Türkiye Notları Fikir Tarih Kültür Dergisi Sayı: 2
Türkiye Notları Fikir Tarih Kültür Dergisi Sayı: 2

Türkiye Notları Fikir Tarih Kültür Dergisi Sayı: 2 (3990000049769)

0,00
Marka : Kolektif

Türkiye Notları’nın 2. sayısı çıktı. Türkiye Notları bu sayıda herkesin bildiği ve kimsenin bilmediği bir mevzuyu, İttihatçılığı merkeze alıyor. Düşünce ve kültür bölümlerinde ise tarih, edebiyat eleştirisi, din sosyolojisi, sinema ve filoloji ile alakalı yazılar yer alıyor.

Hamit Emrah Beriş, İttihat ve Terakki Cemiyeti2nden Cumhuriyet’e giden yol üzerine düşündü ve yazdı. “Kurt Kanunu Mucibince” Türkiye Notları’nda. Ferhat Eroğlu, üç devrin tanığı Yunus Nadi’yi yazdı. “Meşrutiyet döneminde Yunus Nadi ve İttihat-Terakki Türkiye Notları’nda. Güngör Göçer, uslanmaz bir İttihatçı üzerine güzel bir yazı kaleme aldı. “Her Devrin Muhalifi: Hüseyin Cahit Yalçın” Türkiye Notların’nda. Polat Tuncer, İttihat ve Terakki’nin Maliye Nazırı Cavit Bey hakkında yazılmış en kapsamlı biyografiyi birini kaleme aldı. “Cavit Bey’in Felaket Günleri” Türkiye Notları’nda. Yunus Şahbaz, resmi tarihte hep üstünkörü geçilen bir olguyu, Milli Mücadele günlerinde İttihatçıların katkılarını yazdı. “Milli Mücadelede İttihatçılık” Türkiye Notları’nda. Onur Bayrak, Yahya Kemal’in hayatından kesitlerle İttihatçıların ve Türk aydınının izini sürdü. “İçinden Yahya Kemal Geçen Üç Soru” Türkiye Notları’nda. Türkiye Notları, nitelikli çeviriler yayımlamaya da devam ediyor. Louis Fischer’in “Enver Paşa’nın Sonu” adlı makalesi ilk defa Türkçe’de ve Türkiye Notları’nda.

Merkeze İttihatçılığı alan Türkiye Notları’nın Düşünce ve Kültür bölümlerinde de oldukça nitelikli metinler bulunuyor.

Nuri Salık, geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden uluslararası ilişkiler teorisyeni Robert W. Cox ve düşünce sistemi üzerine derinlikli bir yazı kaleme aldı. Robert W. Merry’nin,The American Conservative için kaleme aldığı Liberal Hegemonyamızın tehlikeleri başlıklı ilginç makale ilk defa Türkçe’de ve Türkiye Notları’nda. Gazeteci Murtaza Hussein’in “Soğuk Savaş Sonrası Amerikan Dış Politikası Hakkında İki Kitap” adlı makalesi ilk kez Türkçe’de ve Türkiye Notları’nda. Pasif Direniş düşüncesine önemli katkıları olan Mark Engler’in Uruguaylı yazar Eduardo Galeano üzerine yazdığı ilginç yazı, “Pan-Amerikan: Eduardo Galeano’nun Dünyası” ilk kez Türkçe’de ve Türkiye Notları’nda. Öner Buçukcu, Müslüm Baba filminden hareketle arabeskin dönemler ve sosyolojik tabakalar arasındaki algısının konjonktürel olarak değişimi üzerine yazdı: Grotesk ve Arabesk Hikâyeler” Türkiye Notları’nda. Mesut Bostan, önemli sinemacılarımızdan Nuri Bilge Ceylan’ın son filmi üzerine yazdı: “Nuri Bilge Ceylan Sinemasında Süreklilik ve Dönüşüm” Türkiye Notları’nda.

Nihat Özdal, çok ilginç bir konu üzerine güzel bir yazı yazdı. “Koku ve Edebiyat” Türkiye Notları’nda. Türkiye Notları yayıncılık sorunlarımıza eğilmeye devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda kapanan Arka Kapak Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni M. Ali Çalışkan, derginin serüvenini yazdı. “Bir Ciddiyet Hikâyesi” Türkiye Notları’nda. Mimar Semih Akşeker, uygarlık tarihi üzerine alternatif düşünceler üretmeye ve yazmaya devam ediyor. “Uygarlık Anlatı/sı” Türkiye Notları’nda. Zeynep Buçukcu’nun ilk sayıda büyük ilgi çeken, kelimeleri tarihsel ve filolojik kökenleri üzerinden incelediği çalışması “İki Kelime” bu sayıda da yolculuğuna devam ediyor.


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 124
En / Boy : 16 / 24
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 12.2018

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı