Göç, dünyada yaşanmakta olan en önemli toplumsal olgulardan biri… Göç nedenleri ne olursa olsun, göçmenler gittikleri ülkelere yeni kültürler taşırken, yeni kimlikler de oluşturuyorlar.
Halit Çelikbudak’ın anne babası da daha iyi bir gelecek umuduyla Almanya’ya gidenlerden. İstanbul’dan kalkan tren Münih Garı’nın 11. peronuna girdiğinde onları yeni bir hayat bekliyordu, zaten indikleri perona boşuna “Umut Peronu” denmemişti.
Halit Çelikbudak, ailesinin, İstanbul Sirkeci Garı’ndan başlayan ve “Umut Peronu”na inmeleriyle devam eden göç hikâyesini anlattığı bu kitabında sadece anılarını paylaşmıyor. Öykülerle, bir ailenin tarihiyle birlikte, geleceğe yönelik düşüncelerini de kuyumcu titizliğiyle bir tablo gibi sunuyor.
“Tarihçiler ve toplumbilimciler bulgular ve sonuçlarıyla ilgilenirler. Ama tarihin bu bulgulardan çok daha fazlası olduğu gerçeğini ihmal ederler. Gerçek olan anlatılan tarihtir. Umut Peronu bir belgeselden, bir ailenin tarihinden çok daha fazla içeriğe sahip. Kitapçıların rafları yabancı mentaliteyi keşfetmeye çalışanların kitaplarından geçilmiyor. Ama Halit Çelikbudak’ın bu kitabı diğerlerinden farklı. Çelikbudak bilge bir tarih anlatıcısı. Çünkü o insanları seviyor.”
- Feridun Zaimoğlu
Türkçe gazetelerinin Avrupa macerası
Türk basını Avrupa’da nereden nereye geldi?...
Yıl: 1867… Yurtdışında ilk Türk-Osmanlı gazetesi Muhbir yayınlanır… Jön Türklerin çıkardığı diğer muhalif gazeteler onu takip eder: Mizan, Meşveret, İnkılap, Ulum, Hürriyet…
Cumhuriyet sonrası uzun bir süre Türkçe gazeteler Avrupa’da görülmez. Ta ki 1960'lı yıllarda Almanya'ya Türk işçi göçü başlayana dek. Türk işçiler için gazeteler uçakla Türkiye’den gönderilir. Daha sonra 3 Şubat 1969’da Almanya’da yaşayan Türk işçilere yönelik ilk gazete olan Akşam yayınlanır. Ardından Hürriyet, Milliyet, Tercüman gibi gazetelerin Avrupa macerası başlar. Kısıtlı imkânlarla başlayan, iniş çıkışlarla dolu bir maceradır bu…
Avrupa’daki Türk basınının önemli isimlerinden Halit Çelikbudak, Beyaz Yerler Siyah Olacak’ta Avrupa’daki Türk basınının hangi evrelerden geçip bugünlere geldiğini anlatıyor. Gazeteciliğin doğuşu, Almanya’daki gazeteler, Jön Türklerin çıkardıkları öncü gazeteler, Avrupa’daki Türkçe ilan gazeteleri, yıllardır tüm imkânsızlıklara rağmen yayınını sürdüren yerel Türkçe gazeteler hakkında da değerli bir kaynak olan bu kitap okura “Nereden nereye?” dedirtiyor.
Bu site Ticimax® Gelişmiş E-Ticaret sistemleri ile hazırlanmıştır.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.