Her cümlesi akıcı!Her kelimesi sarsıcı!Bilim tarihinde olay çıkaracak bir kitap!
Matematikçileri bilgisayarın keşfine hazırlık yapıyor, hekimleri insan vücudunun damarlarında geziyordu. Mimarları yer çekimine meydan okuyan tasarımlar yaparken, gök bilimcileri yıldızlara ad verip uzayı keşfediyordu. Her ne kadar biz onların farkında olmasak da onlar yaşadığımız dünyayı bin yıl önceden şekillendirmişti.
Okuyacağınız bu kitapla hem bilimin muazzam dünyasına yolculuk yapacak hem de üzeri örtülmeye çalışılan Müslüman bilim adamlarının icat ve keşiflerinin gerçek hikâyesine şahit olacaksınız. Ve okudukça “Allah'ım aklıma mukayyet ol!” diyeceksiniz. Bunun için ilk sayfayı açmanız yeterli; bir daha kitabı elinizden bırakamayacaksınız!
Dennett’e göre Darwin’in “doğal seçilim”i akılsız, mekanik algoritmik işlem olarak tanımlaması, evrimin bütün meyvelerinin algoritmik bir süreç sonucu ortaya çıktıklarını vurgulaması bu düşüncesi, Darwin’in tehlikeli fikridir. “Darwin’in doğal seçilime bağlı evrim kuramı beni her zaman çok heyecanlandırmıştı; ama seneler içinde onun büyük düşüncesinden duydukları rahatsızlığı gizleyemeyen, kusur arayıp işi azarlama boyutuna vardıran kuşkuculuktan tutun, açıkça düşmanlığını ilan edenlere kadar hayret uyandıran bir düşünür topluluğunu karşımda buldum. Bunlar yalnız sıradan insanlar ve dindar düşünürlerden ibaret olmayıp, Darwin’in yanılgı içinde olduğunu söylemeyi tercih eden laik filozofları, psikologları, fizikçileri ve hatta biyologları kapsıyordu. Bu kitap Darwin’in düşüncesinin neden bu kadar güçlü olduğu, yeni bir temel üzerinde ve sevgi dolu bir görünüş içinde şekillenen hayatın bize nasıl umut aşılayabileceği hakkındadır.” – Daniel C. Dennett “Bir soluk taze hava.” – Carl Sagan“Son derece pırıl pırıl bir kitap. Yaratıcı anlamda okuyucuyu yeni entelektüel yüksekliklere taşıyor. Eleştiri anlamında da tam manasıyla tahripkâr.” – Richard Dawkins, Gen Bencildir kitabının yazarı
“En özgün ve en çok okunan filozoflarımızdan biri.... Çok uzun bir zaman sonra analitik bir filozof ortaya çıkıyor ve profesyonel titizliğini romantik bir ruh haliyle, hayat dolu bir düş gücüyle ve de mizah anlayışıyla birleştirip alt disiplinini ipotekten kurtarıyor.” – Richard Rorty, Lingua Franca“Dennett nadir özgünlüğe, titizliğe ve akla sahip bir filozoftur. Bu kitapta filozofların dolu dolu yapmak zorunluluğunda oldukları bir işi yapıyor: Bilim içindeki kavramsal karışıklıkları temizlemek.” – Jim Holt, The Wall Street Journal
Bilim Tarihi dünyayı algılayışımızı değiştiren insanların ve onların içerisinde yaşadıkları altüst oluş dönemlerinin büyüleyici öyküsüdür.
Düşünceleri yüzünden Engizisyonda yargılanan Galileo’dan rakiplerini tarih kitaplarından silen Newton’a; keşfettiği ve adını verdiği element yüzünden ölen Marie Curie’den geçmişte buzul çağının yaşandığını kanıtlamak için meslektaşlarını bir dağın tepesine çıkartan Louis Agassiz’e dek herkesi bu kitapta bulabilirsiniz. Öncüler, ileriyi görenler, kendine özgü şahsiyetlerle dolu bu kitap bilim tarihinin daha önce hiç anlatılmamış bir hikâyesini sunuyor.
“Bilimdeki kişisel dram ve başarıları aktaran bir kitap arıyorsanız, daha fazla aramanıza gerek yok.”
- Guardian
“Sürükleyici ve eğlendirici… Sizi içine zevkle, rahatlıkla çekiyor.”
- Independent on Sunday
“Olağanüstü bir kitap… Sayısız miti yıkıyor ve bilimin çok bilinen bazı masallarının arkasındaki gerçekleri açığa çıkartıyor (örneğin Galileo Pisa Kulesi’nden aşağıya farklı ağırlıklar hiç atmamış).”
- Economist
"Ele aldığı kişilerin zafer ve yenilgilerini sanki onları kişisel olarak tanıyormuş gibi izliyoruz…”
- Sunday Telegraph
Albert Einstein genel görelilik konusundaki kapsamlı makalesinin yayımlanmasından beş yıl sonra, 1921 yılında, görelilik kuramının daha kesin şekilde onay görebilmesine giden yolu sağlamlaştırma amacıyla misafir profesör olarak Princeton Üniversitesi’ne gitti. Burada verdiği dört ders Göreliliğin Anlamı başlığıyla yayımlandı ve Einstein’ın ölümüne dek her basımda gözden geçirildi.
Einstein’ın verdiği örnekler ve algıladığı göreli dünyanın tanımları oldukça açıktır, izlemesi de kolaydır. Ancak sunumu, bilimle ilgisi olmayan okuyucular için matematiksel bir derinlik içermektedir ve bu da anlatımdaki akışın yavaşlamasına yol açabilir. Matematikle ya da bilimle ilgisi olanlar için ise bu dersler son derece aydınlatıcı olacaktır. Bu kitap Einstein’ın bir “ders kitabı” yazmaya en çok yaklaştığı örnektir. Göreliliğin Anlamı, konu hakkında bugün artık iyi bilinen yaklaşımların çoğuna öncülük yapmaya ek olarak, sonradan başka araştırmacılar tarafından yeniden keşfedilen birçok düşünceyi de içermektedir.
“Einstein’ın görelilik kuramları büyük bir kuramsal sentez örneğidir. Eğer bu kuramlar olmasaydı hiç şüphesiz günümüzdeki fizikçiler farklı mecralara sapacaklardı. Einstein fizikte birleşik kuramlar için meşaleyi yakmıştır. Bizler bu meşaleyi yanık tutmaya devam ediyoruz.”
-Brian Greene, Evrenin Zarafetinin yazarı
“Göreliliğin Anlamı gelişme aşamasındaki bir devrimi belgelemekte ve dikkatli okuyucuya bu alanda başka fizik kitaplarında bulunandan daha derin gerçekler sunmaktadır.”
- Physics Today
Olay yaratan çok satan kitabı Zamanın Kısa Tarihi’nde, Stephen Hawking, kelimenin tam anlamıyla, fiziğe, evrene, gerçekliğin kendisine bakışımızı değiştirdi. Kara Delikler ve Bebek Evrenler’de Stephen Hawking’in 1976 ile 1992 yılları arasında yazdığı bazı yazılar yer alıyor. Yaygın olarak Einstein’dan beri en parlak teorik fizikçi sayılan Hawking, bu on üç yazı ve bir söyleşide, evrenimizi anlamamıza yarayan şaşırtıcı bir olanaklar dizisini ortaya çıkarıyor.
Stephen Hawking, evrenin bilinmez ve anlaşılmaz bir şey, insanın sezebileceği, fakat hiçbir zaman tam olarak analiz edemeyeceği veya kavrayamayacağı bir şey olduğu görüşüne katılmaz. Ona göre bu görüş dört yüz yıl önce Galileo tarafından başlatılan ve Newton tarafından devam ettirilen bilimsel devrimlere karşı haksızlık etmektedir. Onlar evrenin en azından bazı alanlarının, gelişigüzel şekilde davranmadıklarını, kesin matematiksel yasalar tarafından yönetildiklerini gösterdiler. O zamandan beri geçen yıllar içinde Galileo ve Newton’un çalışmalarını evrenin hemen hemen her alanına yaymış bulunuyoruz. Hawking’e göre evrenin tam bir teorisini ortaya koyabiliriz. O durumda aslında Evrenin Efendileri olacağız.
“Aydınlanmada ikinci bir şans... Hawking karmaşık konuları basit, herkesin anlayabileceği bir dille becerikli şekilde çözüyor....
Çok kolay okunuyor.”
San Fransisco Chronicle
“Özlü, aydınlatıcı ve çağdaş kozmolojinin yapısından gelen şaşırtıcı doğası göz önüne alındığında olağanüstü kolay okunan bir kitap.”
The Wall Stret Journal
Yaklaşık kırk dile çevrilen ve dünya üzerindeki her 750 kişiden birinin edindiği Zamanın Kısa Tarihi çağımızın en büyük zihinlerinden biri olan Stephen Hawking’in sorularına yanıt aradığı bir kitap:
“Evren nasıl başladı ve başlamasını olanaklı kılan şey neydi? Zaman her daim ileri doğru mu akar? Evrenin bir sonu ya da sınırı var mı? Uzayda başka boyutlar var mı? Her şey sona erdiğinde ne olacak?”
Elinizdeki bu baskı Hawking’in 2016 yılında kitabını son kez gözden geçirdiği ve bir Ek yazdığı genişletilmiş baskıdan dilimize kazandırılmıştır. Hawking’in bu ekte de belirttiği gibi, evrenin başlangıcından 300.000 yıl sonrasını araştıran ve Hawking’in varlığını ileri sürdüğü uzayzaman dokusundaki kırışıklıkları tespit eden kozmik mikrodalga ardalan ışınımı uydularının (WMAP ve Planck) verileri ve LIGO deneyinin kütleçekim dalgalarını saptaması gibi yeni gelişmeler ışığında Zamanın Kısa Tarihi güncelliğini koruyor.
“Kozmolojinin karmaşıklığını herkesin anlayacağı şekilde basit bir açıklıkla ortaya seriyor... Müthiş bir beyin.” –Observer
“Böyle büyük problemleri araştıran bir dehâyı izlemek heyecan verici.” –Sunday Times
“Einstein’dan bu yana en büyük bilimsel zekâ.” –Daily Express
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.