Hint dünyasına ait dini, edebi ve ilmi eserlerin farklı kültürlere ulaşmasında Müslüman Türkler öncü rol oynamışlardır. Telif ve tercüme faaliyetlerini kimi zaman bizzat kendileri üstlenmiş kimi zaman da desteklemişlerdir. İçinde bulundukları kültüre aşina olma gayretleri, şüphesiz bilinçli ve planlı bir hamledir. Bölgede yaklaşık sekiz asır varlık göstermeleri ve pek çok sahada iz bırakacak güçlü bir medeniyet inşa etmeleri, içinde bulundukları sosyal dokuyu yakından tanımış olmalarından kaynaklanmaktadır. Uluslararası sistemin değişim sürecinde Hindistan, doğunun yükselen gücü olarak kendini göstermektedir. Bölgenin doğru okunabilmesi için siyasi tarihi kadar dini ve kültürel arka planının bilinmesi önem arz etmektedir. Özellikle de bir milyarı aşkın nüfüsun ağırlıklı olarak takip ettiği Hinduizm, bu bağlamda ön plana çıkmaktadır.
Hinduizm’in özünü yapılan eylemlerin neticesine göre (karma) yeniden dünyaya gelme (samsara, reenkarnasyon), bir takım yollar takip ederek (yoga) bu döngüden kurtulma (mokşa) ve böylece aşkın varlığa ulaşma (brahman) fikri oluşturmaktadır. Bu tür dini ve felsefi düşüncelerin teolojik temelleri ilk olarak Upanişad metinlerinde işlenmektedir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de merak edilen bu hususların doğru anlaşılıp değerlendirilebilmesi için Hint kutsal metinlerinin içeriğine dayalı bilimsel çalışmışların yapılmasına ihtiyaç vardır. İlk baskısı 2014 yılında yapılmış olan elinizdeki bu kitap, böyle bir ihtiyacın karşılanmasına yönelik çabanın ürünüdür.
Hint Düşüncesinde İslam Algısı
Dergah Yayınları
Türkiye’de Dinler Tarihi disipliningelişiminde öncü rol oynamış ilk kuşak Dinler Tarihçilerinden biri Prof. Dr.Mehmet Aydın’dır. Kendisi merhum hocamız Prof. Dr. Hikmet Tanyu’nun eğitimindengeçmiş; yaptığı bilimsel yayın faaliyetleriyle ve diğer çalışmalarıyla alanaönemli katkılar sunmuştur. Genç nesilleri hem Dinler Tarihi alanına teşviketmiş hem de bu doğrultuda arkasından gelenlere rehberlik etmiştir. 2009yılında emekliliğe ayrılmasına rağmen çalışma azminden ve ilmi disiplinindenödün vermemiştir. O günden bugüne zaman zaman fakültesini ziyaret ederekbirikimini ve tecrübesini genç kuşaklarla paylaşmaya gayret etmiştir. Bu azmive heyecanı, alana sunduğu aktüel katkıyı yansıtmaktadır. Vefa duygusunun bir sonucuolarak ortaya çıkmış olan bu mütevazı eserin, içeriği itibariyle özelde DinlerTarihi genelde ise sosyal bilimler alanına katkı sunmasını temenni ediyoruz.
Hinduizm, yaklaşık bir milyar takipçisiyle Hıristiyanlık ve İslam'dan sonra en fazla mensubu olan dindir. O, aynı zamanda yaşayan en eski metafizik disiplinlerden biridir. Hinduizm'in günümüze kadar varlığını devak ettirmesini sağlayan unsunların başında Hindu kutsal metinlerinin asırlar boyunca muhafaza edilmiş olması gelir.
Hindu kutsal metinleri arasında Upanişadlar'ın önemli bir yeri vardır. Hinduizm'in temel taşları olan doğum-ölüm döngüsü (karma-tenasuh/reenkarnasyon), bireyi bu döngüye mahkum eden nedenler ve bu döngüden murtulma (mokşa) yolları gibi düşüncelerin teolojik temelleri ilk olarak Upanişad metinlerinde yer alır. Upanişadlar; adanmışlık (bhakti), riyazet (tapas), kurban (yacna), kast sistemi (varna) ve yoga hakkında da önemli bilgiler ihtiva eder.
Hinduizm'i ait inanç ve uygulamalar, dünyada olduğu gibi ülkemizde de merak edilen konular arasındadır. Bu tür popüler inaç ve uygulamaların doğru anlaşılıp değerlendirilebilmesi için Hindu kutsal metinlerinin içeriğine dayalı bilimsel çalışmışların yapılmasına ihtiyaç vardır. Elinizdeki bu kitap, böyle bir ihtiyacın karışlanmasına yönelik çabanın ürünüdür.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.