Cinsel Özgürlüğe Karşı Suçlar
Cinsel Özgürlüğe Karşı Suçlar

Cinsel Özgürlüğe Karşı Suçlar (9789750284731)

0,00


Bu çalışmada Türk Ceza Kanunu'nda "Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar" başlığı altında düzenlenen, fakat korunan hukuki menfaat esas alındığında cinsel özgürlüğe karşı suçlar olarak anılmaları daha uygun olan cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, reşit olmayanla cinsel ilişki ve cinsel taciz suçları ele alınmaktadır. Çalışmada; Türk, İtalyan ve Fransız öğretilerinde konuya ilişkin olarak ileri sürülen görüşlerin yanı sıra, her üç ülkenin yüksek yargı organlarının kararları ilgili olduğu sistematik bir biçimde incelenmiştir.
Yargıtay web sitesine yüklenen karar sayısının önemli ölçüde artması sayesinde, kararlar üzerinde daha bütünsel bir değerlendirme yapabilmek kolaylaşmış ve işlevsel hale gelmiştir. Genişletilen ve güncelleştirilen üçüncü basının öncesinde; Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nden sonraki dönemde uzun zaman cinsel suçlara bakan Yargıtay 14. Ceza Dairesi'nin ve 01.07.2021 tarihi itibariyle bu yetkiyi devralan 9. Ceza Dairesi'nin içtihatları üzerinde uzun bir araştırma yapılmıştır. Geçmişe kıyasla tam metinli kararlara daha kolay erişilebilmesi sayesinde çok sayıda karar alıntısı ve örnekle uygulamacıya destek olma düşüncesi kitabın hacminin oldukça genişlemesine yol açmıştır.
Üçüncü basıda çalışmanın muhakeme hukuku boyutu önemli ölçüde güçlendirilmiştir. Bu bağlamda ele alınan konular arasında cinsel suçlarda Yargıtay'ın ispat konusunda kullandığı ölçütler, mağdur tarafından elde edilen delillerin hukuki değeri, kırılgan mağdurun duruşmada dinlenmesine ilişkin gelişmeler sayılabilir. Ayrıca ısrarlı takip fiillerinin bağımsız bir suç haline gelmesiyle, cinsel taciz suçunun kanunilik ilkesine aykırı bir biçimde yorumlanarak kapsamının genişletilmesine yönelik uygulamanın son bulacağı değerlendirilmektedir.
Sonuç olarak 10 yaşını dolduran bu çalışmada, 2005 yılından bu yana cinsel suçların Türk hukuk sisteminde ilerlediği yolun bir bütün olarak yansıtılması amaçlanmıştır. Böylece bir akademik çalışmada veya dava dilekçesinde, bir yargı kararında ya da bir muhalefet şerhinde; birinin fikrini ve bir diğerinin hayatını değiştirebilme ihtimali her şeyi daha anlamlı kılıyor.


Basım Ayı/Yılı : 5/2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 3
Sayfa Sayısı : 608
Ağırlık : 608
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı