VASİLİKİ KSİDA  / BÜYÜKADA RUM İLKOKULU ÖĞRETMENİ

Büyükada’da bütün esnaf Rum’du… Ekmek fırını Yamalakini’ndi. Büyükada fırını Niko Mundis’indi. Bakkalımız Barba Thoma idi. Başka bir bakkal Grigoris Usulcuoğlu’ydu. Balıkçı olarak Bekiaris ve Mavilas vardı. Adanın kasabı Barba Kapetanakis idi. Nikos Nikolaidis adanın mimarıydı. Yaptığı binalar adanın en güzel binaları olarak anılırlar hâlâ. Barba Yorgo Yapitzioğlu adanın manavıydı. İsimleri ve soyisimleri ile hatırlamamın sebebi, ben bunların aynı zamanda öğretmenleriydim. Ad ve soyad olarak ezberimde kalmış…

YALIM ERALP / EMEKLİ BÜYÜKELÇİ

Rumlar gittikten sonra, yeme içme dışında eğlence bitti. Buradaki Rumlar buraya bambaşka bir hava veriyorlardı. Bugün, ada daha fakir, daha az mozaiği olan, eğlence ve yemek kültürü daha zayıf, balık kültüründen çok kebap kültürü olan bir yer. Kalite düştü. Adalar kültür düzeyi yüksek, yemek yeme düzeyi, müzikli tavernaları ile balık lokantaları ile çok daha şıktı. İnşallah dönerler. Tabii ki keşke kriz olmasaydı. Ama döneceklerse de kalabalıklar halinde dönsünler. Adalara dönerlerse kalite yükselir…

ADİL BALİ / ARAŞTIRMACI YAZAR

Eskiden bunlar konuşulmaz ve anlatılmazdı. Mesela sen şimdi kitaplarında birçok şey aktarıyorsun ya bunları okuyarak ben de birçok yeni bilgi öğrendim. Pandeli hakkında, Tarabya’daki Filiz, Garaj hakkında… Bunlar çok önemli şeyler. Bu bilgiler aktarılmalı. Anneler babalar bunları anlatmıyorlardı. Niçin kalkıp Kosova’dan buraya geldiğimizi anlatmazlardı. Kitaplar da yoktu çok fazla… Bu anlamda bu yaptığın işlerin çok önemli olduğunu düşünüyorum…

Kitap Adı Adanın İnsanları

Kitap Yazar Adı Meri Çevik Simyonidis

Yayın Direktörü Mehmet Bozkurt

Yayıma hazırlayan Ezgi Hotalak

Kapak Tasarım Beyzanur Karabulut Koç

Editör Gülcem Oflaz

Sayfa Tasarım Gülcem Oflaz

Sayfa Sayısı 488

Ebat 13,7x21,5

Tür Belgesel-Anlatı

₺175,00

ARKA KAPAK YAZISI

İstanbul’un tarih kokan lezzet duraklarına iştah açıcı bir yolculuk! 

Her tarifte eski zamanları hatırlayacağınız Rum kültürüyle yoğrulmuş

nostaljik bir yeme-içme ve işletme rehberi.

Müziğin hiç dinmediği meyhanelerde, 

eğlencenin hiç bitmediği tavernalarda yerinizi ayırtın. 

Yıllardır ayakta kalmayı başarmış bu eşsiz mekânların

asırlık öykülerini dinleyecek, en iyi mezelerin sırlarını bulacak,

ara sıcaktan ana yemeğe her lokmada farklı tatlara kapı aralayacaksınız.  

Mis kokulu pastaneler, rengârenk şekerlemeciler ve

rüya gibi çikolata fabrikaları da cabası… 

Eğer siz de yeni bir başlangıç yapıp yeme-içme sektörüne girmek istiyorsanız,

bu kitapla işin inceliklerini öğrenecek, aradığınız cesareti bulacaksınız. 

Yok, sadece tatmaya geldim diyorsanız, 

hayal ettiğinizden çok daha fazlasını tadacaksınız.

Kitap Adı

Unutulmaz Hayatların Reçeteleri

Kitap Yazar Adı

Meri Çevik Simyonidis

Editör

Mehmet Bozkurt

Yayıma Hazırlayan

Ezgi Hotalak Adalı

Kapak Tasarım

Ahmet Uzun

Sayfa Tasarım

Şevval Ulusoy

Dağıtım Tarihi

26.11.2020

Sayfa Sayısı

344

Ebat

13,7 x 21,5

Kağıt / İç Baskı

III.Hm. Enzo 55 gr.

Cilt / Kapak

Amerikan Bristol 230 gr.

ISBN / Barkod

9789751041401

Kitap Fiyatı

28,00 TL

 

 

₺134,40

“Meri Çevik Simyonidis bu araştırmasıyla toplumsal bellekten yola çıkarak ve yaşayan tarihin izini sürerek büyük bir boşluğu dolduruyor. İstanbul’un ruhunu anlamak isteyen herkesin mutlaka başvurması gereken bir kitap.”

- Mario Levi

İstanbul kültür hayatı ve hafızalarda kalan Rum tatları…

- Tarabya’nın ünlü balıkçıları

- Beyoğlu’nun efkarlı meyhaneleri

- Adalar’ın sahil durakları

-  Buzuki seslerinin sokaklara taştığı tavernalar

- Sırrı çözülemeyen profiterol

- Namı dünyaya yayılmış badem ezmesi

- Muhabbete muhabbet katan mezeler

- İştah kabartan yemekler

Kimi zamanla yok olmuş, kimi hala vazgeçilmez… Meri Çevik Simyonidis, İstanbulum, Tadım, Tuzum, Hayatım’da İstanbul’un yeme-içme ve eğlence sektörünün başrolündeki Rum kültürünü lezzet ekseninde değerlendiriyor ve bizleri nostaljik bir yolculuğa davet ediyor. Gece ve gündüz hayatının İstanbul belleğine kazınan tüm mekânları, tatları, simaları birinci ağızlardan yapılan söyleşilerle yeniden hayat buluyor. Kitapta yer alan her lezzet ustasının ayrı bir hikayesi, bizlerle paylaşacağı ayrı bir yemek tarifi var. Bu eşsiz tarifler de bu kültür mirasının bizlere düşen payı niteliğinde…


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 480
En / Boy : 13,5 / 21,5
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 9.2015
₺172,20
Tükendi

Helal olsun be Meri!.. Tam zamanında yakaladın “gastronostalji”yi. Özellikle 50 yaşın üzerinde, İstanbul’da doğmuş, yaşamış, gelmiş, gitmiş, kadın, erkek herkesin okuması ve okutması gereken, eşsiz bir “gastrobelgesel” olmuş bu kitap... Köklerinden kopmamış bir İstanbul hanımefendisinin, bütün duygusallığı ile mertçe kaleme aldığı lezzet hasretini yansıtan, özlenen tatlarla dopdolu bu kitap gerçekten nefis. Afiyet olsun.

M. Vasfi Pakman Türkiye Lezzet Hareketi Genel Başkanı

Meri Simyonidis’in İstanbul Tadım Tuzum Hayatım isimli kitabını Mezedaki’yi ilk ziyaretimde almış ve büyük bir keyifle okumuştum. Eminim benim gibi pek çok okurdan bu kitap için bir cümle yorum istense, herkes “Tadı damağımda kaldı,” derdi. Meri Hanım da bunu hissetmiş olmalı ki, yeni kitabının adını Tadı Damağımda Kaldı koymuş. Bu kitabın, Türk mutfak kültüründe kilometre taşlarından biri olacağına inanıyorum.

Reha Tartıcı Köşe Yazarı

Kitap Bitti, Tadı Damağımda Kaldı...

Sevgili Meri Simyonidis öyle bir kitap yazmış ki, gerçekten de bu bir İstanbul mutfağı ansiklopedisi. Ermenisinden Rumuna, Levanteninden Türküne... Bizans’tan başlayıp Osmanlı ile devam eden ve bugüne kadar uzanan gerçek bir İstanbul sofrası pusulası.

Tadı Damağımda Kaldı’da yok yok. Sayfalar aktıkça anlıyorsunuz ki ne Fransız ne İtalyan ne de bir başka kültürel miras... İstanbul mutfağı, insanlık için en büyük ve en zengin lezzet mirası...

Gerçekten kalemine ve bilgi dağarcığına sağlık Meri. Tatlar imgesel kalmayacak bence. Son sayfayı kapattıktan sonra, birer birer damakla vuslata dönüşecek.

Zeynep Kakınç Mutfak Dostları Derneği Başkanı

Meri Çevik Simyonidis, kendi yolunda başarıyla ilerlemeye devam ediyor. Bu yeni kitabında “İstanbul Rum mutfağının” sınırlarını genişleterek “İstanbul ev mutfağı” diyebileceğim ve içinde hepimizin anılarını barındıran yeni bir boyuta taşımış. Azınlık mutfaklarının olmaz ise olmaz tariflerinin yanı sıra, Babagannuş’tan ev yapımı Mayonezli Amerikan Salatası’na, İzmir Lokması’ndan Çikolata Rüyası’na yok yok! Her ne kadar çok başarılı bulduğum “Mezedaki” lokantası ile profesyonel dünyaya adım attıysa da, Meri Hanım benim için eli çok lezzetli bir İstanbul hanımefendisi olarak kalacak. Bu kitap, yemek meraklılarının kütüphanesinde mutlaka bulunmalı.

Osman Serim Yemek Uzmanı ve Yemek Kültürü Tarihçisi
 
Tadı Damağımda Kaldı ’da, unutulmaya yüz tutmuş Rum mezelerinden Anadolu’ya özgü lezzetlere, rengârenk salatalardan muhteşem tatlılara onlarca tarif bulacaksınız…

 

 

 

 


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 238
En / Boy : 21 / 22
Kağıt Cinsi : Kuşe
Basım Tarihi : 1.2017
₺378,00
1
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı