Okay’ın Kitabı, 40 yılı aşkın bir süre gazeteciliğin ve siyasetin merkezî alanlarında yer alan Okay Gönensin’in 2017 yazında vefatından önce Aytekin Hatipoğlu ile gerçekleştirdiği bir nehir söyleşi.
Bu kitapta, genç yaşında Cumhuriyet’in yazı işleri müdürlüğü görevini başarıyla üstlenerek yeniliklere imza atmış, Yeni Yüzyıl gazetesini kurarak basın dünyasına çağdaş bir soluk vermiş Gönensin’in 68 Siyasal’ından gazeteciliğe uzanan hayatında yaşadıklarını, karşılaştığı farklı insanları, olayları, gazetecilik anlayışını ve siyasete bakışını bulacaksınız.
... "Akademi'ye Tanıklık" kitabı, Sanayi-i Nefise'den Güzel Sanatlar Akademisi'ne ve günümüz Mimar Sinan Üniversitesi'ne uzanan süreçte; kurumun tarih ve kültür mirasının bugüne kadar aydınlanmamış ya da eksik aktarılmış konularına ışık tutarak, kurum tarihinin zenginleşmesi ve korunması amacıyla Güzel Sanatlar Akademisi döneminde ve Mimar Sinan Üniversitesi'nin öğretim sürecinde görev almış hocalarımızla yapılan söyleşilerin kitaplaştırılması; böylece kültür, sanat ve yayın ortamına kazandırılması düşüncesinin bir ürünüdür. Bu kitapta yerlerini alan hocalarımız, bir yandan sanatçı duyarlığıyla gelişim sürecimizi değerlendirirken, bir yandan da anı ve tanıklıklarını, deneyimlerini, Türkiye hakkındaki görüşlerini açıkladılar...
´Akademi´ye Tanıklık´ kitabı, Sanayi-i Nefise´den Güzel Sanatlar Akademisi´ne ve günümüz Mimar Sinan Üniversitesi´ne uzanan süreçte; kurumun tarih ve kültür mirasının bugüne kadar aydınlanmamış ya da eksik aktarılmış konularına ışık tutarak, kurum tarihinin zenginleşmesi ve korunması amacıyla Güzel Sanatlar Akademisi döneminde ve Mimar Sinan Üniversitesi´nin öğretim sürecinde görev almış hocalarımızla yapılan söyleşilerin kitaplaştırılması; böylece kültür, sanat ve yayın ortamına kazandırılması düşüncesinin bir ürünüdür. Bu kitapta yerlerini alan hocalarımız, bir yandan sanatçı duyarlığıyla gelişim sürecimizi değerlendirirken, bir yandan da anı ve tanıklıklarını, deneyimlerini, Türkiye hakkındaki görüşlerini açıkladılar..
Kandil’e gidiyorum… “Ova bitti, karşımızdaki sarp dağlara tırmanmaya başladık. Güneş dağların arkasında kaybolurken, tepelerdeki tek tük bulutlar bir renk cümbüşü içinde adeta dans ediyordu... Önce kıpkızıl oldu tüm bulutlar, sonra pembeleştiler, en sonunda da eflatun oldular. Biraz sonra dağların zirvesinden koskoca bir dolunay yavaş, yavaş yükselmeye başladı. Bronz renkli bir dolunaydı bu. Ayın üstündeki kahverengi dağlar bile seçilebiliyordu.
Ve Dolunay dağların tepelerine asılmış devasa bir projektör olarak yeryüzünü aydınlatıyordu.”Atilla Keskin, kırk yıl önce on arkadaşıyla birlikte gittiği El Fetih dönüşünde, tutuklanıp konulduğu Diyarbakır Cezaevi’ni ve “bölge”yi kırk yıl sonra doğasıyla, insanıyla, bilinmeyen yönleri ve olaylarıyla, tanıklıklara dayanarak anlatıyor. Kırk yıl önce elleri kelepçeli zindanına tıkıldığı Diyarbakır, bu kez onu bağrına basıyor…
Melih Cevdet Anday’ın yaklaşık 60 yıl boyunca gerçekleştirdiği söyleşileri bir araya getiren Dakika Atlamadan, usta şairin yazı hayatının bir özeti olarak değerlendirilebilir. Anday’ın söyleşilerde ve soruşturmalarda verdiği cevaplara topluca bakıldığında, onun hiç değişmeyen meselelerini de, zaman içinde değişim geçiren fikirlerini de görmek mümkün.Şair üzerine yapılacak çalışmalarda öncelikli kaynaklardan biri olarak da okunabilecek olan söyleşi ve soruşturmalar, 1930’ların sonundan 1990’ların sonuna, Türk edebiyatının 60 yıl içindeki temel meselelerini görmeye imkan sağlıyor, bu dönem boyunca edebiyatın hangi sorular etrafında şekillendiğini görmeye olanak veriyor.
Söyleşiler
70’lerin Şiirini Slogancı Bulanlar (Mesele kitap dergisi) 70’li Şiir Üstüne (Cenk Gündoğdu). Şiir Bir Özgürleşme Pratiğidir (A.Galip).Şair ve Okuru (Türkân Yeşilyurt).Bir Yaşam Tarzı Olarak Şiir (Mustafa Sercan). Saklı Kalan (Sennur Sezer).Hüznün İsyan Olur (Muzaffer Buyrukçu). Dünyanın Kalbine Gitmek (Halim Şafak).Dil ve Söylem Bağlamında (Halim Şafak).Şiir, Ütopya ve… (Türkân Yeşilyurt-Emel Güz). Mitlerden Beslenmek (Elif Ergün). Dilin Kazanılmış Güzellikleri (Rozerin Doğan). Şiir Çeşitlendikçe Değişiyor (Aysel Sağır)Bir İşaret Fişeği Olarak Şiir (Derviş Tekin).Olmakta Olandan Olabilir Olana (Esengül Kutman). Düzyazıları ve Şiirleriyle Ahmet Telli (Vecdi Erbay). Barbar ve Şehlâ Üstüne (Nesimi Aday). Sanatın Biricikliği ve Birey (Can Olcay). Türkçe Şiirin Kırlangıç Uçuşu (Gönül Hürriyet Aydın). Aynalara Irmakların Yansıttığı (Adnan Gerger). Duygu Ormanına Yağmurlu Şiirler (Aysel Bakıray).
Sormacalar
İkinci Yeni Şiiri ve Bugün (Kurgu dergisi). Gurbete Dair (Akköy dergisi) Seslendirmek Şiiri İncitir mi (Şiir Odası dergisi.) Uç Soru Uç Yanıt (Varoş dergisi). Sanat Hareketi (İkibin’e Doğru dergisi). Sevgili Genç Şair (Şiir Saati dergisi). Azalarak Çoğalmak (Evrensel Kültür dergisi).
Şiirde Usta Çırak İlişkisi (Sincan İstasyonu dergisi). 2005 Yılı Şiir Ortamı (Şeref Bilsel-Cenk Gündoğdu). 2009 Şiir Ortamı (Şeref Bilsel- Cenk Gündoğdu). 2011 Yılı Şiir Ortamı İçin (Şeref Bilsel-Cenk Gündoğdu). Edebiyatçıların kamusal Alana Müdahalesi (Varlık dergisi).
Bu site Ticimax® Gelişmiş E-Ticaret sistemleri ile hazırlanmıştır.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.