221B, 39. SAYISINDA AKDENİZ POLİSİYESİNİN KURUCULARINDAN USTA YAZAR PETROS MARKARİS’İ AĞIRLIYOR.

Akdeniz Polisiyesi’nin kurucularından, usta yazar Petros Markaris’in pek sevdiğimiz Komiser Haritos serisi, Alfa Yayınları tarafından kronolojik olarak yayımlanmaya başladı. Çok daha fazla okurun gündemine girmesini istediğimiz bir seri, Komiser Haritos serisi. Bu nedenle kapak dosyamızı Petros Markaris’e ayırdık. Atina’da Markaris’le buluştuk; Haritos serisini, dünya polisiyesinin bugününü ve çok daha fazlasını konuştuk. 
Üstadımız Erol Üyepazarcı da Markaris ve eserlerini incelediği önemli bir yazı kaleme aldı. 
Doç. Dr. Bülent Ayyıldız, Akdeniz Polisiyesi’nin ne anlama geldiğini, geçmişini ve bugününü inceledi. Dosya konumuzu keyifle okuyacağınızı umuyoruz. 
***
75. yayın hayatını kutlayan, klasikleşmiş bir karakter: Tex. 2023 itibarıyla Türkiye’de Mylos Kitap tarafından yayımlanan Tex serisinin editörlüğünü de üstlenen Batuhan Cantürk, zamana direnen bu sert kovboyun öyküsünü yazdı. 
Milenyum üçlemesi ile dünyaca tanınan Stieg Larsson’un gazeteci kimliğiyle yıllarca araştırdığı Palme suikastı ve bu suikast ile ilgili siyasi tartışmalar. Yoldaş Özdemir, The Man Who Played with Fire belgeselini ve Palme suikastını tüm detaylarıyla kaleme aldı. 
Adli tıp uzmanımız Prof. Dr. Halis Dokgöz, adli belge incelemeleri konusunu tarihi bir dava üzerinden anlatıyor: Dreyfus Davası. 
“At, Edebiyat, Silah” köşesinin ikinci yazısında Ekin Açıkgöz’ün gündeminde mavzer var. 
“Dedektifler Ne Dinler?” köşesinde Onur Bayrakçeken bu kez bir dizi karakterini, Homeland’deki CIA ajanı Carrie Mathison’ı inceledi. 
Zavallı ve Liste romanlarına İblis’i Öldür ile yeni bir halka ekleyen Timur Soykan’la buluştuk, polisiye üçlemesini ve Türkiye’nin bugününü konuştuk. 
Orçun Onat Demiröz, suç dramalarını seven yönetmen Fatih Akın’ın son filmi Ren Altını’nı ve Akın sinemasının özelliklerini yazdı. 
Ercan Akbay, “Gerçek Suçlar” köşesinde Klinefelter Sendromu’nu incelerken yeni bir polisiye öyküyle de aramızda: “Lodos Çarpması” 
Armağan Tunaboylu ve ÖzErenköy Kitap Kulübü’nün gündeminde Çin Polisiyesi serisiyle Peter May var. 
Alper Kaya, “Yurttan Sesler Korosu”nda Ümit Kıvanç’ın Bekle Dedim Gölgeye adlı romanını; Anıl Ceren Altunkanat ise “Çocuktan Al Haberi” köşesinde Kate İşbaşında ve Ben Kısaca Şerlok serilerini inceledi. 
Polisiye roman yazarı, oyuncu ve çevirmen Ayşe Erbulak, Norveç’te katıldığı çevirmenler seminerindeki deneyimlerini 221B okurları için kaleme aldı. 
Yağmur Çöl, ABD’nin çok konuşulan cinayet ve yolsuzluk davalarından birini, Murdaugh dosyasını ve dava sürecinde yaşananları aktardı. 
BluTV’nin yeni dizisi Magarsus, 221B’nin gündeminde. Etkileyici bir suç draması olan dizinin ilk iki bölümünü inceledik.
221B editörlerinin önerdiği polisiye romanlar ve belgeseller de sayfalarımızda sizi bekliyor. 

Türkiye’nin ilk ve tek polisiye kültür dergisi, yeni sayısıyla tüm Türkiye’de raflarda! 


Basım Ayı/Yılı : 8/2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 1
Ağırlık : 100
En / Boy : 19 / 27
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺100,00

Sözlüğe baktığımızda “Olması beklenilen veya olacağı düşünülen şey; umut.” olarak tanımlanıyor umut kavramı. Peki “umut” LGBTİ+’lar ve aktivistler için ne ifade ediyor?

Umudun ve cesaretin arandığı bir coğrafyada olduğumuz aşikâr. Başka türlü bir dünyayı tasavvur etmek ve belki de bunun olanaklarının izini takip etmek, tüm zor zamanlara rağmen devam edebilme gücünü sağlayan bir gerçek bazılarımız için. Peki, umudun ‘politikleştirilmesi’ mümkün müdür?

Kaos GL Dergisi’nin 191. Sayısında “umut” kavramının yaşamlarımızdaki yansımalarını tartışmaya açıyoruz. 


Basım Ayı/Yılı : 6/2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 56
Ağırlık : 56
En / Boy : 21 / 29,7
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺45,00

Insight Turkey Summer 2023


Basım Ayı/Yılı : 2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 1
Ağırlık : 100
En / Boy : 19 / 27
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺37,50

Uykusuz 4'lü Set


Basım Ayı/Yılı : 2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 1
Ağırlık : 100
En / Boy : 19 / 27
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺19,75

Gerçekleri yazmadığını alenen söyleyen tek yayın organı olan Öykü Gazetesi’nin Eylül sayısı yayımlandı.
Edisyon Kitap’ın yayınladığı “Öykü Gazetesi”nin 17. Sayısının kapağında Gültekin Emre “Başka Bir Hayatı Beklemek” adlı öyküsüyle yer alırken, edebi yatın genç isimleri Çağla Çinili ile Hazal Uzuner’in de birer öyküsü Eylül sayısında okuruyla buluşuyor.
Öykü Gazetesinin 17.Sayısında ayrıca Şebnem Balevi, Baran Arslan, Seval Şen, Kavin Zehra Sungurlu, Sinem Baş, Deniz Yarkın, Berrin Yelken biçer, Ayşe Parlak Akyüz, Müge Demirkır, Fatoş Baykal, İlkay Yıldız, Kerem Nadir Özcan, Nurdan Şallı, Miray Aydın, Şeyda Eroğlu öyküleriyle yer alıyor.


Basım Ayı/Yılı : 9/2021
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 16
Ağırlık : 16
En / Boy : 28 / 43
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺15,00

Sessizce Şükrü Erbaş / Şiir

Sonsözleriyle İsyancılar Aydın Çubukçu

Denizler: Tarihin Birikmiş Başarısı Göksel Aymaz

Nurhaklar ‘68’in Zirvesi Ve Sonu Tevfik Taş

Şarkışla’ya Düşürmesin Allah Sevdiği Kulunu... Metehan Akbulut

68’imizin Kahramanları Daha İyi Bir Dünyada Yaşayalım Diye Ölüme Gittiler Söyleşi: Birkan Bulut

’68, Siyaset Ve Gençlik Mücadelesi Ender Şiar Argın

Her Yer Kırmızı! Kırmızı Yine Kırmızı! Dilek Karaaziz Şener

Ohannes Şaşkal / Çizim

Çizik Ceren Şepçi / Şiir

Ellerim Kırılsın Ki Uçardım İlyas Coşkun / Öykü

Kemal Aydoğan: Özerk Kamusal Tiyatroları Kapsayan Bir Akıl Ve Destek Modeli Gelmeli Söyleşi: Kübra Yeter

Altın Bilezik Erdal Sürmeli / Öykü

Yaşar Kemal’in üç Romanında Düş-Gerçek İlişkisi Ve Mitos Yaratımı Fırat Karadaş

Bir Anlatı Aracı Olarak Belirsizlik Matthıas Kyska

İnanılmaz Ama Gerçek Mert Dedecan

Fotoğraf Ercan Koç

7 Çarp Kasığına Saçlarımı Titresin Yedi Ceddin Okan Yılmaz / Şiir

Uyanmak Yılmaz Sarı / Öykü

Misak Medzarents / Şiirler (Ermenice Aslından Türkçeleştiren: Ohannes Şaşkal)

Canbala Emir Ali Yağan / Şiir


Basım Ayı/Yılı : 5/2022
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 80
Ağırlık : 80
En / Boy : 19 / 27
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺22,50

Şiraze emin adımlarla yoluna devam ediyor. Bu istikrarlı yürüyüşte bizlere eşlik eden okurlarımıza ve yazarlarımıza ne kadar teşekkür etsek azdır.
Her sayımızda dün-bugün-yarın hattını gözetmeye çalışıyoruz. Bu sayımızda yazarlık okullarını, atölyelerini, kurslarını mercek altına almak istedik. Yazarlığı -ne kadar mümkünse tabii- öğrenmek için bu tür programlara katılan çok kişi var. Günümüzde her şey arz-talep ilişkisiyle izah ediliyor. Türkiye'de yazarlık programları da bir süredir böylesi bir arzın neticesinde artmaya başladı. Hatta öyle ki yüz yüze eğitimlerin yanı sıra uzaktan eğitimler bile mevcut.
Biz de bu alanda bilgi ve fikir sahibi değerli isimlere “Edebiyata ve yazar adaylarına katkısı bakımından; yazarlık okulu, atölyesi veya kursları hakkında ne düşünüyorsunuz?” diye sorarak dosya soruşturmamızı şekillendirdik. Farklı bakış açılarıyla oluşan dosyamız, yine istifadeye açık ve arşivlik oldu.
Bu tür programlara bir de şu açıdan bakalım, diye teklif ediyoruz: Resim kursu var ama ressamlık kursu yok, müzik kursu var ama müzisyenlik kursu yok. İsimlendirmenin ve tanımlamanın sanatı icra eden değil, sanatın kendisi üzerinden yapılması gerektiğini düşünüyoruz.
On sekizinci sayımıza katkı sağlayan; A. Ali Ural, Ali Lidar, Ali Utku, Atabey Kılıç, Aynur Dilber, Erhan Genç, Fahri Tuna, Feyza Kartopu, Gökhan Yılmaz, Hakkı Özdemir, Hümeyra Yabar, İsmail Alper Kumsar, Kudret Ayşe Yılmaz, M. Sedat Sert, Mehmet Fatih Birgül, Mehmet Kahraman, Mehmet Nuri Yardım, Mukadder Gemici, Mustafa Özçelik, Necmettin Turinay, Nevzat Çalıkuşu, Osman Çeviksoy, Ömer Lekesiz, Özlem Güngör, Sadık Yalsızuçanlar, Sefer Göltekin, Tahsin Yıldırım, Taner Ay, Turan Karataş, Yakup Öztürk, Yunus Nadir Eraslan, Yusuf Turan Günaydın, Zeki Gürel, Zeynep Kahraman Füzün ve Zeynep Şenel’e ayrı ayrı teşekkürlerimizi arz ediyoruz.
Önümüzdeki sayıda görüşmek ümidiyle iyi okumalar dileriz.


Basım Ayı/Yılı : 7/2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 96
Ağırlık : 96
En / Boy : 19 / 27
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺50,00

Her alanda çok iyi araştırmacılar var, fakat bazı çalışma alanları farkında olmadan kendi tözcülüklerini de üretiyorlar. Mesela sınıf tözcülüğü diye bir şey var mı? Var. Toplumsal cinsiyet tözcülüğü diye bir şey var mı? Var, tabii ki var. Bu tarz toplumsal mekanizmaların tözcülüğüne düşülme olasılığı var mı? Var. Bu noktada kongre karşılaşmalar sayesinde buna karşı da bir güvence sunuyor. Bunlar sadece alansal tözcülükler olmayabiliyor çünkü kimi durumlarda politik kimliklere dönüşebiliyorlar, politik kimliklere dönüşümüyle birlikte orada politik mahallelere kendini eklemleyen araştırmacı grupları oluşabiliyor. Ve sadece araştırmacı olarak değil politik olarak farklı mahallelerden insanların kongreye ilavesini önemsiyorum. Kongreyi sahiplenmeleri ve sahiplenerek katkı sunmaları… Bizim için şu anda hem çekirdek ekipte hem de genişleyen ekipte biz bu çeşitliliği çok net görebiliyoruz. Politik olarak da farklı mahallelerden insanların gelip emek verdiği, bildiri sunduğu ve yükü bir şekilde omuzladığı, böylesi yarattığı bir şey de var. Ben bunu işin başından beri sosyal bilim ve onun yöntemi, alan savunmaya dönük refleksi olarak görüyorum. Çünkü politik figürler açısından alan hiçbir şey ifade etmez ama alan savunusu farklı farklı insanları bir araya getirebilir. Bunun temel bir motivasyon kaynağı olduğunu, sosyal bilimlerin özerkliğini savunmaya yönelik refleksin aslında hepimizi birleştiren bir şey olduğunu da söylemek pekala mümkün."


Basım Ayı/Yılı : 2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 178
Ağırlık : 178
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺170,00
Soğuk Savaşa Yeniden Can Vermek

Soğuk Savaş, 1989’daki bitişinin ardından birçok ülkede nostaljik bir mihenk taşına dönüştü. Demir Perdenin yıkılmasından sonra  şekillenen “küresel” dünya, Soğuk Savaş ideolojik sembollerinin içeriğini de büyük ölçüde boşalttı. Üzerinde CCCP yazan kızıl tişörtler giyerek Commandante Che Guevera şarkıları eşliğinde dans etmeyi mümkün kılan yeni bir dünyaydı bu. Ancak bu yüzeysel nostalji kılıfının altında, Soğuk Savaş’a dair daha incelikli bir hafıza yoklamasının canlandırdığı acı hatıralar vardı. Amerikan‐Sovyet gerilimi, bugün Asya, Afrika ve Güney Amerika’nın birçok ülkesinde bir iç savaş, darbe ya da işgal senaryosu ile hatırlanıyor. Çünkü süper güçler arasında doğrudan çatışma ortamı yaratmadığı için “soğuk” sıfatına mazhar olan bu savaş, dünyanın birçok yerinde aslında epey “sıcak” geçmişti. 


Basım Ayı/Yılı : 10/2022
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 218
Ağırlık : 218
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺170,00

"Bourdieu sosyolojisi gerçekte çağdaş bir sosyoloji imkanının tartışmasıdır. Bu tartışma da birkaç eksene oturuyor. Bourdieu sosyolojisinin ne anlama geldiği bugün bir anlamda bir simgesel sermaye gibi işleyerek sosyoloji disiplini içinde anması, söz etmesi, bir anlamda moda etkisi ya da işte sık sık başımıza geldiği gibi bir paradigmanın, bir hâkim anlayış haline gelmesi bakımından anlaşılabilir. Neredeyse Bourdieu demeden hiçbir şey yapılamaz oldu sosyoloji içerisinde."
(...)
"Bourdieu sonrası Bourdieu sosyolojisinde şöyle bir manzara görüyorum, genel olarak aslında bir gelişigüzel Bourdieu kullanımı ortaya çıkmış gibi duruyor. Bugünkü sosyoloji pratiğinin büyük oranda Bourdieu sosyolojisinden besleniyor dediğimizde bu bir taraftan kulağa hoş geliyor ama diğer taraftan da beraberinde birtakım tehditler getiriyor. Bunun başında Bourdieu’nün geliştirdiği kavramların en merkezilerinin örneğin sermaye kavramının aslında tamamen bağlamından kopuk bir şekilde kullanılması geliyor."
(...)
"Kolektif bir girişimin özel adından başka bir şey olmayan Bourdieu  sosyolojisini, karşısına aldığı özcü ve tözcü düşüncenin devinimlerinde kurulan iktidarı sorgulayan bir dert, bir mücadele  olarak okuduğumuz için ondan sonrasını düşünmek, karşımıza tarihin her anında yeniden inşa edilmesi gereken bir sorunsal olarak çıkmakta. Bu sorunun zeminini, ilişkisel bilim pratiklerini nasıl üreteceğimize dair paylaştığımız ortak bir dert oluşturuyor diyebiliriz. Bu soru  bize meydan okuyarak karşımızda durmakta, çünkü bizi ilgilendiren, bu sorunun yanıtından çok, bu soru aracılığıyla yaptığımız şeyi, yani  bilimsel çalışmalarımızı sorgulamak."
(...)
"Bourdieu’nün özerkliğe yaptığı vurgu bu açıdan önemli çünkü özerklik tam da bu anlattığımız alan duyusunun oluşmasını sağlıyor. Bu ne kadar kurumsal olarak güçlendirilirse, ben onu şeye benzetiyorum bir tür atmosfer gibi düşünüyorum ben onu. Yani dışarının kavramlarının, dışarının değer setlerinin içeri girerken şeyde kırıldığı, kırılmaya uğradığı ve zararsızlaşarak şeye indiği alanın kendi dinamiklerini bozmadan indiği inebildiği bir tür şemsiye denebilir, bir tür atmosfer denebilir. Bu tarz bir kurumsal özerkliğin peşi sıra bilişsel bir özerklik getirdiğini görüyoruz. Tam da bu yüzden yani refleksivitenin kolektif imkânı ile özerklik arasında çok yakın bir illiyet bağı var."


Basım Ayı/Yılı : 6/2022
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 188
Ağırlık : 188
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺170,00

Strata İlişkisel Sosyal Bilimler Dergisi Sayı:

0 Şubat 2019

Strata Dergisi Yayınları


Basım Ayı/Yılı : 2/2019
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 88
Ağırlık : 88
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺170,00

“Son yıllarda toplumsal cinsiyet literatüründe giderek daha fazla ehemmiyet kazanan kesişimsellik nosyonu, ataerkiye meydan okuyacak kolektif bir siyasi bir özne olarak “kadın” tahayyülünü zorlaştırdığı yönündeki tüm eleştirilere karşın, tözcü yaklaşımların çapının toplumsal cinsiyetin çok boyutlu ve çok katmanlı dokusunu anlamakta yetersiz kaldığını ortaya koymakta. Dolayısıyla kesişimsellik nosyonu, toplumsal cinsiyetin yapısal ve öznel veçhelerini ilişkiselci bir perspektiften kavramada önemli imkanlar barındırıyor.

Esasında toplumsal cinsiyet nosyonunun kendisi, kadınlığı tarih dışı bir töz yerine toplumsal ilişkiler üreten ve bu ilişkilerce üretilen bir örüntü seti olarak tanımlama kaygısının ürünü olarak görülebilir. Bu kaygı, eleştirel erkek çalışmalarının doğuşuyla birlikte, erkekliğin de farklı bağlamlarda değişen görünümler alan bir iktidar yapısı olduğunun gözler önüne serilmesini sağladı.  Ancak, kadınlığı ve erkekliği belli rollerle özdeşleştirip, daha da kötüsü bunu yaparken aralarındaki ilişkilerin eşitsiz doğasını ihmal eden yaklaşımların sosyal bilimlerde süregiden cazibesine karşı, kesişimsellik toplumsal cinsiyet araştırmalarında somut ilişkilerin ve deneyimlerin kadraja daha sık girmesinin önünü açtı.”


Basım Ayı/Yılı : 6/2021
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 224
Ağırlık : 224
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺170,00

“2008 yılında ortaya çıkan küresel kriz, kapitalist dünya ekonomisinin en büyük krizlerinden biri olmanın yanı sıra, neoliberal ekonomi politikalarının kriz önlemedeki yetersizliğinin de en büyük kanıtı oldu. Kriz ABD’de başladı ve bütün dünya ekonomilerini etkisi altına aldı. 2008 krizinin ardından gelen iyileşme henüz tamamlanmamışken 2020 yılında bütün dünyayı saran COVID-19 kaynaklı pandemi süreci bir toplumsal ve ekonomik kriz olarak devam etmektedir. Pandemi sürecinin neden olduğu ekonomik daralma, bildiğimiz kapitalizmin sınırlarını daha önce görülmemiş bir düzeyde zorlamak-
ta. Kapitalizmin bundan önceki krizlerin üstesinden gelmesi birikim döngüsünü yenileyebilme becerisine bağlıydı. Ancak bugün, küresel eşitsizlik, iklim krizi, çevresel tahribat ve insani kalkınmaya dair sorunlar göz önüne alındığında kapitalist sistemin ve piyasa aktörlerinin hangi değerler sistemiyle yeni bir birikim döngüsünü canlandıracağı belirsizdir. Böyle bir bağlamda, kapitalist sistemin analizine yönelik temel kavramlar sistemin gelecekte nasıl dönüşeceğine dair bir öngörü sağlayacaktır.


Basım Ayı/Yılı : 9/2020
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 237
Ağırlık : 237
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺170,00

Klasik filozoflar açısından siyaset, iyi yaşam ve erdemle özdeşti. Geçen yüzyılda ise, çeşitli amaçlarla, birçok kez "son"u ilan edildi. Siyaset, gitgide egemen hale gelen ekonomizmin tasallutu altına da girdi. Fakat dört bir yandan ablukaya alın-mış olan siyaset kavramı, ilginç bir biçimde, her defasında kendi varlığını korumayı ve ileri sürmeyi başardı. Siyaset bi-tecek gibi görünmüyorsa, siyasal kavramı dönüşümler geçirip yeni biçimlere giriyorsa, bu aynı zamanda, siyaseti ve toplumu her daim yeniden düşünmemlz gerektiği anlamına gelir. Strata'nın bu sayısı, siyaset, siyasal olan ve teori-toplum ilişkilerine dair bu vaadi, özellikle siyaset bilimi, siyaset sosyolopsi, siyaset teorisi, sosyal bilim felsefesi ve iletişim bilimlerinden katkılarla; demokrasi arzusu, ilişkisel-realist siyaset billmlnin sosyal bilim felsefesl, Deleuze ve politik teori ilişkisi, Said'de sürgün entelektüel, güvenlikçi söylemin inşası, adil savaş sorunu ve Marx-Proudhon polemiği konula-rına odaklanarak gerçekleştirmeye çalışıyor. Bu sayımızın sonunda yine dergi editörüyle yapılmış, klasik ve modern siyasal düşünceden Gramsci, fanon, Machiavelli'nin düşüncelerine ve tragedyanın siyasallığına çeşitli konuların ele alındığı bir söyleşi bulunuyor ve bunu kitap incelemesi yazıları takip ediyor. Dergimizin bu sayısının özellikle içinden geçtiğimiz küresel salgın günlerinde siyasetin teorisi ve pratiğine yönelik olarak canlanan tefekküre mütevazı bir katkı yapmasını dileriz.


Basım Ayı/Yılı : 5/2020
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 199
Ağırlık : 199
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺170,00

Kent, bir yanıyla ufunet, diğer yanıyla bir hayalet mekânını teşkil etmekte. Kentteki ufunet, bugün artık Büyük Resesyon adını verdiğimiz toplumsal süreçlerin etkisiyle 2008’de bütün aceleci çıplaklığıyla dünya çapında sermaye birikimi süreçlerinde kendini gösterdi. Ancak, şehir, sosyal bilimlerin bastırılmış bilincinin doğduğu yer olmaktan da vazgeçmedi. Kentin ve şehirciliğin kendisinden kaynaklanmayan, kentsel mekânı üreten ekonomi-politik süreçlerin sonucu olan ufunet, çürümenin kokusu, sosyal bilimcileri yeni kapılar açma arayışına itti. Zaman-mekânsal sıkışma çağının yaygın kültürel, siyasi ve toplumsal etkileri, Küresel Kuzey’in son birikim krizinden itibaren hem Küresel Kuzey hem de Küresel Güney içinde ciddi kırılmalara sebep oldu. Türkiye’nin, ülkenin büyükşehirlerinde yığılmış konut stoku, toprağa gömülen artı-değerin yeniden yeşereceğine duyulan güven, kent hayatının hızla AVM’ler ve özelleştirilmiş mekânlarca zapt edilmesi, tüketimin ve rant arayışının şehri prangalara vurması gibi olgular ışığında tanımaya başladığı bu çürüme ve kriz döngüsü, yeni ve farklı sınıfsal kimliklerde kendini göstermekte. Ülkemizde, son yirmi yılda gitgide zenginleşen kentleşme ve şehircilik lügatine mütevazı bir katkı sunmayı hedefleyen Strata’nın elinizde tuttuğunuz üçüncü sayısı, kentteki ufunetin toplumsal olgulara yön verme biçimlerine Henri Lefebvre’in kuramsal katkıları ekseninde bir yaklaşım getirme kaygısıyla okuyucusuyla buluşuyor.


Basım Ayı/Yılı : 1/2020
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 232
Ağırlık : 232
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺170,00

“Yaşlılık ve yaşlanma çalışmalarını Strata’nın yaşlanma sayısında bir araya getirmeye çalışıyoruz. Yaşam seyri perspektifiyle kuşaklar arası ilişkilere bakmak, gençlik çalışmalarına odaklanmak, çocukluğu çalışmak, yetişkinliği çalışmak, yaşlıları bu anlamda çalışmak, yaşlılık çalışmalarının da önemli bir boyutu oluşturuyor. Yaşlılık çalışmaları yaşam seyri içinde belirli bir dönemi kapsayan çalışmalar. Yaşlanma çalışmalarıysa tüm kuşakları, toplumdaki tüm yaş gruplarını yaşlılık araştırmalarını da kapsayan bir alan. Yaşlılık ve yaşlanma çalışmalarının, yaşlılar üzerine yapılan çalışmalardan en önemli farkı yaşam seyri perspektifini gündemine almış olması. O nedenle Türkiye’de yaşlılar inceleniyor ancak yaşlılık çalışılmıyor diyorum. Yaşam seyri perspektifi Türkiye’de ne kadar çok sahiplenilirse ve araştırmaların odağında ne kadar fazla yer bulursa bu bahsettiğim indirgemeci çalışmalar o özelliğinden, o niteliğinden kurtulacaktır. Yaşlanma çalışmaları alanı da akademik zihinleri işgal eden bir hayaletten kurtulacaktır.“


Basım Ayı/Yılı : 1/2021
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 176
Ağırlık : 176
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺170,00

Türkiye sosyal bilimler alanında ''tarihsel sosyolojik yaklaşımlar'' altında sınıflandırabileceğimiz çalışmalar hiç kuşkusuz ki nadir görülmekte. Bunun pek çok nedeni var Erken cumhuriyet döneminden itibaren tarihçiliğin devletçi karaktere bürünmesinden ötürü söz konusu mesleğin araçsallaşıp tarihsel sosyolojinin gerektirdiği ufka hiçbir zaman sahip olamaması belki de en temel nedenlerden sayılabilir. Buna karşılık Türkiyeli sosyolojların uzun bir zaman tuhaf bir ampirizm dolayımında edindikleri tarihsel olg karşıtı alerjileri de bu marazın yerleşmesine ciddi bir katkıda bulunmuş durumda. Hal böyle olunca iktidar yapılarının tarihselliğinden tutun da örneğin Türkiye'de devletin soykütüğüne dair yapılacak çalışmaların literatürdeki bariz noksanlığı yüzünden tüm sosyal bilim camiası belirli açılardan zayıp tahayyüllerle iş görmekte. Her ne kadar son yirmi yıl Tilly, Skocpol, Mann gibi önemli tarihsel sosyologların eserleri dilimize çevrilse de akademik alan açısından konuyu değerlendirdiğimide halen bir ''pre-science'' evresinde stabilize olduğumuz iddia edilebilir. Strata dergisinin 2. sayısı tarihsel sosyolojik bir çerçeveyle okuyucunun karşısında.


Basım Ayı/Yılı : 9/2019
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 143
Ağırlık : 143
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺170,00

Burjuva Mutabakat Arayışı Ve Yeni Dönem / Yusuf Karadaş 

2023 Seçimleri Üzerine Bazı Notlar / Çetin Akdeniz 

2023 Seçimleri Ve Siyaset Biliminin Krizi / Sinan Birdal 

Seçim, Enflasyon Ve Bölüşüm Şoku / Arif Koşar 

Marksist Bir Enflasyon Teorisi / Michael Roberts 

Küresel Kent’ Hayali, Tarih Ve Teori / Aydın Çubukçu 

Yapı Denetim Ve Deprem Dirençli Kentler / İsmet Doğan

Sosyalizmle Değişen Kent Kodları / Metin Berk Süer 

Deprem Ve Halkın Devrimci Örgütlenmesi İhtiyacı / Yusuf Akdağ 

Felaketler, Kapitalizm Ve Bilim / Burak Bağçeci 

Uluslararası Gerginlik Artarken Mücadele Yükseliyor / Mustafa Yalçıner 

KİTLESEL OTOMASYON ÇAĞINDA KORKU VE UMUT / David A. Spencer 


Basım Ayı/Yılı : 7/2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 130
Ağırlık : 130
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺50,00

Dörtöğe Dergisi

Yıl: 7 Sayı: 13 Haziran 2018

Dörtöğe Dergisi


Basım Ayı/Yılı : 6/2018
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 208
Ağırlık : 208
En / Boy : 17 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺94,50


Basım Ayı/Yılı : 12/2019
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 196
Ağırlık : 196
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺99,00

Nobel Akademik Yayıncılık tarafından yayımlanacak olan dergimizde felsefe ve bilim tarihine ilişkin sorunları inceleyen Türkçe, İngilizce ve diğer dillerde özgün bilimsel yazılara, metin çalışmalarına, çeviri yazılara, okuyucu mektuplarına, haberlere ve kitap tanıtım ve değerlendirmelerine yer verilecektir.


Basım Ayı/Yılı : 9/2019
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 206
Ağırlık : 206
En / Boy : 17 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺90,00

Geçen ayın birikimi
3 ÖMER LAÇİNER
 Finale doğru
Şeçim
9 MENDERES ÇINAR
 2023 seçimlerinin ardından
 bir muhasebe denemesi
18 ÖZGÜR EMRAH GÜREL
 Toplumsal onarım olarak helalleşme
 siyaseti veya Türkiye’de siyasal
 liberalizmin imkânsızlığı üzerine
26 H. BAHADIR TÜRK
 14 Mayıs seçimleri üzerine
 bir değerlendirme:
 “Milliyetçiliğinizi nasıl alırdınız?”
38 ULAŞ TOL
 Çoğunluğun rasyoneli
 ve ittifak siyasetsizliği
45 OLGA SELİN HÜNLER
 Biz şimdi ne yaşadık?
59 SEVİNÇ DOĞAN
 Statükocu partiler, seçim fetişizmi
 ve siyasal öznelliğin pasifizasyonu
67 CUMA ÇİÇEK
 Kürt siyaseti ve siyasi tahayyül kaybı:
 Mayıs 2023 seçimlerine
 Kürt meselesi üzerinden bakmak
77 ALP KAYSERİLİOĞLU
 Mayıs 2023 TBMM ve Cumhurbaşkanlığı
 seçimleri hakkında bir analiz:
 Gordion düğümü nasıl çözülebilir?
72 YALÇIN ÇAKMAK
 AKP tarihinin déjà vu’su:
 Gelecek yaşandı, sıra yine geçmişte mi?
103 AYŞE GÖKPINAR
 İktidar ortaklığının genişleyen
 ortak zemini: Feminizm ve LGBTİ+
 düşmanlığı Meclis’te
107 SILA ARKAT
 Burcu Kalpaklıoğlu ile seçimden sonra
 kadın hareketinin gündemi üstüne
 söyleşi: “Feminist örgütlenme hukuki
 zeminler dışında da yeşeren ve serpilen
 bir mücadele biçimi”
111 SERCAN ÇINAR - AYBARS YANIK
 HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı
 Emirali Türkmen’le söyleşi:
 “On yılın muhasebesini yapma zamanı”
121 TANIL BORA
 Türkiye İşçi Partisi Parti Meclisi üyesi
 Can Soyer’le söyleşi: “İddialı ama mütevazı...”
132 M. CELİL ÇELEBİ
 Baykal çukurundan 2023 hezimetine:
 CHP’nin stratejik açmazları
138 BURÇE ÇELİK
 Seçimlere iletişim perspektifinden
 bir bakış: Popülizm, polarizasyon ve
 hakikat ötesiı
146 BAŞAK BOZKURT
 Montajlı videolar, devasa reklam bütçeleri
 ve dezenformasyonun gölgesinde
 Türkiye’de seçimler Cambridge Anatoli
155 BAYRAM KOCA - DUYGU ALTINOLUK
 Genel seçimden referanduma:
 Göçmen karşıtlığı ve aşırı sağ

Sol düşünce
161 HALÛK SUNAT
 Freud, Bloch, Baker ve “umut ilkesi”
Eşitlik
 174 İBRAHİM KORKMAZ DEMİRSOY
 Sıhhatli bireylerin taksonomisi


Basım Ayı/Yılı : 7/2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 184
Ağırlık : 184
En / Boy : 20 / 28
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺50,00

Yeni sayı kapağımızda Türkiye’nin önde gelen dijiital platformu BluTV’de izleyebileceğiniz farklı ülkelerden polisiye diziler, belgeseller, filmler ve yerli polisiyeleri inceledik. Bu geniş katalogdan özellikle izlemenizi önerdiğimiz 50’dan fazla eseri izledik ve yazdık. Her gün yeni bir dizi/film/belgeselle karşılaştığımız bugünlerde bu dosya konusunun polisiyeseverler için önemli bir seyir rehberi olacağını umuyoruz.

Kapak dosyamız dışında da yine zengin bir sayı sizleri bekliyor...

Prof. Dr. Halis Dokgöz, yeniden yüzlendirme çalışmalarını ve adli sanat kavramını inceleyen bir yazıyla aramızda.

Doç. Dr. Bülent Ayyıldız, İtalyan polisiye edebiyatının en sıradışı yazarlarından birini, Giorgio Faletti’yi ve eserlerini irdeledi.

Fatih Yaşlı, günümüz siyasi polisiye türünün en önemli yazarlarından Wolfgang Schorlau’nun İtalyan yazar Claudio Caiolo ile birlikte yazdığı Başıboş Köpek romanını inceledi.

Üstadımız Erol Üyepazarcı, Mike Hammer’ın Türkiye tarihindeki yolculuğunu detaylarıyla aktardı.

Çizgi roman incelemelerinde Batuhan Cantürk ve Oğuz Özteker, Old Boy serisini ve evrenini anlattı.

Siyasi polisiye türünde son yılların en etkili iki romanı olan Inferis ve Sahte Sultan’ın yazarı Mahfi Eğilmez, özel röportaj konuğumuz. 

“Çocuktan Al Haberi” bölümünde Anıl Ceren Özçelik’in gündeminde Erik Vogler serisi var. Çağla Üren ise Japon polisiyesi Şeytanın Çırağı kitabını inceledi.

“Dedektifler Ne Dinler?” bölümünde Onur Bayrakçeken, İtalya’nın en meşhur kurgusal dedektifi Komiser Montalbano serisinin müziklerine göz atıyor.

Mustafa Kömüş, Troçki’ye yapılan suikastı merkezine alan Köpekleri Seven Adam romanını, “Yurttan Sesler Korosu” bölümünde Alper Kaya, Tercüman romanını inceledi.

Ercan Akbay, “Gerçek Suçlar” köşesinde canavarca işlenen suçların faillerini inceledi, ayrıca Kurtulma Güdüsü adlı öyküsünü de bu sayıda okuyabilirsiniz.

Armağan Tunaboylu imzalı ÖzErenköy Kitap Kulübü’nün gündeminde Peter May ve romanları var. 

Ece Yassıtepe Ayyıldız, sezonun önemli tiyatro oyunlarından Küvetteki Gelinler’i değerlendirdi.


Basım Ayı/Yılı : 5/2022
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 96
Ağırlık : 96
En / Boy : 19 / 27
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺50,00

221B Dergi, “Şehir ve Polisiye” Başlıklı 21. Sayısıyla Raflarda

Türkiye’nin ilk ve tek polisiye kültürü dergisi 221B, Temmuz-Ağustos sayısıyla raflardaki yerini aldı. 21. sayımızın dosya konusu, “Şehir ve Polisiye”…

Londra, New York, Roma, Venedik, Sicilya, Milano, Bologna, Napoli, Barcelona, Buenos Aires, Paris… Tüm bu şehirlerin polisiye haritasını çıkartmaya çalıştık yeni sayımızda…

Berkem Sağlam Londra’yı, Bülent Ayyıldız İtalyan şehirlerini, Çınla Akdere Paris’i, Melike Yazıcı Çangur İspanyol kentlerini, Saniye Çancı Çalışaneller New York’u, Doruk Tatar da “casusluk şehirleri” Londra, Berlin ve İstanbul’u yazdı.

“Şehir ve Polisiye” alanında uzman Kim Toft Hansen de röportaj konuğumuz oldu. Fulya Turhan sordu, Hansen yanıtladı.

“Behzat Ç.”nin dönüşü

Gelelim diğer başlıklarımıza: Yeni sezonuyla aramıza dönen BluTV dizisi Behzat Ç.‘yi Erdal Beşikçioğlu ve İnanç Konukçu, senarist Ercan Mehmet Erdem, BluTV sorumlusu Sarp Kalfaoğlu ve İnter Medya’dan Can Okan’la konuştuk.

İddialı polisiye Deep State‘i başrol oyuncusu Walton Goggins’e sorduk.

Fulya Turhan, çok sevilen “Dedektifler Ne Yer, Ne İçer?” köşesinde bu kez Dashiell Hammett’ın karakteri Sam Spade’i konuk etti.

Yeni sayıda “Dedektifler Ne Yer, Ne İçer?” köşesine bir de kardeş geldi: Onur Bayrakçeken’in hazırladığı “Dedektifler Ne Dinler?” bölümü, bu sayıdan itibaren aramıza katıldı. İlk bölümün konuğu, elbette Sherlock Holmes…

Üstadımız Erol Üyepazarcı ise, yazarlarımızdan Ercan Akbay’ın Yağmurdan Önce‘sini yeni sayımızda inceledi.

Ekin Açıkgöz, “Polisiyelerin Ölümsüz Silahları” köşesinde ikinci kısmıyla katanayı anlatmayı sürdürürken, Alper Kaya, yeni öyküsü Katili Tanımak ile karşınızda.

Çaylak Kitap Dedektifleri de, siyasi polisiyenin ustalarından, yazarımız Wolfgang Schorlau’nun Georg Dengler karakterini inceledi.

221B’nin 21. sayısı, raflardaki yerini aldı. Keyifli okumalar…


Basım Ayı/Yılı : 7/2019
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 96
Ağırlık : 96
En / Boy : 20 / 27
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺50,00

İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü olarak bildiğimiz HIV, bugün hem tıbbi hem de toplumsal bir mesele olarak karşımıza çıkmaktadır. Gelişen teknoloji ve çalışmalarla birlikte HIV ile ilgili erişebildiğimiz bilgilerin oldukça değişmiş olmasına karşın HIV ile yaşayanlara yönelik her türlü önyargı ve HIVfobinin hala değişmediğini söylememiz mümkün. Kaos GL Dergisi’nin 2023 yılının Mart-Nisan sayısında HIV dosyasını farklı perspektiflerle tartışmaya açsak da, bu konuda farklı başlıklara alan açmanın ihtiyacını hissettik. Bu nedenle, HIV dosya konulu ikinci bir sayı hazırladık. “HIV: Deneyimler ve Politikalar” dosyasıyla beraber Kaos GL tarihindeki HIV çalışmalarına, HIV alanında savunuculuk yapan öznelerin deneyimlerine, vatandaşlık statüleri üzerinden farklılaşan HIV politikalarına ve HIV kapsayıcı sosyal hizmet uygulamalarına değindik.
Dosyada “Devletin gölge etmediği bir alanda bizim bir araya gelmemiz gerekiyor” röportajıyla Zülfukar Çetin; “HIV ile yaşayanların hikayelerinden öğrenecek çok şey var.” röportajıyla Umut Güven; “Sosyal Hizmetin HIV’le Yaşayan Değerlerini Aramak” yazısıyla  İsmail Orbay; “Klinik HIV araştırmalarında neler oluyor?” yazısıyla Oğuzhan Nuh; “Öteki olmak ya da öteki yapılmak: HIV Pozitif Mülteciler Örneğinde Vatandaşlık ve Sağlık Politikalarında Türkiye ve Batı Müşterekliği” yazısıyla Zülfukar Çetin katkı sundu.


Basım Ayı/Yılı : 5/2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 56
Ağırlık : 56
En / Boy : 21 / 29,7
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺45,00

Geçen ayın birikimi
Ömer Laçiner
3-7
Geleceğimiz şu andadır
Deprem
Nusret Suna
7-9
İmkânsızı mı istiyoruz?
Savaş Karabulut
9-15
Deprem mi yoksa doğru uygulanmayan politikalar mı?
Mehmet Baki Bilik, Suvat Parin
15-21
Depremin depremi: 2011 Van depremlerinde çadır yangınları
Rejim ve hukuk
Işıl Kurnaz
21-40
Burak Öztürk'le "yeni sistem"in idarî yapısı üzerine: "Hukuksuz demokrasi otoritarizmi mümkün kılar"
Siyaset
Aksu Akçaoğlu
40-45
Türkiye'de siyasî ayrımlar, partiler ve seçmenler
Muhafazakârlık
Fırat Mollaer
45-52
Kentsel deneyim, hafıza ve tekno-muhafazakâr tahribatın gündelik yansımaları: Tanpınar'ın kehanetleri
İslâmcılık
Ertuğrul Meşe
52-59
İslâmcılık: Önce kendini sonra dünyayı ıslah etmenin imkânını aramak
Sosyal medya
Özgür Taburoğlu
59-64
Belgesellere konu ilişkiler
İdeoloji
Latif Yılmaz
64-71
Sinematografiden politografi ve ideografiye: Bir prelude
Yaşlılara bir yer var mı?
Murat Belge
71-74
İhtiyarlık
Alan Duben
74-82
Uzun hayatlar, yaşlanan dünya
Sema Aslan
82-86
"Yaşlı maşlı ama dipdiri": Gezip tozan yaşlılar
Özgür Taburoğlu
86-90
Sükûnet sanatı
1915
Taner Akçam
90-106
Ermenilerin imhası kararı ne zaman alındı?
Biyopolitika
Özen B. Demir
106-120
Bedenlenmiş bilgi: Bilimden epistemolojiye, fizikten canlılığa
Sinema
Kaan Kurt
120-128
Günün melankolisi, melankolinin kaynakları: Üç Renk, Beyaz ve Uzak

Basım Ayı/Yılı : 8/2019
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 128
Ağırlık : 128
En / Boy : 20 / 28
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺15,00

Geçen Ayın Birikimi
Ömer Laçiner
3-8
Kopuş
Dayanışma, sosyal sol, alternatif ekonomi
Onur Eylül Kara
9-17
Bir gönül meselesi
Ceren Özselçuk, Kenan Erçel, Yahya M. Madra
18-30
Farklı bir ekonomi için ekonomiye farklı bakmak: Kavram, etik, siyaset
Bengi Akbulut, Fikret Adaman
31-38
Alternatif ekonomiler üzerine bir ufuk turu
Y. Doğan Çetinkaya
39-48
Yunanistan'da toplumsal hareketler ve kolektif deneyimler (2009-2015): Sosyal mutfaklar, sosyal klinikler ve zaman bankaları
İlknur Üstün
49-61
Şengül Akçar ile Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı ve Kadın Kooperatifleri üzerine söyleşi: "Sade ve sessiz kadınların kendi adlarına konuşabilmeleri için..."
Mehmet Şerif Camcı
62-66
Devlet eliyle yoksullaştırma konsepti ve Diyarbakır'da bir dayanışma ağı: Sarmaşık Derneği, Kürtler, yoksullaştırma politikası ve dayanışma
Baybars Kulebi, Irmak Ertör, Pelin Doğan
67-79
Katalunya kooperatifçilik tarihinden güncel sosyal ekonomi ve dayanışma ekonomisi pratiklerine: Mücadeleler arası köprü kurmak
Ezgi Bilge İşli, Cem Mert Dallı
80-93
Gıda örgütlenmeleri ile söyleşi: "Sistemde bir havalandırma deliği açmalıyız, yoksa hepimiz boğulacağız"
Hamit Erdem
94-95
Türkiye Sosyalist Fırkası'na ait bir belge
İktidar
Polat S. Alpman
96-107
Denizcan Kutlu'yla söyleşi: "Öldürmüyor da kondurmuyor da...": Yoksulu yoksullukla terbiye etmek
Kürtler ve kimlik
Dilan Okçuoğlu
108-115
Rengvedanen kurdbune yen akademik ya da özgürlükçü bir etikin imkânı
Mehmet Atlı
116-124
Üç ayakkabı hikâyesi ya da Brüksel Ak Camii'nin girişine giriş
Edebiyat
Nilay Kaya
124-128
17. yüzyıldan radyo frekanslarına: Seyahatname


Basım Ayı/Yılı : 1/2016
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 128
Ağırlık : 128
En / Boy : 20 / 28
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺9,90

Geçen ayın birikimi
Ömer Laçiner
3-7
Alternatif olmak
Dostluk ve politika
İlban Ertem
7-8
Çizgi
Onur Eylül Kara
8-17
Dostça siyaset
Derviş Aydın Akkoç
17-23
Aşktan öte: Bir bağlanma biçimi olarak dostluk
Şükrü Argın
23-47
Dostluk, arkadaşlık, başka bir diğerkâmlık ihtiyacı
Figen Şakacı
47-51
Ama arkadaşlar iyidir!
Cem Kaptanoğlu
51-59
"Öteki" olarak arkadaş
Zeynep Direk
59-64
Derrida'nın dostluk politikaları
Dücane Cündioğlu
64-69
Bir siyasal eskatoloji: Hüve'l-Baki
Sema Aslan
69-71
...ve sonra arkadaş oldular
Meriç Aytekin
71-77
Bedensizleşen dostluğa karşı arzu ve taşkınlık dolu kazılar
Sercan Çınar
77-83
Arkadaşlık, yoldaşlık, peki ya sonrası?
Ülfet Taylı
83-86
Mesafe olarak arkadaşlık
Tanıl Bora
86-92
Çevengur, komünizm, ütopya ve arkadaşlık: "Mülkiyet yerine yalnızca ve yalnızca arkadaş edinebilmek"
Kübra Yüzüncüyıl
92-96
Taşeronluk altında arkadaşlık: Tek katın geometrisi
Kâzım Ateş
96-100
Tanrı'da dostunu, dostunda Tanrı'yı görenler...
Polat S. Alpman
100-109
Mağlup bile olsa galiptir bu yolun yolcusu: İslâmi arkadaşlık ilmihaline giriş
Behçet Çelik
109-114
İçli dışlı ilk gençlik arkadaşlıkları
Levent Cantek
114-118
Son istasyon
Sinan Sülün
118-122
Arkadaşlık halleri
Kıvanç Koçak
122-127
Profesyonellikte arkadaşlık: Grup müziği
Sabine Adatepe
127-136
"Bana derhal mektup yaz!": Yazışma arkadaşlığı
Ümit Metin Yıldız
136-138
Futbol olmasaydı, bu dostluk böyle yaşanır mıydı?
Emre Koyuncu
138-143
Arkadaşlık ya da bir firarın tasviri
Fikret Doğan
143-154
Arkadaşın diş gıcırtısı
Elif Türker
154-159
Krepen'den arkadaşlar
Neslihan Cangöz
159-167
"Seni görsem, sesini duysam kuvvetlenirim sanıyorum"
Haydar Ergülen
167-174
Nice aşklar, arkadaşlıklar...
Kübra Ceviz
174-178
Barış Bıçakçı'nın kitaplarında arkadaşlık: Hiç yoksa bir damla...
İktidar
Tuncay Şur
178-195
Geleneğin ısrarı: Kurdî legal siyasetin sistematik tasfiyesi ve dokunulmazlıklar
Menderes Çınar
195-201
Erdoğan'ın disiplini
Medya
Esra Yıldırım
201-208
Bir hüsnütabir sahnesi: Survivor
Tarihçinin sırt çantası
Mehmet Ö. Alkan
208-217
27 Mayıs, resmî tarih ve resmî ideoloji


Basım Ayı/Yılı : 6/2016
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 216
Ağırlık : 216
En / Boy : 20 / 28
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺14,85

Soykırım-Resmî Tarih
Fikret Yılmaz
60-71
İspat, inkâr ve yüzleşme arasında bir sergi: Bizzat hallediniz
Geçen ayın birikimi
Ömer Laçiner
3-7
Bindiğimiz alâmet
Anayasa ve iktidar
Erdem Denk
7-16
Yeni anayasa tartışmaları: Dünya devlete dönerken
Murat Sevinç
16-24
Anayasa sözcüğündeki sihir: Devlet modeli, yerellik, özerklik
Osman Özarslan
24-34
Derin devletin özelleştirilmesi mi? - Sedat Peker
Özyönetim
Bülent Bilmez
34-45
'Milli irade'nin tecellisi olarak özyönetim ve başkanlık tartışmaları
Utku Özmakas
45-55
Öz-savunma: Bir teorik şecere denemesi
Yargı
Muzaffer Şakar
55-60
Reisin piposundan AVM'lere yargıda piyasa krizi
Edebiyat
Şener Şükrü Yiğitler
71-78
Kürt cephesinde yeni bir şey yok
Selbin Yılmaz
78-91
Kendinde ve zamanda sıkışmış bir aydının tasviri: Nurullah Ataç
Sinema
Aslı Daldal
91-98
Caligari'den Hitler'e distopyalardan yeni Türkiye'ye
Latin Amerika
Esra Akgemci
98-113
Latin Amerika solu nereye?
Tamer Söyler
113-120
Brezilya'nın Sınavı


Basım Ayı/Yılı : 3/2016
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 120
Ağırlık : 120
En / Boy : 20 / 28
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺9,90
Darbe ve Rejim

Geçen ayın birikimi
Ömer Laçiner
4-7
O halde?
Darbe ve rejim
Ahmet İnsel, Tanıl Bora
7-22
Hamit Bozarslan'la hegemonya, kriz, popülizm, faşizm üzerine: "Toplumun akli melekelerine karşı sistemli bir saldırı"
Fırat Aydınkaya
22-32
Türkiye'de "rejim olarak faşizm" meselesi
Levent Gönenç
32-47
"Acele" olağanüstü hal
Sevinç Doğan
47-60
Kefaretçi eylem, siyasal özneleşme ve mobilizasyon
Y. Doğan Çetinkaya
60-66
15 Temmuz versus Gezi
Özgür Mutlu Ulus
66-75
Solun 15 Temmuz darbesi konusundaki tutumu ve tartışmalar
Suriye
Mete Çubukçu
75-80
Suriye: Dünyanın yeni av sahası
Fehim Taştekin
80-85
Türk'ün Mercidabık'ından cihatçının Dabık'ına
Emek rejimi-Emek tarihi
Aziz Çelik
85-95
Sosyal sigortalara bir taarruz daha: Zorunlu bireysel emeklilik sistemi
Dünya
Tamer Söyler
95-104
Brezilya'nın geleceği
Amrita Datta, Arani Basu, Tamer Söyler
104-120
Hindistan'dan tanıdık bir hikâye
Sanat
Ahmet Tulgar, Murat Belge
120-135
Rus fütürizmi: Maleviç ve Khlebnikov
Tarih ve milliyetçilik
Talat Ulusoy
135-140
İzmir unutmuyor!
Kitap eleştirisi
Ercan Çağlayan
140-144
"İnsanlı tarih" için bir numune: Osmanlı Diyarbekir'inde toplumsal ilişkiler


Basım Ayı/Yılı : 9/2016
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 144
Ağırlık : 144
En / Boy : 20 / 128
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺9,90

Geçen ayın birikimi
Ömer Laçiner
3-5
Çığlık
Sol düşünce
Ömer Laçiner
5-9
Uygarlık bahsine giriş
Kürt sorunu, Suriye, özyönetim
Birikim Dergisi
9-10
Sunuş
Ahmet İnsel (Söyleşi)
10-16
Allan Kaval ile söyleşi: 'Kobane Direnişi, Kürtlerin yeni milli anlatısıdır'
Bülent Bilmez
16-32
Anayasa tartışmaları bağlamında ütopya, heterotopya ve realpolitik olarak özyönetim
Tuğba Tekerek (Söyleşi)
32-43
Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Hatip Dicle ile söyleşi
Michael Knapp
43-49
Rojava örneğinde demokratik özerklik
Cengiz Aktar
49-57
Merkezlerin sultasını dengelemek - Kuram ve uygulama çerçevesi
İktidar
Burak Bilgehan Özpek
57-65
Komploculuğun kurumsallaşması: Uluslararası İlişkiler bölümlerine ihtiyaç var mı?
Muhafazakârlık
Deniz Ünan Göktan, Ayşegül Akdemir
65-70
'Ben stor perde sevmiyorum': Gelin Evi ve düşündürdükleri
Latin Amerika
Oktay Orhun
70-78
Venezuela'dan dünyaya: İllüzyon dağılırken
Aykan Sever
78-82
Kolombiya barış arayışında
Alp Aslan
82-89
Güney Amerika notları
Tarih-Ekonomide Türkleştirme
Talat Ulusoy
89-97
İzmir gazeteleri üzerinden müzayedeler ve ekonominin Türkleştirilmesi
Kitap eleştirisi
Xezal Nizam Karaağar
97-112
Ansiklopedik bir roman: Umut


Basım Ayı/Yılı : 4/2016
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 112
Ağırlık : 112
En / Boy : 20 / 28
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺9,90

Geçen ayın birikimi
Ömer Laçiner
3-6
Eşik aşıldı
Mülteciler, nefret söylemi
Polat S. Alpman
6-15
Mülteciliğin dört mevsimi: "Gel dediler geldim, git dediler kaldım"
Rıza Türmen
15-22
Mülteciler ve insan hakları
Kemal Vural Tarlan
22-29
Geriye dönüş mümkün mü?
Bilge Deniz Çatak
29-36
Yabancıyı bedeninden okumak: "Suriyeliler simasından bellidir"
Ali Eren Demir
36-40
Medyada ötekileştirici dil: "Suriyeli kardeşlerimiz"
Selman Yarcı
40-47
Bir ötekileştirme metaforu olarak misafirlik: Türkiye'de Türk ol(a)mamak
Sümeyye Reis
47-53
Türkiye'de Afgan olmak ve "öteki" ile karşılaşmak
Solun tarihi, göçmenliğin tarihi
Cemal Selbuz
53-62
Osmanlı İmparatorluğu'nda göçmen işçiler ve İtalyan anarşistler (1870-1912)
Sol ve popülizm
Michael Calderbank
62-68
Chantal Mouffe ile söyleşi: "Popülizmin yeni sınırı"
Tahakküm, muhalefet, özgürlük
Ezgi Duman
68-80
Judith Butler'ın görüşleri çerçevesinde "evrenselcilik", nefret ve kırılgan hayatın siyasî imkânları
Irkçılık, İslâmofobi
Devrim Deniz Erol, Osman Burak Tosun
80-93
Algının kanlı dönüşümü: Alt-right ve Yeni Zelanda cami saldırısı
Sol melankoli
Halûk Sunat
93-108
"Sol melankoli" etrafında Walter Benjamin'i anlamak
Sinema
Sebahattin Şen
108-112
Bahman Ghobadi sinemasının "politik" olmayan evreni


Basım Ayı/Yılı : 5/2019
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 112
Ağırlık : 112
En / Boy : 20 / 28
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺15,00

Geçen ayın birikimi
Ömer Laçiner
3-6
Krizi fırsata çevirmek
Salgın
Zafer Yılmaz
6-22
Covid-19 ve demokrasinin krizi: Devrimin "kayıp" geleceğini hatırlamak!
Mark Neocleous, Brendan McQuade
22-29
Tıbbi polise dikkat!
50. yıldönümünde 15-16 Haziran
Murat Belge
29-32
Bir tarihî olay
Can Şafak
32-50
1970 Haziran'ı öncesinde sendika hareketi ve sol siyaset
Baran Gürsel
50-67
Sınıfın bilinçdışı yaklaşımından 15-16 Haziran Direnişi'ne bakmak
Esra Yıldız
67-79
15-16 Haziran 1970 işçi direnişi ve fotoğraflarla temsili üzerine
Tanıl Bora
79-90
Radikal sağ neşriyatın 15-16 Haziran'a bakışı: "Güruh-i muhibbül Moskof... zahmetkeşleri etrafında cem idüp isyana yeltenmiştür"
Cemalettin Canlı
90-94
Sedat Şeyhoğlu 15-16 Haziran tanıklığını ve sonrasını anlatıyor: "Sınıf biriktirir..."
Bengü Vahapoğlu
94-101
15-16 Haziran'dan "birkaç iz ve birkaç kanıt": Kurtarılmış Haziran öyküleri
Post-post-Kemalizm
İlker Aytürk
101-120
Bir defa daha post-post-Kemalizm: Eleştiriler, cevaplar, düşünceler
Mete Kaan Kaynar
120-141
Fikret Başkaya ile Cumhuriyet, Kemalizm ve Türkiye solu üzerine mülakat
Türklük sözleşmesi
Taylan Esin
141-153
"Türklük Sözleşmesi" üzerine
Siyaset ve teori
Ulaş Bayraktar
153-158
Majörleri tüketmeden minörlere yolculuk
Yeni otoriter rejimler
Berk Esen
158-175
Türkiye'deki rekabetçi otoriter rejim
Ergun Özbudun
175-186
Popülizmin yükselişi ve demokrasinin küresel krizi
Düşünce tarihi
Halûk Sunat
186-195
Dünyayı Düzeltmek terbiyesine Adnan Adıvar'dan düşen izler
Edebiyat
Zafer Zorlu
195-200
Felaket: "Edebiyatın başarısızlığı" ve "sıkıntılı gerçek"


Basım Ayı/Yılı : 6/2020
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 200
Ağırlık : 200
En / Boy : 200 / 280
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺20,00

Geçen ayın birikimi
Ömer Laçiner
3-6
Bitmeyen güvenlik-beka tehdidi
"Eşya bize ne anlatır?"
Funda Dörtkaş
6-9
Sunuş
Özgür Taburoğlu
9-18
Şey ve nesne: Beckett, Tanpınar ve Atay'da eşya tasnifleri
Behçet Çelik
18-25
Neden bazı eşyalar...
Tuncay Birkan
25-46
Eşyalar ve metalar: Türkiye tarihinden enstantaneler
Meltem Gürle
46-51
Bebek pabucu... az kullanılmış
Göze Orhon
51-57
Cisimleşmiş bellek, yaşayan nesne: Eşya, ev, müze
Deniz Gezgin
57-60
Eşyayı tutan, insanı da tutmakta
Rita Ender
60-62
Sahibine temessül eden eşyalar
Neslihan Cangöz
62-68
Nezihe Meriç'in fıkırdayan tencereleri
B. Nihan Eren
68-73
Unutmaktan korkanların
Banu Özyürek
73-79
Seninle dünyaya ne söyleyebiliriz?
Figen Şakacı
79-84
Ben, hangi kutunun içinde gizlidir?
Armağan Ekici
84-87
"Rüyası ömrümüzün çünkü eşyaya siner"
Emek
Tuğrul Paşaoğlu
87-97
IndustriAll Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan ile yeni sendikal oluşumlar üzerine söyleşi: "Küreselden yerele işçi dayanışmasının aracı olarak sendikalar"
Neoliberalizm
Daniel Rodgers
97-105
"Neoliberalizm"in kullanımları ve yanlış kullanımları
Sovyetler Birliği
Tuncay Bilecen
105-117
Bir ülkeye dışarıdan bakmak: Yazarların Sovyetler Birliği gezilerinde öznellik
Tıp
Özen B. Demir, Can Sönmez
117-129
Sağlık hakikati, tıp küresi ve hekimin hikemî potansiyeli: Bir karşılaşma
Solun tarihi
Murat Turan
129-144
İki savaş arası dönemde Radikal-Sosyalistler ile Kemalistler yakınlaştı mı?


Basım Ayı/Yılı : 10/2019
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 144
Ağırlık : 144
En / Boy : 20 / 28
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺15,00

“Kadın Emeği ve Kadın Mücadelesi” dosya konulu yeni sayımızla sizinle birlikteyiz. 11 ilde meydana gelen ve hepimizi derinden etkileyen deprem nedeniyle dergimizi iki ay gecikmeli çıkardık. Depremden etkilenen insanlarımızın acısını ve üzüntüsünü paylaşıyoruz. Yaralarımızı hep birlikte saracağımıza inanıyoruz.
“Kadın Emeği ve Kadın Mücadelesi” başlığını seçmemizin iki nedeni var. Birincisi mücadeleye öncülük eden 8 Mart direniş ruhu. İkincisi ise emeği merkeze alan mücadele pratiğinin kadın mücadelesinin karakterine bürünmüş ve bürünüyor olmasıdır. 
Kadınlar çoğunlukla güvencesiz ve geçici işlerde, esnek koşullarda çalıştırılıyorlar. Aynı işi yapmalarına rağmen erkeklerden daha düşük ücretler alıyor, yönetim kademelerinde yer alamıyorlar. Bakım yükünün tamamını üstlenmek zorunda kalıyorlar. Kriz zamanlarında işten çıkarılıyor, evde ücretsiz çalışmaya mahkûm ediliyorlar. Bütün bunlar kadının ikincilleşmesine, emeğinin görünmez kılınmasına sebep oluyor. Ama kadınlar bunun kaderleri olmadığını biliyor ve bu sömürüye teslim olmuyorlar. Bugün dünyanın birçok yerinde kadınlar ayakta. Şili’de, Venezuela’da, Latin Amerika’da feminist mücadeleler devam ediyor. Üstelik toplumsal hareketler içerisinde de çoğunluğu kadınlar oluşturuyor. Birleşerek kazanılacağını söyleyen kadınlar patriarkaya karşı direniyorlar. Direnişlerini üreterek çoğaltıyorlar. Erkek egemen sistemi mücadele tarihleriyle alt üst ediyorlar. Kadınlar emekleri, bedenleri ve kimlikleri için mücadele ediyorlar. Çok değerli ve önemli olan bu direniş tarihi çeşitlenerek, gelişerek ilerliyor. Feminist mücadele güncelliğini kadınlara uygulanan her türlü baskı ve sömürüden alıyor ve elbette ki eylem pratiklerinden. Polonya da saatlerin durdurulması, Me too hareketi, Rojava pratiği, Farplas eylemi ve daha niceleri… 
Biz de bu sayımızda “Kadın Emeği ve Kadın Mücadelesi” başlığıyla bu konuyu inceledik… 


Basım Ayı/Yılı : 5/2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 76
Ağırlık : 76
En / Boy : 21 / 30
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺22,50

Her sayı artan heyecanla sizlerin karşısına çıkmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Zira dergicilik heyecan işidir. Buna gönül verenler, her sayı yaşadığımız tatlı telaşı rahatlıkla anlayabileceklerdir. Zaten bu kadar caydırıcı unsura rağmen, böylesi bir maddi yükün altına başka türlü girilmez.
İlk sayımızdan itibaren kitap eleştiri yazılarıyla, dosya konularıyla ve söyleşilerle tebarüz eden bir içeriğe sahibiz. Şiraze için okuyucularımızdan her daim güzel dönüşler alıyoruz. Eski sayılarımıza hâlâ rağbet olması da bunun bir göstergesi.
Bu sayımızda dosya konusunu “Türk Edebî Kanonu” olarak belirledik. Kanon, Türkiye’de de konuşulan ve tartışılan bir kavram hâline geldi. Biz de dergi olarak kanonun daha çok gündeme gelmesini istedik. Dosya soruşturması kapsamında Türkiye’nin önde gelen isimlerine; “Türk edebî kanonunu nasıl değerlendirirsiniz? Sizce böyle bir kanon mevcut mudur ve böyle bir kanona ihtiyaç var mıdır?” diye sorduk. Her sayı olduğu gibi bu sayımızda da birbirinden kıymetli cevaplarla istifadeye açık bir dosya hazırladık. Hem dosyayı destekleyici yazılarla hem kitap eleştirileriyle hem de söyleşilerle dergimiz yine arşivlik bir hâl aldı.
On yedinci sayımıza katkı sağlayan; Abdullah Uçman, Asım Öz, Atabey Kılıç, Celâl Fedai, Cihan Aktaş, Feridun Andaç, Güray Süngü, Hakkı Özdemir, Hilmi Yavuz, İsmail Alper Kumsar, Jale Parla, Kudret Ayşe Yılmaz, M. Sedat Sert, Mehmet Berk Yaltırık, Mehmet Çağan Azizoğlu, Mehmet Fatih Birgül, Mehmet Samsakçı, Mukadder Gemici, Nâzım Hikmet Polat, Nazım Payam, Necmettin Turinay, Nevzat Çalıkuşu, Ömer Lekesiz, Özlem Güngör, Sefer Göltekin, Tahsin Yıldırım, Taner Ay, Turgay Anar, Yakup Öztürk, Yıldız Ramazanoğlu, Yunus Nadir Eraslan, Yusuf Turan Günaydın, Zeki Gürel ve Zeynep Şenel’e ayrı ayrı teşekkürlerimizi arz ediyoruz.
Önümüzdeki sayıda görüşmek ümidiyle iyi okumalar dileriz.


Basım Ayı/Yılı : 5/2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 96
Ağırlık : 96
En / Boy : 19 / 27
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺50,00

DOSYA: TÜRKİYE’NİN “HAYATİ” SEÇİMLERİ: SINIFLAR, PROPAGANDA, KÜLTÜR

1950 SEÇİMLERİ: SÖZ GERÇEKTEN MİLLETİN MİYDİ? - EMRE TANSU KETEN

1961 SEÇİMLERİ: SANAYİ BURJUVAZİSİ VE ORDU, NE UMDU NE BULDU? – HAKKI ÖZDAL

1965 SEÇİMLERİ: İŞÇİLER TARİH SAHNESİNE, SÜLEYMAN İKTİDARA, PAŞA TARİHE - CENK YILMAZ BAYIR

1977 SEÇİMLERİ: UMDUĞUNU DEĞİL BULDUĞUNU YERSİN!.. - MUSTAFA YALÇINER

1983 SEÇİMLERİ BUGÜNE ATILAN İLK ADIM - BARIŞ AVŞAR

1991 SEÇİMLERİ: AMERİKAN ÇOCUKLARI ‘SİYASAL’ REKLAMCILIKTA ZİRVE YAPIYOR - MAHMUT SEZGİN MEMİŞ

1965 SEÇİMLERİ IŞIĞINDA 'ONLAR UYANIRKEN' - FERHAT SARI

ARDINDAN GELEN – BARIŞ YILDIRIM / ŞİİR

SEÇİM MÜZİKLERİ: REKLAM KAMPANYASI MI, TOPLUMSAL HAREKET Mİ? – BENGİ ÇAKMAK

MAHİR AKKOYUNLU: MESELE GÖRSEL BİR ŞEY TASARLAMANIN HARİCİNDE BİR İLETİŞİMİ DE TASARLAMAK – SÖYLEŞİ: SUZAN DEMİR

RAHMETİYE’DE HAYALET VAR – FATİH SELVİ / ÖYKÜ

TINISINDA GECENİN – NAZAN ŞAHİN / ŞİİR

EBU NUVAS VE ABBASİ DÖNEMİ ARAP ŞİİRİ (IV) - ULAŞ TÖRE SİVRİOĞLU

ŞİİRLER – SELİM ŞEN

KENDİNİ YARIYOLDA BIRAKAN JOHN BERRYMAN'IN ANISINA – CEVAT ÇAPAN / ŞİİR

DÜŞ ŞARKILARI: SİZİNLE KONUŞAN YARALAR - JOSEF KILÇIKSIZ

ÜTÜ FİŞTE Mİ KALDI? - AYŞEGÜL TÖZEREN

MARTIN EDEN – ARDA ERKARA

LİRİK, VİCDANLI VE POLİTİK BİR ŞİİR: VAHAN TEKEYAN - OHANNES ŞAŞKAL

ŞİİR YAZAMAYANLARIN ŞİİRİ: BAŞKA BİR GÖKYÜZÜNÜN ALTINDA - KAYHAN GEYİK

BİR ZAMANLAR ALASKA’DA - SARGUN TONT

EDEBİYATIN TÜRK VE TÜRKÇELİĞİ: ANLAMIN SINIFLANDIRILMA SORUNLARI - AYDIN GÖÇMEN

NÜKHET SİRMAN: KIZILCIK ŞERBETI’NDE AFFEDILEMEZ OLAN, ONU AYIRAN ŞEY NE? – SÖYLEŞİ: BİLGESU KARAKULAK

PİCASSO’NUN FRENGİ KORKUSU KÜBİZM AKIMINI MI ORTAYA ÇIKARDI? - ALİ İHSAN ÖKTEN

HAMİT ERDEM: İŞÇİLERE VERİLEN HAKLAR KÂĞIT ÜZERİNDE KALDI – SÖYLEŞİ: RAMİS SAĞLAM

ŞİŞLİ EVERİM GÜNLERİ: GÖRÜNENİN ARDINDAKİNE BAKIŞ - KAAN BİÇİCİ

KARANLIK GECE NE KADAR KARANLIK? – ŞEYMA AKCAN

“DANSLARI HALKIN KENDİSİNE GERİ DÖNDÜRÜN.” - EKİM DENİZ AKARSLAN

RECO LI KÎDERÊ YE? - CEM ÖZAYDIN / ÖYKÜ

İSTANBUL MEKTUPLARI-IV - OSMANLICADAN ÇEVİRİYAZI: MUTLU DURSUN


Basım Ayı/Yılı : 2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 136
Ağırlık : 136
En / Boy : 19 / 27
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺45,00
Tükendi
Krizler Çağında Coğrafya ve Mekan

Praksis’in 60. sayısı “Krizler Çağında Coğrafya ve Mekan” okuyuculara günümüzde birçok ölçekte gerçekleşen krizlerin birbirleri içine nasıl geçtiğini analitik ve görgül bir biçimde aktaran çalışmaları sunuyor. Sayımız ‘bölgesellik’ meselesini, devleti, yürüme mekanları olarak kentleri, kıyı alanlarında kentlerin nasıl genişlediğini ve stadyumları; tarihten, politik iktisata ve sosyolojiden siyaset bilimine birçok disiplini birbirine konuşturarak sizlerle buluşturuyor. Ve haliyle, krizin coğrafyaya nasıl çöktüğünü ve bunun içinden birlikte yürüyerek nasıl yeniden coğrafyayı bizim özgürlük alanımız yapabileceğimiz üzerine bizleri aktif bir okumaya çağırıyor.  


Basım Ayı/Yılı : 1/2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 136
Ağırlık : 136
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺42,90
Tükendi

 

 

Bağımlı Finansallaşma: Türkiye ve Küresel Güneyde Dönüşüm

Praksis’in 61. sayısı “Bağımlı Finansallaşma: Türkiye ve Küresel Güney’de dönüşüm” dosya konusuyla  okuyuculara günümüzde birçok ölçekte gerçekleşen krizlerin birbirleri içine nasıl geçtiğini analitik ve görgül bir biçimde aktaran çalışmaları sunuyor. 
    Bağımlı Finansallaşma: Bağımlılığın Değişen Yüzü Ali Rıza Güngen, Elif Karaçimen, M.Gürsan Şenalp
    Türkiye’de Finansallaşmanın Dip Akıntısı: Köşe Başlarında Satılan Yükümlülükler Ferhat Akyüz
    Geç Kapitalistleşme Sürecinde İmalat Sanayi ve Finans Arasındaki İç Bağlantılar: 2001 Sonrası Krizler Üzerinden Bir Analiz Gizem Şimşek
    Latin Amerika’nın Borçuluar Karteli Girişimine İlişkin Bir CIA Raporu: Cartagena Group M. Yağız Aygün
    Çevresel Finansallaşma ve Bağımlılığın Dönüşümü: Latin Amerika’dan Bir Görünüm Nadine Reis, Felipe Antunes de Oliviera
    Bir “Dahili Pasifikasyon” Projesi Olarak “Acil Durum Hazırlığı” Mantığı, “Acil Durum Devleti”nin Ortaya Çıkışı ve 2010’lardan İtibaren Türkiye Vakası Biriz Berksoy
    Hegel’in Felsefesinde İmkân ve Sınırlar: Hikmet Kıvılcımlı’nın Hegel Okumaları Caner Selçuk Sevindik
    Küresel Polis Devleti: “Askerileşmiş Birikim” ve “Finansallaşma” Çağında Küresel Kapitalizm Kuramını Yeniden Düşünmek M. Gürsan Şenalp, Esra Şengör Şenalp
    Borçlandırma Siyaseti: Türkiye’de Finansal İçerilme - Kitap İncelemesi Berkay Ayhan


Basım Ayı/Yılı : 6/2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 216
Ağırlık : 216
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺39,00
Tükendi

Praksis dergisinin elinizdeki 50. sayısını 21. yüzyılda küresel kapitalizmin güncel eğilimlerine ve kriz üreten bağlamlarına odaklanan çalışmalara ayırdık.

Türkiye’de “eleştirel küresel siyasal iktisat” çalışmalarının okurla buluşmak için daha fazla vesileye ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Öte yandan dünya düzeninin siyasal iktisadının çok boyutlu krizlerini tek bir dergi dosyasına sığdırmak imkânsız olmakla beraber, bu konulara odaklanan uluslararası literatürü Türkiyeli okurlara daha yakından tanıtmanın ve bunlara nitelikli müdahaleler yapabilmenin tarihsel materyalizmin güncelliği iddiasındaki Marksist bir sosyal bilimler dergisinin öncelikli görevlerinden olduğunu düşünüyoruz. Bu bağlamda burjuva demokrasileri giderek aşınırken yükselmekte olan otoriterleşme ve askeri-endüstriyel-güvenlik kompleksinin öncülüğünde kendisini her geçen gün daha fazla hissettirmeye başlayan küresel faşizm tehlikesi; birbiri ardına dağılma sürecine giren uluslararası siyasal ve ekonomik birlikler; ulusötesi üretim ağları ve küresel değer zincirleri içerisinde yoğunlaşan sömürü, yoksulluk baskı ve ayrımcılığa karşı yükselen sınıf mücadeleleri; hızla derinleşen gıda krizinin gölgesinde yeniden gündeme gelen tarım ve köylülük sorunu; Endüstri 4.0 tartışma ve uygulamalarının işçi sınıfının mücadele gündemi açısından anlamı ve ekolojik krize Marksist kuramsal yaklaşımlar bu sayıdaki makalelerin öne çıkarttığı ana tartışma konularımız oluyor.

Bu Sayıda

- Küresel Kapitalist Kriz ve 21. Yüzyıl Faşizmi: Trump’ın Ötesinde/William 1. Robinson
- Demokrasinin Krizi mi yoksa Kapitalizmin Krizi mi? Streeck-Habermas Tartışması/Sanem Yamak - Köksal Çalışkan
- Küresel Kapitalizmin Krizi, Sınıflar ve “Yeni” Toplumsal Hareketler/Efe Can Gürcan
- Küresel Değer Zincirleri ya da Küresel Yoksulluk Zincirleri? Yeni Bir Araştırma Gündemi/Benjamin Selwyn
- 21. Yüzyılda Kapitalist Tarım-Gıda Sistemi ve Tarım/Köylü Sorunu Tartışmaları/Atakan Büke
- Eski Tartışma Yeni Söylem: Sanayi 4.0 Bağlamında Teknolojik Gelişim ve Kapitalizm/Güven Savul
- Antroposen Çağında Marx ve Eko-Marksizm(ler): Toplum-Doğa İlişkisinin Diyalektiği/Yelda Erçandırlı


Basım Ayı/Yılı : 9/2019
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 224
Ağırlık : 224
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺42,90
Tükendi

Günümüzde doğanın ve canlı türlerinin yaşamını tehdit eden bir ekolojik krizin eşiğine gelen insanlık, kapitalist ekonominin yeni krizi ve ona eşlik eden yağma, savaş, göç ve ırkçılık fasit dairesi içinde bir felakete doğru yürüyor. Yaşamak için başkasının hesabına çalışmak zorunda olan mülksüzler anlamında proletaryanın sektörel ve coğrafi bileşimi genişliyor.

Yüksek eğitim-bilgi gerektiren iş alanlarında sosyal zenginlikleri üreten ve genel zekânın kendi kolektivitesinde cisimleştiği, güvencesiz koşul ve biçimlerde çalışan yeni proletarya bölükleri oluşuyor. Bu konjonktürde, yeni bir insanlık toplumunu/dünyayı kurmanın ilkesi olarak adlandırabileceğimiz müşterekleşme nosyonunun tarihsel anlamda, yalnızca şeylerin üretim ve paylaşımıyla sınırlı modernist bir sorunsala değil, şeylerin yönetiminin muhatabı olan tüm insanların insanların aktif katılımıyla gerçekleşen bir ortaklaşma praksisiyle yaşama geçmesi özlemini imleyen komünizm ideasıyla eş anlamlı olduğunu hatırlatmak istedik. Bu bağlamda da Praksis kolektifi olarak müşterekler tartışmasına eleştirel ve ilişkisel bir müdahalenin mütevazı adımlarını atmaya çalıştık.

Müşterekler dosyası içerisinde yer verdiğimiz çalışmalar neoliberalizmin dayandığı somut sömürü ve tahakküm biçimleri karşısında emeğin, siyasetin, mekânın ve bilginin çitlenmesine karşı müşterekleş(tir)menin ortaya koyduğu somut ya da potansiyel çıkış yollarını soruşturuyor.

Bir yandan müştereklerin politik doğasını, müştereklere yönelik metalaştırma projelerinin aynı zamanda içerdiği iktidar yapılarını açığa çıkarırken diğer yandan da bunların sundukları mücadele, direnme ve özgür ve eşitlikçi olana doğru ilerleme olanaklarını açığa çıkarıyorlar.

Müşterekler sayımızda yer alan çalışmalar şunlar:
- Çitlemeler ve Politikanın Yitimi: Türkiye’de Güncel Kentsel Rejim – Fırat Genç
- Müşterekleştirme ve Çitlemenin Zamanı: Göllüce’de Toprak Mücadeleleri – Begüm Özden Fırat
- Bir Müşterek Olarak Dünyada Mekân Deneyimi: “Herkesin ama hiç kimsenin de” – Adem Yeşilyurt
- Emek Gücünü Müşterekler Olarak Organize Etmek – Dario Azzelini
- Bir Sınıf Kavramı Olarak Prekaryanın Eleştirisi – Selin Pelek
- Kitap İncelemesi: Stavrides’in Müşterek Mekân’ını Göymen’in Devrim’indeki Müşterekler Kavrayışı Işığında Okumak – Ali Ekber Doğan - Mehmet Penpecioğlu
- Kitap İncelemesi: Müşterek: 21. Yüzyılda Devrim Üzerine Deneme – Deniz Durdu - Ali Yalçın Göymen
- Kitap İncelemesi: Sermaye Hareketliliği ve Emek: İşçi Hareketlerinin Küresel Ölçekte İncelenmesi – Mina Kozluca


Basım Ayı/Yılı : 4/2019
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 168
Ağırlık : 168
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺42,90
Tükendi
Ortadoğu’da Kapitalizm Devlet ve Sınıflar

Son dönemde, Ortadoğu coğrafyası kapitalizmin krizinin ve dünya ölçeğinde yeniden yapılanmasının getirdiği hegemonya ve iktidar mücadelelerinin, isyanlar ve savaşlar ile adeta birebir gözlenebildiği bir sahne oldu. Ana akım ya da eleştirel akademik, medyatik ve siyasal mecralarda Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya (ODKA) ilişkin analizler, öngörüler, haberler, “sıcak gelişmeler” çoğu zaman ilk sıralarda yer aldı. Bunun getirdiği bilgi ve yorum kalabalığı neredeyse bir balon yaratarak, Ortadoğu siyasetinin temel dinamiklerini, gelişmelerini, bileşenlerini, siyasal öznelerini, tarihsel ve güncel özgünlüklerini nesnel ve serinkanlı bir şekilde okumamızı engeller hale geldi ya da bu yöndeki çabaları görünmez kıldı.

Praksis olarak Ortadoğu meselesini bir dosya konusu olarak seçerken, özellikle Suriye iç savaşı ile birlikte konunun yakıcı güncelliğinin ve yukarıda söz ettiğimiz bilgi/analiz kalabalığının farkındaydık. Sayı çağrımızda belirttiğimiz gibi Ortadoğu çalışmalarında –en azından Türkçe yazında- daha az işlenmiş olan boyutlara yönelerek politik iktisat, devlet-sınıf ilişkileri ve toplumsal hareketler temelinde bölgeyi incelemek ve Türkiye’nin son dönemde Ortadoğu’daki gelişmelere müdahil olma durumunu, ayrıca dış politikadaki değişim dinamiklerine etki eden Türkiye kapitalizminin Ortadoğu’yla eklemlenme biçimlerini anlamak üzere yola çıktık.

Bu Sayıda:

Yeni-Osmanlıcılığın Ekonomi Politiğinin Bir Eleştirisi: Ulusötesi Bir Hegemonya Projesinin Yükseliş ve Düşüşü/ Mehmet Gürsan Şenalp

Hilafet Tartışmalarından Cihat Çağrılarına: İki Savaş Arası Dönemde İslam Siyasal Düşüncesi (1918-1939)/ Ateş Uslu

Ulusötesi Sınıf Oluşumu ve Sermaye Fraksiyonları Analizinin Küresel Ekonomi Politiğin Eleştirisine Katkısı/ Örsan Şenalp

Ulusötesi Sınıflar, Fraksiyonlar ve Kriz /Kees Van der Pijl

Neoliberalizmin Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesindeki Yansımaları/Berna Uymaz

Yok Sayılan Bölgeler: Arap Dünyasında Finansallaşma Mekanları/Adam Hanieh

Sağ Popülizm ve Faşizm Üzerine Yöntemsel Bir Tartışma: Küresel örüntüler ve Ulusal Özgüllükleri Birlikte Anlamak/Cenk Saraçoğluİthal İkameciliğin Uzun ölümü/Melih Yeşilbağ

Stajyerler ve Kafirler: Neoliberalizm Çağında Türkiye’de ve Amerika Birleşik Devletleri’nde Çalışma ve Vatandaşlık İlişkisinin Dönüşümü/ Kaan Ağartan - Cedric de Leon

Kitap İncelemesi: Bir Kürt Müzisyeni Nasıl Oluşur? /Aslı Kayhan


Basım Ayı/Yılı : 1/2018
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 240
Ağırlık : 240
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺42,90
Tükendi
Simgesel Siyaset

Bu sayıda, bahsedilen yönelimin gelişim dinamikleri, siyasal aktörlerin tören ve simgeler üzerinden kurguladığı ve kültürel değerlere müracaat ederek oluşturduğu siyaset yapma biçiminin gerekçeleri ve sonuçları, birbirinden farklı dönem ve coğrafyalara odaklanan örnekler üzerinden tartışılmaktadır. Olgusal örnekler üzerinde düşünülürken, aynı zamanda simgesel siyaseti öne çıkaran ulusal ve uluslararası koşullar, süreçlerin tarihsel arka planı ve simgesel siyasallıklar arasındaki farklar ele alınıp, otoriter ortamlarda simgesel söyleme yöneliş dinamiklerini anlamlandırma açısından işlevi olan bir tarihsel çerçeve çizilmesi hedeflenmiş, mazlumların muhalif siyasetinin bu alandaki sınır çizgilerinin belirgin hale getirilmesine gayret edilmiştir. Ele alınan olgusal örneklerin tüm boyutlarıyla tartışılarak tüketilmesi yerine, simgelerin seçilme ve işlevlendirilme mekanizmalarına, uygulayıcı iradenin ideolojik tercihleri dikkate alınarak ışık tutulması amaçlanmış, elden geldiğince tarihsel süreklilik içeren örnekler ile güncel deneyimler birbirine komşu makalelerde değerlendirilmiştir.

Bu Sayıda
Türkiye’de Sağ-Muhafazakârlığın İdeolojik Haritasında Üniversitenin Yeri ve Bir Karşıt Simge Olarak ODTÜ /Melek Zorlu
Bir Modernlik Fantezisi Olarak Cumhuriyet Baloları /Müzeyyen Ezel Ünal
Hafızaya Karşı Hafıza: 1990 Sonrası Türkiye Sinemasında Ses Kasetleri /Deniz Morva-Kablamacı
Sembollerde Cemaati Aramak ve Kimliği Yeniden Kurmak: Dersim’de Hafıza, Yerellik ve Siyaset/Ülker Sözen
Mekan Her Şeyden Önce Yok Etmeye Yarar /Meltem Al
Simgesel Siyasette Aktörler, Süreçler ve Muhalefet Olasılıkları: Ankara Büyükşehir Belediyesi Amblem Rekabeti Örneği Yücel Demirer
Gündelik Hayat, Karnaval ve Direniş: Gezi’de Mizah/Adem Yeşilyurt
Türkiye’de Sembolik Siyaset ve Protesto Kültürü: Gezi’den Sonra Yeni BirPerformativite mi? /Pieter Verstraete Çeviren: Mehmet Barış Gümüşbaş
Tabiyet ve Simgesel Şiddet Kavramları Üzerinden Foucault ve Bourdieu’yü Birlikte Okumak/ Güney Çeğin ve Gürhan Özpolat
Şiddetin Antropolojisi: Barış için Akademisyenler üzerine Hülya Doğan ile Söyleşi/ Yücel Demirer


Basım Ayı/Yılı : 11/2016
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 240
Ağırlık : 240
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺42,90
Tükendi
Büyük Felaket, Büyük Suç: 100 Yıl Sonra Ermenilerin 1915’i

Praksis olarak modern zamanlarda bu topraklarda yaşanan en büyük trajedinin yıldönümünü atlamamamız, gündemde tutulmasına bir bicimde katkı yapmamız gerektiğini düşündük. İkincisi, 2015’te 1915’e dair tartışmaların daha önce olduğu gibi milliyetçi ve liberal yaklaşımların egemenliği altında yürüyeceğini varsaydığımız için tarihsel materyalist bir perspektife yer amcaya çabalamanın anlamlı olacağı kabulünden hareket ettik.

Bu Sayıda

  • Yüzüncü Yıl Arifesinde Ermeni Soykırımı’nın Tarihyazımı: Süreklilikten Olumsallığa/Bedross Der Matossian
  •  Osmanlı Taşrasındaki Ermeniler Üzerine Olan Tarihyazımında Sınıf Analizinin Eksikliği/Yaşar Tolga Cora
  •  İlk Birikim Sorunsalı Bağlamında ve Türk Ulus Devletinin Kurulma Sürecinde Gayrimüslim Azınlıklar /Pınar Kaya Özçelik
  •  Erken Cumhuriyet Döneminde İnkarcılık, Emvâl-i Metrûke ve Devlet Kapasitesi/Ömer Turan – Güven Gürkan Öztan
  •  Geri Dönüş ve Ermeni Emval-i Metrukesinin İadesi: Kayseri (1918-1920)/Oya Gözel Durmaz
  •  Belleğin Tanıklığında Hakikat ve Kimlik Arayışı: Dersim Ermenileri/Mehtap Tosun
  •  Forum: Ermeni Sorunu’nda Hatırlama, Yüzleşme ve Sorumluluk
  •  Kadir Akın, Candan Badem, Mustafa Bayram Mısır, Serkan Sariataş Dersim’in/Tunceli’nin Ekonomi Evreninde Kafe, Birahane ve Restoran İşletmeciliği/Ercan Geçgin

Basım Ayı/Yılı : 9/2015
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 280
Ağırlık : 280
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺42,90
Tükendi
2000’ler Türkiyesi’nde Devlet, Şiddet ve Zor

Hakim söylemlere karşı kapitalist devletin zor aygıtlarını tarihsel maddeci bir perspektifle bütünlüklü olarak ele almaya ihtiyaç duymaktayız. Örneğin, Türkiye toplumsal formasyonunda ordu ve polis başta olmak üzere farklı zor aygıtlarının hangi süreçlerle dönüşümlere uğradığı ya da bu dönüşümlerde sınıflar mücadelesinin hangi dolayımlarla içerildiği gibi bir dizi soru, kapsamlı tarihsel ve kuramsal analizler temelinde çözümlenmeyi beklemektedir.

Türkiye kapitalizmi, zor ve şiddetin farklı biçimlerinin toplumsal ilişkiler içindeki düzenleyici rolünün yeniden tanımladığı kritik bir siyasi dönemeçten geçiyor. Bu, her şeyin çok hızlı değiştiği, pek çok tarihsel olasılığın bir görünüp bir yok olduğu, travmatik olaylarla dolu bir süreç. Bu sayıyı hazırlamaya karar verdiğimizde, aklımızda, Gezi İsyanı’nda karşımıza çıkan paramiliterleşmiş polis şiddetinin hangi dinamik ve süreçlerle örgütlendiği meselesini tarihsel maddeci bir çözümlemeye tabi tutmak vardı. Temel politik kaygımız değişmese de, aradan geçen süre içinde “Gezi polisi”nin üzerinden çok su aktı. Zira Türkiye’de polis şiddetinin içinde konumlandığı zor yapılanması ve siyaset pratikleri, Diyarbakır, Suruç ve Ankara katliamlarıyla ve devletin 7 Haziran’dan sonra bölgede Cizre, Dargeçit, Lice, Nusaybin, Silopi ve Sur’da başlattığı şehir savaşlarıyla köklü bir biçimde değişti.

Bu Sayıda

Eleştirel Güvenlik Çalışmalarının Marksist Eleştirisine Katkı: Devlet, Zor ve Sınıf Mücadelesi Bağlamın “Güvenliği” Yeniden Düşünmek Pınar Bedirhanoğlu, Çağlar Dölek ve Funda Hülagü

Olağanüstülük Yok: Otoriter Devletçilik. Agamben, Poulantzas ve İç Güvenlik Christos Boukalas, İngilizce’den çeviren: Anıl Aygen

Faşist İdeolojinin Materyalist Örüntüleri: Sınıf, Sermaye ve Savaş Utku Özmakas ve Kansu Yıldırım

Bir Siyasal İdare Tekniği Olarak Güvenlik ve AKP Döneminde Ulusal Güvenlik Devleti Özlem Kaygusuz

“Güvenlik Devleti”, Gözetim-Polislik Ağları ve 2000’li Yıllarda Türkiye’de Üniversite Kampüslerine Yansımaları: Kürt Özgürlük Hareketi Özelinde Bir

Değerlendirme Biriz Berksoy

2000’ler Türkiyesi’nde Kürt Coğrafyasındaki Polis Şiddetinin Kökenleri: Seküler Evrenselin Yitimi/ Funda Hülagü

Türkiye’de Resmi İdeoloji Eleştirisinin Sorunları/ Cangül Örnek

Tartışma

Suruç Katliamı Sonrasında Devlet ve Güvenlik: Bir belgenin anlattıkları Sinan Yıldırmaz

Üniversitelerde Güvencesizlik ve Esneklik: Ne İş Olsa Yaparım Abi! Praksis

Mark Neocleous Külliyatı Üzerine İçerden Bir Eleştiri Pınar Bedirhanoğlu

Kitap Tanıtımı

Küresel Güvenlik Kompleksi: Uluslararası Siyaset ve Güvenlik Ahmet Akkaya

Sınıf, Kültür ve Bilinç Türkiye’de İşçi Sınıfı Kültürü, Sınıf Bilinci ve Gündelik Hayat Onur Türkölmez


Basım Ayı/Yılı : 3/2016
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 246
Ağırlık : 246
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺42,90
Tükendi

Bu sayıda, feminist politikanın merkezine yerleştirdiğimiz ücretli ve ücretsiz kadın emeğini farklı boyutlarıyla ele alıp inceleyen yazılarla bir kez daha tartışmaya açıyoruz. Kadın emeği feminist politikanın merkezinde yer alıyor çünkü ataerkil sistemin başlıca yeniden üretim mekanizmalarından biri, kadınların hane içindeki emek süreci.

İnsanın üretiminden yeniden üretimine, insanın yeniden üretiminden emek gücünün yeniden üretimine uzanan bu emek etkinliği, toplumun yeniden üretimini sağlamakla kalmıyor, sermayenin yeniden üretiminin de başlıca dayanağını oluşturarak, kapitalist sistemin varoluş koşulunu yaratıyor.

Kapitalizmin ücretli kadın emeğini sömürüsü de özgül bir biçim alıyor. Dünyanın hemen her yerinde kadın çalışanlar emek yoğun alanlarda kümeleniyor, aynı işi yaptıkları halde erkek çalışanlardan daha düşük ücret alıyor, yönetici pozisyonlarda çok az temsil edilebiliyor, üstelik iş yerinde mobbinge, tacize ve şiddete maruz kalıyorlar.

Tüm bu baskı ve sömürüye karşı feminist bir politika üretebilmek için kadının emek süreçlerinin bütünlüklü bir analizine ihtiyaç var. Böylesi bir analiz, her özgül alanda kadının ücretli emeğinin ücretsiz hane içi emeği ile birlikte incelenmesini gerektiriyor kuşkusuz. İçinden geçtiğimiz kriz koşulları da kadın emeğini ve kadın istihdamını bir kez daha tartışmaya açıyor. Zira krizin kadın istihdamını nasıl etkilediği, krize karşı alınan tedbirlerin kadınların hane içindeki yükünü nasıl ağırlaştırdığı, krizlerle birlikte güç kazanan muhafazakâr politikaların kadınların hayatını nasıl zorlaştırdığı önemli meseleler olarak karşımızda duruyor.

Kadın emeği hem ataerkil baskının hem de kapitalist sömürünün kesişiminde durduğu için, feminist politikanın ataerkiye ve kapitalizme karşı bir mücadele hattını çizmesi zorunlu hale geliyor. Ayrıca birçok ülkede birbiri ardına patlak veren feminist grevler, kadın emeğini feminist mücadelenin merkezine taşıyor.

Bu sayının kadın emeğinin günümüz dünyasında taşıdığı özgüllükleri, kadın emeğine yönelik dolaylı / dolaysız politikaları, emek süreçlerinde kadınların yaşadığı sorunları tartışmaya kapı aralamasını umut ediyoruz.

Bu Sayıda
• Kapitalizm ile Ataerkinin Kesişiminde Kadın Emeği /Gülnur Acar Savran – Melda Yaman
• İşgücü Anketlerinden Türkiye’de Ücretli-Ücretsiz Kadın Emeği Üzerine Gözlemler: 2008 Krizinin Etkileri /Senem Oğuz
• Kesişimsellik ve Tarihsel Materyalizm: Farklı Tâbiyet Formlarının Bütünlüğü Sorunu /Sinem Uz- Cihan Özpınar
• Müştereği Kuran Emek: Patriyarkal-Neoliberal Emek-Değer İlişkilerinde Çatlaklar /Demet Bolat
• Atölyeden Eve: Fason Üretimin İki Ucundaki Kadınların Sömürü-Güçlenme İkilemi /Cansu Tekin
• Kapitalist Ataerkinin Ablukasında Kadınların Sınıf Deneyimleri: İzmir Konfeksiyon Sektöründe Üretim Süreçlerinin ve Gündelik Hayatın Cinsiyetçi Yapısı /Ayşe Aslan
• Feminist Laboratuvarda Bilim, Emek ve Politika /Duygu Kaşdoğan
• Ataerki ve Din Kıskacında Göçmen Bakım Emeği /Gaye Yılmaz


Basım Ayı/Yılı : 6/2020
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 216
Ağırlık : 216
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺42,90
Tükendi

Praksis dergisinin kültür temalı bir dosya konusunu gündeme getirmesi hem iktidarın kültür üzerindeki tasarruflarını analiz etmek hem de muhalif kültür politikalarının imkânını sorgulama amacını taşırken, diğer yandan kültür kavramının diyalektik perspektiften kavranışıyla işe girişen çalışmaların artışına ilişkin bir ihtiyaçla mümkün olmuştur. Erdoğan rejiminin sürekli olarak açık verdiği bir alan olması nedeniyle de sınıf mücadelesinin bugünkü uğraklarında kültür tartışmalarının öneminin hayli arttığı söylenebilir. Bu sayıdaki gayemiz, söz konusu tartışmaları teorik muhasebelerden güncel uğraklara kadar değerlendirerek, kültürün sosyo-politik izleklerini tartışmaktır. Sayımıza katkı verenler 'yeni' Türkiye’nin kültürel manzarasına birbirinden farklı biçim, mecra ve pratikler üzerinden ışık tutarken, egemen siyasal çizginin kültüre müdahale biçimlerini olduğu kadar, kültürü tekçi bir tanım aralığına indirgeyerek iktidar ilişkilerini örtme çabasını da değerlendirdiler.

• Kültür: Eskisi, Yenisi / Sibel Özbudun
• Efendisiz Halklardan Kapitalist Devletlere: Kültür ve İktidar Yasin Durak
• Türkiye'de Alevilik Algısı, Muhataplık Biçimleri ve Tarihsel Süreklilikler/Şükrü Aslan
• Devlet İkonografisinin Dönüşümü ve Muhteşem Süleyman Çağı Sergisi'nden
Yeditepe Bienali'ne Türkiye'nin Neo-Osmanlıcı Temsili” /Erdem Çolak
• Sarığı Çıkarmaktan Kılıç Kuşanmaya: Diyanet İşleri Başkanlığı'nın AKP İktidarı İle
İlişkisine Yönelik Güncel Yaklaşımlara Eleştirel Bir Bakış/İlbey C. N. Özdemirci
• Kendiliğinden Muhkem: Ele Geçirelemeyen Kültür ve Tiyatro Kalesi/ Barış Yıldırım
• "Din Kardeşlerimiz" ile "Ülkemde Suriyeli İstemiyorum" Arasında Sosyo-Kültürel
Entegrasyon Politikaları/Hacı Çevik
• Dünya Mirasından Kebir Camii'ne: "Yeni Türkiye"nin Siyasal Sembolü olarak Ayasofya/ Deniz Parlak
• Ulemanın Kılıcı: Türkiye'de İslamcı Dinamik ve Sınıfsal Yeniden Üretim Errol Babacan
• "Kültür Savaşlarından Kültürel İktidara Türkiye'nin Yeni Kültürü" Eleştirel Bir Değerlendirme / Yücel Demirer


Basım Ayı/Yılı : 8/2021
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 356
Ağırlık : 356
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺42,90
Tükendi

Bu sayıda, feminist politikanın merkezine yerleştirdiğimiz ücretli ve ücretsiz kadın emeğini farklı boyutlarıyla ele alıp inceleyen yazılarla bir kez daha tartışmaya açıyoruz. Kadın emeği feminist politikanın merkezinde yer alıyor çünkü ataerkil sistemin başlıca yeniden üretim mekanizmalarından biri, kadınların hane içindeki emek süreci.
İçinden geçtiğimiz kriz ve pandemi koşullarının yükünü̈ esas olarak hiç kuşkusuz kadınlar “üstleniyor”. Üstelik kadınların gittikçe ağırlaşan iş ve bakım yüküne artan erkek şiddeti de eşlik ediyor. Dileriz elinizdeki sayı bu güç koşullarda kadın emeğinin çeşitli veçhelerini biraz daha görünür kılmaya hizmet eder. Kapitalizme ve ataerkiyle karşı mücadelede feminist politikanın nedenli vazgeçilmez olduğunu bir kez daha gözler önüne serer. Ve dileriz, İstanbul Sözleşmesi’nin feshine, erkek şiddetine ve kadın cinayetlerine hep birlikte “HAYIR” diye haykırmanın önemini, örgütlü̈ mücadelenin gücünü̈ biz feministlere bir kez daha hatırlatır.
Bu Sayıda
• Toplumsal Yeniden Üretim: Birleşik Bir “Feminist” Teori? Melda Yaman
• Gündelik Deneyimler Üzerinden Türkiye’de Kadın Emeği ve Borçluluk Pelin Kılınçarslan
• Domatesler ve Aileleri: Bağımlı Bir İlişkinin Hikâyesi Emine Erdoğan
• Soylulaştırma, Yeniden Üretim Krizi ve Cinsiyet: Tarlabaşı’nda Yaşayan ve Çalışan Alt Sınıftan Kadınların Soylulaştırma Deneyimleri Bahar Sakızlıoğlu
• Feminist Dava Takibi: Kadın Dayanışması Yaşatır! Yasemin Özgün, Ayşe Zilan, Betül Çetin, Neriman Ersin, Perihan Meşeli, Selmin Cansu Demir
• İşgücü̈ Anketlerinden Türkiye’de Ücretli-Ücretsiz Kadın Emeği Üzerine Gözlemler: 2008 Krizinin Etkileri Senem Oğuz
• Gecekonduda Eğitime Kuşaklararası Yaklaşım: Sınırlar, Beklentiler, Tercihler Leyla Bektaş Ata
• Neoliberal Dönemde Tahran’da İşportacılık Mehrdad Emami
• Bir Kadın Grevi: Serbest Bölge’de Kadın İşçi Olmak Fethiye Beşir-İletmiş
• “Roma”nın Kadınları Yasemin Özgün


Basım Ayı/Yılı : 11/2020
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 248
Ağırlık : 248
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺42,90
Tükendi

Praksis olarak elinizdeki 51. sayıda bir önceki sayıda başlattığımız “Dünya Düzeninin Eleştirel Siyasal İktisadı” tartışmasına devam ediyoruz.

Önceki sayımızdaki yazıların önemli bir bölümü dünya düzeninin kriz ve eğilimlerine ilişkindi. Marksist solun akademik/politik bileşenleri için kapitalizmin krizini bütün boyutlarıyla ortaya koymak; bu krizin emekçi sınıflar ve tüm diğer ezilen, dışlanmış sosyal güçler açısından sunduğu dönüştürücü/özgürleştirici olanakları tartışmak kaçınılmaz bir görevdi.

Nitekim 2008’deki büyük küresel çöküşü izleyen süreçteki tartışmalar, dünden bugüne Marksizmin farklı ekollerinin bizatihi kendisi bir kriz hali olan kapitalizmin sistem kaynaklı ve konjonktürel eğilimlerinin yetkin biçimde kavranarak aşılması bağlamındaki mevcut katkılarıyla birleşti.

Bu çabalar tarihsel materyalizmin güncelliğini de pekiştirmiş oldu. Gelin görün ki birlik ve beraberliğe en fazla ihtiyaç duyulan bu çalkantılı zamanlarda egemen sınıflar da boş durmuyor; kapitalizmin yitip gitmekte olan meşruiyetini yeniden tesis etmenin yolları üzerine yoğun bir biçimde tartışıyorlar.

Bu Sayıda;
- Kriz Bağlamında Eleştirel Siyasi Ekonominin Yerini Yeniden Düşünmek: Avro Krizi ve Kuramsal Kriz Elif Uzgören
- Küreselleşme, Avrupa Entegrasyonu ve Genişleme Lütfi Doğan
- Geç Kapitalizmlerde Uluslararasılaşma ve Devlet: Çin, Rusya ve İran Ekseni Engin Sune
- Dünya Sisteminin Hegemonya Döngüleri ve Çin’in Tek Kuşak Tek Yol Girişimi Yunus Emre Mahir
- Kapitalist-Emperyalist Dünya Sistemi ve Çin: Çevreden Merkeze Uzun Yürüyüş mü, Engelli Koşu mu? Onurcan Ülker
- Türkiye’nin AKP Dönemi Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da İzlediği Alt-Emperyalist Dış Politika Gönenç Uysal
- Türkiye’deki Suriyeli Mülteci İşçileri Konumlandırmak: Mekansal Ayar, Sermaye ve Devlet Cenk Saraçoğlu - Daniele Belanger
- Kitap İncelemesi: Adı Konmamış İmparatorluk ve “Göreli Özerklik” Sorunu M. Gürsan Şenalp
- Kitap İncelemesi: Küresel Tarihçe 1945-79 Halil Can İnce


Basım Ayı/Yılı : 1/2020
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 208
Ağırlık : 208
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺42,90
Tükendi

Natama dergisinin 38&39. sayısı çıktı.

 

Natama Nisan – Eylül 2023 birleşik sayısı olarak raflarda yerini alıyor.

Sabit Kemal Bayıldıran, Yahya Kemal’i değerlendirdiği yazı serisine “Yahya Kemal’i ‘resmi ideoloji’ açısından okumak” başlıklı yazısıyla bu sayıda devam ediyor. Bu sefer odakta Yahya Kemal’in resmi ideoloji ile ilişkisi var.

Ümit Güçlü ise şiir, şair ve şiir tarihi arasındaki ilişkiyi post-truth örneklemeleriyle “Hakikat sonrası şiir (1): Kanı sulandırmak” yazısında irdeliyor. Şairin kendi dönemi kadar şiir tarihine de eğilmesi, ondan beslenmesi, ona borcunu ödemesi vurgusu öne çıkıyor.

Gökhan Bakar “Araziyi Düzleştirmek: Gülten Akın Şiirinde Ortaklığın İnşası” üzerine kitabın yazarı Hasan Turgut’la söyleşti. Gülten Akın şiiriyle ilgili ilginç tespitlerin yer aldığı söyleşinin güzergâhını şiir, sosyoloji ve tarih şekillendiriyor.

Bu sayının çeviri dosyası konuğu Amerikalı şair Amiri Baraka. Şaire dair bir değerlendirme yazısıyla açılan dosya Baraka’nın şiirlerinden Özge Özbek’in yaptığı çevirilerle bir şiir seçkisi de sunuyor.

Natama bu sayının görsel dosya sayfalarında Cem Sorguç’u ağırlıyor. Yakın zaman önce yıkılan Karaköy Katlı Otoparkı’ndan görsellerle oluşturulan dosyanın adı umut verici bir cümle “Bu da Geçer Ya Hû”.

Kitap değerlendirmelerinde Canan Yaka “Kendine mesafe alan şiirin gerçekliği” başlıklı yazısında Sena Türkmen’in “II. Kambises Taktiği” kitabını, Enis Akın “Önce Şiir Olmak” adlı yazısındaysa Süreyyya Evren’in “Houdini’den Sonra Ölüm” kitabını değerlendirdi.

Bu sayının şairleri Aysu Akcan, Betül Tarıman, Emin Metin, Gökhan Bakar, Murat Çelik¬¬¬, Canan Yaka, Enis Akın, Betül Aydın, Mehmet Öztek, Ercan y Yılmaz, Ersun Çıplak, Ali Aydemir, Ümit Güçlü, e. irem az, Hasan Rua, İsmail Güney Yılmaz, Yusuf Koşal, Oğuzhan Kayacan ve Umut Cemal.  

Eylül sayımızda görüşmek üzere, merhab. 


Basım Ayı/Yılı : 2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 1
Ağırlık : 100
En / Boy : 19 / 27
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺45,00
1 2 3 4 >
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı