Osmanlının Son Şiir Okulu - Ukaz-ı Osmani
Osmanlının Son Şiir Okulu - Ukaz-ı Osmani

Osmanlının Son Şiir Okulu - Ukaz-ı Osmani (9786055160777)

0,00

Ondokuzuncu yüzyıl Türk edebiyatı birçok ilgi çekici gelişmelere sahne olmuştur. Bunlardan biri de Muallim Nâcinin Türk şiirine yeni bir rüzgâr getirmek amacıyla oluşturduğu şiir okuludur.

Tercüman-ı Hakikat gazetesinde başladığı bu faaliyetine oradan kovulduktan sonra Sa'âdet gazetesinin sütunlarındda Ukâz-ı Osmani adıyla bir topluluk kurarak devam etmiştir. Muallim Nâcinin altı toplantı halinde gerçekleştirdiği bu şiir okulunda edeb'i faaliyetler gazel, nazire, kıt'a, mensure türlerinde şiirler yazılmasını teklif ve tebliğ ederek gelişmiştir. 

Recaizade Mahmud Ekrem - Muallim Nâcl münakaşasında saflarını belli eden Halit Ziya Uşaklıgil, Ali Kemal, Abdülhalim Memduh, Tevfik Nevzad, Süleymanpaşazâde Sami, Mustafa Reşit, Ibnürreşad Ali Ferruh, Mehmet Suad (Ali Suad) ve Mehmet Celâl, İzmir'de çıkan Hizmet gazetesinde Muallim Nâcinin Ukaz-ı Şübbân'ının alaya almak için Uldiz-ı Şübbân adlı bir karşı şiir topluluğu kurmuşlardır.

Prof. Dr. Ali İhsan Kolcu bu kitabıyla edebiyat tarihimizin bu ilginç olayını masaya yatırmakta ve bütün ayrıntılarıyla ortaya çıkarmaktadır.


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : Erzurum
Sayfa Sayısı : 143
En / Boy : 13,5 / 21
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 5.2018

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı