Patent Lisans Sözleşmeleri
Patent Lisans Sözleşmeleri

Patent Lisans Sözleşmeleri (9789750273261)

0,00


Tüm dünyada, hem ülkeler hem de uluslararası şirketler arasında patent savaşları ile kamuoyunu sarsan davaların gündeme taşınması ve hatta devletlerin gelişmişlik düzeyinin patent sayısı ile ölçülür aşamaya gelmesi, dikkatleri patent ve dolayısıyla en çok da lisans kavramına yöneltmişken, ülkemizdeki durum nedir? Ülkemizdeki patentler henüz yeterli mali karşılığını bulamamış ise de konuya ilgi ve beklenti hızla yükselmektedir. Patente olan bu ilgi artışı, başlı başına bir mali değere sahip patenti statik hak olmaktan çıkarıp onun yaygınlaşmasını ve değerinin piyasada katlanmasını sağlayan lisans sözleşmelerine de yansımaktadır.


Bu nedenlerle kitapta konunun tüm boyutları ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Özelikle patent lisans sözleşmelerinin konusunu oluşturan patent ve lisans kavramlarının kendine özgü nitelikleri ve terminolojisine yer verilmiş, bu niteliklerin sözleşmede yer alış biçimleri ile sözleşmenin kuruluşu ve hukuki niteliği değerlendirilmiştir. Diğer yandan, uygulamada en çok tartışma yaratan husus olan tarafların borçlarının belirlenmesi aşamasında her bir borç tek tek ele alınmış; özellikle patent hukukuna özgü olup PatKHK'da özel olarak düzenlenmiş olan patentin hükümsüzlüğü, hakkın sona ermesi gibi durumlarda sözleşmenin akıbetinin belirlenmesi detaylı olarak incelenmiştir. Bu borçlara aykırılığın sonuçları ve sözleşmenin sona ermesi de ele alınarak çalışmanın kapsamı oluşturulmuştur. Ayrıca farklı türlerde patent lisans sözleşmesi örneklerine ve sözleşmeler hazırlanırken dikkat edilecek check list'e yer verilmiştir.


Zaman zaman mukayeseli hukuktaki uygulamalara da değinilen bu kitabın, her ne kadar ülkemizde yeteri kadar patent doğmasa da giderek artacağı düşüncesiyle gelecekteki uygulamalarda, bugün için de yabancı menşeli patentlerin ülkemizdeki üretimi için başvurulan lisans alımları süreçlerinde, bu konuda çalışan patent vekilleri ve hukukçulara faydalı olacağı değerlendirilmektedir.


Konu Başlıkları
Buluş ve Patent İlişkisi, Buluşun Patente Dönüşmesi
Zorunlu Lisans Sistemi ve Yasal Zorunluluk Durumları
Patent Lisans Sözleşmelerinin Hazırlanmasında Dikkate Alınacak Unsurlar
İnhisari Lisans ve Basit Lisans
Patent Lisans Sözleşmelerinin Devamına Engel Olan Patent Sorunları
Patent Lisans Sözleşmelerinde Ayıp Kavramı ve Sonuçları
Patent Lisans Bedelinin Belirlenmesindeki Kriterler
Örnek Sözleşmeler


Basım Ayı/Yılı : 11/2021
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 2
Sayfa Sayısı : 226
Ağırlık : 226
En / Boy : 16 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Cep Boy Durumu : 0

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı