Bu eser, 85 makaleyi/yazıyı ihtiva eden büyük bir emeğin ürüdür. Bugün aramızda bulunmayan çok kıymeyli bilim ve sanat insanları Mehmet Kaplan, Amil Çelebioğlu, Reşit İskenderoğlu ve Recep Bilginer’in yazıları da kitabımızda yer almaktadır. Bu yazılar, adı geçen bilim ve sanat insanlarının sağlıklarında Önder hocamıza ileride yayımlanması için bıraktıkları “yadigar” yazılardır. Armağan kitabımızdaki makaleler/yazılar tarih, dil, edebiyat, eğitim tarihi gibi Türk kültürünün farklı alanlarını ihtiva etmekle beraber; fen, matematik ve tıp alanlarına ilişkin beş makaleninde yer aldığı geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Söz konusu makaleler/yazılar, yazarlarının soyadına göre alfabetik sıra esas alınarak kitaba konulmuştur.


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri :
Sayfa Sayısı : 1207
En / Boy : 16,5 / 24,5
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : .2013
₺540,00

Osmanlı Arşivi belgeleri ve misyonerlerin hatıraları ışığında "Kuzu Postundaki Kurtlar" -Misyonerlik nasıl ortaya çıktı? -Osmanlı Topraklarında Katolik Misyoner faaliyetleri -Balkanlar´da Amerikan Misyoner faaliyetleri ve Cyrus Hamlin -American Board´ın Bulgarlar arsında eğitim faaliyetleri -Balkanlar´da Osmanlı aleyhtarlığı -Robert Koleji ve misyonerler -Bulgar milliyetçiliğinin gelişmesinde Robert Koleji´nin katkıları -Bulgaristan isyanları ve Robert Koleji -Anadolu´daki Ermeniler arasında Amerikan Misyonerleri -Ermeni Olayları ve Amerikan Misyonerleri -Merzifon Amerikan Koleji ve Anadolu´daki diğer misyoner okullarının ayaklanmalardaki katkıları İngiliz misyon örgütleri ile işbirliği içinde ve İngiliz ve Amerikan diplomatlarının korumasında yürütülen Amerikan misyoner faaliyetlerinin 1840´lı yıllardan sonra Bulgarlar ve Ermeniler arasında yoğunluk kazandığı görülmüştür. Diğer devletlere mensup misyon örgütleri gibi, Amerikan misyon örgütlerinin faaliyetleri de dini olmaktan çok siyasi yönüyle Osmanlı devleti için bir tehlike ve tehdit unsuru olarak gelişmiş ve çoğu zaman Osmanlı-Amerikan diplomatik ilişkilerinin belirleyici bir unsuru olmuştur. Osmanlı arşiv belgeleri Amerikan misyonerlerinin Bulgar ve Ermeni ayaklanmalarında hazırlayıcı, koruyucu ve müdahaleci bir rol üstlenmiş olduklarını ve aynı zamanda bu ayaklanmaların abartılı ve Türk aleyhtarı bir tonda Amerika ve Avrupa kamuoyuna aktarılmasında büyük bir görev üstlenmiş olduklarını ortaya koymaktadır. Bu kitapta, Osmanlı topraklarında yürütülen Amerikan misyoner faaliyetlerinin özellikle siyasi yönünü ele alınarak, Osmanlı Devleti üzerindeki etkileri ve Türk-Amerikan ilişkilerine yansımaları ortaya konulmuştur. ...


Sayfa Sayısı : 366
Basım Tarihi : Eylül 2008
Kapak Türü : Ciltsiz
Kağıt Türü : 2. Hamur
Dili : Türkçe
₺158,00
Tükendi

19. yüzyıl başlarından itibaren Osmanlı topraklarında görünmeye başlayan Amerikan misyonerleri başlangıçta Suriye ve Filistin bölgesinde yürütmüş oldukları faaliyetlerini, zamanla Osmanlı ülkesinin her tarafında açmış oldukları okul, hastane, yetimhane ve kilise gibi kuruluşlarla devam ettirmişlerdir. İngiliz misyon örgütleri ile işbirliği içinde ve İngiliz ve Amerikan diplomatlarının korumasında yürütülen Amerikan misyoner faaliyetlerinin 1840'lı yıllardan sonra Bulgarlar ve Ermeniler arasında yoğunluk kazandığı görülmüştür. Diğer devletlere mensup misyon örgütleri gibi, Amerikan misyon örgütlerinin faaliyetleri de dini olmaktan çok siyasi yönüyle Osmanlı devleti için bir tehlike ve tehdit unsuru olarak gelişmiş ve çoğu zaman Osmanlı-Amerikan diplomatik ilişkilerinin belirleyici bir unsuru olmuştur. Osmanlı arşiv belgeleri Amerikan misyonerlerinin Bulgar ve Ermeni ayaklanmalarında hazırlayıcı, koruyucu ve müdahaleci bir rol üstlenmiş olduklarını ve aynı zamanda bu ayaklanmaların abartılı ve Türk aleyhtarı bir tonda Amerika ve Avrupa kamuoyuna aktarılmasında büyük bir görev üstlenmiş olduklarını ortaya koymaktadır. Ayrılıkçı ve yıkıcı mahiyette gelişen misyoner faaliyetlerine karşı Osmanlı Devleti bir yandan bazı önlemler alma yoluna giderken, diğer yandan da ABD nezdinde diplomatik girişimlerde bulunmuştur. Osmanlı Devleti'nin bu tür girişimleri, temelde varlığının devamı için yürüttüğü "denge" politikasının bir gereği olarak ABD ile olan iyi ilişkilerini korumak ve sorunları uzlaşı ile çözmek zemininde gelişmiştir. Ancak, Osmanlı Devleti ile Amerikan misyonerleri ve ABD ile ilişkilerde ve sorunların çözümünde süreç genellikle Amerikalılar lehine işlemiştir. Bu kitapta, Osmanlı topraklarında yürütülen Amerikan misyoner faaliyetlerinin özellikle siyasi yönünü ele alınarak, Osmanlı Devleti üzerindeki etkileri ve Türk-Amerikan ilişkilerine yansımaları ortaya konulmuştur.


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 352
En / Boy : 14 / 21
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 2.2008
₺35,55
1
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı