Bu kitap romantik viyola sonatlarının yorumlanmasında orta ve ileri düzey icracılar için eşsiz bir kaynak oluşturması amacı ile yazılmıştır.
19.yy’da virtüözite kavramının da ortaya çıkması ile doruk noktasına ulaşmış olan keman repertuarının gelişiminin ardından besteciler yeni arayışlara girmiş, o güne kadar göz ardı etmiş oldukları viyola için de eserler yazmaya başlamışlardır.
19.yy boyunca orjinali viyola için yazılmış veya diğer enstrümanlardan transkripsiyonları yapılmış olan sonatlardan günümüz viyola repertuvarında oldukça popüler olan ve sıklıkla seslendirilen, temel yaylı çalgı teknikleri ve yorumculuk açısından da önemli yedi sonat seçilerek bu kitapta incelenmiş, yorumcular için faydalı olabilecek öneriler sunulmuştur. Bu sonatlar, Felix Bartholdy Mendelssohn “Sonata for Viola and Piano in C minör”, Henri Vieuxtemps “Sonata for Viola Op. 36”, Franz Schubert “Sonata for Arpeggione”, Mikhail Glinka “Sonata for Viola and Piano”, Anton Rubinstein “Sonata for Viola and Piano”, Johannes Brahms “Sonata for Viola and Piano Op.120 No.1” ve “Op.120 No.2” olarak belirlenmiştir.
Keman ve viyolanın teknik benzerliğinden yola çıkarak, 19. yy’ın en önemli virtüözleri ve pedagogları olarak bilinen Ivan Galamian, Yehudi Menuhin ve William Primrose’un keman ve viyola tekniğine getirdikleri yenilikler üzerinde durulmuştur.
Romantik viyola müziğini derinden keşfetmek ve yorumculuğun uçsuz bucaksız diyarlarında yolculuğa çıkmak isteyenlerin yolunun bu kitaptan geçmesi dileğiyle.
What St. Augustin says of the emotion which he felt on hearing the music in the Portian basilica at Milan in the year 386 has always seemed to me a good illustration of the relativity of musical expres-sion; I mean how much more its ethical significance depends on the musical experience of the hearer, than on any special accomplishment or intrinsic development of the art. Knowing of what kind that music must have been and how few resources of expression it can have had,--being rudimental in form, without suggestion of harmony, and in its performance unskilful, its probably nasal voice-production unmodi-fied by any accompaniment,--one marvels at his description.
Dard.Già d' Amadigi il nomeFa' incredibil' le proueDella forza dell' braccio, e del' valore:Dopo tante vittorieTempo è dunque che ascolti,Della vaga MelissaGl' Innamorati pianti.
Since that day when, a quarter of a century ago, Richard Wagner ceased to be a dynamic figure in the life of the world, the history of operatic art has been, save for a few conspicuous exceptions, a barren and unprofitable page; and it has been so, in a considerable degree, because of him. When Mr. William F. Apthorp, in his admirable histo-ry of the opera—a book written with unflagging gusto and vivid-ness—observed that Wagner's style has been, since his death, little im-itated, he made an astonishing assertion. "If by Wagner's influence," he went on, "is meant the influence of his individuality, it may fairly be said to have been null. In this respect Wagner has had no more fol-lowers than Mozart or Beethoven; he has founded no school." Again one must exclaim: An astonishing affirmation! and it is not the first time that it has been made, nor will it be the last. Yet how it can have seemed a reasonable thing to say is one of the insoluble mysteries. The influence of Wagner—the influence of his individuality as well as of his principles—upon the musical art of the past twenty-five years has been simply incalculable. It has tinged, when it has not dyed and satu-rated, every phase and form of creative music, from the opera to the sonata and string quartet.
“At daybreak, on a summer morning, in the year 1815, a short, thick-set, sturdily-built man entered his sitting-room, and at once set to work to compose music. Not that he disturbed the slumbers of the other inhabitants by untimely noises upon the pianoforte: a course which, at three in the morning, might be resented by even the most enthusiastic admirer of his genius. No: he sat down at his table, with plenty of music paper, and addressed himself to his usual avocation of writing assiduously till noon or thereabouts.”
Akademi, görülmeyen, tutulamayan ama sürekli var olan yaratıcı ve sihirli bir yaşam ruhunun da adıydı. Yaratıcılık ateşini hissedenler için “her şeydi”. Yazar, o sanat dünyası insanlarının 50 yılı aşan bir kısmını altın bir çerçeve içinde toplamış.
Bu kitapla, Türkiye’de uzun bir dönemin çok etkin bir sanat ortamını başlatan, sürdüren, yaratıcılığı destekleyen, her zaman sorunlarını kendi içinde çözen köklü Akademi’nin bir tür biyokimya laboratuvarı anlamındaki analizi yapılıyor. Prof. Sümer Saldıray kitabında, Akademililerin eser vermesini, yaşamasını ve soluk almasını sağlayan Akademi’yi Türkiye ve İstanbul’un o yıllarına ait gerçeklerinden ayırmamayı da gözetiyor.
Prof. Dr. Önder Küçükerman
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.