Imago Ex Machina - İletişimden Sanata Görüntünün Araçsallaşması Üzerine Notlar
Imago Ex Machina - İletişimden Sanata Görüntünün Araçsallaşması Üzerine Notlar

Imago Ex Machina - İletişimden Sanata Görüntünün Araçsallaşması Üzerine Notlar (9786256949188)

0,00


Bu kitap, insanlığın ortalama zekâsından ve belleğinden doğan bir üretici güç olan akıllı makinelerin imgelediği (imagine) bir dünyanın eleştirisini yapıyor ve onu anlamak için bazı temel hususlara alternatif bakış açıları sunuyor. Üstelik önsözünü dahi makinelere bırakıyor. Çünkü Imago ex Machina ismi ve bu isimle kastedilen şeyin ne olduğuna dair bir önsöz yazmak yerine; bunu Open AI’nin chat robotlarına sorduğumuzda ilginç yanıtlar veriyor. Örneğin Dall-E 2 arayüzünde ‘Imago ex Machina’ yazıldığında aşağıdaki şu açıklama veriliyor ve bu açıklama en az bizim vermek istediğimiz kadar açıklayıcı olması nedeniyle bir hayli tatmin edici:
[I]mago ex Machina, görüntü oluşturmak için yapay zekanın (AI) kullanımını tanımlamakta kullanılan bir terimdir. Latince "imago" (resim) ve "machina" (makine) kelimelerinin birleşiminden oluşur. Terim, fotoğraflar, videolar veya metin gibi verilerden görüntüler oluşturmak için AI kullanımını tanımlamak için kullanılır. AI, gerçekçi, soyut ve hatta gerçeküstü görüntüler oluşturmak için kullanılabilir. 
Bu kitap, bizlere; yani beyin-ekranlara kendileri hakkında bir şeyleri anlatmak için teorik bir eleştirel sarsma kalkışmasıdır. Çünkü artık makinelerin ‘kolektif zekâ’ olarak hayal ettiği imajlardan daha fazla neyimiz var ki? Bizler, kendimiz hakkında makinelerden edindiğimiz imajlardan başka neyiz ki?


Basım Ayı/Yılı : 2023
Basım Yeri :
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 128
Ağırlık : 128
En / Boy : 13,5 / 21,5
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Cep Boy Durumu : 0

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı