The Topics İn The Book As Follows ;Complex Scalar Fıeld In Unımodular F(r,t) GravıtyStatıstıcal Inference For Fınıte Mıxtures Of The Power Muth DıstrıbutıonsNutrıent And Mıneral Content And Bıologıcal Actıvıty Of Genus Pleurotus, Whıch Causes Wood Destructıon In ForestsImmobılızatıon Of Candıda Rugosa Lıpase Onto Magnetıc SupportsExponentıated Unıt Teıssıer DıstrıbutıonZero Radıal Tıdes Wormholes In F(r,φ,x) TheoryData Envelopment Analysıs
Makine tasarımında tasarım unsurları olan makine elemanlarının ve mekanizmaların hesabında, gerilmeler, şekil değiştirmeler ve işletme frekansları emniyetli bölgeler içerisinde olmalıdır. Bu üç olgunun hesabında farklı hesap metotları ve farklı hipotezler kullanılmaktadır ve bu vesile ile elemanların şekillendirme ve kontrol hesapları gerçekleştirilmektedir. Bu kitapta benzer yaklaşımla, hesaplamalarda kullanılan teorik açıklamalar ve bu açıklamalar ile örnek problem çözümleri yer almaktadır. İki cilt olarak düzenlenen kitabın, genel mukavemet hesapları, bağlama parçaları ve hareket iletim (transmisyon) parçalarının hesaplamalarının yer aldığı bu ilk cildinde; konu anlatımları, problem çözümünde kullanılan tablo ve faktörler ve örnek problemler peşi sıra verilerek bütünlük sağlanmaya çalışılmış; konu anlatımında bilhassa farklı yaklaşımlar, farklı indisler ve birimler kullanılmıştır ve problem çözümlerinde uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Ek olarak makine parçalarının ömür analizleri ile ilgili örneklere de yer verilmiştir. Kitabımızın, Makine Mühendisliğinin temel dersi olan Makine Elemanlarında öğrencilere yararlı olmasını dileriz.
Mühendislik Alanında Uluslararası Araştırmalar VII
Taşıyıcı sistem, mimari yapının çok nemli bir unsurudur ve mimari tasarım sürecinde, mimari tasarımla birlikte ele alınmalıdır. Dolayısıyla binaların taşıyıcı sistem tasarımları mimarlar tarafından yapılmalıdır. Bu nedenle mimarların yeterli düzeyde strüktür bilgisine sahip olması gereklidir. Mimarlıkta, geleneksel taşıyıcı yöntemlerin yetersiz kaldığı durumlarda uygulanan sistemler, çağdaş taşıyıcı sistem olarak nitelendirilebilir. çağdaş taşıyıcı sistemler bu çalışmada, geniş açıklıklı yapılar ve yüksek yapılar olarak iki ana başlık altında ele alınmaktadır. Strüktürler ve strüktürel davranış biçimleri, basit izimlerle anlatılmaya alışılırken, dünyada uygulanan ve strüktürel özelliği açısından nemli görülen binaların strüktürel analizleri yapılarak, konunun daha iyi kavranması amaçlanmıştır.Kitabın, mimarlık eğitimine önemli katkıları olacağı düşünülmektedir. Mimarlık eğitimi alan öğrenciler yanında, inşaat mühendisliği öğrencilerinin, strüktürle ilgilenen akademisyenlerin, yapı ile ilgili mesleklerle uğraşanlaraların da bu kitaptan yayarlanabileceği umulmaktadır.
Prof. Dr. Erkin ERTENAralık 2021
Art Nouveau’nun İstanbul konut ahşap mimarlığı uygulamalarının toplu olarak bir arada görüldüğü yerlerden birisi de Heybeliada’dır. Ancak bu adadaki yapılarda Ampir ve Art-Deko özelliklerine de rastlanmaktadır. Bu çalışma Heybeliada’daki seçilmiş evlerle ilgilidir. Adalar’da 1984 depremi sonrası özellikle bir çok kagir yapı yıkılmış ve yerine depreme dayanıklı olduğu düşünülen ahşap binalar yapılmıştır. Bugün birinci ve ikinci derecede olduğu düşünülen yapıların kültürel bir birikim olarak hala yaşamaları önemli bir şans olarak kabul edileilir. Heybeliada’daki evlerin ve köşklerin bazılarında Art Nouveau, Ampir ve Art-Deco yaklaşımlarının bir arada sentezlenmiş olduğu görülmektedir. Yapıların genellikle ahşap konstrüksiyona sahip olmaları nedeniyle Art Nouveau ve diğer yaklaşımlar kagir binalardakinden farklı olarak ve sınırlı elemanlar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Heybeiada’nın topografik yapısının Büyükada’ya göre daha dik olması nedeniyle seçilen binaların bazılarına ulaşılası oldukça zordur. Maalesef bu yapıların bir çoğu bakımsızlık nedeniyle yok olmak üzeredir.
Ülkemizdeki enerji iletim sistemleri; 154 kV-400 kV gerilimli enerji iletim hava hatları, enerji iletim yeraltı ve denizaltı kabloları ile 154 kV-400 kV gerilimli transformatör (şalt) merkezlerinden oluşmaktadır. Enerji iletim sistemlerinin işletmesinden sorumlu kamu kuruluşu olan Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi’nin (TEİAŞ) son açıkladığı verilere göre, Ağustos 2022 sonu itibariyle ülkemizin kurulu gücü 102,043.2 MW, iletim hattı uzunluğu 73,015 km ve -Haziran 2022 sonu itibariyle- transformatör merkezi sayısı 777 adettir.Daha önce yayımlanmış olan Enerji İletim Sistemleri (Cilt 1, Cilt 2/Kısım 1, Cilt 2/Kısım 2, Cilt 3/Kısım 1, Cilt 3/Kısım 2, Cilt 4, Cilt 5 ve Cilt 6) kitap serisinde kitapların zaten fazla olan hacimlerini daha da artırmamak düşüncesiyle çözümlü problemlere yer verilememişti.Enerji İletim Sistemleri Problemleri kitap serisi ile söz konusu çözümlü problem eksikliğinin giderilmesi hedeflenmiştir. Tamamı orijinal problemlerden oluşan serinin ilk kitabı Cilt 1 2021 yılında yayımlanmıştı ve açıklamalı çözülmüş 345 problem içeriyordu; serinin bu ikinci cildinde ise toplam 611 orijinal problem yer almaktadır.
Günümüzde kitap basım maliyetlerinin son derece artmış olması sayfa sınırlamasını zorunlu hale getirmektedir; bu nedenle Cilt 2’de tüm soruların açıklamalı çözümlerine yer verilememiş, soruların bir bölümünün cevaplarının verilmesiyle yetinilmiştir. Cevapları verilerek okuyucuların çözmesi hedeflenen problemler son bölümde yer almaktadır.Kitabın; enerji iletim sistemleri içerikli ders alan Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Lisans ve Lisansüstü öğrencilerine, gerek TEİAŞ ve bölgesel EDAŞ işletmelerinde çalışan mühendislere gerekse enerji iletim sistemleri alanında görev yapan mühendislere yararlı olmasını dilerim.
Selim Ay
Eylül 2022
YTÜ, Davutpaşa
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.