EDEBİYATI “ÇAT”LATAN YAZAR: LEYLA ERBİL

Yeni e dergisi, Kasım 2021 tarihli 61.sayısında NEYYA Edebiyat Grubu’nun geçen yıldan bu yana Leyla Erbil üzerine yaptığı edebiyat kazılarının katkısı ile okuyucu ile buluşuyor. Nükhet Eren’in editörlüğünde çıkan dosyanın yazarları arasında Fatoş Öcal Kara, Asil Şenol Topçu, Zeynep Pınarbaşı, Ayşen Cumhur Özkaya, Özlem Budak, Hacer Keleş, Alev Ramiz ve Özlem Gemici bulunuyor. Derginin editoryal sunusunda şu ifadeler yer alıyor:

“Türkçe edebiyatın çat’latan yazarı olarak adlandırdığımız Leyla Erbil, Kalan romanında hakikat arayışına girerken toplumsal hafızanın uzak-yakın travmalarını Üç Başlı Ejderha’dan itibaren yeniden biçimlendirdiği anlatı diliyle gözümüzün içine sokar. Yazarın hakikatinden yazılan metnin hakikatine yazarın özünden tözüne doğru hakikati ele geçirme çabasıyla diplerden çıkardığı Rosa’nın ortadan kırdığı kalemin “çat” sesinden geniş bir alana yayılır Kalan.”

Dergi, geçtiğimiz ay sanatçı Ahmet Güneştekin’in tartışma yaratan ve etkileri uzun süre de devam edecek gibi görünen Hafıza Odası isimli sergisi üzerine Vecdi Erbay’ın değerlendirmeleri ile açılıyor. Beste İrem Köse, medikal antropoloji literatürü üzerinden COVID-19 incelemelerinin ilk yazısı ile dergi sayfaları arasında yer alıyor. Dergide yer alan bir diğer yazı ise, Cem Keser’in kaleminden. Keser, Reşat Nuri Güntekin ve Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın eserlerindeki sınıfsallık izlerini takip ediyor.

Ulaş Töre Sivrioğlu, “Marx ve Hindistan” başlıklı yazısında özellikle Edward Said tarafından Marx’ın temel metinlerinin çarpıtılarak nasıl ‘oryantalist’ olarak yorumlandığını tartışıyor. İlyas Tunç “Kadınlardan Vergi Alınmaması Koşulu ile” diyor ve okuyucuyu sömürge Nijerya’ya, 1929 yılına götürüyor. Sinan Danacı ve Yasemin Felek, İstanbul Go Okulu kurucusu Mehmet Emin Barsbey ile gerçekleştirdiği söyleşiyle; Enver Topaloğlu, Arif Damar’ın şiirinde ve yaşamında sosyalist fikir ve edebiyatın nasıl kesiştiğini irdelediği yazısı ile yer alıyor dergide.

Sinan Araman, ‘Hakikat’ ve 1416 Şeyh Bedrettin başlıklı yazısı ile Hakan Alak’ın yönettiği Hakikat isimli filmi değerlendiriyor. İlhan Sami Çolak, “Yoktur Yeşil Elmadan Daha İyisi” isimli yazısı ile Norveçli şair ve çevirmen Olav H. Hauge’ın şiirleri üzerine denemesi; Gülizar Aytekin “Herkesin Bir Annesi Olurmuş” başlıklı öyküsü; Sevi Emek Önder, Paul Celan’ın “Ölüm Fügü” isimli şiiri üzerine denemesi ile dergimizde yer alıyor.

Yorgos Moleskis (Lale Alatlı çevirisiyle), Barış Yıldırım, Serdar Aydın, Nur Saka, Arife Kalender ve Niels Hav (Hüseyin Duygu çevirisi ile) bu sayımızdaki şairler arasında; Hıdır Murat Doğan, Gökçe Naz Köse, Esra Enis, Mina Persis ve Atilla Atala bu sayıdaki çizerler arasında yer alıyor. Dergimiz Yeni e, kitabevleri ve internet satış sitelerinde.


Basım Ayı/Yılı : 11/2021
Basım Yeri :
Baskı Sayısı :
Sayfa Sayısı : 80
Ağırlık : 80
En / Boy : 19 / 27
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺18,00

Aylık kültür, sanat ve edebiyat dergisi Yeni e’nin Ağustos 2021 tarihli 58. sayısı yayımlandı. Bu ayki sayıda, Mithat Fabian Sözmen açılış yazısıyla geçmişle şimdiki zaman arasında süregelen tartışmalara ışık tutarak bir döneme damgasını vuran işçi olimpiyatlarını tartışıyor. Edebiyat eleştirmeni ve aynı zamanda hekim olan Ayşegül Tözeren küresel pandemiyi Edgar Morin’den esinlenerek yorumlamaya çalışarak konuyla ilgili yeni kitaplar öneriyor. Kıbrıslı yazar ve gazeteci Cenk Mutluyakalı ülkesinin gündemini, yaşadıklarını ve geleceğe dair düşüncelerini yazarken Kürt soprano Pevin Chakar, Ayşen Güven’in sorularına verdiği yanıtlarla sanatın ırkçılıkla mücadelesine değiniyor.

Nazlı Toprak derginin çizerlerinden Atilla Atala’nın Bodrum, Dibeklihan’da açtığı “Caz Performans” başlıklı sergisine dair söyleşisiyle okurların karşısına çıkıyor. İlyas Tunç tek sayfalık yazılarıyla şiddetin katlandığı hayatlara ışık tutmaya devam ederken Sevda Karaca, Arturo Giovannitti’nin “Birlik Üzerine Söylev” şiirinden yola çıkarak işçi sınıfının tarihteki deneyimlerini şimdiye taşımaya çalışıyor. C. Hakkı Zariç ise yakın zaman önce yeni kitabı yayımlanan Türkan İldeniz’in şiir serüvenine dikkat çekiyor. 

Derginin bu ayki sayısında Mehmet Kaya, resimlerinden yola çıkarak Cengiz Savaş üzerine bir yazı kaleme alıyor. Kadir Yüksel öyküleriyle Dursun Akçam’a dair geniş bir inceleme yazısını sayfaya taşıyor. Zekeriya Şimşek “Masailer’de Gündelik Yaşam ve Aile” üzerine, Deniz Efla ise yakın zaman önce yayımlanan Ali Eşref Dervişyan’ın 18. Hücre romanına dair yazıyor. Ömer Demircan da bu sayıda Türkçenin sorunlarını irdelemeye devam ediyor.

Ahmet Erhan’ın 2001 yılında Ağır Ol Bay Düzyazı dergisinde yayımlanan ve kitaplarına girmeyen bir şiiri Yeni e’nin bu ayki sürprizleri arasında. Bir diğer sürpriz ise gazeteci Mustafa Kuleli’nin Bertolt Brecht’ten yaptığı bir şiir çevirisi. Bu sayıda yer alan şairlerin isimleri ise şöyle: Tuğrul Keskin, İrfan Temel, Mustafa Seyfi, Nazan Şahin, Nusret Gürgöz, Özge Sönmez, Uğur Akkaş, Önder Karataş ve Yusuf Yağdıran. Athina Papanikolaou (Alya Zampounidou’nun Yunanca aslından çevirisiyle), Sinem Hızarcı, Kasvet Ulu, Fatma Işık Tuğcu, Demet Eker, Barış Akkurt da öyküleriyle bu sayıda yer alıyor. Kapak resmi ressam Habip Aydoğdu’nun “Cambaz”ı. Gökçe Naz Köse de bu sayıda çizer olarak sayfalar arasında.


Basım Ayı/Yılı : 8/2021
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 80
Ağırlık : 80
En / Boy : 19,5 / 27,5
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺18,00

Aylık kültür, sanat ve edebiyat dergisi Yeni e’nin Ekim 2021 tarihli 60. sayısı yayımlandı. Dergi bu sayısını geçtiğimiz aylarda yitirdiğimiz dost Yunan halkının dirençli sesi Theodarakis ve ülkemizin önemli tiyatro sanatçısı Ferhan Şensoy’a ithaf ediyor. “Mikis Theodarakis: Direnişin Şarkısı” başlığıyla, Yunan besteci ve müzisyen ama aynı zamanda anti-faşist mücadelenin ön saflarında bir komünist olan Mikis Theoradakis’i gündem eden dosyanın yazarları arasında Barış Yıldırım, Mata Kaloudaki (Bengi Çakmak’ın çevirisiyle), Mahir Ergun, Seyit Aldoğan ve Fehmiye Çelik yer alıyor. 

“Rönesans’ın Son Ustası” başlıklı yazısında Barış Avşar, Ağustos ayında yitirdiğimiz Ferhan Şensoy’u ‘Rönesans insanı’ yapan özelliklerini tiyatro ve edebiyata katkılarından yola çıkarak değerlendiriyor. Dergideki bir diğer dikkat çeken yazı ise Aydın Çubukçu’nun kaleminden. Çubukçu, oyun yazarı ve devrimci Celal Perk’in eserlerinden yola çıkarak okuyucuyla Celal Perk’in hakikat anlayışını yeniden tanıştırıyor. Nuray Sancar ise Zeynep Aliye’nin Cumhuriyet Kitaplığı’ndan çıkan yeni kitabı Kavşakta üzerine değerlendirmesiyle dergi sayfalarında.

Dilan Mine Uğurlu, “Kukla Üzerine Bir Özgürlük Tarifi” isimli yazısıyla dergi okurunu radikal kuklacılığın tarihine götürüyor. Korcan Evgin, Samuel Beckett’in önemli eseri Godot’yu Beklerken üzerinden kolektif bilinç ve örgütlenme üzerine bir denemesiyle dergide. İlyas Tunç tek sayfalık bu yazısında Porto Riko’ya götürüyor okuyucuyu. Musa Yazıcı’nın, Halim Şafak ile Bireylikler dergisi üzerinden dergicilik serüveni ve edebiyat üzerine gerçekleştirdiği söyleşi de Yeni e’nin Ekim sayısında. Ulaş Töre Sivrioğlu ise bu sefer Yeni Osmanlıcı tarih yazımının tanınmış temsilcilerinden biri olan Ahmet Yaşar Ocak’ın Türkler, Türkiye ve İslam adlı çalışmasını ele alıyor.

Ermeni şiirin en büyük isimlerinden Rupen Sevag’ın Ohannes Şaşkal tarafından çevrilen şiiri “Esrik Aşk” bu sayımızın sürprizleri arasında. Ayrıca Cevahir Bedel, İdris Sezgin, Arife Kalender, Önder Karataş, Enver Topaloğlu, Anıl Cihan, Gökhan Arslan, Serdar Koçak, Mustafa Bıyıklı ve M. Mahzun Doğan bu sayımızdaki şairler arasında. Tekgül Arı, Umut Çetin, Zekeriya Şimşek, Onur Gürleyen ve İlkay Yılmaz ise öyküleriyle dergimizde yer alıyor.


Basım Ayı/Yılı : 10/2021
Basım Yeri :
Baskı Sayısı :
Sayfa Sayısı : 80
Ağırlık : 80
En / Boy : 19 / 27
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺18,00

Kaos Çocuk Parkı Dergisi “Sanat ve Devrim” Dosyasıyla Çıktı!
Derginin giriş yazısını Lokman Kurucu kaleme aldı: “Sanatın Suç Mahallinde” Hıdır Murat Doğan, Zülfü Livaneli ile müzik, edebiyat ve sinema konulu bir söyleşi gerçekleştiriyor bu sayıda. Bir diğer söyleşi ise “Beynelmilel” adlı sinemanın senaristi Sırrı Süreyya Önder ile Mesut Kara’nın yaptığı söyleşidir. Derginin üçüncü söyleşisi ise Müzisyen Ferhat Tunç ile Hıdır Işık’ın yaptığı konuşmadır. Derginin dördüncü söyleşisi, Lokman Kurucu’nun Tiyatrocu Nebil Sayın ile yaptığı konuşmadır. Derginin beşinci söyleşisi underground yayıncılığın önemli isimlerinden Şenol Erdoğan ile Müslüm Çizmeci’nin birlikte gerçekleştirdikleri yayıncılık ve yayınevi mutfağından konuların konuşulduğu söyleşi, okurun ve yayın dünyasının dikkatine sunuluyor. Derginin bir diğer söyleşisi, Kardeş Türküler adlı müzik topluluğuyla Lokman Kurucu’nun gerçekleştirdiği konuşmadır.Derginin bir diğer söyleşisi Hazar İzgi ile Çağrı Topsöken’in gerçekleştirdiği konuşmadır.Bu sayının son söyleşisi, “Punk ve Nizam”, “Hemingway’i Dövmek” adlı şiir kitapları Kaos Çocuk Parkı Dip serisinden çıkan Şair Memozan ile Oğuzhan Kayacan’ın gerçekleştirdiği söyleşidir. 
Dosya Konusu: Sanat ve Devrim
Kaos Çocuk Parkı, bu sayısında “Sanat ve Devrim” konusunu masaya yatırıyor. “Sanat ve Devrim” dosyası bağlamında ;  Ahmet İlhan, “Sanat dünyayı değiştirebilir mi?”, Işıl Ezgi Çelik, “Silikon devrim sanatı ‘ne cesetleri mi getirmişler?’” , Veysel Çolak, “İnsansız şiir olur mu?”, Cihan Oğuz, “Geleceğin kusursuz ayak izini aramak” , Hakan Unutmaz, “Satürn tipi sanatın tek lokmalık çocukları”, Halim Şafak, “Devrimci sempatizan küçük iskender” , Ahmet Karadağ, “Yine kitapları, türküleri, bayraklarıyla geldiler”, Bayram Balcı, “Jîneke nu tune” ,Hilmi Haşal, “Sanatın devrimi”, Halit Payza, “Sanatta devrim Giordano Bruno gibi odun ateşinde yanmayı göze almaktır” , Mesut Kara, “Sinema, devrim ve Beynelmilel” , Koray Sarıdoğan “Suya ulaşmak, yazarını kaybetmek ve diğer şeyler” başlıklı yazısıyla yer alıyor. 
Derginin bu sayısındaki şiirleriyle; 
Hicran Aslan, Ayfer Karakaş, Hıdır Işık, Halil İbrahim Özbay, Doğa Duymaz, Taylan Onur, Yiğit Bağcı, Çayan Okuduci,  Alihan Çetiner, Ömer Burçin Özkişi yer alıyor.


Basım Ayı/Yılı : 2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 120
Ağırlık : 120
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺80,00

Mavi Gök Kültür Sanat Edebiyat Dergisi Sayı: 12 Nisan 2023


Basım Ayı/Yılı : 2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 48
Ağırlık : 48
En / Boy : 20 / 29
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺60,00

Kaos Çocuk Parkı dergisinin yeni sayısı ‘Sanat ve Delilik’ dosyasıyla yayımlandı. Dergide yer alan yazarlar sanat ve delilik ilişkisini farklı bakış açılarıyla değerlendiriyorlar. Halit Payza ‘Bir Zorunluluk Olarak Delilikle Dâhilik Arasında Sanat ve Edebiyat’ başlıklı yazısında, deliliğin belki de sayrılık değil normal olma hali olduğunu belirtiyor. 
Cumali Büker ‘Yaratıcılığın İtkisinden Sıradanlığa Doğru: Sanat ve Delilik’ başlıklı yazısında ‘Sanat ve ruhsal bozukluklar arasında zorunlu bir ilişkinin varlığından kesin biçimde söz edilemese de, bir parça tuhaf veya kelimenin tam anlamıyla deli sanatçıların, yaşamları ve yapıtlarıyla –kimi zaman beğenilip kimi zaman tepki’ gördüklerini yazıyor. 
Şair Halim Şafak ‘Deli Yaşar’ özelindeki yazısında ‘Kendi hakkımızdaki gerçeği öğrenmek için delilere ihtiyacımız olduğunu ileri sürüyor. Şair Halim Şafak ‘Özgürlük Olarak Delilik’te ‘Verili dünya büyük ölçüde aklın ve onun düzeninin dünyasıdır ve bu bir çatışma nedenidir” diyerek sanatçının  ‘çatışmayı daha da ileri götürerek ona bir karşılık / karşıtlık özelliği’ kazandırdığından bunu ‘bir karşı çıkma/reddetme haline getirir” yargısıyla görüşlerini açıklıyor.  
Yine şair Yusuf Alper bir psikiyatr gözüyle ‘Melankoli ve Yaratıcılık’ta Freud, K. Abraham, Gabard gibi psikiyatrislerin görüşleriyle  ‘Yaratıcı-sanatçı kişilerin dünyaya depresif baksalar da yazı yazabilecek, düşünce üretebilecek, üzerinde çalışabilecek bir zihinsel ve bedensel enerjilerinin’ olması gerektiğini’ söylüyor. 
Cemal Atay Genç’in ‘Sanat ile Delilik Arasındaki Sarkaç’ yazısında delilik ve sanatın ortak paydasının ‘acı’ oldu kanısını savlıyor. Işıl Ezgi Çelik’te Genç gibi ortak ilişkiyi acı ve ontolojik gerçeklik üzerinden kurguladığı ‘Bir Deli ile Aramdaki Tek Fark Deli Olmamamdır’ yazısıyla dergide yer alıyor. Nalan Çelik ‘Delilik Hikayeleri’ana başlığı altında romanlarda, öykülerde, sinemada deliliğin izini sürüyor. Rafet Arslan konuya tablolar aracığıyla yaklaşıyor ve sanatta deliliğin kendisi olduğunu ileri sürüyor. Mesut Kara ‘Sinema ve Delilik’te sinema-delilik ilişkisini filmler üzerinden aktarıyor.
Dosya dışında dergide ayrıca ‘Özcan Taras-Nezihe Altuğ’, ‘Zafer Baykal-Hicran Aslan’ söyleşileri, Ercan Şarbat’ın ‘Türk Bir Ninja’ yazısı ve şiirleriyle;

Müslüm Yücel, Şenol Erdoğan, Halil İbrahim Özbay, Altay Ömer Erdoğan, Cihan Oğuz, Çağrı Topsöken, Hakan Unutmaz, Hazar İzgi, Taylan Onur, Yiğit Ergün, Toprak Şems Tezcan, Batuhan Çağlayan, Kevser Eke, M. İnan Filiz, Utku Fırat Özçelik, Memozan, Joanna Rüya Dimagio yer almakta.


Basım Ayı/Yılı : 2022
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 128
Ağırlık : 128
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺50,00

VİRÜS’ün « on dört » sayısını ilgiyle karşılayan, sesimize ses veren herkese teşekkür ediyoruz… “VİRÜS”ün 15. sayısı aşağıdaki dostlarımızla birlikte elinizde…
            
Ahmet Telli Cemil Kavukçu Antonio Cisneros Cevat Çapan Gündüz Vassaf Charles Simic Sinan Fişek Ali Cengizkan Ferruh Tunç Adil İzci A. Ömer Türkeş Ercan Kesal Barış Önder Haydar Ergülen Engin Turgut Sezai Sarıoğlu Furûg-i Ferruhzâd Mehmet Kanar Semiramis Yağcıoğlu Hüseyin Ferhad Oğuz Demiralp Horacio Quiroga Tozan Alkan Özge Cengiz Şeref Bilsel Cevahir Bedel Paul Verlaine Kenan Sarıalioğlu Hayri K. Yetik Tuğrul Keskin Vecdi Çıracıoğlu Makbule Aras Eyvazi Emel İrtem Pelin Özer İsmail Cem Doğru Semih Çelenk Doğan Göçmen Betül Dünder C. Hakkı Zariç José Maria Heredis y Campuzano Ayşe Nihal Akbulut Hüseyin Köse Mete Özel Kıymet Erzincan Kına Yevgeni Dolmatovski Uğur Büke Aykar Sönmez Ümit Yıldırım Mesut Aşkın Ozan Öztepe Esat Şenyuva Arkadi Averçenko İnna Ossiptsuk Edward Lear Murat Erenel Faris Kuseyri Mesut Barış Övün Ekin Köklü Çerkes Karadağ


Basım Ayı/Yılı : 2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 368
Ağırlık : 368
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺150,00

VİRÜS’ün ilk on bir sayısını ilgiyle karşılayan, sesimize ses veren herkese teşekkür ediyoruz… “VİRÜS”ün 12. sayısı aşağıdaki dostlarımızla birlikte elinizde…

Doğan Paksoy Rıfat Ilgaz Doğan Hızlan Ahmet Telli Akif Kurtuluş Fazıl Say Cemil Kavukçu Bianca Tarozzi Cevat Çapan Emirhan Oğuz Haydar Ergülen Ali Cengizkan Oğuz Demiralp Turgay Fişekçi Gustavo Adolfo Bécquer Tozan Alkan Özge Cengiz Mehmet Yaşın Paul Eluard Kenan Sarıalioğlu Semiramis Yağcıoğlu Mahmut Temizyürek Dulce Maria Loynaz Ayşe Nihal Akbulut Alexis Panselinos Fulya Aktüre Hüseyin Ferhad Aykar Sönmez Ümit Yıldırım İsmail Cem Doğru Cihan Oğuz Şeref Bilsel Ayça Erkol Türkan Elçi Mehmet Kanar Hilmi Tezgör Soner Demirbaş Emel İrtem Elias Petropulos Sinan Fişek Reha Yünlüel Oya Baydar Gülce Başer Gülümser Çankaya Ozan Öztepe Hüseyin Köse Emel Çarkçı Adnan Caymaz Sergey Arno Uğur Büke Hicran Aslan Süreyyya Evren Abdullah Ezik Ayşe Nâlân Esat Şenyuva Solmaz Şerif Tamer Gülbek Emin Gürdamar Gizem Pınar Karaboğa Sibel Ateş Yen-gin Erkan Karakiraz Göktuğ Canbaba Faina Grimberg Erdem Erinç Semih Çelenk Tamer Levent


Basım Ayı/Yılı : 2022
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 432
Ağırlık : 432
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺130,00

VİRÜS’ün ilk dokuz sayısını ilgiyle karşılayan, sesimize ses veren herkese teşekkür ediyoruz… “VİRÜS”ün 10. sayısı aşağıdaki dostlarımızla birlikte elinizde…

Ayetullah Sümer, Kemal Özer, Doğan Hızlan, Ahmet Telli, Cemil Kavukçu, Gündüz Vassaf, Ali Cengizkan, Oğuz Demiralp, Neşe Yaşın, Haydar Ergülen, Ayşe Sarısayın, Mahmut Temizyürek, Yiğit Bener, Jack Kerouac, Sinan Fişek, Alev Bulut, A. Ömer Türkeş, İsmail Mert Başat, Akif Kurtuluş, Charles Pierre Baudelaire, Kenan Sarıalioğlu, Ferruh Tunç, Semiramis Yağcıoğlu, Neslihan Önderoğlu, Başar Başarır, Cristina Peri Rossi, Ayşe Nihal Akbulut, Makbule Aras, Tozan Alkan, Mehmet Sarsmaz, Hüseyin Ferhad, Reha Yünlüel, Hilmi Tezgör, Altay Öktem, Gülce Başer, Çiyil Kurtuluş, Erkan Karakiraz, Ozan Öztepe, Serdar Aydın, Derya Sönmez, Şeref Bilsel, Olga Bragina, Uğur Büke, Hakan Sarıpolat, Burak Abatay, Delfina Gochez Fernandez, Emirhan Oğuz, Mihriban İnan Karatepe, Paula Bozalongo, Özge Cengiz, Lola Ridge, Gülsüm Karacan, Pelin Şanlı, Atakan Yavuz, Swetlana Mosova, Yener Çetin, Camille Aubaude, Barış Önder, Nejat Yavaşoğulları, Sadık Türksavaş, Semih Çelenk, Zafer Toprak


Basım Ayı/Yılı : 2022
Basım Yeri :
Baskı Sayısı :
Sayfa Sayısı : 448
Ağırlık : 448
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺130,00

VİRÜS’ün ilk altı sayısını ilgiyle karşılayan, sesimize ses veren herkese teşekkür ediyoruz…

“VİRÜS”ün 8. sayısı aşağıdaki dostlarımızla birlikte elinizde…

Salih Urallı, Ülkü Tamer, Doğan Hızlan, Ahmet Telli, Gündüz Vassaf, Ali Cengizkan, Gülseli İnal, A. Ömer Türkeş, Louis Aragon, Kenan Sarıalioğlu, Gültekin Emre, Oğuz Demiralp, Mario Benedetti, Ayşe Nihal Akbulut, Cemil Kavukçu, Hüseyin Ferhad, İsmail Mert Başat, Emirhan Oğuz, Haydar Ergülen, Akif Kurtuluş, Yiğit Bener, İvan Bunin, Uğur Büke, Altay Öktem, Tozan Alkan, Artur Cravan, Sinan Fişek, Alev Bulut, Reha Yünlüel, Charles Simic, Nazmi Ağıl, Ozan Öztepe, Dinoz Siotis, Arzu Eker Roditakis, Emel İrtem, Atakan Yavuz, Fadime Uslu, İsimsiz, Seyrânî, Mehmet Kanar, Haşim Hüsrevşahi, Joseba Sarrionandi, Faris Kuseyri, Defne Suman, Neslihan Önderoğlu, Hilmi Tezgör, Süreyyya Evren, Soner Demirbaş, Azad Ziya Eren, Levent Turhan Gümüş, Mustafa Ergin Kılıç, Yelena Kalaşnikova, Marianne Cohn, Mahir Ergun, Efe Duyan, Gökhan Arslan, Şeref Bilsel, Sinan Kaban, Jean Salkilld, Özge Cengiz, Berna Durmaz, Bircan Çelik, Bahri Vardarlılar, Sonia Sanches, Efrahim Nevzat, Adnan Caymaz, Mesut Barış Övün, Çağla Meknuze, Robert Bly, Tamer Gülbek, Cenk Kolçak, Özge Doğar, Sri Aurobindo, Bora Ercan, Cahit Berkay, Barış Önder, Semih Çelenk, Ali Kabaş, Özlem Tohumcu


Basım Ayı/Yılı : 2021
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 464
Ağırlık : 464
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺130,00

VİRÜS’ün ilk sekiz sayısını ilgiyle karşılayan, sesimize ses veren herkese teşekkür ediyoruz… “VİRÜS”ün 9. sayısı aşağıdaki dostlarımızla birlikte elinizde…

Mehmet Pesen Refik Durbaş Doğan Hızlan Ergin Sander Eugenio Montale Cevat Çapan Ahmet Telli Cemil Kavukçu Gündüz Vassaf A. Ömer Türkeş Ali Cengizkan William Carlos Williams Sinan Fişek Hüseyin Ferhad Selim İleri Ayşe Sarısayın Akif Kurtuluş İsmail Mert Başat Mahmut Temizyürek Haydar Ergülen Sarojini Naidu Bora Ercan Faruk Duman Neslihan Önderoğlu Miguel Hernandez Gilabert Ayşe Nihal Akbulut Pablo Neruda Wicente Aleixandre Jorge Guillén Tozan Alkan Mevlânâ CelâleddÎn–î Rûmî Mehmet Kanar Aleksandr Yevsükov Uğur Büke Semiramis Yağcıoğlu Jean–Theodore Brutsch Kenan Sarıalioğlu Prafull Shiledar Özge Cengiz Levent Turhan Gümüş Turgut Toygar Ozan Öztepe Murat Ertel Barış Önder Mihail Arkadyeviç Svetlov Esra Erdoğan Tamer Gülbek Halil Şahan Hrisa Spiropulu Tanos Zarangelis Aydanur Saraç Serkan Türk Ayça Erdura Bircan Çelik Zehra Görgel Tunç Kurt Oğuz Demiralp Tamer Levent Evrim Altuğ


Basım Ayı/Yılı : 2021
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 400
Ağırlık : 400
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺130,00

   • SALGIN HASTALIKLAR VE RESİM SANATI -Ali İhsan Ökten
    • AYNI GÖKYÜZÜNÜN ALTINDA OLMAYANLARIN FİLMİ: “AFTERSUN”- Ekinsu Devrim Danış
    • SEVAL ŞAHİN İLE KARAMANLI TEODOR KASAP ÜZERİNE / SÖYLEŞİ- Suzan Demir
    • KÜLTÜR EMEKÇİLERİ KARTONSAN GREV ALANINDA
    • AĞIT YAKAN MİYAVLAMA / ŞİİR- Öztekin Düzgün
    • SAKLAMBAÇ / ÖYKÜ- Fani Matsinopulu / Çeviren: Lale Alatlı
    • EBU NUVAS VE ABBASİ DÖNEMİ ARAP ŞİİRİ (II)- Ulaş Töre Sivrioğlu
    • ZENGİNLER SESSİZLİĞİ NEDEN SEVER?- Xochitl Gonzalez / Çeviren: Ceren Berk
    • YÜREK YOK BENDE / ŞİİR- Enver Topaloğlu
    • ANLATILMAZIN AĞIR YÜKÜ- Josef Kılçıksız
    • GÜNAYDIN KAVUŞMAK / ŞİİR- Neslihan Altun
    • GDO’NUN EKONOMİ POLİTİĞİ-Kaan Biçici
    • ANLAT OMUZLARIN NEDEN GENİŞ / ŞİİR- Okan Yılmaz
    • ZAHRAD’IN SON ŞİİRİ- Ohannes Şaşkal
    • YÜZÜMÜN YARISI / ŞİİR- Nilüfer Altunkaya
    • ZIVALI, LAHIRI VE CHUL-HAN KARDEŞ Mİ?- Ayşegül Tözeren
    • İSTANBUL MEKTUPLARI-II- Hazırlayan: Mutlu Dursun
    • PREKARYAYA AĞIT- Yusuf Yağdıran
    • NEO-MUHAFAZAKÂRLAŞAN TÜRKİYE’NİN CİNSEL SAĞLIK KRİZİ- Beste İrem Köse
    • DÜĞÜMLENMİŞ YUMAK / ÖYKÜ- Behrâm-i Sâdık-î / Çeviren: Kasra Sıddık
    • ESKİ ÇAĞ’A KALKAN TRENLER / ŞİİR- Turgut Kızıldağ
    • LAİSSEZ FAİRE LAİSSEZ PASSER / ŞİİR- Ömer Burçin Özkişi
    • SERPİNTİ / ŞİİR- Ümran Ersin
    • DİLSİZ ŞİİR / ŞİİR- Önder Karataş
    • DOSYA: KÜLTÜR VE SANATTA TEKELLEŞMENiN YENi BiÇiMLERİ
    • SONSUZ İŞTİHASI VE ÖNLENEMEZ YÜKSELİŞİYLE YAYINCILIĞIN YENİ TEKELİ KETEBE-
    •  Rojhat Turgut
    • İTİRAFTAN İCRAATA: AKP’NİN KÜLTÜR SAVAŞINDA TİYATRONUN AHVALİ- Kübra Yeter
    • EĞİTİMDEN MESLEK HAYATINA SAHNE SANATÇILARININ AHVALİ- Ekim Deniz Akarslan
    • PANDEMİ, ENFLASYON VE ‘BEYAZPERDE’DE TEKELLEŞME: HACIYATMAZ- Şenay Aydemir
    • BÜYÜLÜ DÜNYAYI MÜMKÜN KILAN YORGUN ELLER- Zeliş Irmak


Basım Ayı/Yılı : 2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 120
Ağırlık : 120
En / Boy : 19 / 27
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺36,00

İzlekler Sanat ve Kültür Dergisi sanat ve kültür ortamına yönelik dergi yapmanın, sanatseverlere ulaşmanın mutluluğunu yaşıyor. Sanatın yaratıcı ruhunu derginin ise topluma ve bireye faydalı yanından ilham alıyoruz.Sanat ortamının ihtiyacı olan sanatsal izleklleri sanatseverlere gündem yaratan içeriklerle sunuyor, dergicilik eksikliğini gidermeyi amaçlıyoruz. Genel Yayın Yönetmenliğini Evrim Sekmen Becan’ın, Kurucu Danışmanlığını Özkan Eroğlu’nun üstlendiği sanat ve kültür dergisi İzlekler, ilk sayıdan itibaren düşünsel dozu yüksek yazıları ve içeriği ile nitelikli olmaya odaklanmaya devam ediyor.

İzlekler, yayınlandığı ilk günde okuyucusunun beğenisini kazandı. Sanat alanında bilgili ve sanatla hayatı birleiştiren bakış açılarına sahip olmak için deneyimli sanat alanından kişilerin yazılarına yer verirken alanında önemli sanat tarihçi ve düşün insanlarının görüşlerini sanatseverlerle paylaşıyor.


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 32
En / Boy : 21 / 30
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 8.2018
₺8,00
Tükendi

•   Yüz Yıllık Cumhuriyetin İkinci Yarısında Yaşamı Ve Yapıtlarıyla Habip Aydoğdu
Hasan Çakır
•   Cevdet Tont Üzerine Sargun Tont & Aytuğ Turan
•   Pek Kozasında Saklı Şehir Bursa Namık Sinan Turan
•   Praksis’in Gestus Müziği Barış Yıldırım
•   Ebu Nuvas Ve Abbasi Dönemi Arap Şiiri V) U. Töre Sivrioğlu
•   Madımak’ın 30. Yılında Unutturmamak” Birkan Bulut
•   Pas Güneşi Yer / Şiir Metin Altıok
•   Ders Olabilir Sınıfta Kalmak / Şiir Ömer Burçin Özkişi
•   Dudaklarım Politiktir Ve Politik Kalacaktır Yoldaşlar! Ayşegül Tözeren
•   Aslında İsa Mavi Gözlü Değilmiş / Öykü Hatice Sabah
•   Ulysses’i Çevirmek Kawa’nın Asimilasyona Karşı İsyanı Söyleşi: Suzan Demir
•   Dilini Yitirmiş Yabancı / Şiir Emin Kaya
•   Size Çiçekler Getireceğim/ Öykü Hamdi Topçuoğlu
•   Elleriniz Yok / Şiir Doğu Kaşka
•   Haber Altı / Şiir Ferruh Tu
•   Dosya
Yoksulluk Bugün Kültür Sanatın Neresinde?
Aydın Çubukçu / Adnan Özyalçıner  
Kemal Aydoğan / Zeki Coşkun / Rojhat Turgut Şenay Aydemir / A. Ömer Türkeş / Arlin Çiçekçi/ Ayşegül Devecioğlu / Banu Yıldıran Genç Eylem Ata Güleç  / Gaye Boralıoğlu 
Öztekin Düzgün  / Semih Gümüş Sonat Yurtçu / Ayşegül Tözeren / Erdem Tepegöz 
Erkan Irmak  / Janet Barış / Kıvanç Sezer Pınar Öğünç / Hacer Foggo / Sevda Aydın


Basım Ayı/Yılı : 8/2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 128
Ağırlık : 128
En / Boy : 19 / 27
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺45,00
Tükendi

ONS, söz verdiği 3. sayısıyla okurlarının karşısında!

Her sayıda kendini yenileyen ONS’un bu sayısı da bir “mevsimlik kitap”!

Sıkı bir ONS okuru olduğunu bildiğimiz Faruk Eczacıbaşı, “Yapıcı modeller kurmak yeni neslin işi” diyor. Dijital geleceğimiz üzerine ufuk açıcı bir söyleşi gerçekleştirdik kendisiyle.

Ve yılın doğumgünü partisi ONS’ta: Yıldız Kenter ile Haldun Dormen 90 Yaşında!

Göksel Kortay, Mustafa Alabora, Selçuk Yöntem, Nilgün Belgün, Dikmen Gürün, Selim İleri, Hakan Altıner, Gül Onat... gibi birçok değerli sanatçının katıldığı bu özel dosya Konsol Kitapları’nın No.1 kitabının da sürprizini içeriyor!

Vedat Ozan, kültür tarihi kitaplarında yazmayan bir ayrıntıyı, “Başkan Mao’nun Mangoları”nı;

İlhami Algör, “Dil’in Kullanım Halleri”ni;

Gündüz Vassaf, bayram tatili güncesini;

Özgür Çiçek, başka bir feminizmin peşindeki yazar Chimamanda Ngozi Adichie’yi;

İnönü Vakfı Başkanı ve İsmet İnönü’nün kızı Özden İnönü Toker ise Halim ve Adalet Ağaoğlu’yla dostluklarını;

Hanif Kureishi, “keşfetmek için seyahatler eden”, yakında kaybettiğimiz yazar Naipaul’un İstanbul’unu;

Önde gelen Yunan gazetecilerden Evangelos Aretaios, Brexit sonrası İrlanda’daki “Sıkıntılar”ı;

Merve Emre, çok moda olan kişilik testlerinin kapitalist kökenlerini;

Prof. Dr. Figen Gürdöl, plastikle beslenen bakterinin evrimini yazdılar...

Ayrıca efsane sinema sanatçısı Anna Karina söyleşisini, Suriyeli kadınların mutfağını, sokak hayvanlarının dünyasını, Mario Gomes’in edebiyatı patlatma gayretini, Ayşe Tütüncü’nün haikular ile otobüs ritmini, Ali Çetinkaya’nın Ankara Katliamı üzerine çizimini, alternatif eğitim çalışmalarını, dünyanın en büyük fotoğrafının hikâyesini, Necmiye Alpay’ın dil meseleleri üzerine Tweetlerini, Beat Kuşağı şiirinden en iyi çeviri örnekleri, Ömer Madra’dan “Kıymalı Kıyamet” tarifini, ünlü siyaset felsefecisi Michael Freeden’in “Liberalizmin Tutkuları” analizini, editör ve akademisyen Pamela Paresky’nin “Akla Dayalı Eleştiri” çağrısını, Fatma Betül Özer’in Oxbirdge deneyimini ve “Hz. İsa’nın Bir Varisi: C.S. Lewis” yazısını, “Winnie-the-Pooh’nun Çizim Hikâyesi”ni okuyabileceğiniz bu sayımızda Proust Anketi’nin iki şair konuğu var: Asuman Susam ve Yavuz Türk.

Geç oldu, güç oldu ama sözümüzde durduk!


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 136
En / Boy : 16 / 23
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 12.2018
₺17,00
Tükendi

Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 32
En / Boy : 21 / 30
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 11.2018
₺8,00
Tükendi

Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri :
Sayfa Sayısı : 247
En / Boy : 17 / 25
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 6.2018
₺20,00
Tükendi

Haldun Şeker
Yitik Hazinenin Kaşifi
Prof. Dr. Fuat Sezgin
Zeynep Özcan Şeker
Oyuncak Dikiş Makinesi
Ali Değirmenci
Vicdanı Ayağa Kaldırmak
Şafak Ergün
Sayısal Aşk
Bilgin Erdoğan
Albatros
Mustafa Acungil
Bugünkü Kararlarınızın Çoğunu Yıllar Önce Aldınız
Zeynep Gülsen Pişmiş
Duymak İstiyorum
Huriye Meral Değirmenci
Acı Bilinci
Muhsin Küllüoğlu
Limonlu Çay
Mustafa İslamoğlu
Aşk Bilinci
Sinan Canan
Evrim Bilinci
Süleyman Serbest
Daron Acemoğlu’nu Hangi Perspektiften Değerlendirmeliyiz ve Anlamalıyız?
Feriduddin Aydın
Müslümanlık Tasavvuf İlişkisi
Şahin Doğan
Felsefe Ve Ölüm
Mustafa Çevik
Niçin ve Nasıl Müslüman Olmalıyız?
Eflatun Saygılı
Hangi Batı?
Neslihan Çakmak
Birtakım Tanılar
Abdulaziz Yılmaz
Ne Mutlu Özgürüm Diyene!
Çetin Kılınçarslan
Hep Seni Aradım...


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 48
En / Boy : 21 / 26
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 9.2018
₺7,92
Tükendi

İzlekler Okuyucusuyla Raflarda Buluşuyor !

Okuyucusuyla dijital ortamda sanat ve kültür içerikli yazılar ve haber içeriklerini paylaşan İzlekler, dijital platformdan sonra Mayıs ayından itibaren basılı olarak yayın hayatına dağıtım kanalları aracılığıyla ulaşacak.

Sanat ve kültür alanındaki gelişmeleri birbirinden farklı içeriklerle sunan İzlekler, Mayıs ayından itibaren basılı olarak yayın hayatında yeni bir dönemi başlatıyor. Bugüne kadar dijital ortamda okuyucusunun karşısına çıkan İzlekler, yayın hayatını basılı olarak da devam ettirecek. Sanatseverlerin genel satış ağlarında rahatlıkla bulabileceği bu dergi iki ayda bir yayınlanacak.

Genel Yayın Yönetmenliğini Evrim Sekmen Becan’ın üstlendiği İzlekler, düşünsel dozu yüksek yazıları ile içerikte nitelikli olmaya odaklanıyor. İzlekler, ilk sayısında, Efsanevi fotoğrafçı Man Ray röportajı ile usta yönetmen Ümit Ünal ile yapılan görüşmenin yanı sıra sanatın kuramsal yanına dönük yazılar ve içerikler okuyucunun karşısına çıkıyor.

Yaklaşık 5 yıldır yayın hayatını sürdüren İzlekler, ulusal ve uluslararası sanat haberleri, olayları ve tartışmaları içeren eleştirileri, güncel yorumları ve yazıları çağdaş bir tasarımla, alanında yetkili ve deneyimli sanatçı ve yazarlarla okuyucularına bir sanat kampüsü sunmayı vadeden, çok boyutlu bir kültür-sanat dergisidir. Sanatçı ve yazarlar, akademik çevreler, koleksiyonerler, galericiler, kültüre yatırım yapan ve değer veren kurum ve kuruluşlar ile sanata gönül vermiş okuyucular dergiyi takip edenler arasında.


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 32
En / Boy : 21 / 30
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 5.2018
₺0,00
Tükendi

Bu Yaz Ons’uz Geçmez !

Kültürel kuraklığımıza nefes aldırmak için yola çıktık!

Daha ilk sayısıyla, Türkiye’nin en iyi kültür dergileri arasındaki yerini alan ONS, şimdi de muhteşem bir Yaz sayısıyla okurlarıyla buluşuyor.

ONS Yaz sayısında:

—Nuri Bilge Ceylan, Ahlat Ağacı’nın senaryo sürecini ONS okurları için kaleme aldı.

—Metin Akpınar, Binnur Kaya, Turgut Çeviker, Nihat Sırdar gibi isimlerin yer aldığı Mizah Kültürümüz özel dosyası ise arşivlik bir içerikle okurlarını bekliyor.

—Ünlü sanatçı Rojin, çocukluğundan bugüne, “Kapımızdaki Demokrasi” ile yaşadığı mücadeleyi yazdı.

—Vedat Ozan, Abercrombie markası ile Hz. İsa arasındaki “kokulu” bağlantıyı anlattı.

—Ülkü Tamer’i, vefatının ardından, Genco Erkal’ın da anılarıyla katıldığı, renkli ve dopdolu sayfalarla anıyoruz.

—Nejat Yentürk, çocukluğunun İzmir’ini ve dondurmanın inceliklerini anlattı.

—Ahmet Midhat ile Paskal Efendi arasındaki esnaf dayanışması ise meraklıları için bulunmaz bir arşiv kaynağı.

Popülizmden edebiyat eleştirisine, AVM çalışanlarından Zeki Müren hakkında konuşmamız gerekenlere kadar... dopdolu bir Yaz özel sayısı...


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri :
Sayfa Sayısı : 136
En / Boy : 16 / 23
Kağıt Cinsi : 1. Hamur
Basım Tarihi : 6.2018
₺17,00
Tükendi

 




Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : Ankara
Sayfa Sayısı : 152
En / Boy : 16 / 24
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : .2014
₺27,30
Tükendi

Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri :
Sayfa Sayısı : 168
En / Boy : 13 / 19,5
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 10.2014
₺27,30
Tükendi

Pulbiber; aksini isteyenlere inat kadın sesinin ve kadın yazarların ağırlıkta olduğu, özlenen ve sevilen isimlerin bir araya geldiği, ezberlere-tabulara-eşitsizliğe karşı değinmedik konu bırakmayan dopdolu bir "Kültür Sanat Hayat" dergisi.

Pulbiber dergisi, adını Didem Madak'ın Pulbiber Mahallesi'nden ilhamla aldı.

Önemli konuk isimlerin yer alacağı derginin, her sayıda kalabalıklaşmasını planladığımız kadrosunda, Madak’ın deyişiyle "Pulbiber Mahallesi'nin sakin olamayanları" arasında yer alan isimler ilk sayı itibariyle şöyle: Arzu Taşçıoğlu, Akasya Asıltürkmen, Ayça Damgacı, Ayça Ünüvar, Ayşen Gruda, Ayşe Özlem İnci, Ayta Sözeri, Cenk Taner, Deniz Durukan, Elif Güney Pütün, Elif Savaş, Esin Özbek, Esra Pekin, Gamze Erzin, Gaye Su Akyol, Gonca Özmen, Gülce Başer, Güner Kuban, Janset Karavin, Kaan Koç, Kübra Demir, Melike İnci, Merve Çay, Mine Söğüt, Nermin Yıldırım, Rafet Arslan, Sevin Okyay, Toprak Okyay, Umay Umay, Utku Atalay, Yeşim Tabak, Zeynep Aksoy...

Derginin Yazı İşleri Müdürü Özlem Özdemir, Yayın Yönetmeni ise Deniz Durukan.

Kültür Sanat Hayat dergisi olarak yazın hayatına atılan Pulbiber dergisinin en önemli özelliği, yazarların tamamına yakınının kadın olması. Bunun temelinde bize verilen alanlarla yetinmeyip bunu genişletmek ve her alanda daha fazla görünür olmak yatıyor.

Derginin yayın politikası; sadece kadınların sorunlarına, cinsiyet ayrımcılığına veya cinsel yönelimlerden dolayı ötekileştirilmeye karşı çıkmakla sınırlı değil. Hayata dair her şey Pulbiber’in de meselesi. Bunun içinde kültür de var, sanat da, edebiyat da, spor da var. Farkımız; kadınların dilinden ve dünyasından bir bakışla, alternatif bir yaklaşım sunmak. Çünkü piyasadaki dergilerin büyük çoğunluğu erkeklerin yönetiminde. Biz niye yapmayalım ve ne bekliyoruz, dedik. Bu alandaki eksikliğe dikkat çekmek istedik ve şöyle dedik:

"Merhaba…

Kadınlar, çocuklar, hayvanlar ve ağaçlar için hayat çok zor. Biz bunu kolaylaştırmaya geldik. Bize ayrılan süre, yeni başlıyor!"


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 46
En / Boy : 27 / 32
Kağıt Cinsi : 1. Hamur
Basım Tarihi : 10.2015
₺4,50
Tükendi

Bütün sorunlara rağmen, sinemamız çok çarpıcı eserler vererek ilerlemeye devam ediyor. Bir yandan komedi filmleriyle gişe rekorları kırılırken, diğer yandan uluslararası şöhret kazanmış bir grup yönetmenin peşi sıra genç bir kuşağın gelişine tanık oluyoruz. Üniversite öğrencileri de daha eğitimleri sürerken festivallerde boy göstermeye başladılar. Filmler, festival ve şenlikler, ulusal ve uluslararası ödüller… Üniversitelerde sinema programları giderek artıyor; yalnızca lisans düzeyinde değil, yüksek lisans ve doktora programlarının sayısı da azımsanacak gibi değil. Yabancı dildeki bilimsel yayınların yanı sıra, konferanslara ve benzeri etkinliklere Türkiye’den katılım dikkat çekici.

Ancak, iyimser olmak için acele etmek doğru değil. Bunun bazı bakımlardan ortaya kalabalık ve “yamalı” bir manzara çıkardığını söyleyebiliriz. Bir kurum olarak sinema, elbette yapım-üretimdeki verimliliğini kısmen de olsa eğitim kurumlarında biriken bilgi ve deneyimden devşiriyordur. Yine de, cevap bekleyen can alıcı sorunlar var.


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 200
En / Boy : 16 / 24
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 11.2017
₺27,30
Tükendi

''Ben Guta'da ölen çocuğum.

Sesim çıkmaz.

Çünkü açlıktan ölürüm bombalardan önce.''


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 80
En / Boy : 19,5 / 27
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 3.2018
₺9,00
Tükendi

Pulbiber, bu sayısında kapak konusu olarak “Moda ve Beden Algısı”nı anlatıyor.

Kapak çizimi, “Kahlo’lası Frida”nın çizeri Esin Özbek’ten, yeni sayı teaser'ı ise Krokodil Yapım'dan geliyor:

Bu sayıda Pulbiber okuyucusuyla ilk kez buluşan isimler arasında Anıl Nişancalı, Gülbike Berkkam, Gökben Derviş, Heja Bozyel, İç Mihrak, Natasha Thretewy, Yasemin Şefik ve Yeşim Ağaoğlu’nu görmekten mutluluk duyuyoruz.

“Ne Umdum Ne Buldum” başlıklı arka kapağın konuğu canımız Nazlı Eray oluyor bu sayıda, ne mutlu!

4. sayı dosya konusu olan “Moda ve Beden Algısı” üzerine kalem oynatan isimler arasında Gonca Özmen, Gülbike Berkkam, Gamze Erzin, Kamucan Yalçın, Janset Karavin, Zeynep Aksoy ve Yasemin Şefik yer alıyor.

Merve Çay, “Kokular Kitabı”nın yazarı Türk Parfümör Vedat Ozan ile koku, parfümün endüstrileşmesi ve moda ile ilgisini konuştu.

Burcu Karakaş, moda endüstrisinin kadın bedenine bakışını ve deneyimlerini Didem Soydan ile konuştu.

Moda ile kadın algısının ve özgürlüklerin ilişkisini konuşmak için Heja Bozyel sordu, Deniz Berdan cevapladı.

Türk sinemasının ezber bozan isimlerinden Lale Belkıs, Deniz Durukan’ın röportaj konuğu oldu.

Almodovar Teoremi, Enigma, Son Devrimin Güncesi ve Medusa kitaplarının yazarı Antoni Casas Ros, Onur Köybaşı’nın röportaj konuğu oldu.

26 yaşındaki trans erkek Serkan Yornuk, LGBTi hakları mücadelesindeki deneyimlerini ve fikirlerini Deniz Durukan’a anlattı.

15 yazarın despotluk ve diktatörlük hikayelerinin toplandığı “Güçoburlar” kitabında yer alan yazarlardan Doğu Yücel, Hakan Bıçakcı ve Tuna Kiremitçi, neden kadın diktatör olmadığını konuştular.

Oyuncu Öykü Karayel; okuduğu son 3 romanı ve en sevdiği 3 roman karakterini Pulbiber okuyucusuyla paylaşıyor.

Pulitzer ödüllü şair Natasha Thretewey’in bir şiirini Gökçenur Ç.’nin çevirisiyle bu sayıda okuyabileceğiz.

“Erkek Şey’si” sayfasında bu ay Ertuğrul Mavioğlu yer alıyor.

Bay Perşembe, görsel sanatçı Filiz İzem Yaşın ile sanatını ve üretimlerini konuşuyor.

Fotoroman kültürünü dergiciliğin arşivlerinden yeniden çıkarmaya devam ediyoruz. Altay Öktem’in yazıp Pınar Tuncer’in fotoğrafladığı “Ayrı Dünyaların İnsanı” isimli fotoromanda Tuğba Özcan, Anıl Nişancalı, Melis Gülseven, Ceyhan Özkırım, Ayfer Özkırım, Muhammet Sandalcılar, Berkay Öktem ve Eren Okur rol aldılar.

Pulbiber’in önceki sayılarında da çeşitli türlerdeki eserleri ve işleriyle bize omuz veren; Akasya Asıltürkmen, Anıl Mert Özsoy, Ayça Ünüvar, Ayşen Gruda, Arzu Taşçıoğlu, Aslı Tohumcu, Ayta Sözeri, Ayşe Özlem İnci, Bay Perşembe, Berna Yangın, Burcu Karakaş, Cenk Taner, Çiğdem Zeytin, Çiğdem Boztaş, Elif Benan Tüfekçi, Elif Savaş, Gamze Erzin, Gülce Başer, Güner Kuban, Janset Karavin, Kamucan Yalçın, Kübra Demir, Melike İnci, Meltem Yılmazkaya, Mine Söğüt, Nermin Yıldırım, Rabia Kip, Rafet Arslan, Sevin Okyay, Siminya, Yalçın Tosun, Zeki Çelik ve Zeynep Aksoy gibi isimler bu sayıda da arz-ı endam ediyorlar.


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 46
En / Boy : 27 / 32
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 1.2016
₺4,50
Tükendi

Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 46
En / Boy : 27 / 32
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 2.2016
₺4,50
Tükendi

Pulbiber Kültür Sanat Hayat dergisi "Şiir Gibi" 6.sayısıyla sahnede!

Pulbiber, Mart ayını hem Dünya Şiir Günü, hem Dünya Tiyatrolar Günü, hem de Emekçi Kadınlar Günü ile karşılıyor. Sahnelerin, sokakların ve şiirlerin gücü adına!

Şiir dosyası açılırken önce Agora 1890'da şiir masası kuruluyor. Birhan Keskin, Ezel Akay, Hakan Gerçek ve Serenad Bağcan; şiiri ve şairi konuşuyor. Başlığımız: "Önce Şiir Vardı"

Ayakta şiir okuması engellenen Şükrü Erbaş anlatıyor: "Şiir ayakta!"

Gonca Özmen, şiir dosyası kapsamında İlhan Berk'in defterlerini anlatıyor. Anlatmakla kalmıyor; usta şairin el yazması notlarından oluşan defterleri ilk kez okur karşısında!

Deniz Durukan, Dünya Tiyatrolar Günü vesilesiyle usta sanatçı Zeliha Berksoy'la buluştu. Berksoy, hem tiyatroyu, hem kendi sanat yolculuğunu çok özel notlarla anlattı.

Ceren Mertadam, tiyatroya kulisin içinden bakıyor: "Kulis İnsanları"

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü bu toprakların kültür, sanat ve direniş geçmişinden notlarla kutluyoruz. Var olsun emekçi kadınlar!

Buket Uzuner, özgürlüğünün peşindeki "Bir Siyah Saçlı Osmanlı Kadını Zeynep Hanım"ı Pulbiber'e yazdı.

Meltem Yılmazkaya, Kızıltepe ÇATOM Sorumlusu Leyla Onur Yanar'dan ÇATOM'u ve kendi hayat-başarı hikayesini dinledi.

Oyuncu Gökçe Bahadır, 8 Mart vesilesiyle, oynadığı kadın karakterler üzerinden kadınların gücüne ve varoluş mücadelesine değindiği yazısıyla bizimle.

Bu sayıda Pulbiber Mahallesi'nde ilk kez gördüğümüz isimler şöyle: Müslüm Çizmeci, Yaşar M. Taşkale, Barış Efendioğlu, Üstüngel Arı, Elif Duran, Selahattin Yolgiden, Ahmet Arif Akınbay, Anıl Cihan...

"Dilimin Ucu Çınlıyor" romanının yazarı Neyran Günüçer, heykelleri kaldırılan, Türkiye'nin en önemli heykeltraşlarından Mehmet Aksoy üzerine yazdı.

"Üzüm ve Diğer Şeyler" blogunun ve kitabının başrolündeki dostlarımız Üzüm ve Ryuk, ve elbette onların "Yeşar"ı Yaşar M. Taşkale de bizimle!

Aylin Aslım "Her Şeyin Bir İlk'i Var" sorularını; Çiğdem Erken ise "Yaptım, Yapamadım, Oldu Olmadı" sorularını cevaplıyor.

Yalçın Tosun, Bendeki Kadınlar"da bu ay Sezen Aksu'yu anlattı.

Bay Perşembe, Pulbiber Dergi'yi genç sanatçılarla tanıştırmaya Merve Şendil ile devam ediyor.

Fotoroman bölümünde dur durak yok. "Ne Kadınlar Sevdim Zaten Yoktular"; senaryo Altay Öktem'den, fotoğraflar Pınar Tuncer'den. Sefa Tantoğlu, Kübra Demir, Aybüke Karabay, Eren Özler, Anıl Nişancalı ve Bilgi Durukan ve kedi Eksen de oyuncular arasında...

Elbette canımız Ayşen Gruda, Aslı Tohumcu, Anıl Nişancalı, Anıl Mert Özsoy, Ayça Güçlüten, Akasya Asıltürkmen, Arzu Taşçıoğlu, Ayta Sözeri, Ayça Ünüvar, Ayşe Özlem İnci, Berna Yangın, Cenk Taner, Çiğdem Boztaş, Çiğdem Zeytin, Esin Özbek, Elif Duran, Elif Savaş, Gamze Erzin, Güner Kuban, Gülşah Elikbank, Heja Bozyel, Kamucan Yalçın, Kübra Demir, Mine Söğüt, Merve Çay, Melike İnci, Meltem Yılmazkaya, Rabia Kip, Rafet Arslan, Sama Bada, Sevin Okyay, Siminya, Yalçın Tosun ve Yasemin Şefik, Pulbiber'in bu sayısında da arz-ı endam ediyorlar.

Bize ayrılan süre, yeni başlıyor!


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri :
Sayfa Sayısı : 46
En / Boy : 27 / 32
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 3.2016
₺4,50
Tükendi

Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 46
En / Boy : 27 / 32
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 3.2016
₺4,50
Tükendi

Bu ay bütün sokaklar Pulbiber'e çıkıyor! Mayıs sayısı raflarda!Pulbiber 8.sayısıyla "Sokak Hala Çok Güzel, Gelsene!" diyor!

Sokağın ruhunu kapağa taşıyan tasarım Mazhar Bilgiç'ten...Yeni şiir kitabı "Mayıs Giremez"le Küçük İskender, Deniz Durukan'ın sorularını cevapladı.Deniz Durukan'ın bir diğer röportaj konuğu da 1994'teki "Sokak Şarkıları" albümünden bu yana efsane haline gelen Yaşar Kurt.

Altay Öktem sordu, Oktay Guzeloğlu cevapladı: "Sokaklar tutunamayanları çağırır" Yıllardır sokaklarda işportacılık yapan, kitaplar yazan, belgeselleri çekilen Nalan Türkeli, Altay Öktem'e sokağı ve sokakta kadın olmayı anlattı.

Sokak deyince sokak sanatlarını unutmak olmaz. Heja Bozyel, grafitti dünyasını anlatan bir belgesel çeken yönetmen Harun Işık'la konuştu.İşini sokakta yapan kameramanların dünyasını CNN Türk Haber Kameramanı Ahmet Akpolat anlattı.

Dünyanın dört bir yerinden grafitti örnekleri Arzu Tascioglu'nun vizöründen Pulbiber okuruna geliyor."Meyhanedeyiz Yine Bu Gece, Benim Güzel Lokantalarım, Balıklama" kitaplarının yazarı Ufuk Kaan Altın, "Sokak Lezzetleri"ni yazdı.

Anil Mert Özsoy, sokakta kendi isteğiyle yaşayan, "Sokağın Leon'u" Azim'le Pulbiber okurunu tanıştırıyor.Yolu Beyazıt'tan, Sahaflar Çarşısı'ndan geçen/geçmeyen herkesin tanıdığı Hüseyin Avni Dede, bu sayının konuklarından.

Gonca özmen, isyanın kalbi olan "Sokaklar"ı anlattı: "Sokaklar, Gökyüzü İnsin Diyedir Aşağı"Heja Bozyel, "Çıkılamayan Sokaklar"ı, Sur'u anlatıyor.Sevin Okyay, Beşiktaş sokaklarını yazdı.Gülce Başer, 1 Mayıs'ı ve sokakları anlattı.

Güven Erkin Erkal, "Yol Şarkıları" derlemesiyle Pulbiber'de.Bir canlı bombanın hikayesini anlatan Yolculuk filminin oyuncularından Cansu Fırıncı, Özlem Özdemir'in konuğu.Buket Uzuner'in araştırmacı kaleminden, bir Osmanlı gezgin kadını Zeynep Hanım'ın yeni hikayelerini okumaya devam ediyoruz.Fotoroman geleneğine bu ay Edirne'den, Edirne'nin insanlarıyla omuz verdik. Geniş bir oyuncu kadrosunun yer aldığı "Foto-Roman"ın senaryosu Altay Öktem'den, fotoğrafları Pınar Tuncer'den, Styling ise Erdoğan Eğmen'den.

Bir Esin Özbek harikası "Kahlo'lası Frida" bu sayıda da bizlerle.Önceki sayımızda röportaj konuğumuz olan Mete Ozgencil, şimdi "Posa" köşesinde yazılarıyla karşımızda.

"Şiir Ayakta"da bu ay konuğumuz Ahmet Telli."Ne Umdum Ne Buldum" sayfasında ise "Hayatımı şiir gibi yaşadım" diyen Mario Levi var.Anıl Mert Özsoy'dan, şarkıları üzerinden içli bir Ahmet Kaya yazısı Mayıs sayısında.

Yalçın Tosun bu ay "Bendeki Kadınlar"da Sevim Burak'ı anlatıyor.Bu sayıda şiirlerini okuma mutluluğuna eriştiğimiz isimler Mehtap Meral ve Seçil Yıldız.Yeni bir köşe: "Şimdi Ne Yapıyor?", konuklarımız Haluk Piyes ve Fikret Kuşkan.

Uzayın derinliklerinden dünyamıza bakan Neyran Gunucer, bu ay Sakallı Celal'i anlattı."Her Şeyin Bir İlk'i Vardır"da bu ay Şenay Gürler, "Yaptım, Yapamadım, Oldu, Olmadı"da Semih Saygıner konuğumuz.Ayın kitap incelemeleri, "Yakın Gözlüğü" sayfasında Damla Yazıcı'dan geliyor.

19 Mayıs'ta durumları bu sefer gençlere sorduk, onlardan dinledik.Önceki sayılarımızdan bu yana Pulbiber'de eserleriyle arz-ı endâm eden isimler ise şöyle: Akasya Asıltürkmen, Anıl Nişancalı, Aslı Tohumcu, Ayça Güçlüten, Ayça Ünüvar, Ayşen Gruda, Ayşe Özlem İnci, Ayta Sözeri, Berna Yangın, Cenk Taner, Guner Kuban, Kamucan Yalçın, Kübra Demir, Melike İnci, Meltem Yilmazkaya, Mine Söğüt, Nermin Yıldırım, Nilüfer Açıkalın, Rabia Kip, Rafet Arslan, Sama Bada, Siminya, Yasemin Şefik.


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 46
En / Boy : 27 / 32
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 4.2016
₺4,50
Tükendi

Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri :
Sayfa Sayısı : 46
En / Boy : 27 / 32
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 9.2016
₺4,50
Tükendi

Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 46
En / Boy : 27 / 32
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 8.2016
₺4,50
Tükendi
  • Küf, Yozgat Blues ve Ben O Değilim’de Performatif Toplumsal Cinsiyet ve Erkeklik/Aslı Gön
  • Fatih Akın’ın Duvara Karşı Filminin Tekinsiz Evleri/Pelin Aytemiz
  • Bir Medyalararasılık Kategorisi Olarak Medya Değişimi: Gölgesizler Romanındaki Üst Kurmaca Düzleminin Filme Aktarımı/Cemal Sakallı & Asuman Akemoğlu
  • Bir Deliliğe Sığınma Hikâyesi: Kızıl Çöl/Evrim Nacar
  • Seyirci ve Film Üretim İlişkisinde Yeni Yaklaşımlar:Kitlesel Fonlama Uygulamaları ve Türkiye’deki Deneyimler/Serpil Kırel & Seda Aktaş
  • Açık İmge: Şiirsel Gerçekçilik ve Yeni İran Sineması/Shohini Chaudhuri ve Howard Finn (Çev. Tolga Toprak)
  • Amour: Sinemada Klasik Bir Tragedya/Necla Çelik
  • sinecine Kitaplığı

Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri :
Sayfa Sayısı : 184
En / Boy : 16 / 24
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 3.2016
₺27,30
Tükendi

Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri :
Sayfa Sayısı : 46
En / Boy : 27 / 32
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 11.2015
₺4,50
Tükendi

- Bir Kültür Tiyatrosu-

Kültürel kuraklığımıza nefes aldırmak için yola çıktık! Entelektüel ufkumuzu genişletecek bir dergi ONS. Dünü ve bugünü yeniden anlamaya çalışan, bugün ve yarın için bir yaşama kültürü dergisi...

ONS, Bahar 2018 sayısıyla, yayın hayatına başlıyor!

Ve!

Bildiğimiz en iyi kitap kültürü dergisi:

The New York Review of Books artık ONS ile Türkiye’de!

Ve!

“Kâinatın tüm renklerine ve seslerine” 23 yıldır Açık Radyo ile “ortak yayınımız” başlıyor!

Tıbbî kenevir kullanımının bilim dünyasını sarsan sonuçlarıyla Önder Albayram, kitaplarına alınmamış, “unutulmuş” yazıları ve söyleşileriyle Turgut Uyar, Kurt Cobain’in ter kokusu üzerine yazısıyla Vedat Ozan, Cevat Çapan’ın seçtiği en iyi çeviri şiirler, bedelli askerlik isteyenler haberi, sanat tarihinde kadının yeri, Ayşe Çavdar’ın kaleminden “Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak”,
polisiye dizilerin buralı hali, örgü, dikiş, nakışın aktivistleri, CIA’in destek verdiği açıklanan, dünyadaki edebiyat dergileri, Proust Anketi, ONS ile devam ediyor: ilk sayımızın konukları Ethem Baran ve Gündüz Vassaf... ve daha niceleri...

Yeni sesler duymak hepimize iyi gelecek...

Ve “popülist olmadan popüler olabilen” bir dergicilik mümkün!

Edebiyat, tarih, sosyoloji, antropoloji, sahne sanatları, performans, müzik, resim, siyaset, bilim... Tüm kültür alanlarına, konularına sayfalarını açık tutan bir dergiye hem ihtiyacımız, hem de hakkımız var! Yaşama kültürümüze sahip çıkan, onu daha da zenginleştiren, derinleştiren bir dergi.

Bu dergi, Türkiye’nin dergicilik birikimini, bir adım öteye taşımayı amaçlıyor. Bir umut olarak baktığımız ONS, bütünüyle hareketli, sıkılma hakkını koruyan ama sıkıcı olmaya uğraşmayan bir dergi.


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 112
En / Boy : 16 / 23
Kağıt Cinsi : 1. Hamur
Basım Tarihi : 3.2018
₺17,00
Tükendi

1990'ların başında CD'nin ortaya çıkışıyla beraber rafa kalkan plak formatı, birkaç yıldır herkesi şaşırtan bir geri dönüş sergiledi. Nielsen Music'in açıkladığı verilere göre 2017'inin ilk dokuz ayı için plak satışlarında 2016 yılına oranla %3.1'lik artış gerçekleşti. Plak, artık basılı (physical) müzik pazarı içinde %16'lık bir paya sahip.

Plak satışlarındaki artış birkaç yıldır ABD ve Avrupa'nın önde gelen müzik dergilerinin ve bloglarının da konusu oluyor. Ama rakamların sıkıcı dünyasını bir kenara bırakırsak, kısa bir internet gezintisi ya da – daha güzeli – bir Kadıköy turu bile plak formatının geri dönüşünü bizlere kanıtlayabilir; peş peşe açılan plakçılar her yaştan müzik meraklısının ilgi odağı! Yeni baskı plaklar ise zincir kitapçıların raflarını süslemekte. İnsanların müziği elle tutma, plağın sıcak sesini duyma, analog kayıt dinleme, bir plağın kapağına düşülmüş notları keşfetme gibi istekleri plak dükkanlarını müzikseverler için tekrar birer merkez haline getirdi. Kaybolduğu düşünülen bir kültür, plak kültürü, yeniden canlandı!

Plak Mecmuası, tıpkı ABD ve Avrupa'daki örnekleri gibi geçmişten günümüze bu kültürü takip eden bir dergi, plak meraklıları ve koleksiyonerleri için bir kaynak olma iddiasıyla Türkiye'nin ilk plak kültürü dergisi olarak yola çıkıyor. Mylos Yayın Grubu etiketiyle üç ayda bir yayımlanacak PLAK MECMUASI'nın düzenli yazarları arasında Murat Meriç, Murat Beşer, Ali Ece, Armağan Ekici, Özge Ç. Denizci, Yasemin Şefik, Salih Karagöz gibi isimler bulunuyor. Ayrıca Aptülika sevdiği plaklar için tasarladığı alternatif plak kapakları, Emek Can Tülüş ise PLAK MECMUASI'na özel hazırladığı çizgi-öykü dizisiyle her sayıda yer alacak isimlerden. PLAK MECMUASI'nın diğer düzenli bölümleriyse şöyle: Çıkan ya da çıkmak üzere olan yeni plakların ele alındığı “Çıktı Çıkacak”, başka ülkelerinden plak dükkanlarına uzandığımız “Uzak Diyarlardan”, yerli-yabancı plak koleksiyonerleriyle röportajların yer aldığı “Koleksiyoncu Muhabbetleri”, plak meraklısı ünlü simalarla “Plak Sohbetleri” ve plak dükkanlarında “Plakçı Sohbetleri”, nadir plakların incelendiği “Bul Bulabilirsen!” ve plak dünyasına yeni adım atacaklar için rehber niteliğindeki “İlk Adımlar”. Bu bölümlere ek olarak her sayıda eski ve yeni plak incelemeleri, ekipman incelemeleri, sürpriz röportajlar...

Plak Mecmuası'nın ilk sayısı, 27 Kasım'dan itibaren raflarda!

PLAK MECMUASI'nın ilk sayısı, 50. YILINDA 1967 başlıklı kapak dosyasıyla 27 Kasım'dan itibaren raflarda olacak. Dosya için Murat Beşer, Moğollar'ın kurucularından usta klavyeci Murat Ses ile özel bir röportaj gerçekleştirirken; Ali Ece, Murat Ertel, Armağan Ekici, Kaan Tona, Onur Bayrakçeken, Gökhan Budak, Altuğ Şenel ve Uğur Bekarlar da 1967'de yayınlanmış ve bugün klasik saydığımız plakları incelediler. PLAK MECMUASI ilk sayısında Okay Temiz'in 40. yaşını kutlayan eseri Oriental Wind'i de Armağan Ekici imzalı bir yazıyla andı.

Murat Meriç, Murat Beşer, Özge Ç. Denizci, Yasemin Şefik ve Salih Karagöz ilk yazılarıyla köşelerinin açılışını yaparlarken, Güven Erkin Erkal da yeni baskı yerli plakları yazdı. Mecmua'nın bu sayıdaki konuk yazarı ise bağımsız plak dükkanları ile post-punk ilişkisini kaleme aldığı yazısıyla İngiliz akademisyen – yazar David Wilkinson oldu.

Plak Sohbetleri'nin ilki, sinemaya da uyarlanan kült roman Trainspotting'in yazarı Irvine Welsh ile gerçekleşti. Ünlü yazar, Onur Bayrakçeken'in sorularını yanıtladı. İngiliz koleksiyoner ve müzik promoter'ı Phil Webb ile Türk koleksiyoner Güray Ali Canlı ise Koleksiyoncu Muhabbetleri'nin konukları oldular.

PLAK MECMUASI, bu ilk sayısının Uzak Diyarlar'ında Hindistan'dan Shah Music Centre'a uzandı. Plakçı Gezmesi'ndeyse rota Kadıköy'ün sevilen plak dükkanlarından Plakhane'ydi; dükkanın sahibi Deniz Bayrak, Mecmua'nın sorularını yanıtladı.

Son olarak, usta çizer Aptülika, çizdiği alternatif plak kapaklarından bir seçkiyi PLAK MECMUASI ile paylaşırken, Emek Can Tülüş de çizgi-öyküsünün ilk bölümüyle bir plakçının serüvenlerini anlatıyor.


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 96
En / Boy : 25 / 25
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 11.2017
₺37,50
Tükendi

Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 136
En / Boy : 21,5 / 27,5
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 1.2017
₺13,17
Tükendi

Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 144
En / Boy : 21,5 / 27,5
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 3.2017
₺13,17
Tükendi

Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri :
Sayfa Sayısı : 1
En / Boy : 16 / 24
Kağıt Cinsi : 1. Hamur
Basım Tarihi : 5.2016
₺4,50
Tükendi

Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 46
En / Boy : 27 / 32
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 7.2016
₺4,50
Tükendi

Sinemasal Mekanlar ve Sinemasal Mekânların çözümlenmesi/ Aydın Çam
İmparatorların Gözleri: 2. Abdülhamid’e Berlin Sefiri Tarafından
Önerilen Filmler/ Serpil Kırel - Oya Kasap Ortaklan
Taşrada Kalan Erkeklikler/Burçin Kalkın Kızıldaş Hafıza Mekânın Zaman Sızıntısı: Mustang/Yıldız Derya Birincioğlu
Ev Kadınlarının Sanat Filmlerini Anlamlandırma Süreci Üzerine Bir Alımlama Çalışması: Hayat Var Örneği/ Aynülhayat Uybadın
Kadın Gotiğinin Hayaletleri/ Coşkun Liktor
Güldürü ve Kadınlar: Hokkabaz’da Toplumsal Cinsiyet Sorunu/ Özge Güven Akdoğan
Gerilim Sinemasının Bir Alt Türü Olarak “Ev İstilası”/ Özlem Oğuzhan


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 254
En / Boy : 16 / 24
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 10.2016
₺27,30
Tükendi

Aylık edebiyat, sanat, fikriyat dergisi Temmuz’un Kasım sayısı yine dopdolu. Eliot un dediği gibi “Gülüşünüzün ardındaki kederi, öfkenizin ardındaki sevgiyi, sessizliğinizin ardındaki nedeni” gören bir dosttur Temmuz.
Bu ay 80 sayfa çıkan Temmuz’da farklı edebi türlerde eserler ve edebiyat incelemeleri dikkat çekiyor. Temmuz’un Kasım sayısında Banu Kaba’nın Selvigül K. Şahin ile ‘Bağımlılık ve Gençlik Üzerine’ yaptığı röportaj çok önemli bir sosyal meseleyi gündemimize taşıyor.

‘Yüzümün Rengini Geri Verin Bana’ başlığını taşıyan sunuş yazısı, yazmanın erdemi üzerine düşünmemizi sağlarken adeta Temmuz’un misyonunun altını bir kez daha kalınca çiziyor. Üstad Hasan Aycın’ın etkileyici bir çizgisiyle sayfalarını aralayan dergiye bu ay şiirleriyle katkı sağlayan Temmuz şairleri; Adem Yazıcı, Harun Kaya, Ahmet Laçin, Ahmet Tepe, İsmail Söylemez, Erol Yılmaz, Ahmet Kerim Artuk, M. Akif Şahin, Mehmet Gemci, Muhammed Enes Kala, M. Furkan Gökçe, Osman Hasdemir.

Temmuz’da bu ay da çarpıcı öyküler yer almakta. Yaşama değen, gözümüzden kaçan gerçekliklerle bizi buluşturan bu ayki öykücülerimiz; Eminenur İskender, Abdullah Yıldırım, Ayşe Sena Er, Aysun Bahar Asar, Seçil Korun, Davut Güner, Kevser Evsen, Ahmet Maruf Demir.

Dergide bu ay iki yazıyla yer alan Mustafa Yılmaz, Aime Césaire’in “Topuk Kemiğim Gökdelenlerin Sırtında ve Kirim Taç Mücevherlerin Pırıltısında” sözünü başlığa çektiği denemesiyle ve “Materyalizme Karşı Yalın Kılıç Bir Fedai: Filibeli Ahmet Hilmi” başlıklı porte çalışmasıyla dikkat çekiyor.

Erdoğan Aydoğan “Graffiti/Kabahatin Tümü” isimli yazısında ünlü öykücü Cortazar’la buluşturuyor bizleri. Serkan Akın, Mustafa Uçurum, Sinan Ön, Dilek Erdem, Mehmet Mortaş ve Sümeyra Sıddık ise bu sayıda denemeleriyle ön plana çıkan yazarlar.

Mustafa Bostan, şairin mahlasla ilişkisini Zarifoğlu üzerinden ele alıyor “Zarifoğlu’nun Mahlaslı Şiirleri Üzerine Bir Tespit” başlıklı yazısında. Yavuz Balı bir vefa örneği göstererek yakın zaman önce vefat eden kıymetli ilim adamı Orhan Okay hocayı anlatıyor ve ölümünün ardından edebiyat dergilerinin Orhan hoca hakkında yazdıklarını derliyor .

Temmuz’un Kasım sayısında kitap değerlendirmeleri de yer almakta. Bu sayıda Ali Emre, Afganistanlı yazar Halid Hüseyni’nin üçüncü romanı olan “Ve Dağlar Yankılandı” kitabını yazarın ilginç hayat hikâyesini merkeze alarak ayrıntılı biçimde irdeliyor. M. Âkif Öztürk, Modern Çin Edebiyatı’nın önemli isimlerinden Yu Hua’nın “Yedinci Gün” adlı eserini “Arafta Yedi Gün ve Modern Çin’in İç Yüzü: Ölüm ve Hayat” başlıklı yazıda kapsamlı biçimde tahlil ediyor. Hüseyin Cömert ise Ali Işık’ın ikinci öykü kitabı “Beni Hikâyeden Çıkart” isimli eseri içindeki öykülerin bir kısmına değinerek bizlere tanıtıyor. Ali Emre’nin ses getiren romanı ile ilgili değerlendirme yazılarına bu ay İlker Yıldız “Nureddin Zengi Romanından Yansıyanlar” başlıklı yazısıyla önemli bir katkı sunuyor.

Necmettin Asma’nın çizgi sayfasının bu ayki konuğu, Üstad Raşid Gannuşi. Asma, bu değerli ismi “Mağrib Müslümanlarının dinmeyen soluğunun çağdaş sesi Üstad Gannuşi'ye selam ve muhabbetle...” sözleriyle selamlıyor.

Temmuz dergisi, bu ay, Selvigül Kandoğmuş Şahin ile yapılan önemli bir söyleşiye sayfalarını açıyor. Banu Kaba’nın sorularıyla zenginleşen röportaj, hemen hepimizin zihnini bir şekilde meşgul eden, düşündükçe bizlere mesuliyetimizin ağırlığını hatırlatan bağımlılık gerçeğini ve bunun gençlik üzerindeki etkilerini birçok boyutuyla gözler önüne seriyor.


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri :
Sayfa Sayısı : 1
En / Boy : 14 / 21
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 11.2017
₺10,80
Tükendi

Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 140
En / Boy : 16 / 24
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : .2012
₺27,30
Tükendi

Bu sayıdaki yazarlarımız arasında kimi daha önce yazılarından tanıdığımız ve yazarımız olmuş, kimi de dergimizde ilk kez yazan değerli isimleri konuk ediyoruz:

Hilmi Maktav “Türkiye Sinemasının Cezaevleri”, Eren Yüksel “Bir Uyarlama Örneği Olarak Yeraltı Filmi”, Bahar Altay Erişen “Görsel İmgelerin Abluka Filminde Yarattığı Panoptik Evren”, Özge Güven Akdoğan “Popüler Sinemada Oedipus: Vay Arkadaş ve Düğün Dernek’te Babalar ve Oğullar Üzerine”, Yıldız Derya Birincioğlu “Ulus Fantazisinin İmgesel Durağı: The Water Diviner” makalelerini yazdı. Bu sayının tek İngilizce yazısı Ebru Thwaites Diken’e ait: “The Relationship of Cinema to Philosophical Thought: Badiou and Deleuze”. Bahar sayısında kitap tanıtımları köşesinde Tuğba Öcal ve Emre İzgi çok sayıda kitap tanıtıyor okurlara.

 


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 160
En / Boy : 16 / 24
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 4.2017
₺4,00
Tükendi

Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri :
Sayfa Sayısı : 46
En / Boy : 27 / 32
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 12.2015
₺4,50
Tükendi

Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri :
Sayfa Sayısı : 175
En / Boy : 13,5 / 20
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : .
₺13,89
Tükendi

Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri :
Sayfa Sayısı : 200
En / Boy : 13,5 / 20
Kağıt Cinsi : 1. Hamur
Basım Tarihi : .
₺13,89
Tükendi

Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 145
En / Boy : 16 / 24
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : .2010
₺3,90
1
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı