Komşular ve Düşmanlar
Komşular ve Düşmanlar

Komşular ve Düşmanlar (9786052995761)

0,00
Marka : Ian Black

Filistin ve İsrail'deki Araplar ve Yahudiler 1917-2017

Otuz yılı aşkın bir süre boyunca Ortadoğu’da Guardian için muhabirlik ve editörlük yapan Ian Black’ten, Filistin’de yaşanan savaş, işgal ve çatışmalar üzerine kapsamlı, nihai ve dengeli bir kitap. 

Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde Kutsal Topraklar’a ilk gelen siyonistlerden başlayan yazar, çok geniş kapsamlı kaynaklardan yararlanıyor: gizliliği kalkmış belgelerden sözlü tarihe ve kendisinin yaptığı gözlemlere. Modern dünyada her iki taraf için de en kutuplaştırıcı çatışmalardan birinin kilometre taşlarını gözler önüne seriyor. 

Birinci Dünya Savaşı’nın üçüncü yılında kaçınılmaz bir çatışmanın tohumları ekildi: Kudüs Valisi İzzet Paşa, İngiliz birliklerine teslim oldu ve Dışişleri Bakanı Lord Balfour “Yahudi halkı için bir anayurt” kurulmasına sıcak bakan bir bildiri yayımladı. Komşular ve Düşmanlar, 30’lardaki Arap isyanını, Nazilerin soykırımının uzun soluklu yankılarını, İsrail için bağımsızlık, Filistin için Nakba’yla sonuçlanan 1948 savaşını, Altı Gün Savaşı’nın lanetli zaferini ve Filistin’in tekrar uyanışını, birinci ve ikinci intifadayı, Oslo Anlaşmaları’nı ve diğer tüm barış görüşmelerini detaylarıyla izliyor. Elli yıl süren işgal, yerleşimler ve Batı Şeria duvarından sonra iki devletli çözüm umutlarının nasıl tükendiğini ve gelecekte bölgeyi nelerin beklediğini araştırıyor. 

Tarihi ve siyasi analizi son derece okunaklı bir şekilde birleştiren Komşular ve Düşmanlar, halen Ortadoğu siyasetini ve diplomasisini domine eden bir tarihin en derin gerçeklerini korkusuzca açıklıyor. 

2017 yılın kitabı

- Economist, Sunday Times, Financial Times ve Guardian 

“Dünyadaki en çetin ve karmaşık çatışmalardan biri hakkında keskin görüşünü mutlak tarafsızlığıyla birleştiren sıra dışı bir kitap. Black Filistinlilerin ve İsraillilerin seslerini eşit şekilde yakalayabilmiş ve liderlerini eşit şekilde sorumlu tutuyor. İnanılmaz bir başarı.” 

- Prof. Dr. Eugene Rogan, Araplar kitabının yazarı 

“Yıllarca İsrail ve Filistin’de gazetecilik yapan Ian Black, deneyimlerinden de faydalanarak Filistin’deki yüz yılı aşan çatışmayı anlatıyor. Bu çatışmanın neden hâlâ devam ettiğinin ve edeceğinin adaletli bir anlatısı.” 

- Prof. Dr. Rashid Khalidi, Columbia Üniversitesi 

“Sürükleyici bir kitap… Can alıcı detaylarla dolu ve bir solukta okunuyor. Bölgede yaşanan olaylara odaklanmış. Barış görüşmelerinin sonuçsuz çıkmasının bütün sorumluluğunun Filistinlilerde olduğu görüşünü yerle bir ediyor.” 

- New York Times (Editörün Seçimi) 

 “Bir gün İsrailli ve Filistinli tarihçiler, birbirine zıt söylemler içindeki tarih anlatılarını birleştirmeye karar verseler, Ian Black’in kitabının bu görevi gerçekleştirdiğini fark edecektirler. Bu muhteşem eser bize yine de iyimser bir bakış açısı sunuyor çünkü bir orta yol olduğunu gösteriyor.” 

- Dr. Meron Benvenisti 

“Kapsayıcı ve nefes kesici… Hem İsrailli hem de Filistinli tarihçilerin övgülerine mazhar olmuş, çığır açıcı bir kitap.” 

- The Times 

“Detaylıca araştırılmış, müthiş okunaklı bir kitap. Konu hakkında kapsamlı bilgi sahibi olanlar bile yeni bilgiler öğrenebilir.” 

- Raja Shehadeh

“Hem tarihî olarak kapsayıcı hem de inanılmaz detaylı. Herkese karşı adaletli bir biçimde yaklaşıyor ve sosyal, ekonomik ve siyasi güçleri analiz ediyor. Filistin ve İsrail’deki Arapların ve Yahudilerin tarihini anlatan bu kitap bu konuyla ilgilenen herkesin ilk önce okuması gereken eser.” 

- Nathan Thrall 

“Taraflı ‘anlatıların’ olağan olduğu bir konuda, ne kadar acı ve elem verici olsa bile tarihî gerçekleri anlatan bir kitapla karşılaşmak çok ferahlatıcı. Çatışmanın makul bir şekilde çözümlenebileceğini uman herkesin ayılması için bu kitabı okuması gerekir.” 

- Prof. Dr. Sari Nuseybe

“Filistin-İsrail çatışmasının uzun bir geçmişi vardır… Bu karmaşık çatışmayı anlamak isteyen okuyucuların imdadına Black’in kitabı yetişiyor… Siyasi diyaloğun da ötesine geçerek Yahudilerin ve Arapların gündelik hayatlarını da araştırıyor. Bu bitmeyen kavganın karmaşık noktalarını çözmek isteyen herkes için paha biçilmez bir eser.” 

- Library Journal 

“Mükemmel… Dünyanın en çetin ve yıkıcı siyasi karmaşasının, detaylı ve hakkaniyetli tarihi.”

- Sunday Times (Yılın Kitabı)

“Muhteşem… Ian Black, dünyanın en yakından izlenen çatışmalarından birine taze bir perspektif sunuyor, karmaşık noktalarına netlik kazandırıyor.”

- Observer

“Sürükleyici… Zengin detaylara sahip ve ince eleyip sık dokuyarak yazılmış bir kitap olduğu için dikkatlice okunmalı… Sabit fikirli insanlara meydan okuyor… Yoğun araştırmalar ve iç görüyle hazırlanmış bir kitap.”

- Spectator

“Filistin ve İsrail’in tarihini anlatan harika bir kitap… Berraklığı ve dengesi sayesinde Black’in kitabı en üste çıkıyor.”

- Economist

“Black bu kitabında Siyonizm ile Filistin milliyetçiliğinin daha en başından beri uyumlu olmadığını ve barışın her zamanki kadar uzak olduğunu söylüyor.”

- New York Times Book Review

“Filistin’deki ‘yüzyıl savaşları’ birçok kitaba konu oldu; Ian Black bu alandaki en iyi ve güncel kitaplardan birini yazmış. Komşular ve Düşmanlar, bu inanılmaz karmaşık ve trajik çatışmayı net bir şekilde anlatırken, Filistinlilerin ve Yahudilerin kendi açılarından nasıl baktıklarını da inceliyor.”

- Tom Segev

“1917’den günümüze Filistin-İsrail çatışmasının detaylı ve tarafsız bir çalışması olan bu eser, günümüzdeki barış sürecinin içinde bulunduğu çıkmazın kalbindeki nefreti ve şiddeti gösteriyor.”

- Jeremy Greenstock

“Komşular ve Düşmanlar, inanılmaz bir araştırma sonucunda hazırlanmış; üslubu akıcı ve sürükleyici; ve konusu çok ağır olsa da kendimi birden kitabın sonunda buldum. Durumun gerçek bir tahlilini yapan mükemmel bir eser.”

- Fida Jiryis

“Balfour Deklarasyonu’nun yüzüncü yıl dönümünde hazırlanmış dirayetli ve adaletli bir araştırma. Tanıdık bir hikâye ama Black yeni nesil için çok da açık ve sürükleyici bir biçimde anlatmış.”

- Kirkus Reviews

“Filistin-İsrail çatışmasının kapsayıcı, yeni bir tarihi… Kutsal Topraklar’da son yüzyılda yaşananları anbean anlatan, çatışmanın her iki tarafını da dinleyen detaylı bir kitap.”

- Irish Times


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 576
En / Boy : 15,5 / 23,5
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 12.2018

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı