Modernleşmenin Osmanlı düşüncesine etkisi, Tanzimat yeniliğinin kendi şartlarındaki retorik problemleriyle düşünülmelidir. Edebiyat bu bağlamda Tanzimat aydınının zihinsel dönüşümü için bir araç ve imkân meselesi olarak görülebilir. O halde Osmanlı, Batılı Rönesans’ını yaşarken hangi geleneksel temellerle mücadeleye girdi? Yeni bir edebiyat, yeni bir siyaset ve yeni bir dünya fikri, Türk düşüncesinde nasıl karşılık buldu? Bu çalışma biraz da bu sorunsallaştırmaları Tanzimat devri Osmanlı düşüncesinin estetik arka planı çerçevesinde analiz etmeyi amaçlamaktadır.
İsmet Özel Türk şiirinin son dönemlerinde adından sıkça söz ettiren bir şairdir. Onun şiir dili, her şeyden önce Türk şiirinin katettiği mesafeyi göstermesi bakımından önemlidir. Şairin gerek imge dünyası gerekse poetik biçem özellikleri, modern çağın tanıklığında ve gözler önünde şahsi bir şiir yolculuğunun estetik, ontolojik ve siyasal olgularıyla düşünülmelidir. İsmet Özel şiiri, sansasyonel dilini, asallığından mı, çağın verilerinden mi alır? Evet, İsyan! ile ortaya çıkan şahsi meydan okuyuş, onun şiirine dikkat yönelten her okur adına cevapları peşinen zorlaştırır. O, bir yerden sonra betimleyen, imgeselleştiren ve teklif eden şair değil; insan varlığımızı ve olgularımızı yerinden oynatmaya gelen şairdir.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.