Kürtçe Karikatür Mizah dergisi olarak 2012 yılında yayınına başlayan Golik, 2017 yılında zaruri durumlar- dan dolayı ara vermek zorunda kalmıştı şimdi yeniden okuruyla buluşan Golik Dergisi zengin çizer kadrosu ve yayın kuruluyla yeniden okurlarıyla buluştu.

 Tirajı en yüksek Kürt Dergisi olmayı başaran Golik, Ulusal Birlik Çağrısıyla büyük ilgi gördü. Şimdi ise Kürt kadın direnişinin sembol sloganı olan ‘jin jiyan azadi’ sloganıyla yayınlandı.


Basım Ayı/Yılı : 6/2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı :
Sayfa Sayısı : 24
Ağırlık : 24
En / Boy : 22 / 25
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺35,00

Yeni sayı kapağımızda Türkiye’nin önde gelen dijiital platformu BluTV’de izleyebileceğiniz farklı ülkelerden polisiye diziler, belgeseller, filmler ve yerli polisiyeleri inceledik. Bu geniş katalogdan özellikle izlemenizi önerdiğimiz 50’dan fazla eseri izledik ve yazdık. Her gün yeni bir dizi/film/belgeselle karşılaştığımız bugünlerde bu dosya konusunun polisiyeseverler için önemli bir seyir rehberi olacağını umuyoruz.

Kapak dosyamız dışında da yine zengin bir sayı sizleri bekliyor...

Prof. Dr. Halis Dokgöz, yeniden yüzlendirme çalışmalarını ve adli sanat kavramını inceleyen bir yazıyla aramızda.

Doç. Dr. Bülent Ayyıldız, İtalyan polisiye edebiyatının en sıradışı yazarlarından birini, Giorgio Faletti’yi ve eserlerini irdeledi.

Fatih Yaşlı, günümüz siyasi polisiye türünün en önemli yazarlarından Wolfgang Schorlau’nun İtalyan yazar Claudio Caiolo ile birlikte yazdığı Başıboş Köpek romanını inceledi.

Üstadımız Erol Üyepazarcı, Mike Hammer’ın Türkiye tarihindeki yolculuğunu detaylarıyla aktardı.

Çizgi roman incelemelerinde Batuhan Cantürk ve Oğuz Özteker, Old Boy serisini ve evrenini anlattı.

Siyasi polisiye türünde son yılların en etkili iki romanı olan Inferis ve Sahte Sultan’ın yazarı Mahfi Eğilmez, özel röportaj konuğumuz. 

“Çocuktan Al Haberi” bölümünde Anıl Ceren Özçelik’in gündeminde Erik Vogler serisi var. Çağla Üren ise Japon polisiyesi Şeytanın Çırağı kitabını inceledi.

“Dedektifler Ne Dinler?” bölümünde Onur Bayrakçeken, İtalya’nın en meşhur kurgusal dedektifi Komiser Montalbano serisinin müziklerine göz atıyor.

Mustafa Kömüş, Troçki’ye yapılan suikastı merkezine alan Köpekleri Seven Adam romanını, “Yurttan Sesler Korosu” bölümünde Alper Kaya, Tercüman romanını inceledi.

Ercan Akbay, “Gerçek Suçlar” köşesinde canavarca işlenen suçların faillerini inceledi, ayrıca Kurtulma Güdüsü adlı öyküsünü de bu sayıda okuyabilirsiniz.

Armağan Tunaboylu imzalı ÖzErenköy Kitap Kulübü’nün gündeminde Peter May ve romanları var. 

Ece Yassıtepe Ayyıldız, sezonun önemli tiyatro oyunlarından Küvetteki Gelinler’i değerlendirdi.


Basım Ayı/Yılı : 5/2022
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 96
Ağırlık : 96
En / Boy : 19 / 27
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺50,00

221B İki Aylık Polisiye Dergi Sayı: 35 Kasım - Aralık 2021

221B, 2021’in son sayısında kapağında “Dedektifin Dünyası” dosyasını ağırlıyor.

Polisiye edebiyat tarihinin kültleşmiş, farklı kültürleri temsil eden üç farklı roman kahramanını, hem yazarlarının hem de kurgusal dedektiflerin tüm detaylarına yer vererek yılın son sayısında, kapak dosyasında inceliyoruz. Bu sayıda incelediğimiz üç dedektif de birbirinden renkli: İtalya’dan tüm dünyaya yayılan ve en uzun soluklu çizgiserilerden olan, güzel ve zeki kriminoloğumuz Julia; İspanya’dan usta yazar Montalbán’ın gastronomi tutkunu, ayrıksı dedektifi Pepe Carvalho ve İsveçli büyük bir ustanın yarattığı unutulmaz Kurt Wallander. Üç dedektifin yaratım sürecinden yazarlarının politik görüşlerine, dedektiflerin akıl yürütme yöntemlerinden gastronomik tercihlerine bütün detaylar yeni sayımızda sizleri bekliyor.

**
Adli tıp uzmanı yazarımız Prof. Dr. Halis Dokgöz, yine çok ilgi çekici bir yazı ile aramızda: Paket Vücut Sendromu.
Üstadımız Erol Üyepazarcı, 2021’de yayımlanan telif romanlar ve polisiye edebiyattaki diğer gelişmeleri tüm detaylarıyla yazdı.
221B yazarları arasına Dr. Ece Yassıtepe Ayyıldız da tiyaro yazılarıyla katıldı, dergimizdeki ilk yazısında incelediği oyun “Bu Gece Bir Cinayeti Örteceğiz”.
Çağatay Yaşmut, Erdinç Akkoyunlu’nun Notos Kitap’tan çıkan Babamın Cinayet Defteri adlı romanını; Yurttan Sesler Korosu’nda Alper Kaya, Beyaz Eldivenli Hırsızlar adlı romanı; Mustafa Kömüş ise Altın Kitaplar’dan yayımlanan Cinayet Ustası’nı inceledi. Çaylak Kitap Dedektifleri’nin gündeminde ise Kar Kurdu romanı var.
“Dedektifler Ne Yer, Ne İçer?” köşesinde bu sayı konuk yazarlarımız var. YTÜ Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünden akademisyenler Lale Özcan ve Pınar Güzelyürek Çelik, Komiser Maigret’nin gastronomik tercihlerini irdeledi.
Armağan Tunaboylu, Öz Erenköy Kitap Kulübü’nde bu kez polisiye bir diziyi, İtalyan yapımı Nero a metà’yı inceledi.
Batuhan Cantürk, çizgi romanları incelediği köşesinde saygın bir çizgi romanı, Maus’u anlattı.
“Ekran Dedektifi” köşesinde Ezgi Özcan, GAİN’de yayınlanan etkileyici Trust dizisini inceledi.
“Çocuktan Al Haberi” köşesinde Anıl Ceren Altunkanat’ın gündeminde Özel Dedektif Bogart serisinin kitapları var.
“Gerçek Suçlar” köşesinde Ercan Akbay, ekstrem arzuları ve bu arzularla cinayet işleyen seri katilleri yazdı.
Fulya Turhan, GAİN’in yerli yapımı Hamlet dizisinin senaristi ve yönetmeni Kaan Müjdeci ile özel bir röportaj gerçekleştirdi.
Doruk Tatar, casusiyede yücelik/aşkınlık kavramını derinlemesine inceledi.
Gülce Başer’in tefrika öyküsü “Galata Soygunu”, çok keyifli bir bölümle devam ediyor.
221B editörleri olarak yine önerdiğimiz roman ve dizileri listeledik.

221B’nin 35. sayısı tüm Türkiye’de kitapçılarda, dergi reyonu olan zincir marketlerde ve e-kitap satış sitelerinde!


Basım Ayı/Yılı : 12/2021
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 96
Ağırlık : 96
En / Boy : 19 / 27
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺50,00

221B Dergi, “Şehir ve Polisiye” Başlıklı 21. Sayısıyla Raflarda

Türkiye’nin ilk ve tek polisiye kültürü dergisi 221B, Temmuz-Ağustos sayısıyla raflardaki yerini aldı. 21. sayımızın dosya konusu, “Şehir ve Polisiye”…

Londra, New York, Roma, Venedik, Sicilya, Milano, Bologna, Napoli, Barcelona, Buenos Aires, Paris… Tüm bu şehirlerin polisiye haritasını çıkartmaya çalıştık yeni sayımızda…

Berkem Sağlam Londra’yı, Bülent Ayyıldız İtalyan şehirlerini, Çınla Akdere Paris’i, Melike Yazıcı Çangur İspanyol kentlerini, Saniye Çancı Çalışaneller New York’u, Doruk Tatar da “casusluk şehirleri” Londra, Berlin ve İstanbul’u yazdı.

“Şehir ve Polisiye” alanında uzman Kim Toft Hansen de röportaj konuğumuz oldu. Fulya Turhan sordu, Hansen yanıtladı.

“Behzat Ç.”nin dönüşü

Gelelim diğer başlıklarımıza: Yeni sezonuyla aramıza dönen BluTV dizisi Behzat Ç.‘yi Erdal Beşikçioğlu ve İnanç Konukçu, senarist Ercan Mehmet Erdem, BluTV sorumlusu Sarp Kalfaoğlu ve İnter Medya’dan Can Okan’la konuştuk.

İddialı polisiye Deep State‘i başrol oyuncusu Walton Goggins’e sorduk.

Fulya Turhan, çok sevilen “Dedektifler Ne Yer, Ne İçer?” köşesinde bu kez Dashiell Hammett’ın karakteri Sam Spade’i konuk etti.

Yeni sayıda “Dedektifler Ne Yer, Ne İçer?” köşesine bir de kardeş geldi: Onur Bayrakçeken’in hazırladığı “Dedektifler Ne Dinler?” bölümü, bu sayıdan itibaren aramıza katıldı. İlk bölümün konuğu, elbette Sherlock Holmes…

Üstadımız Erol Üyepazarcı ise, yazarlarımızdan Ercan Akbay’ın Yağmurdan Önce‘sini yeni sayımızda inceledi.

Ekin Açıkgöz, “Polisiyelerin Ölümsüz Silahları” köşesinde ikinci kısmıyla katanayı anlatmayı sürdürürken, Alper Kaya, yeni öyküsü Katili Tanımak ile karşınızda.

Çaylak Kitap Dedektifleri de, siyasi polisiyenin ustalarından, yazarımız Wolfgang Schorlau’nun Georg Dengler karakterini inceledi.

221B’nin 21. sayısı, raflardaki yerini aldı. Keyifli okumalar…


Basım Ayı/Yılı : 7/2019
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 96
Ağırlık : 96
En / Boy : 20 / 27
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺50,00

EDEBİYATI “ÇAT”LATAN YAZAR: LEYLA ERBİL

Yeni e dergisi, Kasım 2021 tarihli 61.sayısında NEYYA Edebiyat Grubu’nun geçen yıldan bu yana Leyla Erbil üzerine yaptığı edebiyat kazılarının katkısı ile okuyucu ile buluşuyor. Nükhet Eren’in editörlüğünde çıkan dosyanın yazarları arasında Fatoş Öcal Kara, Asil Şenol Topçu, Zeynep Pınarbaşı, Ayşen Cumhur Özkaya, Özlem Budak, Hacer Keleş, Alev Ramiz ve Özlem Gemici bulunuyor. Derginin editoryal sunusunda şu ifadeler yer alıyor:

“Türkçe edebiyatın çat’latan yazarı olarak adlandırdığımız Leyla Erbil, Kalan romanında hakikat arayışına girerken toplumsal hafızanın uzak-yakın travmalarını Üç Başlı Ejderha’dan itibaren yeniden biçimlendirdiği anlatı diliyle gözümüzün içine sokar. Yazarın hakikatinden yazılan metnin hakikatine yazarın özünden tözüne doğru hakikati ele geçirme çabasıyla diplerden çıkardığı Rosa’nın ortadan kırdığı kalemin “çat” sesinden geniş bir alana yayılır Kalan.”

Dergi, geçtiğimiz ay sanatçı Ahmet Güneştekin’in tartışma yaratan ve etkileri uzun süre de devam edecek gibi görünen Hafıza Odası isimli sergisi üzerine Vecdi Erbay’ın değerlendirmeleri ile açılıyor. Beste İrem Köse, medikal antropoloji literatürü üzerinden COVID-19 incelemelerinin ilk yazısı ile dergi sayfaları arasında yer alıyor. Dergide yer alan bir diğer yazı ise, Cem Keser’in kaleminden. Keser, Reşat Nuri Güntekin ve Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın eserlerindeki sınıfsallık izlerini takip ediyor.

Ulaş Töre Sivrioğlu, “Marx ve Hindistan” başlıklı yazısında özellikle Edward Said tarafından Marx’ın temel metinlerinin çarpıtılarak nasıl ‘oryantalist’ olarak yorumlandığını tartışıyor. İlyas Tunç “Kadınlardan Vergi Alınmaması Koşulu ile” diyor ve okuyucuyu sömürge Nijerya’ya, 1929 yılına götürüyor. Sinan Danacı ve Yasemin Felek, İstanbul Go Okulu kurucusu Mehmet Emin Barsbey ile gerçekleştirdiği söyleşiyle; Enver Topaloğlu, Arif Damar’ın şiirinde ve yaşamında sosyalist fikir ve edebiyatın nasıl kesiştiğini irdelediği yazısı ile yer alıyor dergide.

Sinan Araman, ‘Hakikat’ ve 1416 Şeyh Bedrettin başlıklı yazısı ile Hakan Alak’ın yönettiği Hakikat isimli filmi değerlendiriyor. İlhan Sami Çolak, “Yoktur Yeşil Elmadan Daha İyisi” isimli yazısı ile Norveçli şair ve çevirmen Olav H. Hauge’ın şiirleri üzerine denemesi; Gülizar Aytekin “Herkesin Bir Annesi Olurmuş” başlıklı öyküsü; Sevi Emek Önder, Paul Celan’ın “Ölüm Fügü” isimli şiiri üzerine denemesi ile dergimizde yer alıyor.

Yorgos Moleskis (Lale Alatlı çevirisiyle), Barış Yıldırım, Serdar Aydın, Nur Saka, Arife Kalender ve Niels Hav (Hüseyin Duygu çevirisi ile) bu sayımızdaki şairler arasında; Hıdır Murat Doğan, Gökçe Naz Köse, Esra Enis, Mina Persis ve Atilla Atala bu sayıdaki çizerler arasında yer alıyor. Dergimiz Yeni e, kitabevleri ve internet satış sitelerinde.


Basım Ayı/Yılı : 11/2021
Basım Yeri :
Baskı Sayısı :
Sayfa Sayısı : 80
Ağırlık : 80
En / Boy : 19 / 27
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺18,00

NAVEROK
04 Ziman û em! Yûnis Amedî 
06 Dahatû Berken Bereh 
07 Gula li ser devê riya meşa min? Rojen Barnas 
08 Hespê Birîndar û Bajarê Xeniqî Sabri Akbel 
10 Strana Biharê Sidîq Gorîcan 
11 Berî ku dîn û îman bişemite... Hafizê Şîrazî / Wergera ji Farisî: Hayrullah Acar 
12 Ji Devê Beko Çîroka Mem û Zînê Ömer Faruk Feyat 
14 Bimîze Osmanê min bimîze Felat Dilgeş 
16 Pêlava Sor Mutî 
17 RÊwî Muhammed Bozkoyun 
18 Anedol Ahmed Arif / Wergera ji Tirkî: Talat İnanç 
21 Rêwî Şukran Çaçan 
22 Dê virêkim Asyah Goyî 
22 Heskîf Sabri Akbel
DOSYA BERXWEDANA ARARATÊ 1926-1931 
Edîtorên Dosyayê: Mehmet Gültekin û Nihat Gültekin 
24 Berxwedana Araratê û Biro Hesikê Têlî Mehmet Gültekin 
30 Îhsan Nûrî Paşa û Kurtedîroka Rojên Îranê Hemê Kerîm Arêf / Ji Soranî: Mustafa Gökkan 
36 Serhildana Araratê ya Kurdan a sala 1930yî û salixdana wê di stranên dîrokî de Ordîxanê Celîl / Amadekar: Mustafa Kilicaslan 
43 Siha zebaniyan Muqades Agirî 
44 Serhildana Agiriyê Di çapemeniya Swêdê de (1930) Rohat Alakom 
52 Agirî Osman Sebrî 
54 Şahidiya Şahidan, Komkujiya Geliyê Zîlan Nihat Gültekin 
63 Derd û Xemên Ji Husna Dilberê Beyazidê Duwem / Ji Tirkiya Osmanî: M. Zahir Ertekîn 
64 Ronakbîrek ji salên berxwedana Araratê: Nûman Hulusî Efendî Mehmet Gültekin 
66 Yek ji lîderên Berxwedana Çiyayê Agirî: Xalis Beg Haluk Agrîn 
79 Çandiniya zeviyê xelkê J. Ahmed Yildiz 
79 Pepûle Kevok Mizgîn 
80 Nadir Beg Kemal Süphandağ / Wergera ji Tirkî: Aziz Tekin 
85 Şoreşa Araratê: Hevkêşiya Îran û Osmaniyan Cimoyê Merûf 
87 ‘Girîdax’, Berferatiyek û Kilameke Xerzan Evdî Hesqera 
88 Dîrok, şikêr, birîn û geliyê zîlan Azad Rêbiwar 
89 Mehmet Sadık Varli: Ji bermahiyên tevkujiyê kesên av bi wan germ bibe şandine Girtîgeha Edeneyê! Hevpeyvîn: Nihat Gültekin


Basım Ayı/Yılı : 5/2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 1
Ağırlık : 100
En / Boy : 19 / 27
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺25,00

İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü olarak bildiğimiz HIV, bugün hem tıbbi hem de toplumsal bir mesele olarak karşımıza çıkmaktadır. Gelişen teknoloji ve çalışmalarla birlikte HIV ile ilgili erişebildiğimiz bilgilerin oldukça değişmiş olmasına karşın HIV ile yaşayanlara yönelik her türlü önyargı ve HIVfobinin hala değişmediğini söylememiz mümkün. Kaos GL Dergisi’nin 2023 yılının Mart-Nisan sayısında HIV dosyasını farklı perspektiflerle tartışmaya açsak da, bu konuda farklı başlıklara alan açmanın ihtiyacını hissettik. Bu nedenle, HIV dosya konulu ikinci bir sayı hazırladık. “HIV: Deneyimler ve Politikalar” dosyasıyla beraber Kaos GL tarihindeki HIV çalışmalarına, HIV alanında savunuculuk yapan öznelerin deneyimlerine, vatandaşlık statüleri üzerinden farklılaşan HIV politikalarına ve HIV kapsayıcı sosyal hizmet uygulamalarına değindik.
Dosyada “Devletin gölge etmediği bir alanda bizim bir araya gelmemiz gerekiyor” röportajıyla Zülfukar Çetin; “HIV ile yaşayanların hikayelerinden öğrenecek çok şey var.” röportajıyla Umut Güven; “Sosyal Hizmetin HIV’le Yaşayan Değerlerini Aramak” yazısıyla  İsmail Orbay; “Klinik HIV araştırmalarında neler oluyor?” yazısıyla Oğuzhan Nuh; “Öteki olmak ya da öteki yapılmak: HIV Pozitif Mülteciler Örneğinde Vatandaşlık ve Sağlık Politikalarında Türkiye ve Batı Müşterekliği” yazısıyla Zülfukar Çetin katkı sundu.


Basım Ayı/Yılı : 5/2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 56
Ağırlık : 56
En / Boy : 21 / 29,7
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺45,00

Geçen ayın birikimi
Ömer Laçiner
3-7
Geleceğimiz şu andadır
Deprem
Nusret Suna
7-9
İmkânsızı mı istiyoruz?
Savaş Karabulut
9-15
Deprem mi yoksa doğru uygulanmayan politikalar mı?
Mehmet Baki Bilik, Suvat Parin
15-21
Depremin depremi: 2011 Van depremlerinde çadır yangınları
Rejim ve hukuk
Işıl Kurnaz
21-40
Burak Öztürk'le "yeni sistem"in idarî yapısı üzerine: "Hukuksuz demokrasi otoritarizmi mümkün kılar"
Siyaset
Aksu Akçaoğlu
40-45
Türkiye'de siyasî ayrımlar, partiler ve seçmenler
Muhafazakârlık
Fırat Mollaer
45-52
Kentsel deneyim, hafıza ve tekno-muhafazakâr tahribatın gündelik yansımaları: Tanpınar'ın kehanetleri
İslâmcılık
Ertuğrul Meşe
52-59
İslâmcılık: Önce kendini sonra dünyayı ıslah etmenin imkânını aramak
Sosyal medya
Özgür Taburoğlu
59-64
Belgesellere konu ilişkiler
İdeoloji
Latif Yılmaz
64-71
Sinematografiden politografi ve ideografiye: Bir prelude
Yaşlılara bir yer var mı?
Murat Belge
71-74
İhtiyarlık
Alan Duben
74-82
Uzun hayatlar, yaşlanan dünya
Sema Aslan
82-86
"Yaşlı maşlı ama dipdiri": Gezip tozan yaşlılar
Özgür Taburoğlu
86-90
Sükûnet sanatı
1915
Taner Akçam
90-106
Ermenilerin imhası kararı ne zaman alındı?
Biyopolitika
Özen B. Demir
106-120
Bedenlenmiş bilgi: Bilimden epistemolojiye, fizikten canlılığa
Sinema
Kaan Kurt
120-128
Günün melankolisi, melankolinin kaynakları: Üç Renk, Beyaz ve Uzak

Basım Ayı/Yılı : 8/2019
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 128
Ağırlık : 128
En / Boy : 20 / 28
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺15,00

Geçen Ayın Birikimi
Ömer Laçiner
3-8
Kopuş
Dayanışma, sosyal sol, alternatif ekonomi
Onur Eylül Kara
9-17
Bir gönül meselesi
Ceren Özselçuk, Kenan Erçel, Yahya M. Madra
18-30
Farklı bir ekonomi için ekonomiye farklı bakmak: Kavram, etik, siyaset
Bengi Akbulut, Fikret Adaman
31-38
Alternatif ekonomiler üzerine bir ufuk turu
Y. Doğan Çetinkaya
39-48
Yunanistan'da toplumsal hareketler ve kolektif deneyimler (2009-2015): Sosyal mutfaklar, sosyal klinikler ve zaman bankaları
İlknur Üstün
49-61
Şengül Akçar ile Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı ve Kadın Kooperatifleri üzerine söyleşi: "Sade ve sessiz kadınların kendi adlarına konuşabilmeleri için..."
Mehmet Şerif Camcı
62-66
Devlet eliyle yoksullaştırma konsepti ve Diyarbakır'da bir dayanışma ağı: Sarmaşık Derneği, Kürtler, yoksullaştırma politikası ve dayanışma
Baybars Kulebi, Irmak Ertör, Pelin Doğan
67-79
Katalunya kooperatifçilik tarihinden güncel sosyal ekonomi ve dayanışma ekonomisi pratiklerine: Mücadeleler arası köprü kurmak
Ezgi Bilge İşli, Cem Mert Dallı
80-93
Gıda örgütlenmeleri ile söyleşi: "Sistemde bir havalandırma deliği açmalıyız, yoksa hepimiz boğulacağız"
Hamit Erdem
94-95
Türkiye Sosyalist Fırkası'na ait bir belge
İktidar
Polat S. Alpman
96-107
Denizcan Kutlu'yla söyleşi: "Öldürmüyor da kondurmuyor da...": Yoksulu yoksullukla terbiye etmek
Kürtler ve kimlik
Dilan Okçuoğlu
108-115
Rengvedanen kurdbune yen akademik ya da özgürlükçü bir etikin imkânı
Mehmet Atlı
116-124
Üç ayakkabı hikâyesi ya da Brüksel Ak Camii'nin girişine giriş
Edebiyat
Nilay Kaya
124-128
17. yüzyıldan radyo frekanslarına: Seyahatname


Basım Ayı/Yılı : 1/2016
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 128
Ağırlık : 128
En / Boy : 20 / 28
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺9,90

Geçen ayın birikimi
Ömer Laçiner
3-7
Alternatif olmak
Dostluk ve politika
İlban Ertem
7-8
Çizgi
Onur Eylül Kara
8-17
Dostça siyaset
Derviş Aydın Akkoç
17-23
Aşktan öte: Bir bağlanma biçimi olarak dostluk
Şükrü Argın
23-47
Dostluk, arkadaşlık, başka bir diğerkâmlık ihtiyacı
Figen Şakacı
47-51
Ama arkadaşlar iyidir!
Cem Kaptanoğlu
51-59
"Öteki" olarak arkadaş
Zeynep Direk
59-64
Derrida'nın dostluk politikaları
Dücane Cündioğlu
64-69
Bir siyasal eskatoloji: Hüve'l-Baki
Sema Aslan
69-71
...ve sonra arkadaş oldular
Meriç Aytekin
71-77
Bedensizleşen dostluğa karşı arzu ve taşkınlık dolu kazılar
Sercan Çınar
77-83
Arkadaşlık, yoldaşlık, peki ya sonrası?
Ülfet Taylı
83-86
Mesafe olarak arkadaşlık
Tanıl Bora
86-92
Çevengur, komünizm, ütopya ve arkadaşlık: "Mülkiyet yerine yalnızca ve yalnızca arkadaş edinebilmek"
Kübra Yüzüncüyıl
92-96
Taşeronluk altında arkadaşlık: Tek katın geometrisi
Kâzım Ateş
96-100
Tanrı'da dostunu, dostunda Tanrı'yı görenler...
Polat S. Alpman
100-109
Mağlup bile olsa galiptir bu yolun yolcusu: İslâmi arkadaşlık ilmihaline giriş
Behçet Çelik
109-114
İçli dışlı ilk gençlik arkadaşlıkları
Levent Cantek
114-118
Son istasyon
Sinan Sülün
118-122
Arkadaşlık halleri
Kıvanç Koçak
122-127
Profesyonellikte arkadaşlık: Grup müziği
Sabine Adatepe
127-136
"Bana derhal mektup yaz!": Yazışma arkadaşlığı
Ümit Metin Yıldız
136-138
Futbol olmasaydı, bu dostluk böyle yaşanır mıydı?
Emre Koyuncu
138-143
Arkadaşlık ya da bir firarın tasviri
Fikret Doğan
143-154
Arkadaşın diş gıcırtısı
Elif Türker
154-159
Krepen'den arkadaşlar
Neslihan Cangöz
159-167
"Seni görsem, sesini duysam kuvvetlenirim sanıyorum"
Haydar Ergülen
167-174
Nice aşklar, arkadaşlıklar...
Kübra Ceviz
174-178
Barış Bıçakçı'nın kitaplarında arkadaşlık: Hiç yoksa bir damla...
İktidar
Tuncay Şur
178-195
Geleneğin ısrarı: Kurdî legal siyasetin sistematik tasfiyesi ve dokunulmazlıklar
Menderes Çınar
195-201
Erdoğan'ın disiplini
Medya
Esra Yıldırım
201-208
Bir hüsnütabir sahnesi: Survivor
Tarihçinin sırt çantası
Mehmet Ö. Alkan
208-217
27 Mayıs, resmî tarih ve resmî ideoloji


Basım Ayı/Yılı : 6/2016
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 216
Ağırlık : 216
En / Boy : 20 / 28
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺14,85

Soykırım-Resmî Tarih
Fikret Yılmaz
60-71
İspat, inkâr ve yüzleşme arasında bir sergi: Bizzat hallediniz
Geçen ayın birikimi
Ömer Laçiner
3-7
Bindiğimiz alâmet
Anayasa ve iktidar
Erdem Denk
7-16
Yeni anayasa tartışmaları: Dünya devlete dönerken
Murat Sevinç
16-24
Anayasa sözcüğündeki sihir: Devlet modeli, yerellik, özerklik
Osman Özarslan
24-34
Derin devletin özelleştirilmesi mi? - Sedat Peker
Özyönetim
Bülent Bilmez
34-45
'Milli irade'nin tecellisi olarak özyönetim ve başkanlık tartışmaları
Utku Özmakas
45-55
Öz-savunma: Bir teorik şecere denemesi
Yargı
Muzaffer Şakar
55-60
Reisin piposundan AVM'lere yargıda piyasa krizi
Edebiyat
Şener Şükrü Yiğitler
71-78
Kürt cephesinde yeni bir şey yok
Selbin Yılmaz
78-91
Kendinde ve zamanda sıkışmış bir aydının tasviri: Nurullah Ataç
Sinema
Aslı Daldal
91-98
Caligari'den Hitler'e distopyalardan yeni Türkiye'ye
Latin Amerika
Esra Akgemci
98-113
Latin Amerika solu nereye?
Tamer Söyler
113-120
Brezilya'nın Sınavı


Basım Ayı/Yılı : 3/2016
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 120
Ağırlık : 120
En / Boy : 20 / 28
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺9,90
Darbe ve Rejim

Geçen ayın birikimi
Ömer Laçiner
4-7
O halde?
Darbe ve rejim
Ahmet İnsel, Tanıl Bora
7-22
Hamit Bozarslan'la hegemonya, kriz, popülizm, faşizm üzerine: "Toplumun akli melekelerine karşı sistemli bir saldırı"
Fırat Aydınkaya
22-32
Türkiye'de "rejim olarak faşizm" meselesi
Levent Gönenç
32-47
"Acele" olağanüstü hal
Sevinç Doğan
47-60
Kefaretçi eylem, siyasal özneleşme ve mobilizasyon
Y. Doğan Çetinkaya
60-66
15 Temmuz versus Gezi
Özgür Mutlu Ulus
66-75
Solun 15 Temmuz darbesi konusundaki tutumu ve tartışmalar
Suriye
Mete Çubukçu
75-80
Suriye: Dünyanın yeni av sahası
Fehim Taştekin
80-85
Türk'ün Mercidabık'ından cihatçının Dabık'ına
Emek rejimi-Emek tarihi
Aziz Çelik
85-95
Sosyal sigortalara bir taarruz daha: Zorunlu bireysel emeklilik sistemi
Dünya
Tamer Söyler
95-104
Brezilya'nın geleceği
Amrita Datta, Arani Basu, Tamer Söyler
104-120
Hindistan'dan tanıdık bir hikâye
Sanat
Ahmet Tulgar, Murat Belge
120-135
Rus fütürizmi: Maleviç ve Khlebnikov
Tarih ve milliyetçilik
Talat Ulusoy
135-140
İzmir unutmuyor!
Kitap eleştirisi
Ercan Çağlayan
140-144
"İnsanlı tarih" için bir numune: Osmanlı Diyarbekir'inde toplumsal ilişkiler


Basım Ayı/Yılı : 9/2016
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 144
Ağırlık : 144
En / Boy : 20 / 128
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺9,90

Geçen ayın birikimi
Ömer Laçiner
3-5
Çığlık
Sol düşünce
Ömer Laçiner
5-9
Uygarlık bahsine giriş
Kürt sorunu, Suriye, özyönetim
Birikim Dergisi
9-10
Sunuş
Ahmet İnsel (Söyleşi)
10-16
Allan Kaval ile söyleşi: 'Kobane Direnişi, Kürtlerin yeni milli anlatısıdır'
Bülent Bilmez
16-32
Anayasa tartışmaları bağlamında ütopya, heterotopya ve realpolitik olarak özyönetim
Tuğba Tekerek (Söyleşi)
32-43
Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Hatip Dicle ile söyleşi
Michael Knapp
43-49
Rojava örneğinde demokratik özerklik
Cengiz Aktar
49-57
Merkezlerin sultasını dengelemek - Kuram ve uygulama çerçevesi
İktidar
Burak Bilgehan Özpek
57-65
Komploculuğun kurumsallaşması: Uluslararası İlişkiler bölümlerine ihtiyaç var mı?
Muhafazakârlık
Deniz Ünan Göktan, Ayşegül Akdemir
65-70
'Ben stor perde sevmiyorum': Gelin Evi ve düşündürdükleri
Latin Amerika
Oktay Orhun
70-78
Venezuela'dan dünyaya: İllüzyon dağılırken
Aykan Sever
78-82
Kolombiya barış arayışında
Alp Aslan
82-89
Güney Amerika notları
Tarih-Ekonomide Türkleştirme
Talat Ulusoy
89-97
İzmir gazeteleri üzerinden müzayedeler ve ekonominin Türkleştirilmesi
Kitap eleştirisi
Xezal Nizam Karaağar
97-112
Ansiklopedik bir roman: Umut


Basım Ayı/Yılı : 4/2016
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 112
Ağırlık : 112
En / Boy : 20 / 28
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺9,90

Aylık kültür, sanat ve edebiyat dergisi Yeni e’nin Ağustos 2021 tarihli 58. sayısı yayımlandı. Bu ayki sayıda, Mithat Fabian Sözmen açılış yazısıyla geçmişle şimdiki zaman arasında süregelen tartışmalara ışık tutarak bir döneme damgasını vuran işçi olimpiyatlarını tartışıyor. Edebiyat eleştirmeni ve aynı zamanda hekim olan Ayşegül Tözeren küresel pandemiyi Edgar Morin’den esinlenerek yorumlamaya çalışarak konuyla ilgili yeni kitaplar öneriyor. Kıbrıslı yazar ve gazeteci Cenk Mutluyakalı ülkesinin gündemini, yaşadıklarını ve geleceğe dair düşüncelerini yazarken Kürt soprano Pevin Chakar, Ayşen Güven’in sorularına verdiği yanıtlarla sanatın ırkçılıkla mücadelesine değiniyor.

Nazlı Toprak derginin çizerlerinden Atilla Atala’nın Bodrum, Dibeklihan’da açtığı “Caz Performans” başlıklı sergisine dair söyleşisiyle okurların karşısına çıkıyor. İlyas Tunç tek sayfalık yazılarıyla şiddetin katlandığı hayatlara ışık tutmaya devam ederken Sevda Karaca, Arturo Giovannitti’nin “Birlik Üzerine Söylev” şiirinden yola çıkarak işçi sınıfının tarihteki deneyimlerini şimdiye taşımaya çalışıyor. C. Hakkı Zariç ise yakın zaman önce yeni kitabı yayımlanan Türkan İldeniz’in şiir serüvenine dikkat çekiyor. 

Derginin bu ayki sayısında Mehmet Kaya, resimlerinden yola çıkarak Cengiz Savaş üzerine bir yazı kaleme alıyor. Kadir Yüksel öyküleriyle Dursun Akçam’a dair geniş bir inceleme yazısını sayfaya taşıyor. Zekeriya Şimşek “Masailer’de Gündelik Yaşam ve Aile” üzerine, Deniz Efla ise yakın zaman önce yayımlanan Ali Eşref Dervişyan’ın 18. Hücre romanına dair yazıyor. Ömer Demircan da bu sayıda Türkçenin sorunlarını irdelemeye devam ediyor.

Ahmet Erhan’ın 2001 yılında Ağır Ol Bay Düzyazı dergisinde yayımlanan ve kitaplarına girmeyen bir şiiri Yeni e’nin bu ayki sürprizleri arasında. Bir diğer sürpriz ise gazeteci Mustafa Kuleli’nin Bertolt Brecht’ten yaptığı bir şiir çevirisi. Bu sayıda yer alan şairlerin isimleri ise şöyle: Tuğrul Keskin, İrfan Temel, Mustafa Seyfi, Nazan Şahin, Nusret Gürgöz, Özge Sönmez, Uğur Akkaş, Önder Karataş ve Yusuf Yağdıran. Athina Papanikolaou (Alya Zampounidou’nun Yunanca aslından çevirisiyle), Sinem Hızarcı, Kasvet Ulu, Fatma Işık Tuğcu, Demet Eker, Barış Akkurt da öyküleriyle bu sayıda yer alıyor. Kapak resmi ressam Habip Aydoğdu’nun “Cambaz”ı. Gökçe Naz Köse de bu sayıda çizer olarak sayfalar arasında.


Basım Ayı/Yılı : 8/2021
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 80
Ağırlık : 80
En / Boy : 19,5 / 27,5
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺18,00

Geçen ayın birikimi
Ömer Laçiner
3-6
Eşik aşıldı
Mülteciler, nefret söylemi
Polat S. Alpman
6-15
Mülteciliğin dört mevsimi: "Gel dediler geldim, git dediler kaldım"
Rıza Türmen
15-22
Mülteciler ve insan hakları
Kemal Vural Tarlan
22-29
Geriye dönüş mümkün mü?
Bilge Deniz Çatak
29-36
Yabancıyı bedeninden okumak: "Suriyeliler simasından bellidir"
Ali Eren Demir
36-40
Medyada ötekileştirici dil: "Suriyeli kardeşlerimiz"
Selman Yarcı
40-47
Bir ötekileştirme metaforu olarak misafirlik: Türkiye'de Türk ol(a)mamak
Sümeyye Reis
47-53
Türkiye'de Afgan olmak ve "öteki" ile karşılaşmak
Solun tarihi, göçmenliğin tarihi
Cemal Selbuz
53-62
Osmanlı İmparatorluğu'nda göçmen işçiler ve İtalyan anarşistler (1870-1912)
Sol ve popülizm
Michael Calderbank
62-68
Chantal Mouffe ile söyleşi: "Popülizmin yeni sınırı"
Tahakküm, muhalefet, özgürlük
Ezgi Duman
68-80
Judith Butler'ın görüşleri çerçevesinde "evrenselcilik", nefret ve kırılgan hayatın siyasî imkânları
Irkçılık, İslâmofobi
Devrim Deniz Erol, Osman Burak Tosun
80-93
Algının kanlı dönüşümü: Alt-right ve Yeni Zelanda cami saldırısı
Sol melankoli
Halûk Sunat
93-108
"Sol melankoli" etrafında Walter Benjamin'i anlamak
Sinema
Sebahattin Şen
108-112
Bahman Ghobadi sinemasının "politik" olmayan evreni


Basım Ayı/Yılı : 5/2019
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 112
Ağırlık : 112
En / Boy : 20 / 28
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺15,00

Geçen ayın birikimi
Ömer Laçiner
3-6
Krizi fırsata çevirmek
Salgın
Zafer Yılmaz
6-22
Covid-19 ve demokrasinin krizi: Devrimin "kayıp" geleceğini hatırlamak!
Mark Neocleous, Brendan McQuade
22-29
Tıbbi polise dikkat!
50. yıldönümünde 15-16 Haziran
Murat Belge
29-32
Bir tarihî olay
Can Şafak
32-50
1970 Haziran'ı öncesinde sendika hareketi ve sol siyaset
Baran Gürsel
50-67
Sınıfın bilinçdışı yaklaşımından 15-16 Haziran Direnişi'ne bakmak
Esra Yıldız
67-79
15-16 Haziran 1970 işçi direnişi ve fotoğraflarla temsili üzerine
Tanıl Bora
79-90
Radikal sağ neşriyatın 15-16 Haziran'a bakışı: "Güruh-i muhibbül Moskof... zahmetkeşleri etrafında cem idüp isyana yeltenmiştür"
Cemalettin Canlı
90-94
Sedat Şeyhoğlu 15-16 Haziran tanıklığını ve sonrasını anlatıyor: "Sınıf biriktirir..."
Bengü Vahapoğlu
94-101
15-16 Haziran'dan "birkaç iz ve birkaç kanıt": Kurtarılmış Haziran öyküleri
Post-post-Kemalizm
İlker Aytürk
101-120
Bir defa daha post-post-Kemalizm: Eleştiriler, cevaplar, düşünceler
Mete Kaan Kaynar
120-141
Fikret Başkaya ile Cumhuriyet, Kemalizm ve Türkiye solu üzerine mülakat
Türklük sözleşmesi
Taylan Esin
141-153
"Türklük Sözleşmesi" üzerine
Siyaset ve teori
Ulaş Bayraktar
153-158
Majörleri tüketmeden minörlere yolculuk
Yeni otoriter rejimler
Berk Esen
158-175
Türkiye'deki rekabetçi otoriter rejim
Ergun Özbudun
175-186
Popülizmin yükselişi ve demokrasinin küresel krizi
Düşünce tarihi
Halûk Sunat
186-195
Dünyayı Düzeltmek terbiyesine Adnan Adıvar'dan düşen izler
Edebiyat
Zafer Zorlu
195-200
Felaket: "Edebiyatın başarısızlığı" ve "sıkıntılı gerçek"


Basım Ayı/Yılı : 6/2020
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 200
Ağırlık : 200
En / Boy : 200 / 280
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺20,00

Geçen ayın birikimi
Ömer Laçiner
3-6
Bitmeyen güvenlik-beka tehdidi
"Eşya bize ne anlatır?"
Funda Dörtkaş
6-9
Sunuş
Özgür Taburoğlu
9-18
Şey ve nesne: Beckett, Tanpınar ve Atay'da eşya tasnifleri
Behçet Çelik
18-25
Neden bazı eşyalar...
Tuncay Birkan
25-46
Eşyalar ve metalar: Türkiye tarihinden enstantaneler
Meltem Gürle
46-51
Bebek pabucu... az kullanılmış
Göze Orhon
51-57
Cisimleşmiş bellek, yaşayan nesne: Eşya, ev, müze
Deniz Gezgin
57-60
Eşyayı tutan, insanı da tutmakta
Rita Ender
60-62
Sahibine temessül eden eşyalar
Neslihan Cangöz
62-68
Nezihe Meriç'in fıkırdayan tencereleri
B. Nihan Eren
68-73
Unutmaktan korkanların
Banu Özyürek
73-79
Seninle dünyaya ne söyleyebiliriz?
Figen Şakacı
79-84
Ben, hangi kutunun içinde gizlidir?
Armağan Ekici
84-87
"Rüyası ömrümüzün çünkü eşyaya siner"
Emek
Tuğrul Paşaoğlu
87-97
IndustriAll Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan ile yeni sendikal oluşumlar üzerine söyleşi: "Küreselden yerele işçi dayanışmasının aracı olarak sendikalar"
Neoliberalizm
Daniel Rodgers
97-105
"Neoliberalizm"in kullanımları ve yanlış kullanımları
Sovyetler Birliği
Tuncay Bilecen
105-117
Bir ülkeye dışarıdan bakmak: Yazarların Sovyetler Birliği gezilerinde öznellik
Tıp
Özen B. Demir, Can Sönmez
117-129
Sağlık hakikati, tıp küresi ve hekimin hikemî potansiyeli: Bir karşılaşma
Solun tarihi
Murat Turan
129-144
İki savaş arası dönemde Radikal-Sosyalistler ile Kemalistler yakınlaştı mı?


Basım Ayı/Yılı : 10/2019
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 144
Ağırlık : 144
En / Boy : 20 / 28
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺15,00

Diether Schürr - Vom Aussterben der luwischen ziti-Namen, lykisch Ipresida und dem kaunischen Imbros

Stephen Mitchell -Two Galatian Cults in Dacia

Johannes Nollé - Beiträge zur kleinasiatischen Münzkunde und Geschichte  

13: Abydos – wo Alexander seinen Feldzug gegen die Perser eröffnete

14: Antandros am Südfuß des Idagebirges: Eine monetäre Vergil-Illustration  und die göttliche Patronin der Stadt

M. Ertan Yıldız - Ahmet İlaslı - Zwei neue kaiserzeitliche Grabinschriften im Museum von Afyonkarahisar

Peter Rothenhöfer - Aus der epigraphischen Werkstatt: Bemerkungen zu einigen jüngst veröffentlichten  militärischen Kleininschriften .

Mehmet Alkan - Johannes Nollé - Heliodoros or the Fate of a Christian Councilman of Perinthos During the Great Persecution

Fatih Onur - The Anastasian Military Decree from Perge in Pamphylia: Revised 2nd Edition

Recep Meriç - Dionysiac and Pyrrhic Roots and Survivals in the Zeybek Dance, Music, Costume  and Rituals in the Aegean Turkey

Kitap Eleştirileri / Rezensionen

Johannes Nollé - Rezension zu: Peter Herrmann, Kleinasien im Spiegel epigraphischer Zeugnisse.  Ausgewählte kleine Schriften 


Basım Ayı/Yılı : 2017
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 252
Ağırlık : 252
En / Boy : 21,5 / 30
Cilt Tipi : Ciltli
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺580,00

Aylık kültür, sanat ve edebiyat dergisi Yeni e’nin Ekim 2021 tarihli 60. sayısı yayımlandı. Dergi bu sayısını geçtiğimiz aylarda yitirdiğimiz dost Yunan halkının dirençli sesi Theodarakis ve ülkemizin önemli tiyatro sanatçısı Ferhan Şensoy’a ithaf ediyor. “Mikis Theodarakis: Direnişin Şarkısı” başlığıyla, Yunan besteci ve müzisyen ama aynı zamanda anti-faşist mücadelenin ön saflarında bir komünist olan Mikis Theoradakis’i gündem eden dosyanın yazarları arasında Barış Yıldırım, Mata Kaloudaki (Bengi Çakmak’ın çevirisiyle), Mahir Ergun, Seyit Aldoğan ve Fehmiye Çelik yer alıyor. 

“Rönesans’ın Son Ustası” başlıklı yazısında Barış Avşar, Ağustos ayında yitirdiğimiz Ferhan Şensoy’u ‘Rönesans insanı’ yapan özelliklerini tiyatro ve edebiyata katkılarından yola çıkarak değerlendiriyor. Dergideki bir diğer dikkat çeken yazı ise Aydın Çubukçu’nun kaleminden. Çubukçu, oyun yazarı ve devrimci Celal Perk’in eserlerinden yola çıkarak okuyucuyla Celal Perk’in hakikat anlayışını yeniden tanıştırıyor. Nuray Sancar ise Zeynep Aliye’nin Cumhuriyet Kitaplığı’ndan çıkan yeni kitabı Kavşakta üzerine değerlendirmesiyle dergi sayfalarında.

Dilan Mine Uğurlu, “Kukla Üzerine Bir Özgürlük Tarifi” isimli yazısıyla dergi okurunu radikal kuklacılığın tarihine götürüyor. Korcan Evgin, Samuel Beckett’in önemli eseri Godot’yu Beklerken üzerinden kolektif bilinç ve örgütlenme üzerine bir denemesiyle dergide. İlyas Tunç tek sayfalık bu yazısında Porto Riko’ya götürüyor okuyucuyu. Musa Yazıcı’nın, Halim Şafak ile Bireylikler dergisi üzerinden dergicilik serüveni ve edebiyat üzerine gerçekleştirdiği söyleşi de Yeni e’nin Ekim sayısında. Ulaş Töre Sivrioğlu ise bu sefer Yeni Osmanlıcı tarih yazımının tanınmış temsilcilerinden biri olan Ahmet Yaşar Ocak’ın Türkler, Türkiye ve İslam adlı çalışmasını ele alıyor.

Ermeni şiirin en büyük isimlerinden Rupen Sevag’ın Ohannes Şaşkal tarafından çevrilen şiiri “Esrik Aşk” bu sayımızın sürprizleri arasında. Ayrıca Cevahir Bedel, İdris Sezgin, Arife Kalender, Önder Karataş, Enver Topaloğlu, Anıl Cihan, Gökhan Arslan, Serdar Koçak, Mustafa Bıyıklı ve M. Mahzun Doğan bu sayımızdaki şairler arasında. Tekgül Arı, Umut Çetin, Zekeriya Şimşek, Onur Gürleyen ve İlkay Yılmaz ise öyküleriyle dergimizde yer alıyor.


Basım Ayı/Yılı : 10/2021
Basım Yeri :
Baskı Sayısı :
Sayfa Sayısı : 80
Ağırlık : 80
En / Boy : 19 / 27
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺18,00

“Kadın Emeği ve Kadın Mücadelesi” dosya konulu yeni sayımızla sizinle birlikteyiz. 11 ilde meydana gelen ve hepimizi derinden etkileyen deprem nedeniyle dergimizi iki ay gecikmeli çıkardık. Depremden etkilenen insanlarımızın acısını ve üzüntüsünü paylaşıyoruz. Yaralarımızı hep birlikte saracağımıza inanıyoruz.
“Kadın Emeği ve Kadın Mücadelesi” başlığını seçmemizin iki nedeni var. Birincisi mücadeleye öncülük eden 8 Mart direniş ruhu. İkincisi ise emeği merkeze alan mücadele pratiğinin kadın mücadelesinin karakterine bürünmüş ve bürünüyor olmasıdır. 
Kadınlar çoğunlukla güvencesiz ve geçici işlerde, esnek koşullarda çalıştırılıyorlar. Aynı işi yapmalarına rağmen erkeklerden daha düşük ücretler alıyor, yönetim kademelerinde yer alamıyorlar. Bakım yükünün tamamını üstlenmek zorunda kalıyorlar. Kriz zamanlarında işten çıkarılıyor, evde ücretsiz çalışmaya mahkûm ediliyorlar. Bütün bunlar kadının ikincilleşmesine, emeğinin görünmez kılınmasına sebep oluyor. Ama kadınlar bunun kaderleri olmadığını biliyor ve bu sömürüye teslim olmuyorlar. Bugün dünyanın birçok yerinde kadınlar ayakta. Şili’de, Venezuela’da, Latin Amerika’da feminist mücadeleler devam ediyor. Üstelik toplumsal hareketler içerisinde de çoğunluğu kadınlar oluşturuyor. Birleşerek kazanılacağını söyleyen kadınlar patriarkaya karşı direniyorlar. Direnişlerini üreterek çoğaltıyorlar. Erkek egemen sistemi mücadele tarihleriyle alt üst ediyorlar. Kadınlar emekleri, bedenleri ve kimlikleri için mücadele ediyorlar. Çok değerli ve önemli olan bu direniş tarihi çeşitlenerek, gelişerek ilerliyor. Feminist mücadele güncelliğini kadınlara uygulanan her türlü baskı ve sömürüden alıyor ve elbette ki eylem pratiklerinden. Polonya da saatlerin durdurulması, Me too hareketi, Rojava pratiği, Farplas eylemi ve daha niceleri… 
Biz de bu sayımızda “Kadın Emeği ve Kadın Mücadelesi” başlığıyla bu konuyu inceledik… 


Basım Ayı/Yılı : 5/2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 76
Ağırlık : 76
En / Boy : 21 / 30
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺22,50

Her sayı artan heyecanla sizlerin karşısına çıkmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Zira dergicilik heyecan işidir. Buna gönül verenler, her sayı yaşadığımız tatlı telaşı rahatlıkla anlayabileceklerdir. Zaten bu kadar caydırıcı unsura rağmen, böylesi bir maddi yükün altına başka türlü girilmez.
İlk sayımızdan itibaren kitap eleştiri yazılarıyla, dosya konularıyla ve söyleşilerle tebarüz eden bir içeriğe sahibiz. Şiraze için okuyucularımızdan her daim güzel dönüşler alıyoruz. Eski sayılarımıza hâlâ rağbet olması da bunun bir göstergesi.
Bu sayımızda dosya konusunu “Türk Edebî Kanonu” olarak belirledik. Kanon, Türkiye’de de konuşulan ve tartışılan bir kavram hâline geldi. Biz de dergi olarak kanonun daha çok gündeme gelmesini istedik. Dosya soruşturması kapsamında Türkiye’nin önde gelen isimlerine; “Türk edebî kanonunu nasıl değerlendirirsiniz? Sizce böyle bir kanon mevcut mudur ve böyle bir kanona ihtiyaç var mıdır?” diye sorduk. Her sayı olduğu gibi bu sayımızda da birbirinden kıymetli cevaplarla istifadeye açık bir dosya hazırladık. Hem dosyayı destekleyici yazılarla hem kitap eleştirileriyle hem de söyleşilerle dergimiz yine arşivlik bir hâl aldı.
On yedinci sayımıza katkı sağlayan; Abdullah Uçman, Asım Öz, Atabey Kılıç, Celâl Fedai, Cihan Aktaş, Feridun Andaç, Güray Süngü, Hakkı Özdemir, Hilmi Yavuz, İsmail Alper Kumsar, Jale Parla, Kudret Ayşe Yılmaz, M. Sedat Sert, Mehmet Berk Yaltırık, Mehmet Çağan Azizoğlu, Mehmet Fatih Birgül, Mehmet Samsakçı, Mukadder Gemici, Nâzım Hikmet Polat, Nazım Payam, Necmettin Turinay, Nevzat Çalıkuşu, Ömer Lekesiz, Özlem Güngör, Sefer Göltekin, Tahsin Yıldırım, Taner Ay, Turgay Anar, Yakup Öztürk, Yıldız Ramazanoğlu, Yunus Nadir Eraslan, Yusuf Turan Günaydın, Zeki Gürel ve Zeynep Şenel’e ayrı ayrı teşekkürlerimizi arz ediyoruz.
Önümüzdeki sayıda görüşmek ümidiyle iyi okumalar dileriz.


Basım Ayı/Yılı : 5/2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 96
Ağırlık : 96
En / Boy : 19 / 27
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺50,00

Sevgili Türk Edebiyatı Okurları, 
 
Ülkemizi derinden sarsan depremin yaraları henüz kabuk bağlamamışken, buruk bir bayramı da geride bıraktık. Kederin gölgelediği bayram sevinciyle hazırladığımız bu sayımızda, günümüz Türk şiirini mercek altına almaya çalıştık. Daha önce günümüz Türk hikâyesi adlı dosyamız ilgiyle karşılanmıştı. İnşallah ileride günümüz Türk romanı ile ilgili bir dosya da yapacağız. Bu ayki dosya konumuza Bâki Asiltürk’ün şiirimizde bireyler kuşağı eleştirisiyle başlıyoruz. Önceki kuşaklara ve şiir topluluklarına dikkat çeken Asiltürk, günümüz şiirinin topluluktan öte âdeta içe kapandığını daha bireysel bir hâle üründüğünü anlatıyor. Ayrıca yazısında dikkate değer gördüğü genç kuşak şairlere de yer veriyor. Tarık Özcan ise Türk şiirindeki benzerlikler üzerinde duruyor ve özellikle Garipçiler ile İkinci Yeniciler arasındaki yakınlığa temas ediyor. Ercan Yılmaz, günümüz şiirini değerlendirmede âdeta bir mihenk taşı olarak gördüğü Hilmi Yavuz’un poetikasına eğiliyor; Yavuz’un şiirindeki derûnî âhenge değiniyor, onun poetikasını tahlil ediyor. Buzkoduz dergisi ile Türk şiirinde önemli bir konuma erişen Hayriye Ünal günümüz şiirinde avangart hareketleri inceliyor. Günümüz şiirinde avangarda karşı yeni arayışlara giren şairlere ve dergilere yer veriyor. Nagehan Uçan Eke geçmişe köprü kurarak başladığı yazısında günümüz Türk şiirinde klasik Türk şiirinin izlerini sürüyor. Kimliksiz ve köksüz yakıştırmaları yapılan günümüz şiiriyle ilgili bu tip yazıların önemli olduğu aşikâr. Emel Koşar ise günümüz şiirinin öncü kadın şairlerini ele aldığı yazısında Türk şiirindeki kadın sesine kulak veriyor ve bu sesi dinletiyor bizlere.
Dosyamızda ayrıca günümüz Türk şiiri üzerine hazırladığımız bir soruşturma da yer alıyor. Bu soruşturmaya katılan Şükrü Erbaş, Enis Akın, Ali Ayçil, Hüseyin Ferhad, Tuğrul Tanyol, Haydar Ergülen, Nurullah Genç, Hüseyin Akın, Nazım Payam, Yahya Akengin, Bahadırhan Dinçaslan ve Bleda Yaman’a teşekkür ederiz.
Bu ay aynı zamanda Yedi Meşaleciler’in tek hikâyecisi olan Kenan Hulûsi Koray’ın 80. ölüm yıl dönümü. Kenan Hulûsi Koray kısacık ömrüne birçok hikâye sığdırmış bir isim. Fakat eserlerinin ancak ölümünden sonra toplu hâlde basılabilmesi, dönemi için erken sayılabilecek korku hikâyelerini kaleme alması gibi vesilelerle geri planda bırakılmış bir isim. Ümit ediyorum ki gelecek yıllarda edebiyatımızda Kenan Hulûsi’nin varlığını daha çok hissedeceğiz. Necdet Ekici, nahif bir hikâyeyle selamlıyor sizleri. Ekici, hikâyesinde aşkın insanı gururundan, inadından nasıl vazgeçirebileceğine ve sevginin ruhumuza nasıl şifa olabileceğini anlatıyor. Sema Uğurcan, makalesinde Ahmet Haşim’in nesirlerindeki kadınlara odaklanıyor. Bu noktada şiirlerindeki kadın ve nesirlerindeki kadın olmak üzerine Haşim’in zihninde iki ayrı kadın portresi olduğu fark ediyoruz. Iain Thomson’ın Martin Heidegger üzerine kaleme aldığı yazıyı dergimiz için tercüme eden Ali Tacar’a şükran borçluyuz. Heidegger’in felsefesine ilgi duyanlar için yazıda ufuk açıcı tespitler mevcut. Dergimize şiirleriyle renk katan şairlerimize teşekkür ediyorum. Kitaplık ile ajandamız da bu ay dopdolu ve hayli renkli. 
İyi okumalar dileriz…


İmdat Avşar
Genel Yayın Yönetmeni

 


Basım Ayı/Yılı : 5/2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 80
Ağırlık : 80
En / Boy : 19,5 / 27
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺47,50

Aylık Edebiyat-Sanat-Fikriyat dergisi Temmuz'un Şubat-Mart 2021 tarihli 51-52. sayısı çıktı. Temmuz'un bu sayısında da birçok türde edebi esere araştırma inceleme yazılarına kitap ve yazar tanıtımlarına yer veriliyor. Dergide ayrıca Netflix'in son dönem popüler dizilerinden "Bir Başkadır" üzerine bir dosya da bulunuyor.
Dergi kapağında "Çünkü bu kez kalbinden vuracaklardı turnayı" sloganıyla yola çıkarken arka kapağında Halil İbrahim Karahan'a ait "insandan ümit kesilir insan ki / kan donduran kara bir haberdir" dizeleri yer alıyor.
Derginin bu sayısında Ahmet Can Altıok Aydan Algül Deniz Burak Hikmet Dündar Mehmet Mortaş Mustafa Yılmaz Ömer Faruk Özdemir Sadık Koç ve Serkan Akın hikâye ve deneme türünde örneklerle yer alırken İslam Ebu Şgeyr imzalı bir hikaye Muhammet Ekrem Çavuş'un çevirisi ile Temmuz okurlarının beğenisine sunuluyor.
Şiir türünde Abdulhamit Türk Halil İbrahim Karahan Hayrettin Orhanoğlu Mustafa Halil Aydın Sıddıka Zeynep Bozkuş Tayyib Atmaca Tunay Özer ve Tuncay Yerlikaya dergide yerlerini alıyor.
Murat Güzel büyük emek vererek hazırladığı "Şiir Okuma Günlüğü" adlı çalışmasını bu sayıda da devam ettiriyor.
Kitap tahlil tarafında bu sayıda Ali Emre Ali Öztürk Mustafa Bostan ve Peren Birsaygılı Mut göze çarpıyor.
Dergideki dosya ise Süleyman Ceran'ın yönetiminde Abdullah Kasay Fatih Peker Murat Kaya Mustafa Kayapınar Selman Erturhan ve Tahir Günay tarafından işleniyor.

Basım Ayı/Yılı : 3/2021
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 88
Ağırlık : 88
En / Boy : 19 / 27
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺13,50

DOSYA: TÜRKİYE’NİN “HAYATİ” SEÇİMLERİ: SINIFLAR, PROPAGANDA, KÜLTÜR

1950 SEÇİMLERİ: SÖZ GERÇEKTEN MİLLETİN MİYDİ? - EMRE TANSU KETEN

1961 SEÇİMLERİ: SANAYİ BURJUVAZİSİ VE ORDU, NE UMDU NE BULDU? – HAKKI ÖZDAL

1965 SEÇİMLERİ: İŞÇİLER TARİH SAHNESİNE, SÜLEYMAN İKTİDARA, PAŞA TARİHE - CENK YILMAZ BAYIR

1977 SEÇİMLERİ: UMDUĞUNU DEĞİL BULDUĞUNU YERSİN!.. - MUSTAFA YALÇINER

1983 SEÇİMLERİ BUGÜNE ATILAN İLK ADIM - BARIŞ AVŞAR

1991 SEÇİMLERİ: AMERİKAN ÇOCUKLARI ‘SİYASAL’ REKLAMCILIKTA ZİRVE YAPIYOR - MAHMUT SEZGİN MEMİŞ

1965 SEÇİMLERİ IŞIĞINDA 'ONLAR UYANIRKEN' - FERHAT SARI

ARDINDAN GELEN – BARIŞ YILDIRIM / ŞİİR

SEÇİM MÜZİKLERİ: REKLAM KAMPANYASI MI, TOPLUMSAL HAREKET Mİ? – BENGİ ÇAKMAK

MAHİR AKKOYUNLU: MESELE GÖRSEL BİR ŞEY TASARLAMANIN HARİCİNDE BİR İLETİŞİMİ DE TASARLAMAK – SÖYLEŞİ: SUZAN DEMİR

RAHMETİYE’DE HAYALET VAR – FATİH SELVİ / ÖYKÜ

TINISINDA GECENİN – NAZAN ŞAHİN / ŞİİR

EBU NUVAS VE ABBASİ DÖNEMİ ARAP ŞİİRİ (IV) - ULAŞ TÖRE SİVRİOĞLU

ŞİİRLER – SELİM ŞEN

KENDİNİ YARIYOLDA BIRAKAN JOHN BERRYMAN'IN ANISINA – CEVAT ÇAPAN / ŞİİR

DÜŞ ŞARKILARI: SİZİNLE KONUŞAN YARALAR - JOSEF KILÇIKSIZ

ÜTÜ FİŞTE Mİ KALDI? - AYŞEGÜL TÖZEREN

MARTIN EDEN – ARDA ERKARA

LİRİK, VİCDANLI VE POLİTİK BİR ŞİİR: VAHAN TEKEYAN - OHANNES ŞAŞKAL

ŞİİR YAZAMAYANLARIN ŞİİRİ: BAŞKA BİR GÖKYÜZÜNÜN ALTINDA - KAYHAN GEYİK

BİR ZAMANLAR ALASKA’DA - SARGUN TONT

EDEBİYATIN TÜRK VE TÜRKÇELİĞİ: ANLAMIN SINIFLANDIRILMA SORUNLARI - AYDIN GÖÇMEN

NÜKHET SİRMAN: KIZILCIK ŞERBETI’NDE AFFEDILEMEZ OLAN, ONU AYIRAN ŞEY NE? – SÖYLEŞİ: BİLGESU KARAKULAK

PİCASSO’NUN FRENGİ KORKUSU KÜBİZM AKIMINI MI ORTAYA ÇIKARDI? - ALİ İHSAN ÖKTEN

HAMİT ERDEM: İŞÇİLERE VERİLEN HAKLAR KÂĞIT ÜZERİNDE KALDI – SÖYLEŞİ: RAMİS SAĞLAM

ŞİŞLİ EVERİM GÜNLERİ: GÖRÜNENİN ARDINDAKİNE BAKIŞ - KAAN BİÇİCİ

KARANLIK GECE NE KADAR KARANLIK? – ŞEYMA AKCAN

“DANSLARI HALKIN KENDİSİNE GERİ DÖNDÜRÜN.” - EKİM DENİZ AKARSLAN

RECO LI KÎDERÊ YE? - CEM ÖZAYDIN / ÖYKÜ

İSTANBUL MEKTUPLARI-IV - OSMANLICADAN ÇEVİRİYAZI: MUTLU DURSUN


Basım Ayı/Yılı : 2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 136
Ağırlık : 136
En / Boy : 19 / 27
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺45,00

Birikim Aylık Sosyalist Kültür Dergisi Sayı: 409 Mayıs 2023


Basım Ayı/Yılı : 2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 96
Ağırlık : 96
En / Boy : 20 / 28
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺40,00


Basım Ayı/Yılı : 2022
Basım Yeri :
Baskı Sayısı :
Sayfa Sayısı : 96
Ağırlık : 96
En / Boy : 20 / 28
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺26,00

Yaşamda Özel Alan ile Kamusal Alan Ayrımının Oluşumu ve Karşılıklı Konumları ile İlişkilerinin Sürekli Yeniden Tanımlanmakta Olması Ne Tür Toplumsal Sonuçlar Yaratıyor? – İlhan Tekeli
An Inquiry into the Determinants of Female Labor Force Participation, Employment and Employment in “Good Jobs” for Turkey – Theresa Vanwingh, Hakan Mıhcı
Air Quality and Happiness in Turkey – Gökhan Turgut, Devrim Dumludağ
İklim Değişikliğinin Akdeniz Bölgesinde Tarımsal Biyoçeşitlilik ve Gıda Güvenliği Üzerindeki Yansımaları – R. Funda Barbaros, Aliye Yüksel


Basım Ayı/Yılı : 2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 118
Ağırlık : 118
En / Boy : 16 / 23,5
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺80,00

Hisdüşüm dergisi olarak "ustaya vefa" özel sayımızı Bülent Parlak'a ithaf ettik. Gittikten sonra olan biten her şeyi anlatmaları için de dostlarını, sevenlerini bir araya getirmeyi denedik.

Dergimizin bu sayısında;

- Mustafa Kutlu, Hüseyin Hakan, Abdullah Harmancı, Turan Karataş, Mustafa Uçurum, Hüseyin Akın, Fatma Nur Uysal Pınar, Naime Erkovan, Necip Fazıl Kızılkaya, İsa Çolaker, Berat Karataş, Musa Yaşaroğlu, Halil Ecer ve Enes Melih Sofuoğlu Bülent Parlak dosya konulu yazılarıyla;

- Yasin Kara ve Güven Adıgüzel Bülent Parlak konulu dosya söyleşisiyle;

- Taha Ömer Bilik, Yakup Diker, Şura Aykan, Şevval Demirbaş, Ozan R. Kartal, Kürşat Küçük, Kadir Tepe, Züleyha Selçuk, Muhammed Faruk Ayata ve Cüneyd Ensari şiirleriyle;

- Halime Betül Bayraktar, Faruk Sarıkavak ve Buket Uçar öyküleriyle;

- Serdar Aydın, Zeynep Esra Dönbekçi ve Emin Çığ incelemeriyle;

- Enes Önbaş kapak çizimiyle yer alıyor.

"Bülent Parlak'a gelince, derin özlem ve bir gün kavuşmak ümidiyle…"

 


Basım Ayı/Yılı : 2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 48
Ağırlık : 48
En / Boy : 19 / 27
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺30,00

Insight Turkey Vol:  Winter 2023


Basım Ayı/Yılı : 2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı :
Sayfa Sayısı : 1
Ağırlık : 100
En / Boy : 19 / 27
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺37,50

Sovyetlerin Türkistan'ı Dönüştürme Politikasına Muhalefet Yaş Türkistan Dergisi (1929-1939)


Basım Ayı/Yılı : 2020
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 601
Ağırlık : 601
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltli
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺90,20

Kaos Çocuk Parkı Dergisi “Sanat ve Devrim” Dosyasıyla Çıktı!
Derginin giriş yazısını Lokman Kurucu kaleme aldı: “Sanatın Suç Mahallinde” Hıdır Murat Doğan, Zülfü Livaneli ile müzik, edebiyat ve sinema konulu bir söyleşi gerçekleştiriyor bu sayıda. Bir diğer söyleşi ise “Beynelmilel” adlı sinemanın senaristi Sırrı Süreyya Önder ile Mesut Kara’nın yaptığı söyleşidir. Derginin üçüncü söyleşisi ise Müzisyen Ferhat Tunç ile Hıdır Işık’ın yaptığı konuşmadır. Derginin dördüncü söyleşisi, Lokman Kurucu’nun Tiyatrocu Nebil Sayın ile yaptığı konuşmadır. Derginin beşinci söyleşisi underground yayıncılığın önemli isimlerinden Şenol Erdoğan ile Müslüm Çizmeci’nin birlikte gerçekleştirdikleri yayıncılık ve yayınevi mutfağından konuların konuşulduğu söyleşi, okurun ve yayın dünyasının dikkatine sunuluyor. Derginin bir diğer söyleşisi, Kardeş Türküler adlı müzik topluluğuyla Lokman Kurucu’nun gerçekleştirdiği konuşmadır.Derginin bir diğer söyleşisi Hazar İzgi ile Çağrı Topsöken’in gerçekleştirdiği konuşmadır.Bu sayının son söyleşisi, “Punk ve Nizam”, “Hemingway’i Dövmek” adlı şiir kitapları Kaos Çocuk Parkı Dip serisinden çıkan Şair Memozan ile Oğuzhan Kayacan’ın gerçekleştirdiği söyleşidir. 
Dosya Konusu: Sanat ve Devrim
Kaos Çocuk Parkı, bu sayısında “Sanat ve Devrim” konusunu masaya yatırıyor. “Sanat ve Devrim” dosyası bağlamında ;  Ahmet İlhan, “Sanat dünyayı değiştirebilir mi?”, Işıl Ezgi Çelik, “Silikon devrim sanatı ‘ne cesetleri mi getirmişler?’” , Veysel Çolak, “İnsansız şiir olur mu?”, Cihan Oğuz, “Geleceğin kusursuz ayak izini aramak” , Hakan Unutmaz, “Satürn tipi sanatın tek lokmalık çocukları”, Halim Şafak, “Devrimci sempatizan küçük iskender” , Ahmet Karadağ, “Yine kitapları, türküleri, bayraklarıyla geldiler”, Bayram Balcı, “Jîneke nu tune” ,Hilmi Haşal, “Sanatın devrimi”, Halit Payza, “Sanatta devrim Giordano Bruno gibi odun ateşinde yanmayı göze almaktır” , Mesut Kara, “Sinema, devrim ve Beynelmilel” , Koray Sarıdoğan “Suya ulaşmak, yazarını kaybetmek ve diğer şeyler” başlıklı yazısıyla yer alıyor. 
Derginin bu sayısındaki şiirleriyle; 
Hicran Aslan, Ayfer Karakaş, Hıdır Işık, Halil İbrahim Özbay, Doğa Duymaz, Taylan Onur, Yiğit Bağcı, Çayan Okuduci,  Alihan Çetiner, Ömer Burçin Özkişi yer alıyor.


Basım Ayı/Yılı : 2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 120
Ağırlık : 120
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺80,00

Hisdüşüm Dergisi 16. Sayı (Franz Kafka)


Basım Ayı/Yılı : 2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 1
Ağırlık : 100
En / Boy : 19 / 27
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺30,00

Hisdüşüm Dergisi 17. Sayı 2023


Basım Ayı/Yılı : 2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 1
Ağırlık : 100
En / Boy : 19 / 27
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺30,00

Geçen ayın birikimi
3 ÖMER LAÇİNER
 Finale doğru
Deprem
7 ÖMER LAÇİNER
 6 Şubat deprem felaketi
10 TOYGAR SİNAN BAYKAN
 Deprem, “partiler düzeni” ve “bilimsel
 çözüm” sölemi üzerine:
 “Popülist muvazaa”nın sınırlarına
 yaklaşırken''
28 CANDAN YILDIZ
 Enkaz altında bırakan devlet!
30 CEM ALPAN
 “... Bitti, her şey bitti..”
45 EBRU KAYAALP
 Kadıköy örneği: İstanbul’da riskli yapı
 etnografisi
52 SAVAŞ KARABULUT
 Kırılan sadece Doğu Anadolu fayı mı?
62 KEMAL AKOĞLU
 Antakya için Antakyaca bir ağıt denemesi

 Umursamak
69 SEMA ASLAN
 Her şeyin her şeyle ilgisi: Umursamak
72 PELİN TAN
 Eşik topografyalarında umursama
 altyapıları
80 GÖKÇER TAHİNCİOĞLU
 Döngünün sırrı
86 DENİZ GÜNDOĞAN İBRİŞİM
 İmkânlar ve sınırlar: Ekofeminist bir
 umursamaya doğru
Rejim
93 MEHMET CELİL ÇELEBİ
 Otoriterlik-demokrasi dikotomisi ve
 Türkiye’nin rejimi üzerine
GÖÇ
106 PAUL MECHERIL
 Göç pedagojisinin amacı


Basım Ayı/Yılı : 2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 120
Ağırlık : 120
En / Boy : 20 / 28
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺40,00

Mavi Gök Kültür Sanat Edebiyat Dergisi Sayı: 12 Nisan 2023


Basım Ayı/Yılı : 2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 48
Ağırlık : 48
En / Boy : 20 / 29
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺60,00

Mafya nedir? “Her şeyden önce bir devlet modelidir. Tıpkı devlet gibi büyük paralara hükmeder, silahlıdır, içine girip çıkmak kurallara bağlıdır, hiyerarşiktir, istediğini yaptırmak için zora başvurabilir, kendi hukuku vardır.” Bir başka soru mafya nerededir? Yanıtı her yerde ve her şeyde, sanatta da!

Kaos Çocuk Parkı dergisi bu sayıda ‘mafya, siyaset ve sanatı konu ediniyor. Dosya konusuyla ilgili aynı başlık altında Temel Demirel mafya, siyaset ve sanat konularını günceli de kapsayan genişlikte ele alıyor.  Halim Şafak “Birlikte Yaşama Arzusu Gruplar, Cemaatler ve Çeteler”  başlıklı yazısı ile dünden bugüne edebiyat ortamındaki ilişkilere, bu ilişkilerin  belirleyiciliğini farklı yönlerden irdeliyor..  Halit Payza romanda ve diğer sanatlarda mafyalaşmayı, batı dünyasının sanat tarihinin en tanınmış ve en etkili şahsiyetlerinden biri olan Van Gogh özeli üzerinden işliyor. Mesut Kara sinemada mafya üzerinde dururken, Işıl Ezgi Çelik “Şairin Paradoksu” yazısıyla konuyu ele alıyor.

Sayıda Muhammed Münzevi’nin “Robotça Pek Robotça” kitabı  üzerine Aneta Emilova ile söyleşisi, Özlem Keskin’in  “Denizkızı” öyküsü, Osman Tuğlu’nun Eliot çevirisi “ Muamma Kedi” var.  Ayrıca  Müslüm Çizmeci, Ali Fırat Akdemir, Salih Yıldırım, Eren Şahin, M. İnan Filiz, Gizem Altınordu, Umut Yalım, Memozan, Göktürk Yaşar şiirleriyle yer alıyor.


Basım Ayı/Yılı : 2022
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 63
Ağırlık : 63
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺50,00

Kaos Çocuk Parkı dergisinin yeni sayısı ‘Sanat ve Delilik’ dosyasıyla yayımlandı. Dergide yer alan yazarlar sanat ve delilik ilişkisini farklı bakış açılarıyla değerlendiriyorlar. Halit Payza ‘Bir Zorunluluk Olarak Delilikle Dâhilik Arasında Sanat ve Edebiyat’ başlıklı yazısında, deliliğin belki de sayrılık değil normal olma hali olduğunu belirtiyor. 
Cumali Büker ‘Yaratıcılığın İtkisinden Sıradanlığa Doğru: Sanat ve Delilik’ başlıklı yazısında ‘Sanat ve ruhsal bozukluklar arasında zorunlu bir ilişkinin varlığından kesin biçimde söz edilemese de, bir parça tuhaf veya kelimenin tam anlamıyla deli sanatçıların, yaşamları ve yapıtlarıyla –kimi zaman beğenilip kimi zaman tepki’ gördüklerini yazıyor. 
Şair Halim Şafak ‘Deli Yaşar’ özelindeki yazısında ‘Kendi hakkımızdaki gerçeği öğrenmek için delilere ihtiyacımız olduğunu ileri sürüyor. Şair Halim Şafak ‘Özgürlük Olarak Delilik’te ‘Verili dünya büyük ölçüde aklın ve onun düzeninin dünyasıdır ve bu bir çatışma nedenidir” diyerek sanatçının  ‘çatışmayı daha da ileri götürerek ona bir karşılık / karşıtlık özelliği’ kazandırdığından bunu ‘bir karşı çıkma/reddetme haline getirir” yargısıyla görüşlerini açıklıyor.  
Yine şair Yusuf Alper bir psikiyatr gözüyle ‘Melankoli ve Yaratıcılık’ta Freud, K. Abraham, Gabard gibi psikiyatrislerin görüşleriyle  ‘Yaratıcı-sanatçı kişilerin dünyaya depresif baksalar da yazı yazabilecek, düşünce üretebilecek, üzerinde çalışabilecek bir zihinsel ve bedensel enerjilerinin’ olması gerektiğini’ söylüyor. 
Cemal Atay Genç’in ‘Sanat ile Delilik Arasındaki Sarkaç’ yazısında delilik ve sanatın ortak paydasının ‘acı’ oldu kanısını savlıyor. Işıl Ezgi Çelik’te Genç gibi ortak ilişkiyi acı ve ontolojik gerçeklik üzerinden kurguladığı ‘Bir Deli ile Aramdaki Tek Fark Deli Olmamamdır’ yazısıyla dergide yer alıyor. Nalan Çelik ‘Delilik Hikayeleri’ana başlığı altında romanlarda, öykülerde, sinemada deliliğin izini sürüyor. Rafet Arslan konuya tablolar aracığıyla yaklaşıyor ve sanatta deliliğin kendisi olduğunu ileri sürüyor. Mesut Kara ‘Sinema ve Delilik’te sinema-delilik ilişkisini filmler üzerinden aktarıyor.
Dosya dışında dergide ayrıca ‘Özcan Taras-Nezihe Altuğ’, ‘Zafer Baykal-Hicran Aslan’ söyleşileri, Ercan Şarbat’ın ‘Türk Bir Ninja’ yazısı ve şiirleriyle;

Müslüm Yücel, Şenol Erdoğan, Halil İbrahim Özbay, Altay Ömer Erdoğan, Cihan Oğuz, Çağrı Topsöken, Hakan Unutmaz, Hazar İzgi, Taylan Onur, Yiğit Ergün, Toprak Şems Tezcan, Batuhan Çağlayan, Kevser Eke, M. İnan Filiz, Utku Fırat Özçelik, Memozan, Joanna Rüya Dimagio yer almakta.


Basım Ayı/Yılı : 2022
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 128
Ağırlık : 128
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺50,00
Tükendi
Simgesel Siyaset

Bu sayıda, bahsedilen yönelimin gelişim dinamikleri, siyasal aktörlerin tören ve simgeler üzerinden kurguladığı ve kültürel değerlere müracaat ederek oluşturduğu siyaset yapma biçiminin gerekçeleri ve sonuçları, birbirinden farklı dönem ve coğrafyalara odaklanan örnekler üzerinden tartışılmaktadır. Olgusal örnekler üzerinde düşünülürken, aynı zamanda simgesel siyaseti öne çıkaran ulusal ve uluslararası koşullar, süreçlerin tarihsel arka planı ve simgesel siyasallıklar arasındaki farklar ele alınıp, otoriter ortamlarda simgesel söyleme yöneliş dinamiklerini anlamlandırma açısından işlevi olan bir tarihsel çerçeve çizilmesi hedeflenmiş, mazlumların muhalif siyasetinin bu alandaki sınır çizgilerinin belirgin hale getirilmesine gayret edilmiştir. Ele alınan olgusal örneklerin tüm boyutlarıyla tartışılarak tüketilmesi yerine, simgelerin seçilme ve işlevlendirilme mekanizmalarına, uygulayıcı iradenin ideolojik tercihleri dikkate alınarak ışık tutulması amaçlanmış, elden geldiğince tarihsel süreklilik içeren örnekler ile güncel deneyimler birbirine komşu makalelerde değerlendirilmiştir.

Bu Sayıda
Türkiye’de Sağ-Muhafazakârlığın İdeolojik Haritasında Üniversitenin Yeri ve Bir Karşıt Simge Olarak ODTÜ /Melek Zorlu
Bir Modernlik Fantezisi Olarak Cumhuriyet Baloları /Müzeyyen Ezel Ünal
Hafızaya Karşı Hafıza: 1990 Sonrası Türkiye Sinemasında Ses Kasetleri /Deniz Morva-Kablamacı
Sembollerde Cemaati Aramak ve Kimliği Yeniden Kurmak: Dersim’de Hafıza, Yerellik ve Siyaset/Ülker Sözen
Mekan Her Şeyden Önce Yok Etmeye Yarar /Meltem Al
Simgesel Siyasette Aktörler, Süreçler ve Muhalefet Olasılıkları: Ankara Büyükşehir Belediyesi Amblem Rekabeti Örneği Yücel Demirer
Gündelik Hayat, Karnaval ve Direniş: Gezi’de Mizah/Adem Yeşilyurt
Türkiye’de Sembolik Siyaset ve Protesto Kültürü: Gezi’den Sonra Yeni BirPerformativite mi? /Pieter Verstraete Çeviren: Mehmet Barış Gümüşbaş
Tabiyet ve Simgesel Şiddet Kavramları Üzerinden Foucault ve Bourdieu’yü Birlikte Okumak/ Güney Çeğin ve Gürhan Özpolat
Şiddetin Antropolojisi: Barış için Akademisyenler üzerine Hülya Doğan ile Söyleşi/ Yücel Demirer


Basım Ayı/Yılı : 11/2016
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 240
Ağırlık : 240
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺42,90
Tükendi
Büyük Felaket, Büyük Suç: 100 Yıl Sonra Ermenilerin 1915’i

Praksis olarak modern zamanlarda bu topraklarda yaşanan en büyük trajedinin yıldönümünü atlamamamız, gündemde tutulmasına bir bicimde katkı yapmamız gerektiğini düşündük. İkincisi, 2015’te 1915’e dair tartışmaların daha önce olduğu gibi milliyetçi ve liberal yaklaşımların egemenliği altında yürüyeceğini varsaydığımız için tarihsel materyalist bir perspektife yer amcaya çabalamanın anlamlı olacağı kabulünden hareket ettik.

Bu Sayıda

  • Yüzüncü Yıl Arifesinde Ermeni Soykırımı’nın Tarihyazımı: Süreklilikten Olumsallığa/Bedross Der Matossian
  •  Osmanlı Taşrasındaki Ermeniler Üzerine Olan Tarihyazımında Sınıf Analizinin Eksikliği/Yaşar Tolga Cora
  •  İlk Birikim Sorunsalı Bağlamında ve Türk Ulus Devletinin Kurulma Sürecinde Gayrimüslim Azınlıklar /Pınar Kaya Özçelik
  •  Erken Cumhuriyet Döneminde İnkarcılık, Emvâl-i Metrûke ve Devlet Kapasitesi/Ömer Turan – Güven Gürkan Öztan
  •  Geri Dönüş ve Ermeni Emval-i Metrukesinin İadesi: Kayseri (1918-1920)/Oya Gözel Durmaz
  •  Belleğin Tanıklığında Hakikat ve Kimlik Arayışı: Dersim Ermenileri/Mehtap Tosun
  •  Forum: Ermeni Sorunu’nda Hatırlama, Yüzleşme ve Sorumluluk
  •  Kadir Akın, Candan Badem, Mustafa Bayram Mısır, Serkan Sariataş Dersim’in/Tunceli’nin Ekonomi Evreninde Kafe, Birahane ve Restoran İşletmeciliği/Ercan Geçgin

Basım Ayı/Yılı : 9/2015
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 280
Ağırlık : 280
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺42,90
Tükendi
2000’ler Türkiyesi’nde Devlet, Şiddet ve Zor

Hakim söylemlere karşı kapitalist devletin zor aygıtlarını tarihsel maddeci bir perspektifle bütünlüklü olarak ele almaya ihtiyaç duymaktayız. Örneğin, Türkiye toplumsal formasyonunda ordu ve polis başta olmak üzere farklı zor aygıtlarının hangi süreçlerle dönüşümlere uğradığı ya da bu dönüşümlerde sınıflar mücadelesinin hangi dolayımlarla içerildiği gibi bir dizi soru, kapsamlı tarihsel ve kuramsal analizler temelinde çözümlenmeyi beklemektedir.

Türkiye kapitalizmi, zor ve şiddetin farklı biçimlerinin toplumsal ilişkiler içindeki düzenleyici rolünün yeniden tanımladığı kritik bir siyasi dönemeçten geçiyor. Bu, her şeyin çok hızlı değiştiği, pek çok tarihsel olasılığın bir görünüp bir yok olduğu, travmatik olaylarla dolu bir süreç. Bu sayıyı hazırlamaya karar verdiğimizde, aklımızda, Gezi İsyanı’nda karşımıza çıkan paramiliterleşmiş polis şiddetinin hangi dinamik ve süreçlerle örgütlendiği meselesini tarihsel maddeci bir çözümlemeye tabi tutmak vardı. Temel politik kaygımız değişmese de, aradan geçen süre içinde “Gezi polisi”nin üzerinden çok su aktı. Zira Türkiye’de polis şiddetinin içinde konumlandığı zor yapılanması ve siyaset pratikleri, Diyarbakır, Suruç ve Ankara katliamlarıyla ve devletin 7 Haziran’dan sonra bölgede Cizre, Dargeçit, Lice, Nusaybin, Silopi ve Sur’da başlattığı şehir savaşlarıyla köklü bir biçimde değişti.

Bu Sayıda

Eleştirel Güvenlik Çalışmalarının Marksist Eleştirisine Katkı: Devlet, Zor ve Sınıf Mücadelesi Bağlamın “Güvenliği” Yeniden Düşünmek Pınar Bedirhanoğlu, Çağlar Dölek ve Funda Hülagü

Olağanüstülük Yok: Otoriter Devletçilik. Agamben, Poulantzas ve İç Güvenlik Christos Boukalas, İngilizce’den çeviren: Anıl Aygen

Faşist İdeolojinin Materyalist Örüntüleri: Sınıf, Sermaye ve Savaş Utku Özmakas ve Kansu Yıldırım

Bir Siyasal İdare Tekniği Olarak Güvenlik ve AKP Döneminde Ulusal Güvenlik Devleti Özlem Kaygusuz

“Güvenlik Devleti”, Gözetim-Polislik Ağları ve 2000’li Yıllarda Türkiye’de Üniversite Kampüslerine Yansımaları: Kürt Özgürlük Hareketi Özelinde Bir

Değerlendirme Biriz Berksoy

2000’ler Türkiyesi’nde Kürt Coğrafyasındaki Polis Şiddetinin Kökenleri: Seküler Evrenselin Yitimi/ Funda Hülagü

Türkiye’de Resmi İdeoloji Eleştirisinin Sorunları/ Cangül Örnek

Tartışma

Suruç Katliamı Sonrasında Devlet ve Güvenlik: Bir belgenin anlattıkları Sinan Yıldırmaz

Üniversitelerde Güvencesizlik ve Esneklik: Ne İş Olsa Yaparım Abi! Praksis

Mark Neocleous Külliyatı Üzerine İçerden Bir Eleştiri Pınar Bedirhanoğlu

Kitap Tanıtımı

Küresel Güvenlik Kompleksi: Uluslararası Siyaset ve Güvenlik Ahmet Akkaya

Sınıf, Kültür ve Bilinç Türkiye’de İşçi Sınıfı Kültürü, Sınıf Bilinci ve Gündelik Hayat Onur Türkölmez


Basım Ayı/Yılı : 3/2016
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 246
Ağırlık : 246
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺42,90
Tükendi


Basım Ayı/Yılı : 2009
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 164
Ağırlık : 225
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺42,90
Tükendi
Tarih Yazımı 2

Praksis Sayı : 18


Basım Ayı/Yılı :
Basım Yeri :
Baskı Sayısı :
Sayfa Sayısı : 273
Ağırlık : 325
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺42,90
Tükendi
Tarih Yazımı 1

Basım Ayı/Yılı :
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 248
Ağırlık : 360
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺42,90
Tükendi
Marksizm ve Ölçek Sorunu

Praksis Sayı : 15


Basım Ayı/Yılı :
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 403
Ağırlık : 500
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺42,90
Tükendi
Türkiye’de Siyasal Partiler

Basım Ayı/Yılı : 2004
Basım Yeri :
Baskı Sayısı :
Sayfa Sayısı : 284
Ağırlık : 355
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺42,90
Tükendi

Bu sayıda, feminist politikanın merkezine yerleştirdiğimiz ücretli ve ücretsiz kadın emeğini farklı boyutlarıyla ele alıp inceleyen yazılarla bir kez daha tartışmaya açıyoruz. Kadın emeği feminist politikanın merkezinde yer alıyor çünkü ataerkil sistemin başlıca yeniden üretim mekanizmalarından biri, kadınların hane içindeki emek süreci.

İnsanın üretiminden yeniden üretimine, insanın yeniden üretiminden emek gücünün yeniden üretimine uzanan bu emek etkinliği, toplumun yeniden üretimini sağlamakla kalmıyor, sermayenin yeniden üretiminin de başlıca dayanağını oluşturarak, kapitalist sistemin varoluş koşulunu yaratıyor.

Kapitalizmin ücretli kadın emeğini sömürüsü de özgül bir biçim alıyor. Dünyanın hemen her yerinde kadın çalışanlar emek yoğun alanlarda kümeleniyor, aynı işi yaptıkları halde erkek çalışanlardan daha düşük ücret alıyor, yönetici pozisyonlarda çok az temsil edilebiliyor, üstelik iş yerinde mobbinge, tacize ve şiddete maruz kalıyorlar.

Tüm bu baskı ve sömürüye karşı feminist bir politika üretebilmek için kadının emek süreçlerinin bütünlüklü bir analizine ihtiyaç var. Böylesi bir analiz, her özgül alanda kadının ücretli emeğinin ücretsiz hane içi emeği ile birlikte incelenmesini gerektiriyor kuşkusuz. İçinden geçtiğimiz kriz koşulları da kadın emeğini ve kadın istihdamını bir kez daha tartışmaya açıyor. Zira krizin kadın istihdamını nasıl etkilediği, krize karşı alınan tedbirlerin kadınların hane içindeki yükünü nasıl ağırlaştırdığı, krizlerle birlikte güç kazanan muhafazakâr politikaların kadınların hayatını nasıl zorlaştırdığı önemli meseleler olarak karşımızda duruyor.

Kadın emeği hem ataerkil baskının hem de kapitalist sömürünün kesişiminde durduğu için, feminist politikanın ataerkiye ve kapitalizme karşı bir mücadele hattını çizmesi zorunlu hale geliyor. Ayrıca birçok ülkede birbiri ardına patlak veren feminist grevler, kadın emeğini feminist mücadelenin merkezine taşıyor.

Bu sayının kadın emeğinin günümüz dünyasında taşıdığı özgüllükleri, kadın emeğine yönelik dolaylı / dolaysız politikaları, emek süreçlerinde kadınların yaşadığı sorunları tartışmaya kapı aralamasını umut ediyoruz.

Bu Sayıda
• Kapitalizm ile Ataerkinin Kesişiminde Kadın Emeği /Gülnur Acar Savran – Melda Yaman
• İşgücü Anketlerinden Türkiye’de Ücretli-Ücretsiz Kadın Emeği Üzerine Gözlemler: 2008 Krizinin Etkileri /Senem Oğuz
• Kesişimsellik ve Tarihsel Materyalizm: Farklı Tâbiyet Formlarının Bütünlüğü Sorunu /Sinem Uz- Cihan Özpınar
• Müştereği Kuran Emek: Patriyarkal-Neoliberal Emek-Değer İlişkilerinde Çatlaklar /Demet Bolat
• Atölyeden Eve: Fason Üretimin İki Ucundaki Kadınların Sömürü-Güçlenme İkilemi /Cansu Tekin
• Kapitalist Ataerkinin Ablukasında Kadınların Sınıf Deneyimleri: İzmir Konfeksiyon Sektöründe Üretim Süreçlerinin ve Gündelik Hayatın Cinsiyetçi Yapısı /Ayşe Aslan
• Feminist Laboratuvarda Bilim, Emek ve Politika /Duygu Kaşdoğan
• Ataerki ve Din Kıskacında Göçmen Bakım Emeği /Gaye Yılmaz


Basım Ayı/Yılı : 6/2020
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 216
Ağırlık : 216
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺42,90
Tükendi

Praksis dergisinin kültür temalı bir dosya konusunu gündeme getirmesi hem iktidarın kültür üzerindeki tasarruflarını analiz etmek hem de muhalif kültür politikalarının imkânını sorgulama amacını taşırken, diğer yandan kültür kavramının diyalektik perspektiften kavranışıyla işe girişen çalışmaların artışına ilişkin bir ihtiyaçla mümkün olmuştur. Erdoğan rejiminin sürekli olarak açık verdiği bir alan olması nedeniyle de sınıf mücadelesinin bugünkü uğraklarında kültür tartışmalarının öneminin hayli arttığı söylenebilir. Bu sayıdaki gayemiz, söz konusu tartışmaları teorik muhasebelerden güncel uğraklara kadar değerlendirerek, kültürün sosyo-politik izleklerini tartışmaktır. Sayımıza katkı verenler 'yeni' Türkiye’nin kültürel manzarasına birbirinden farklı biçim, mecra ve pratikler üzerinden ışık tutarken, egemen siyasal çizginin kültüre müdahale biçimlerini olduğu kadar, kültürü tekçi bir tanım aralığına indirgeyerek iktidar ilişkilerini örtme çabasını da değerlendirdiler.

• Kültür: Eskisi, Yenisi / Sibel Özbudun
• Efendisiz Halklardan Kapitalist Devletlere: Kültür ve İktidar Yasin Durak
• Türkiye'de Alevilik Algısı, Muhataplık Biçimleri ve Tarihsel Süreklilikler/Şükrü Aslan
• Devlet İkonografisinin Dönüşümü ve Muhteşem Süleyman Çağı Sergisi'nden
Yeditepe Bienali'ne Türkiye'nin Neo-Osmanlıcı Temsili” /Erdem Çolak
• Sarığı Çıkarmaktan Kılıç Kuşanmaya: Diyanet İşleri Başkanlığı'nın AKP İktidarı İle
İlişkisine Yönelik Güncel Yaklaşımlara Eleştirel Bir Bakış/İlbey C. N. Özdemirci
• Kendiliğinden Muhkem: Ele Geçirelemeyen Kültür ve Tiyatro Kalesi/ Barış Yıldırım
• "Din Kardeşlerimiz" ile "Ülkemde Suriyeli İstemiyorum" Arasında Sosyo-Kültürel
Entegrasyon Politikaları/Hacı Çevik
• Dünya Mirasından Kebir Camii'ne: "Yeni Türkiye"nin Siyasal Sembolü olarak Ayasofya/ Deniz Parlak
• Ulemanın Kılıcı: Türkiye'de İslamcı Dinamik ve Sınıfsal Yeniden Üretim Errol Babacan
• "Kültür Savaşlarından Kültürel İktidara Türkiye'nin Yeni Kültürü" Eleştirel Bir Değerlendirme / Yücel Demirer


Basım Ayı/Yılı : 8/2021
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 356
Ağırlık : 356
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺42,90
Tükendi

Bu sayıda, feminist politikanın merkezine yerleştirdiğimiz ücretli ve ücretsiz kadın emeğini farklı boyutlarıyla ele alıp inceleyen yazılarla bir kez daha tartışmaya açıyoruz. Kadın emeği feminist politikanın merkezinde yer alıyor çünkü ataerkil sistemin başlıca yeniden üretim mekanizmalarından biri, kadınların hane içindeki emek süreci.
İçinden geçtiğimiz kriz ve pandemi koşullarının yükünü̈ esas olarak hiç kuşkusuz kadınlar “üstleniyor”. Üstelik kadınların gittikçe ağırlaşan iş ve bakım yüküne artan erkek şiddeti de eşlik ediyor. Dileriz elinizdeki sayı bu güç koşullarda kadın emeğinin çeşitli veçhelerini biraz daha görünür kılmaya hizmet eder. Kapitalizme ve ataerkiyle karşı mücadelede feminist politikanın nedenli vazgeçilmez olduğunu bir kez daha gözler önüne serer. Ve dileriz, İstanbul Sözleşmesi’nin feshine, erkek şiddetine ve kadın cinayetlerine hep birlikte “HAYIR” diye haykırmanın önemini, örgütlü̈ mücadelenin gücünü̈ biz feministlere bir kez daha hatırlatır.
Bu Sayıda
• Toplumsal Yeniden Üretim: Birleşik Bir “Feminist” Teori? Melda Yaman
• Gündelik Deneyimler Üzerinden Türkiye’de Kadın Emeği ve Borçluluk Pelin Kılınçarslan
• Domatesler ve Aileleri: Bağımlı Bir İlişkinin Hikâyesi Emine Erdoğan
• Soylulaştırma, Yeniden Üretim Krizi ve Cinsiyet: Tarlabaşı’nda Yaşayan ve Çalışan Alt Sınıftan Kadınların Soylulaştırma Deneyimleri Bahar Sakızlıoğlu
• Feminist Dava Takibi: Kadın Dayanışması Yaşatır! Yasemin Özgün, Ayşe Zilan, Betül Çetin, Neriman Ersin, Perihan Meşeli, Selmin Cansu Demir
• İşgücü̈ Anketlerinden Türkiye’de Ücretli-Ücretsiz Kadın Emeği Üzerine Gözlemler: 2008 Krizinin Etkileri Senem Oğuz
• Gecekonduda Eğitime Kuşaklararası Yaklaşım: Sınırlar, Beklentiler, Tercihler Leyla Bektaş Ata
• Neoliberal Dönemde Tahran’da İşportacılık Mehrdad Emami
• Bir Kadın Grevi: Serbest Bölge’de Kadın İşçi Olmak Fethiye Beşir-İletmiş
• “Roma”nın Kadınları Yasemin Özgün


Basım Ayı/Yılı : 11/2020
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 248
Ağırlık : 248
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺42,90
Tükendi

Praksis olarak elinizdeki 51. sayıda bir önceki sayıda başlattığımız “Dünya Düzeninin Eleştirel Siyasal İktisadı” tartışmasına devam ediyoruz.

Önceki sayımızdaki yazıların önemli bir bölümü dünya düzeninin kriz ve eğilimlerine ilişkindi. Marksist solun akademik/politik bileşenleri için kapitalizmin krizini bütün boyutlarıyla ortaya koymak; bu krizin emekçi sınıflar ve tüm diğer ezilen, dışlanmış sosyal güçler açısından sunduğu dönüştürücü/özgürleştirici olanakları tartışmak kaçınılmaz bir görevdi.

Nitekim 2008’deki büyük küresel çöküşü izleyen süreçteki tartışmalar, dünden bugüne Marksizmin farklı ekollerinin bizatihi kendisi bir kriz hali olan kapitalizmin sistem kaynaklı ve konjonktürel eğilimlerinin yetkin biçimde kavranarak aşılması bağlamındaki mevcut katkılarıyla birleşti.

Bu çabalar tarihsel materyalizmin güncelliğini de pekiştirmiş oldu. Gelin görün ki birlik ve beraberliğe en fazla ihtiyaç duyulan bu çalkantılı zamanlarda egemen sınıflar da boş durmuyor; kapitalizmin yitip gitmekte olan meşruiyetini yeniden tesis etmenin yolları üzerine yoğun bir biçimde tartışıyorlar.

Bu Sayıda;
- Kriz Bağlamında Eleştirel Siyasi Ekonominin Yerini Yeniden Düşünmek: Avro Krizi ve Kuramsal Kriz Elif Uzgören
- Küreselleşme, Avrupa Entegrasyonu ve Genişleme Lütfi Doğan
- Geç Kapitalizmlerde Uluslararasılaşma ve Devlet: Çin, Rusya ve İran Ekseni Engin Sune
- Dünya Sisteminin Hegemonya Döngüleri ve Çin’in Tek Kuşak Tek Yol Girişimi Yunus Emre Mahir
- Kapitalist-Emperyalist Dünya Sistemi ve Çin: Çevreden Merkeze Uzun Yürüyüş mü, Engelli Koşu mu? Onurcan Ülker
- Türkiye’nin AKP Dönemi Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da İzlediği Alt-Emperyalist Dış Politika Gönenç Uysal
- Türkiye’deki Suriyeli Mülteci İşçileri Konumlandırmak: Mekansal Ayar, Sermaye ve Devlet Cenk Saraçoğlu - Daniele Belanger
- Kitap İncelemesi: Adı Konmamış İmparatorluk ve “Göreli Özerklik” Sorunu M. Gürsan Şenalp
- Kitap İncelemesi: Küresel Tarihçe 1945-79 Halil Can İnce


Basım Ayı/Yılı : 1/2020
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 208
Ağırlık : 208
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺42,90
Tükendi

Natama dergisinin 38&39. sayısı çıktı.

 

Natama Nisan – Eylül 2023 birleşik sayısı olarak raflarda yerini alıyor.

Sabit Kemal Bayıldıran, Yahya Kemal’i değerlendirdiği yazı serisine “Yahya Kemal’i ‘resmi ideoloji’ açısından okumak” başlıklı yazısıyla bu sayıda devam ediyor. Bu sefer odakta Yahya Kemal’in resmi ideoloji ile ilişkisi var.

Ümit Güçlü ise şiir, şair ve şiir tarihi arasındaki ilişkiyi post-truth örneklemeleriyle “Hakikat sonrası şiir (1): Kanı sulandırmak” yazısında irdeliyor. Şairin kendi dönemi kadar şiir tarihine de eğilmesi, ondan beslenmesi, ona borcunu ödemesi vurgusu öne çıkıyor.

Gökhan Bakar “Araziyi Düzleştirmek: Gülten Akın Şiirinde Ortaklığın İnşası” üzerine kitabın yazarı Hasan Turgut’la söyleşti. Gülten Akın şiiriyle ilgili ilginç tespitlerin yer aldığı söyleşinin güzergâhını şiir, sosyoloji ve tarih şekillendiriyor.

Bu sayının çeviri dosyası konuğu Amerikalı şair Amiri Baraka. Şaire dair bir değerlendirme yazısıyla açılan dosya Baraka’nın şiirlerinden Özge Özbek’in yaptığı çevirilerle bir şiir seçkisi de sunuyor.

Natama bu sayının görsel dosya sayfalarında Cem Sorguç’u ağırlıyor. Yakın zaman önce yıkılan Karaköy Katlı Otoparkı’ndan görsellerle oluşturulan dosyanın adı umut verici bir cümle “Bu da Geçer Ya Hû”.

Kitap değerlendirmelerinde Canan Yaka “Kendine mesafe alan şiirin gerçekliği” başlıklı yazısında Sena Türkmen’in “II. Kambises Taktiği” kitabını, Enis Akın “Önce Şiir Olmak” adlı yazısındaysa Süreyyya Evren’in “Houdini’den Sonra Ölüm” kitabını değerlendirdi.

Bu sayının şairleri Aysu Akcan, Betül Tarıman, Emin Metin, Gökhan Bakar, Murat Çelik¬¬¬, Canan Yaka, Enis Akın, Betül Aydın, Mehmet Öztek, Ercan y Yılmaz, Ersun Çıplak, Ali Aydemir, Ümit Güçlü, e. irem az, Hasan Rua, İsmail Güney Yılmaz, Yusuf Koşal, Oğuzhan Kayacan ve Umut Cemal.  

Eylül sayımızda görüşmek üzere, merhab. 


Basım Ayı/Yılı : 2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 1
Ağırlık : 100
En / Boy : 19 / 27
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0
₺45,00
< 1 2 3 ... 9 >
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı