Yusuf suresi 111.
Andolsun ki, onların kıssalarında akıl sahipleri için ibret vardır. Kur'an uydurulabilecek bir söz değildir. Fakat kendinden öncekileri tastik eden, her şeyi ayrı ayrı açıklayan ve inanan bir toplum içinde bir yol gösterici ve bir rahmettir.
Bu kitapta: Namaz ne zaman dan beri mevcud? Neden namaz kılmalıyız? namazı diger ibadetler içindeki yeri nedir? Namazdan lezzet almanın yolları nelerdir? ve bunun gibi daha bir çok konuyu ele alan Eşsiz bir kitap dır.
Ali radıyallahu anh şöyle dedi:
Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem ne uzun ne de kısaydı. Mübarek elleri ve ayakları iriydi. İri başlı ve iri kemikliydi. Mübarek göğsü kıllı olmayıp göbeğine doğru inen ince kıllar vardı. Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem Yürüdüğü zaman yüksek yerden aşağı iner gibi önüne doğru yürürdü. Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem'den önce ve sonra O'ndan daha güzelini görmedim.
Tasavvufun Kitap, Sünnet ve ünlü alimlerin sözleriyle sahih ve açık olan anlamını bildirir. Tasavvuf ricalinin ihsan makamına yetişmek için meşru amel ile gitmiş oldukları yolları açıklar. Tasavvufa sülük edenlerin kıymetli olan ahlik-ı Nebev-i ile süslenerek makamları ve mertebeleri geçmelerinin yollarını gösterir. Tasavvuf ile gerçekleşen ehl-i muhakkikin dermiş oldukları olgun meyveleri açıklar.
Tasavvufa karşı çıkan müsteşriklerin zihinleri karıştırmak için faydasız olan batıl desiselerini ve garazkartarın iftiratarını tashih ederek açığa çıkarır. Tasavvufu sapıklığa ve bozukluğa çağıran propaganclacıların içerisine karıştırdığı yabancı olan şeylerden temizler. Tasavvufa giren bütün şüpheleri şeriat-ı garranın ışığında temizler. Tasavvufu ve ricalini değiştiren etkenlerden korumak için İslam Mimlerinin selefin dine varıncaya kadar birçok sözlerini toplayıp nakleder.
Ibn Ataullah el-iskenderi (ks), Şazeliyye tarikatının, pir Ebü'l-Hasan eş-Şazeli (ks) ve halifesi Ebü'l-Abbas el-Mürsi'den (ks) sonra, üçüncü büyük şahsiyetidir. Başta el-Hikemül-Ataiyye olmak üzere, eserleri, ilim ve tasavvuf ehli hemen herkesin, her tarikat şeyh ve müridinin istifade ettiği eserler olmuştur.
Elinizdeki kitap, onun Tacu'l-Arüs el-Havi li-Tehzibi'n-Nufus adlı kitabının tercüme ve şerhidir. Kitapta, nefisleri terbiye ve tezkiye edebilmenin, güzel ahlak sahibi olabilmenin yolları ve ilkeleri açıklanmakta; şeriat ve tarikat adabı hakkında örgütler bulunmaktadır.
Ve yine bu kitapta, nefsi terbiye etmenin ehemmiyeti ve bunun hangi usullerle gerçekleştirileceği ifade edildikten sonra, Yüce Allah'ın kullarından neler istediği ve bu isteğe rağmen nefsine Hakim olmayanların neler yaptığı, misaller verilerek, arifane bir üslupla anlatılmaktadır.
İmam Nevevi'nin yaşadığı dönemde İslam Ümmeti büyük bir sıkıntı ve çaltantı içerisinde bulunuyordu. Bir taraftan Haçlı saldırıları, diğer taraftan Moğol istilası yüzünden İslam coğrafyasında büyük bir sıkıntı yaşanmakta idi. Bu sıkıntıların yanında halkın davranışlarında, dünya hayatına bel bağlama, ahiret hayatını ihmal gibi ahlaki yozlaşmalar ortaya çıkmıştı.
İmam Nevevi, insanlara ahireti hatırlatması, ahlaki olgunluğa eriştirmesi, kişiliklerini koruması gayesiyle hayat düsturları içeren bir hadis derlemesi yapmış, bazı konu başlıklarına ilgili ayetler de getirmiştir. Çoğunu temel hadis kaynakları olarak kabul edilen altı hadis kitabından, büyük çoğunluğunu da Sahihi Buhari ve Sahihi Müslim'den seçtiği hadisleri bu eserde toplamiş ve eserine, iyi kimselerin bahçeleri anlamına Riyazü's-Salihin' ismini vermiştir.
Ahlaki olgunluğa eriştirmeyi hedefleyen bu eser, İslam coğrafyasında büyük bir ilgi görmüştür. Yazıldığı günden bu yana ilgiyle okunan eserin pek çok baskıları ve değişik dillere çevirileri yapılmıştır.
Bu site Ticimax® Gelişmiş E-Ticaret sistemleri ile hazırlanmıştır.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.