Atatürk’ün önderliğinde tasarlanıp gerçekleştirilen Türk Devrimi Ulusal Kurtuluş, Egemenleşiş ve Kuruluş temellidir. Bu temelin en anlamlı boyutlarından biri Türk Millî Marş Devrimidir. Bu devrimin tarihsel dönemi ve kaynağı Türk İstiklal Savaşı, anıtsal yapıtı ve simgesi Türk İstiklal Marşı’dır; planlanış ve uygulanışı kendine özgü bir olgudur. Bunların tüm yurttaşlarca tüm yönleri ve aşamalarıyla bir bütün olarak iyi bilinmesi gerekir.
Elinizdeki kitap bu çok yönlü ve aşamalı devrimi derli toplu bir bütün olarak anlatan ilk özgün ve geniş kapsamlı kaynaktır. Yirmi bölümden oluşmaktadır. İlk dört bölümde Atatürk ve Türk devrimi, dünyada ve Türkiye’de millî marş olgusu, Osmanlı Devleti’nin marş-ı sultanileri ve yeni Türkiye Devleti’nin millî marş gereksinimi üzerinde durulmaktadır. İkinci dört bölümde Millî Marş-İstiklal Marşı güfte yarışmasının açılışı, Mehmet Akif’in yarışmaya çağrılı katılışı, şiirlerin elenişi, TBMM’de Akif’in şiirinin seçilip kabul edilişi açıklanmaktadır. İzleyen beş bölümde İstiklal Marşı beste yarışması, TBMM’de beste seçiminin görüşülmesi, İstiklal Marşı’nda çok besteli evre, Millî Eğitim Bakanlığınca önce Çağatay bestesinin, bir süre sonra Üngör bestesinin seçilişi ve yürürlüğe konuluşu anlatılıp irdelenmektedir. Ardından gelen beş bölümde Ulusal Marş-İstiklal Marşı çözümlenmekte, Akif’in marşı nasıl yazdığı, Çağatay’ın ve Üngör’ün nasıl besteledikleri, Atatürk’ün nasıl değerlendirdiği betimlenmektedir. Son iki bölümde ise genel bir özet, sonuçlandırma ve değerlendirme yapılmakta, Atatürk’ün İstiklal Marşı’na ilişkin “Türk devrimini anlatan marş” tanımı açıklanmaktadır. Kitap zengin bir kaynakça ve ayrıntılı bir bulduru-dizin ile sonlanmaktadır.
Aydın, düşünür, kültürcü, tarihçi, bilimci, sanatçı, teknikçi, sporcu, müzikçi, eğitimci-öğretmen, öğrenci… her yurttaş için bir başucu ve başvuru kitabı niteliğindedir.
“Müzik, bireyi ve toplumu besleyen başlıca ‘kültür’ ve ‘insanca yaşam’ damarlarından biridir.
Müzik kültürü, bu damardan bireye ve topluma akankendine özgü bir ‘yaşamsal iksir’ ve ‘kültürel özsu’dur.
Müzik eğitimi ise bu damarı açan, ona işlerlik kazandıranve onu geliştiren bir ‘süreç’tir.Prof. Dr. Ali Uçan’ın bu kitabı, “müzik eğitiminitemel kavram, ilke ve yaklaşımlarıyla ve Türkiye’deki durumuylabir bütün olarak kavrayabilme” amacına yöneliktir.Kitabın özünde yatan temel görüş şudur: Çağdaş müzik eğitimi, bireyin ve toplumun nitelik ve beklentileri, alanın özellikleri, ülkenin gerçekleri ve çağın gerekleriyle tutarlı bir bütün olarak öngörülmeyi, tasarlanmayı ve gerçekleştirilmeyi gerektirir.
Müzik Eğitimi, ülkemizin müzik alanındaki konumunu her yönüyle ve kapsamlı bir şekilde gözler önüne seriyor.
Bu kitap, Türk müzik kültürünün başlangıcından günümüze kadar geçirdiği evreleri sergilemektedir. Kitapta bu bağlamda yer alan çalışmalar Altaylılardan başlayıp önce Hunlara, Göktürklere ve Uygurlara; sonra Karahanlılara, Gaznelilere ve Büyük Selçuklulara; daha sonra Türkiye Selçukluları, Osmanlılar ve Türkiye Cumhuriyeti'ne; son olarak da bağımsız Türk cumhuriyetine erişen tarihsel evrimi bir bütün olarak kapsamaktadır. Prof. Dr. Uçan'ın sunduğumuz bu çalışmalar, Türk müzik kültürünün evrimini kendine özgü bütünlüğü içinde ilk olarak betimleyen özellikler taşımaktadır.
Atatürk ve Köy Enstitülerinde Müzik Eğitimi, Cumhuriyet’in en büyük kazanımlarından biri olan köy enstitülerindeki müzik eğitimi hakkında yazılmış en kapsamlı kaynak niteliğindedir. 1950’li yıllarda “Köy Edebiyatı”nı başlatan Mahmut Makal’ın kitabın önsözünde, “Türkiye’de ve dünyada ezberci eğitime teslim edilmiş çocuklara gerçek eğitimin yolunu açan Türk buluşu özgün eğitim kurumları” olarak tanımladığı köy enstitüleri, Türkiye’nin çağdaş uygarlık düzeyine ulaşma hedefi doğrultusunda attığı en önemli adımlardan biridir. Prof. Dr. Ali Uçan’ın bizzat edindiği deneyimlerle değer kazanan bu çalışma, söz konusu dönemi ve sonuçlarını inceleyen ya da merak eden herkes için bir kılavuz olacaktır
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.