Dünyayı sınıflandırmaktan ve sınırlandırmaktan öte, sınıflandırılmış ve sınırlandırılmış bir dünyanın başkalaşıma uğrayan, dönüşen nesnelerine kulak kabartan deneme, artık şiirin unutuşun hafızasına terk edilmediği bir uzamda hatırlamayı ve hatırlanmayı mümkün kılan tek biçim olarak yazınsal zamanın kanat çırpışlarına kuracaktır kalp atışlarını.
“Her bakış bir sınırdır,” diyor Ahmet Bozkurt. Anısı olmayan bir zamanın ve hep bir kaçışa terk edilen bakışın, tüm nedenselliklerin tükendiği noktada söyleyecek sözünün olduğunu tekrar eden uç metinlerden mürekkep bir kitap Mum Lekesi. Yazının tüm olabilirlik sınırlarını ifşa eden, hakikatin saf mevcudiyetine yönelik iddiaya şiirsel bir aidiyet kazandıran, yazı’nın handiyse kadraja alınmamış öznesine odaklanan, imgelerle ve dille, dilin dolayımsız akışkanlığı içerisinde kurulan bir dünyanın büyü bozumunu mümkün kılan dil estetiğini sınırın sınırsızlığında hatırlatan yeni bir yazı ayracı aynı zamanda.
Yazının konakladığı tüm duraklarda süreğen bir imgeler evreni kuran denemenin yalnız ve kırılgan sesine her satırında tanıklık edeceğiniz Mum Lekesi eksik ve eksiltili bir yazı dünyasının kapılarını aralıyor.
Mum Lekesi, kendi kendisine perde olan tüm gölgeleri aradan kaldıran bir bakışla kuruyor denemenin dilini. Sessizliğin mırıltısı, sözün şiddeti ve elbette yazıya içrek bir felsefi duyuşun eleştirel harmanıyla…
N. Hikmet'e, Kemal Tahir'e, A.H. Tanpınar'a çeşitli şairlere ve edebiyat sorunlarına ilişkin bu yazılar,gerçek anlamıyla edebiyat eleştirileri değildir. Bunlar, S. Hilav'ın Felsefe Yazıları'nda dile getirmeye çalıştığı görüşleri, edebiyat alanında ve somut bir malzeme üzerinde örneklendirmeye çalışmasının ürünleridir. Edebiyat hem bireyin yeteneginin hem de toplumsal geleneğin bir ürünü olduğuna göre, Asya-tipi bir toplumdan ve Doğu Despotluğu'ndan gelen bir toplumda, ondan çok farklı ve hatta onun tam tersi olan bir Batı toplumu edebiyat geleneği nasıl başarılı ürünler verebiliyor? Bu yazılarda ele alınan temel sorun işte budur. Ve Batı kültür darbesi altındaki bir Doğulu toplumun bireyleri olarak yazarlar ne gibi formel ve içeriksel çözümler bulmuşlardır? Bu da birinci soruya bağlı olarak Edebiyat Yazıları'nın ikinci sorununu oluşturuyor. Kısacası, bu yazılardaki yaklaşım, felsefe geleneğinden yoksun olan edebiyat eleştirimizin ötesine geçmek ve kavramsal düşünce çabasına dayanmak isteyen iyi bir niyetin ürünleri görülebilir.
Türkiye’deki üniversitelerin ve akademik hayatın en büyük eksikliklerinden biri olan, Türk edebiyatı bölümleri ile Batı edebiyatı bölümlerinin birbirini tanımaması ve birbirlerinden faydalanamaması zaafını ortadan kaldırma konusunda Berna Moran’ın attığı adımın önemli bir yeri vardır. Derin Batı edebiyatı bilgisi ve kültürü ile Türk edebiyatına eğilen Berna Moran’ın, Türk edebiyat eleştirisindeki bu kopukluğu gidermeye çalışan edebiyat araştırmacılarından biri olduğunu özellikle vurgulamak gerekir.
Türk Edebiyat eleştirisine geniş bir soluk aldıran, edebiyat eleştirisinin bilimsel bir uğraş alanı olarak görülmesine büyük katkısı olan bu değerli edebiyat araştırmacısı ve eleştirmenini 1993 yılında kaybettik. Bu kitap, aynı zamanda kitabı yayına hazırlayan Bülent Aksoy ve Nazan Aksoy’la; Murat Belge, DilekDoltaş, Fethi Naci, Ahmet Oktay, Fatih Özgüven, Orhan Pamuk, Jale Parla, Şâra Sayın, Hilmi Yavuz ve Ayşegül Yüksel’in, bu değerli edebiyat adamına ölümünün dördüncü yılında verdikleri “armağanlar”dan oluşuyor. Kitapta bir araya gelen yazıların çerçevesini ise, Berna Moran’ın üç ciltlik incelemesinin adına ve içeriğine bir gönderme olan kitabın altbaşlığı “Türk Edebiyatına Eleştirel Bir Bakış” sözleri çiziyor.
Elinizdeki kitabın Berna Moran’ın başarıyla uyguladığı geniş kapsamlı ve çok-yönlü eleştiri anlayışının yeni çalışmalarla sürdürüldüğünü gösterebilecek anlamlı bir ürün olmasını diliyoruz
Bu site Ticimax® Gelişmiş E-Ticaret sistemleri ile hazırlanmıştır.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.