Barış… Nasıl Daha Yakın Olabilir?...
Hasan Cemal, Türkiye’nin en yakıcı ve bir türlü çözüme ulaşamayan sorununu ele alıyor: Kürt sorunu. Değişen ülke ve dünya şartlarıyla beraber Kürt sorunu da yeni çözüm koşulları dayatıyor. Hasan Cemal işte bu değişimin izlerini arıyor. Sorun ne denli keskinleşse de, ölümler artsa da, yıkıcı, kırıcı, şiddeti çağıran ifadeler kullanılsa da bu sorunun çözümü için tek çare siyaset ve diyalogdur.
Hasan Cemal bu gerçeği, sadece siyasetin araçlarıyla bu sorun çözüme kavuşturulabileceği gerçeğini, bu kitabında tanıklıkları, röportajları, gözlem ve saptamalarıyla gözler önüne seriyor.
Barış… Bu kelimenin anlamını kaybetmemek için, bu kelimeyi kazanmak için önyargılarımızı kırmak ve sorunun tüm aktörlerini dinlemek zorundayız.
Bu sorunun ne olduğunu ve nasıl çözülebileceğini merak eden herkese iyi bir yol haritası: Kürtlere Yeniden Bakmak / Barışa Emanet Olun!
“Bu kitap, araştırmacılar için bir hazine gibi.” Mehmet Ali Birand
“Hangi boyutundan ele alırsak alalım, bugün gelinen noktada Kürt sorunu Türkiye için hem sürdürülmesi, hem de yönetilmesi zor bir mesele haline gelmiştir. Türkiye’nin vatandaşlarına ‘eşit ve birinci sınıf’ vatandaş olduğunu hissettirmesi, muasır medeniyet seviyesi düzeyinde bir düzen tesis etmesi ve büyük devlet olma iddialarını devam ettirebilmesi için bu meseleyi çözmesi gerekmektedir. Hadisenin vardığı hassas nokta, toplumsal psikolojinin doğru yönetilmesini ve ortak aklın kullanılmasını zorunlu kılmaktadır.”
Osmanlı İmparatorluğu’ndan başlayarak Cumhuriyet dönemi boyunca ve günümüzde, Kürt sorununun devlet katında nasıl algılandığına, tespitlere ve çözüm önerilerine resmi raporlar ışığında yaklaşan Hüseyin Yayman, “güvenlikçi politikaların” yerini almaya başlayan yeni adımlara dikkat çekiyor, Türkiye’nin kritik bir eşikte olduğunu belirtiyor.
Kimisi ilk kez gün ışığına çıkan, kimisi uzun süre gizli tutulan, kimisi de daha önce kamuoyuna açıklanmış çok sayıda belgeye yer veren kitap, Kürt sorunuyla ilgili geniş bir ansiklopedi niteliğinde.
“Hüseyin Yayman çok sıkı bir araştırmacıdır. Son yıllarda yaptıklarını yakından takip ediyor ve onun Türkiye’de Kürt sorununu en iyi bilen uzmanlardan biri haline gelmesini sevinçle ve imrenerek izliyorum.”Ruşen Çakır
“İlgililer için, hele siyasiler için başucu kitabı. O günden bu güne Kürt sorununa ilişkin yetkililerce söylenmiş ne kadar söz, atılmış ne kadar adım varsa hepsinin özetini bulmak mümkün.” Şamil Tayyar
Mustafa Akyol’un 2006’da yayımlanan ve büyük ilgi gören bu kitabının 6. baskısını, yazarın “Kürt Sorunu” konusundaki güncel değişiklik ve gelişmeleri değerlendirdiği “21. Yüzyıl İçin Üç Tarz-ı Siyaset” başlıklı yeni önsözüyle sunuyoruz:“Kürt Sorunu, içinde güçlü bir etnik milliyetçilik damarı barındıran büyük bir sosyal mesele olduğuna göre, nasıl ‘çözülmesi’ gerektiğinden ziyade nasıl ‘yönetilmesi’ gerektiğini tartışmak belki daha doğru.
Son günlerde bu yönetme çabasının çok kritik bir aşaması işliyor: Türkiye devleti ile PKK arasında 2013’te başlayan ‘barış süreci’. Bu sürecin akışı konusunda hükümet ve PKK cephelerinde görüş farklılıkları olsa da, işin özünde, PKK’nın terörü bitirmesi, Türkiye’nin ise daha fazla demokratikleşmesi yatıyor.
Peki, ‘demokratikleşme’ ne demek? Ne gibi anayasal ve yasal reformlar yapılmalı? Bunların sonucunda Türkiye bugüne kadarkinden farklı bir ülkeye mi dönüşmeli? Eğer dönüşecekse, ne kadar ve nereye kadar?
Bu sorular, PKK’nın silah bırakmasından daha derin, daha kapsamlı ve daha kalıcı bir tartışmaya götürüyor bizi: 21. yüzyıl Türkiye’sinin ‘kimliği’ tartışmasına.”
Türkiye bugün bir Kürtçülük sorunuyla karşı karşıyadır. “Kürt sorunu” değil, Kürtçülük sorunu. Kapsamlı ve köklü bir sorundur Kürtçülük. Çok boyutludur. Kuzey Irak'taki, Suriye’deki son gelişmeler ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım süreci Kürtçülüğe yeni boyutlar eklemektedir.
Kürtçülük, tarihimizden soyutlanamaz. Soyutlanmak istenirse doğru anlaşılamaz.Bu kitapta Kürtçülüğü tarihimiz içindeki yerine oturtmaya çalıştık.
Bu site Ticimax® Gelişmiş E-Ticaret sistemleri ile hazırlanmıştır.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.