İstatistik, olayların sayısal dökümü yapılabilen özelliklerinin incelenmesini sağlayan yöntemler kümesidir. Verilerin düzenlenmesi, özet haline getirilmesi ve bu verilerden sonuç çıkarılması, İstatistik biliminin temel felsefesidir. Ülkeler ve şirketler, geçmişe ait verileri değerlendirerek birtakım istatistiki analizler sonucunda, geleceğe yönelik tahminler yaparlar ve planlama faaliyetleri gerçekleştirirler. Birçok iktisadi olayın sayısal anlamda ölçümü de, yine İstatistik sayesinde yapılır. Dolayısıyla, İstatistik öğretimi; formüllerden meydana gelmiş salt teori biçiminde değil, uygulama ağırlıklı yapılmalıdır. Öğretimin kalitesi açısından; her bir istatistiki metodun ekonomiye uyarlanması gereklidir.
Bu kitapta; özellikle karar alma sürecinde ve Ekonomi biliminde önemli yeri olan istatistiki yöntemler çözümlü örneklerle açıklanmış, iktisadi değişkenler arasındaki ilişkiyi analiz etme ve geleceğe dönük tahminler yapma amacıyla kullanılan matematik modellere yer verilerek Ekonometri biliminin altyapısı değerlendirilmiştir. Kitap, İstatistik ile ilgili temel kavramların yanı sıra; Olasılık Dağılımları, Korelasyon Kavramı ve Regresyon Model Çeşitleri, Zaman Serileri, Endeksler, Altı Sigma Metodu, Makroekonomik İlişkilerin Analizinde Çok Fonksiyonlu Kartezyen Uzay Metodu Kullanımı, Şirketlerin Kar Maksimizasyonu ve Maliyet Minimizasyonu konularını içermektedir.
Bu kitapta Matematik I ismi altında Analiz 1 konuları fazla teoriye girmeden dengeli ve sistematik bir şekilde anlatılmıştır. Ayrıca konuların benimsenmesinde yararlı olacağı düşünülen 490 çözümlü örnek ve 407 problem ile desteklenmiştir.
Uluslararası / değerlendirmelerdeki mevcut durumumuz, öğrenci ilgi ve ihtiyaçlarının değişimi, toplumda bireylerden beklenen yaşam becerilerini kazandırmaya yönelik alternatif öğrenme yaklaşımları arayışı; ülkemizin ekonomik ve teknolojik alanda diğer ülkelerle rekabet edebilmesi gibi sebeplerden bilimleri alanındaki öğretim programlarında önemli güncellemeleri beraberinde getirmiştir. Bununla birlikte Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (STEM) alanlarının bütünleşik ve günlük yaşam problemlerini çözmek için yaratıcı çözümlerin uygulanmasını hedefleyen bir STEM eğitimi anlayışının özellikle gelişmiş ülkelerde yaygınlaştığı görülmektedir. Bu gelişmelerin öğrenme ortamlarına yansıtılmasına yönelik fırsatların artırılması için hem hizmet içinde hem de hizmet öncesindeki öğretmenlere rehber olabilecek alternatif yayınlara duyulan ihtiyaç ile ortaya çıkan bu eser Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde görev yapan alanında uzman akademisyenler, eğitimciler ve öğretmenler tarafından hazırlanmıştır. Kitapta teoriden pratiğe, pratikten ürüne yönelme anlayışı benimsenerek okuyuculara "Etkili bir Fen Bilimleri Öğretimi ve STEM eğitimi nasıl olmalıdır?" sorusunun yanıtı ve daha fazlasının sunulması hedeflenmiştir.
1.Tek denklemli stokastik zaman serileri
2.Doğrusal zaman serileri
3.Tek denklemli zaman serisi uygulamaları
4.Zaman serisi modellerinin oluşturulması
5.Stokastik ve Deterministik Trendler
6.Birim kök testi (UNIT ROOT TEST)
1. Bölüm
1. Çok denklemli zaman serisi modelleri
1.2. Uygulamalar
Sistemin Formülasyonu
2. Bölüm
2. Eşbütünleme (Eştümleşme, koentegrasyon Cointegration) ve hata düzeltme (Error Correction) Modelleri
3. Bölüm
Bu site Ticimax® Gelişmiş E-Ticaret sistemleri ile hazırlanmıştır.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.