Dünden Bugüne Tiyatro Düşüncesi, hem öğrenciye hem de tiyatroya ilgi duyanlara, Antik Yunan’dan günümüze kadar tiyatro kunusunda ileri sürülmüş olan görüşleri ve akımlaşmış düşünceleri tanıtmak amacı ile yazılmıştır. Bu görüşler, çağının tiyatro hareketine ve içinde filizlendiği kültür ve sanat ortamına dayanılarak açıklanmıştır. Tiyatro düşüncesinin nasıl bir gelişim izlediğini saptayabilmek için tiyatro kuramları ve akımları tarih sırasına göre ele alınmış, her dönemin tiyatro anlayışı kendinden önceki dönemlerin görüşleri ile karşılaştırılmıştır. Bu bakımdan tiyatro sanatına ilgi duyanlar, tiyatro düşüncesinin nasıl evrimleştiğini, tiyatonun toplumdaki işlevi, seyircisine karşı görevi, eğitici ve eğlendirici özelliği, sanatsal değeri ve önemi hakkında her çağda ne gibi açıklamalar yapıldığını izleyebilecek, günümüzün tiyatro sorunlarına tarihsel gelişim açısından bakma olanağı elde edeceklerdir. Dünden Bugüne Tiyatro Düşüncesi, tiyatro olgusuna olduğu kadar, topluma ve toplumun dünya görüşüne bağlı olarak her çağın sanat anlayışını ve sanattan ne beklediğini göstermektedir.
Tiyatro dünyasının saygın tarihçi, kurama ve eleştirmenlerinden Sevda Şener, Türk tiyatrosunun zaman yolculuğuna bu kez farklı bir pencereden bakıyor. Başlangıcından bugüne tiyatro dünyamızın kat ettiği yolu genel bir perspektif dahilinde ve sosyal arka planın bütünlüğü içinde değerlendirdikten sonra, bu sürecin kilometre taşları sayılacak belli başlı oyunları çözümlemeye koyuluyor.
Reşat Nuri‘den Haldun Taner‘e, Nâzım Hikmet‘ten Oğuz Atay‘a, Vüs‘at Bener‘den Memet Baydur‘a kadar, Türk tiyatrosunun temel yapı taşları olmuş birçok yazarın yapıtları üzerinden alternatif bir tiyatro tarihi okuması öneriyor. Yapıtlarıyla birkaç kuşağa yön vermiş tiyatro düşünürü Sevda Şener‘den özellikli ve farklı bir inceleme.
“Aristoteles’in Poetika’sında yapılan ünlü tanımdan itibaren, oyun metninin ve teatral temsilin yapısal ilkesi olan “dramatik” kavramı ve “türler” konusu, sadece tiyatro dünyasında değil felsefe ve estetik çevresinde de, hâlâ esas tartışma olarak yerini korumaktadır. Bu esaslı tartışmaya Batı dışından biri, tiyatromuzun filozofu Sevda Şener, “dramatik” [drama özgü] kavramını ele aldığı ve yorumladığı kendine özgü bir yapıtla katkıda bulunuyor: Yaşamın Kırılma Noktasında Dram Sanatı.
“Bu çalışmada, dramatik olanı belirlemeye ve farklı türlerde dramatik olanın nasıl oluştuğunu incelemeye çalıştım; arı ve karma türler üzerinde durarak, türlerin öz ve biçim özelliklerini açıklamak, dramatik olanın her türde yerini nasıl bir düzen içinde aldığını göstermek istedim. Bu konuyu seçmemin nedeni, dramatik dediğimiz niteliğin yeterince bilinmediği kuşkusu olmuştur. (…) Dram sanatı, insanı, toplumu, yaşamı anlamak ve anlamlandırmak için tiyatro sanatının eli altındaki her çeşit malzemenin ustalıkla kurgulanmasını gerektiren, bu konuda beceriksizliği bağışlamayan çetin bir sanattır.”
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.