ÜRÜN BULUNMAMAKTADIR

Murat Menteş Kitapları

Murat Menteş Kimdir?

Murat Menteş, 21 Eylül 1974 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Son dönem yazarları arasında yer alan Murat Menteş lisans eğitimine İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde başlamıştır. Lisans eğitimini yarıda bırakan yazar küçük yaşlarda başladığı yazarlık deneyimlerine devam etmiştir. Okurları tarafından merak edilen Murat Menteş kimdir sorusu sıkça araştırılmaktadır. Bu soruya en net şekilde verilecek cevaplar şu şekildedir. Yazarlık hayatına ise lisenin birinci sınıfında şiir yazarak başlamıştır. Aynı zamanda sahaflık yaparak geçimini sağlayan sanatçı, hayatın her alanında kitaplara yer ayırmıştır.

Yazar Murat Menteş belirli bir dönem Şehrengiz adlı edebiyat alanında yazıların yayımlandığı dergide de aktif görev almıştır. Farklı dergi, yayınevi ve gazetelerde de çalışarak yaşamını idame ettirmiştir. Ayrıca çeşitli TV kanalları ve ajanslarda metin yazarlığı görevini de üstlenmiştir. İlk kitabını 1994 yılında çıkarmış olan yazar, gazete ve dergilerde yayınlamış olduğu eserleri kitaplaştırarak okuyucularına sunmuştur. 2009 yılında arkadaşları ile birlikte Afili Filintalar ismini verdikleri grubuyla çeşitli yazıları kaleme almıştır. 2012 yılında ise Yeni Şafak adlı günlük gazetede köşe yazarlığı yapmaya başlayan yazar, 2013 yılında bu gazeteden istifa etmiştir.

2016 yılında OT dergisinin şef editörlüğü görevini üstlenmiştir. Aynı dergide yazılar yazmaya da devam etmiştir. Farklı türde pek çok edebi ürün kaleme alan Murat Menteş şiirleri Kaan Boşnak tarafından bestelenmiştir. Çizer Hakan Karataş ile 2018 yılında Derde Deva Randevu adını verdikleri bir kitap dizini hazırlamaya başlamıştır. Çeşitli Mizah dergilerin de de yazı ve çizimleri bulunan Murat Menteş çok yönlü yazar olarak Türk Edebiyatında yerini almıştır. Yazmış olduğu Korkma Ben Varım adlı romanı Türkiye Yazarlar Birliği Tarafından roman dalında ödüle layık görülmüştür.

Murat Menteş Kitapları

Murat Menteş kitapları arasında şiir ve roman türü ön plana çıkmaktadır. Gen yaşlardan itibaren çeşitli türlerde yazıları kaleme alan sanatçı bu yazıları kitaplaştırarak daha kalıcı bir hale getirmiştir. Murat Menteş oku tavsiyeleri üzerine ön plana çıkan kitapları ile okuyucu kitlesi tarafından beğeni kazanmıştır. Dergi, gazete, TV kanallarında içerik yazarlığı görevlerini üstlenmiş yazar 2013 yılı itibari ile bireysel yazı hayatına yönelerek çeşitli kitaplar çıkarmıştır. Bu kapsamda Murat Menteş kitapları şu şekilde sıralanabilir:

  • Dublörün Dilemması – 2003
  • Korkma Ben Varım – 2009
  • Garanti Karantina – 2009
  • Ruhi Mücerret – 2013
  • Antika Titanik – 2018
  • Derde Deva Randevu – 2019
  • Derde Deva Randevu 2 – 2019
  • Fink – 2021
  • Derde Deva Randevu – 2022
  • Tabancalı Kız - 2022

Murat Menteş Romanları

Murat Menteş romanları konusu sıra dışı olaydır. Kendi tarzında ve kendine has bir üslupla kaleme aldığı bu romanlar yazıldığı dönemlerde geniş okuyucu kitlesine ulaşmış eserlerdir. Özellikle Dublörün Dilemması adlı romanı yazarın tanınmasında oldukça etkili başlıca kitabıdır. Yazar romanlarında kurgusal hıza dikkat çekmiş ve yazdığı kitapların hızlı bir şekilde okunmasını sağlayan akıcı bir dil kullanmıştır. Murat Menteş kitapları içeriklerinde uzun ve gereksiz ayrıntılar bulunmamaktadır. Aynı şekilde okuyucu yoran, çabuk sıkılmasına neden olan abartılı tasvirlerden de uzak durmuştur. Bu şekilde okuyucuların daha etkili ve hızlı bir şekilde okuma yapmalarını savunmuştur. Murat Menteş romanları ve içerikleri ise kısaca şu şekilde açıklanabilir:

Dublörün Dilemması: Kimsesizler yurdunda büyümüş çocuğun hayat karşı tavırları ve yaşadıkları konusunu oluşturmaktadır. Murat Menteş Dublörün Dilemması adlı eserinde aşk, ihanet, hayat karşı çekilen acılar yazarın kurgusu ile birleşerek okurlarına sunmuştur. Ana karakter Nuh Tufan adlı albino hastalığı olan bir çocuktur. Kimsenin evlat edinmediği bu çocuğun yaşadıkları üzerine kurulu olay örgüsü heyecan ve duygu yüklü hislerle okurları kendine çekmeye çalışmıştır.

Korkma Ben Varım: Devletin başına yeni geçen partinin Gönül İşleri Bakanlığı kurmak istemesi ve bu bakanlığın faaliyetlerinin neler olacağı anlatılmaktadır. Dört farklı karakterin anlatımı üzerinden devam ettirilen olay örgüsü farklı bakış açılarının hissedilmesine imkân sunmaktadır. Dili ve betimleri ile akıcı anlatıma sahip Murat Menteş romanları arasında yerini almıştır.

Ruhi Mücerret: Murat Menteş Ruhi Mücerret adlı romanında ise kurtuluş savaşı gazilerinden biri olan Ruhi Mücerret ‘in içinde bulunduğu intikam ateşini anlatmaktadır. Dört bölüm şeklinde yazılmış roman, kitabın ana karakterinin ağzıyla anlatılmaktadır.

Antika Titanik: Felsefi, polisiye ve bilim kurgu yönüyle ağır basan çok yönlü romanlardan biridir. Titanik adlı bir gemi var ve olay bu gemi içerisinde geçmektedir. Gemide farklı esrarengiz olaylar ve karakterler yer almaktadır. Kitap beş bölümden oluşmaktadır ve her bölüm kendi içerisinde kurgulanmıştır.

Fink: 2002 yılında modellik yarışmasında dereceye giremeyen Göksenin Yıldırım adlı gencin Hong Kong’a gitmesi üzerine kurgulanmıştır. Hong Kong’da isim değiştirerek model olan ve oldukça popüler bir hayat süren bu gencin maceraları anlatılmaktadır. Konunun gerçek hayattan alınması ise kitabın etkileyici olmasını ve daha çok kişi tarafından okunmasını sağlamıştır.

Derde Deva Randevu: Çizgi roman türünde yazılmış bir eserdir. Seri şekilde Murat Menteş kitapları sırası ile 1, 2, 3 diye devam ettirilmiştir. Bu eser okuyucusunu edebi yolculuğa çıkarmaktadır. Geçmiş dönemde yaşamış 11 önemli yazarla söyleşi şeklinde ilerletilmektedir. Hakan Karataş’ın çizimleri ile renk bulan çizgi roman eğlenceli ve öğretici kitaplar arasında yerini almıştır.

Murat Menteş Şiirleri

Murat Menteş şiirleri, yazarın deneyimlediği ilk edebi türdür. Lise yıllarında yazmaya başladığı şiirlerini belirli bir zaman sonra kitaplaştırarak okurlarının beğenisine sunmuştur. Bu şiirler, Yediiklim, Şehrengiz, Dergâh, Atlılar, Kökler gibi dergilerde yayınlanmıştır. Modern edebiyatın önemli yazarlarından biri olan Murat Menteş’in en sevilen şiirleri şunlardır:

  • Siperde Perende
  • İbretlik Libretto
  • Bal Kılavuzunun İlahisi
  • Seksapel Seksen Papel
  • Deplasmanda Plasebo
  • Aceleci Tefecinin Edebiyat Süsü Verdiği Anlar
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı