımızda düşsel bir dünyadan gerçekliğe dönmüşüz hissine kapılırız. Filmi etkileyici kılan, bazen oyunculuk, bazen görsellik, bazen olayların sürükleyicili- ği, bazen de tüm bunların hepsidir. Filmin ne olduğunu hepimiz biliyoruz. Senaryo nedir peki? İzlediğimiz filmin senaristinden bizim farkımız ne? Biz de bir kendi hayatımızdan yola çıkarak bir senaryo yazmak istersek, yazabilir miyiz?
Bu kitapta kendi yaşamsal deneyimlerimizi ya da zihnimizdeki olaylar bütünlüğünü senaryoya nasıl dönüştürebileceğimiz anlatılıyor. Anlatı kuramından yazım formatlarma, zaman kurgularından kişilik tiplerine kadar bir senaristin ihtiyaç duyabileceği her şey, önüne, eğlenceli bir üslupla ve örneklerle seriliyor. Kitabı okurken senarist yeteneklerini ediniyorsunuz ve bunun farkına bile varmıyorsunuz. Bununla da kalınmıyor, ünlü senaristlere nasıl yazdıkları soruluyor.
Sağlam bir akademik zemine dayanan, özgün, bütüncül, eğlenceli ve son derece yararlı bir yapıt...
Çağdaş sanat sahnesinin önde gelen teorisyenlerinden ve uygulayıcılarından Chris Kraus, yaşanmış zamanı görsel sanatlar için bir yaratı materyali olarak okuyor bu kitapta. Videodan başlayıp altmışlı yılların öncü yeraltı dergisi Suck’a, New York ve Berlin üzerinden Amsterdam ve Mexicali’ye uzanan geniş bir yelpazede birçok aykırı, muhalif girişimin ve kolektifin izini sürüyor. Bu girişimleri sadece sanatsal bir perspektiften değerlendirmeyip, onları hem sektörün hakim dinamiklerine, hem de geniş ölçekli kapitalist kuşatmaya karşı örgütlenmiş küçük direnç formları olarak da merceğe alıyor. Matris içinde dönüp duran mikro kültürlere dair alternatif ve ufuk açıcı bir çözümleme.
20. yüzyılda görsel sanatların kuramlarına dair kapsamlı bir derleme olan Sanat ve Kuram, sanatçıların yanı sıra eleştirmenlerin, filozofların ve politikacıların da metinlerini içeriyor. Eserin amacı, sanat araştırmacısına ve konuya ilgi duyan okurlara, bütün halinde bir düşüncenin, "modern" düşüncenin tarihini ve gelişimini belgeleyecek olan metinlerin özlü ve temsil niteliğinde bir derlemesini sunmaktır.
Kronolojik olarak ilerleyen eser, sembolizmin mirasından postmodernizme dek sanat alanında yaşanan tartışmaları sekiz ana kısımda ele alıyor. Her bir kısım, ilgili dönem sırasında uygulamada yaşanan başlıca gelişmeleri ve kuramsal kaygıların ana hatlarını, çağdaş dünyada etkin politik ve ekonomik güçlerle etkileşimleri bağlamında değerlendirmeyi hedefleyen birer denemeyle açılıyor. Ayrıca, derlemeye alınan 371 metnin her biri, söz konusu metnin özgün neşrine ilişkin bilgiler veren, çağdaşı olay ve çekişmelerle bağlantılarına dikkat çeken kısa birer girişle sunuluyor. Bu, derlemede yer alan belli bir metnin müstakil olarak, özgül bir tartışmanın seyrinde bir aşama ya da geniş bir tarihsel dönem içinde ortaya çıkan daha büyük eğilimler/kaygılar bütününün muhtemel bir örneği olarak okunabilmesine imkan sağlıyor.
Sanat ve Kuram’ı okurken, sanatın kendisini akla getirmek gerekir; bu ise, sadece resimlerin konularını hatırlamayı değil, nesne ve yüzeylerin ayırt edici özelliklerini tanımayı da gerektirir. Bu antoloji en çok da, onu sadece sanat tarihi incelemesi için bir kaynak olarak değil, aynı zamanda modern sanatın birinci elden deneyimine eşlik eden bir şey olarak gören okurlara yararlı olacaktır.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.