“Osmanlı İmparatorluğu modern dünya ve milliyetçilik karşısında yıkılan son Roma’dır. Bu tip bir imparatorluk bundan sonra olamaz.”

Osmanlı’ya Bakmak kitabında Haçlı birliğini dirilten Fetih’ten, Osmanlı tarihinin tartışmalı pek çok olay, kavram ve kurumu ele alınıyor. Mohaç’tan Kırım Savaşı’na, Osmanlı tarihi boyunca hep bir muamma olarak kalan Ortadoğu’dan Mısır ile olan ilişkilere, Kavalalı Mehmet Ali Paşa sorunundan sürgündeki Şehzade Cem Sultan’a, kadınlar saltanatının en güçlü ve simge ismi Kösem Sultan’dan 2. Abdülhamid’e, Osmanlı’daki milletler ve dinler mozaiğinden Balkanlar’daki milliyetçilik hareketlerine… Osmanlı Batılılaşması, diplomasi, dışişleri, Tanzimat ve Meşrutiyet dönemine kadar pek çok konu İlber Ortaylı’nın akıcı kalemiyle bu kitapta.


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 320
En / Boy : 13,7 / 21,5
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 1.2016
₺136,08
Tükendi

Türk siyasi tarihinin en önemli kırılma anlarına damgasını vuran bir gelenek İttihat ve Terakki... Gizli bir cemiyetten örgütlü ve güçlü bir yapıya ulaşarak hem Türk siyasi tarihinin hem de siyasal kültürünün seyrini değiştiren İttihat ve Terakki'nin bilinmeyenleri Erol Şadi Erdinç ve İlber Ortaylı'nin  dilinden elinizdeki kitapta bir araya geliyor.

Yeni Osmanlılar, Jön Türkler, Babıali Baskını, 31 Mart Ayaklanması, asker-siyaset ilişkisi, İttihat ve Terakki'nin iki döneminden, suikastar, gizli örgütlenmeler ve darbelere bir dönemin zihniyet ve eylem haritası ile İttihat ve Terakki: Osmanlı İmparatorluğu'nda Gizli örgütlenmeler ve Darbeler önemli bir boşluğu dolduruyor.

''Erol Şadi Erdinç yazmayan değil, kolay yazmayan biriydi. Herkesi eleştirdiği gibi en başta da kendini eleştirdiği anlaşılırdı. Nitekm önemli bilgelerin yer aldığı bu eseri yayımlamak ölümünden sonra nasip oldu.

Türkiye tarihi, bütün Ortadoğu ve Balkanlar için önemi olan bir çalışma daha okuyucunun önüne çıkıyor.''


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 288
En / Boy : 13,5 / 21
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 9.2016
₺75,60
Tükendi

Bir uygarlık çevresine girme aşamasındaki toplum, model aldığı toplumun kendine göre bir resmini çizer, o uygarlıkta ve hayat tarzında kendine göre demirleme alanları, referans noktaları saptar. Osmanlı İmparatorluğu’nun tüm yapı ve kurumlarıyla bir bütün olarak yaşadığı modernleşme olgusu da bu çizgiden hareket etmiştir. 23 Aralık 1876’da Osmanlı İmparatorluğu artık anayasal bir monarşi oldu ve ömrünün son 46 yılını bu rejimle tamamladı.

İlber Ortaylı’nın Osmanlı kurum ve cemaatlerinin modernleşme çabalarını irdeleyen eseri Batılılaşma Yolunda Tanzimat, Tanzimat devri basını, Osmanlı parlamentosundaki millet temsili, anayasal rejim sorunu, taşra bürokrasisi, idari modernleşme, mahalli idareler, diplomasi, Osmanlı’da laiklik hareketleri, Osmanlı idaresi altındaki dini gruplar, Alevîlik, Nusayrîlîk, Ortodoks Kilisesi ve Musevîler gibi pek çok konuyu tarihsel perspektifi içerisinde ele alıyor.


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 328
En / Boy : 13,5 / 21,5
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 1.2018
₺65,52
Tükendi

Seyrine doyum olmayan bir İstanbul albümü…

Asitane, Deraliyye, Dar-ül hilâfet’il aliyye, Dar’üssaadet, Dersaadet, İslambol gibi pek çok ismi vardır İstanbul’un… Sayfaları çevirmekle bitmeyen bir kitap, seyrine doyum olmayan bir resimdir İstanbul.  

Bu şehirde uygarlık tarihinin her anından, her bucağından kalıntılar, renkler vardır ve bugün de ilginç bir değişimin içindedir.

Sultanahmet Meydanı, Beyazıt, Bâbıâli, Beyoğlu, Pera, Tarlabaşı, Balat, Eyüp, Kumkapı ve Taksim’den yola çıkan İstanbul’dan Sayfalar sokaklarından meydanlarına, camilerinden mezarlıklarına, ulema semtlerinden eğlence mekânlarına, kütüphanelerinden meyhanelerine benzersiz bir İstanbul yolculuğu.

İlber Ortaylı; diliyle, tarihiyle, kültürüyle var olan eşsiz bir hazinenin, bir dünya başkentinin sayfalarını aralıyor.


Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 312
En / Boy : 13,5 / 21,5
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 11.2017
₺64,68
1

İlber Ortaylı Kimdir?

İlber Ortaylı, 21 Mayıs 1947 yılında Avusturya’nın Bregenz şehrinde dünyaya gelmiştir. Aslen Kırım Tatarı olan İlber Ortaylı, 2 yaşında iken ailesiyle birlikte Türkiye’ye gelmiştir. İlk ve ortaöğrenimine İstanbul Avusturya Lisesinde başlamış, Ankara Atatürk Lisesinde öğrenimini tamamlamıştır. 1970 yılında Ankara Üniversitesinde Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih bölümünü bitirmiştir. İlber Ortaylı burada Şerif Mardin, Halil İnalcık, Mümtaz Soysal, Seha Meray, İlhan Tekeli, Mübeccel Kıray’ın öğrencisi olmuştur. Daha sonra Viyana Üniversitesinde Slav ve Doğu Avrupa dilleri hakkında öğrenim görmüştür. Halil İnalcık ile Chicago Üniversitesinde yüksek lisans çalışmasını tamamlamıştır. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde “Tanzimat Sonrası Mahalli İdareler” başlıklı tezi ile 1974 yılında doktor, “Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman Nüfuzu” adlı çalışması ile 1979 yılında aynı fakültede doçent olmuştur. 1981 yılında Ayşe Özdolay ile evlenen yazarın bu evlilikten Tuna adında bir kızı olmuştur. Çift 1999 yılında boşanmıştır.

1982 yılında üniversitelere uygulanan siyasi yaptırımlar sebebiyle görevinden istifa eden Ortaylı, bu dönemde Viyana, Paris, Berlin, Princeton, Moskova, Roma, Münih, Strasbourg, Yanya, Sofya, Kiel, Cambridge, Oxford, ve Tunus’ta dersler, seminerler ve konferanslar vermiştir. 1989 yılında Türkiye'ye dönen İlber Ortaylı, profesör olmuştur. Daha sonra ise Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İdare Tarihi Anabilim Dalı başkanlığı yapmıştır. 2002 yılında Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Tarihi Anabilim Dalı Başkanı olmuştur. Aynı zamanda Galatasaray Üniversitesi Senato üyesidir. 

2004 yılında TRT'de “İlber Ortaylı İle” adlı programı sunmaya başlamıştır. TV programlarına devam eden İlber Ortaylı, sonrasında NTV’de “İlber Ortaylı İle Tarih Dersleri” adlı bir program yapmıştır. Topkapı Sarayı Müzesi’nin başkanlığını yapmış 2012 yılında yaştan dolayı emekli olmuştur. 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı bakanlık danışmanı olan İlber Ortaylı, Osmanlı Etütleri Komitesinin yönetim kurulu üyesidir.

Almanca, Fransızca, Rusça, İngilizce, İtalyanca, Farsça ve Latince dillerini bilen İlber Ortaylı, tarih alanında yazdığı kitaplar ile pek çok kitle tarafından beğeni toplamıştır. 

İlber Ortaylı Kitapları 

Prof. Dr. İlber Ortaylı yazdığı tarih ve kişisel gelişim kitapları ile okuyucunun beğenisini kazanmış, derin tarih bilgisini okuyucuya hediye etmiştir. İlber Ortaylı, tarih kitaplarında çoğunlukla nesnel bilgilere yer vermektedir. Tarih alanında geçmişte yaşanan tarihi olayları, padişahları ve hayatlarını ustalıkla kaleme almıştır. Okuyucusuna tarihini tanıtmayı ve öğretmeyi hedefleyen yazar, herkesin tarihini bilmesi gerektiğini savunmaktadır. İlber Ortaylı’nın kitapları kendine has üslubu ve olayları tüm gerçekliğiyle gözler önüne koyabilme sanatı ile tanınmaktadır. 

Kişisel gelişim kitapları konusunda da oldukça başarılı olan yazar, en son kaleme aldığı “Bir Ömür Nasıl Yaşanır” adlı kitabıyla okuyucunun beğenisini bir kez daha kazanmıştır. İlber Ortaylı, son kitabı “Bir Ömür Nasıl Yaşanır” isimli kitabında kişinin kendini geliştirmesi, öğrenmesi ve bunları uygulaması gerektiğini net ve akıcı bir dille anlatmakta, tavsiyeler vermektedir. Son yıllarda en çok okunan kişisel gelişim kitapları arasında yer almıştır. Bu kitabında İlber Ortaylı, kitap önerilerine de yer vermektedir. İlber Hocanın tavsiye ettiği 25 kitap:

  • Osmanlı İmparatorluğu - Halil İnalcık
  • Doğu-Batı Divanı - Goethe
  • Hafız Divanı - Hafız-ı Şirazi
  • İnce Memed - Yaşar Kemal
  • Fuzuli Divan-ı
  • Timurlenk - Beatrice Forbes Manz
  • İslam Uygarlıkları Tarihi - Corci Zeydan
  • Bir Ortadoğu Tarihçisinin Notları - Bernard Lewis
  • Savaş ve Barış - Tolstoy
  • Kral Lear - Shakespeare
  • Yüzbaşının Kızı - Aleksandr Sergeyeviç Puşkin
  • Savaş Günlükleri 1939-1943 - Kont Galeazzo Ciano
  • Vanya Dayı - Anton Pavloviç Çehov
  • Madame bovary - Gustave Flaubert
  • Semerkand - Amin Maalouf
  • Puslu Kıtalar Atlası - İhsan Oktay Anar
  • Milli Mücadele Başlarken - Tayyip Gökbilgin
  • Suyu Arayan Adam - Şevket Süreyya Aydemir,
  • Yeniçeriler - Reşad Ekrem Koçu
  • Yavuz Sultan Selim - Feridun Emecen
  • Devlet-i Aliyye - Halil İnalcık
  • Sultan Alp Arslan - Cihan Piyadeoğlu
  • Büstan - Sadi-i Şirazi
  • Karamazov Kardeşler - Fyodor Dostoyevski
  • Kambur - Şule Gürbüz

İlber Ortaylı Kitap Setleri

İlber Ortaylı kitapları tek tek satın alınabileceği gibi setler hâlinde de satışa sunulmaktadır. İlber Ortaylı kitap seti, İlber Ortaylı eserlerini bir arada okuyucuya sunmaktadır. Set hâlinde yapılan alışveriş, fiyat açısından da daha uygun olabilmektedir. Farklı yayınevlerinin satışa sunduğu setler, özel kutusunda okuyucuya sunulmaktadır.

İlber Ortaylı Tarih Kitapları

İlber Ortaylı’nın ışık tutan ve dünya, Osmanlı, dinler tarihini içeren geniş kapsamlı birçok tarih kitabı bulunmaktadır. İlber Ortaylı’nın beğeni ile okunan tarih kitapları aşağıda verilmiştir:

Türklerin Altın Çağı: İlber Ortaylı bu kitabında Asya’nın bozkırlarından Avrupa’nın içlerine kadar ilerleyen, dünya tarihinde zirveye taht kurarak unutulmazlara imza atan Türklerin muhteşem yıllarını anlatmaktadır. Her yaştan okuyucunun zevkle okuyacağı bir kitaptır.

Türkiye’nin Yakın Tarihi: Tarihe ilgi duyan herkesin nefes nefese okuyacağı bir kitap İlber Ortaylı kaleminden okuyucuya sunuluyor. 

Eski Dünya Seyahatnamesi: İlber Ortaylı Eski Dünya Seyahatnamesi isimli kitabında  Geçmişi yeniden gözlemleyerek, bugünün dünyasını en doğru biçimde okura  anlatmaya çalışmıştır.

İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı: 19.yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nda modernleşme sürecini, siyasi, toplumsal ve kültürel değişiklikleri ele alan İlber Ortaylı’nın başyapıtı kitaplarından olan İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı isimli eser Osmanlı modernleşme sürecini ele almaktadır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk: İlber Ortaylı “Gazi Mustafa Kemal Atatürk” isimli eserinde yaşamının tüm yönleri ile Atatürk’ü anlatmaktadır. Ayrıca İlber Ortaylı'nın ilk biyografi kitabıdır.

Defterimden Portreler: İlber Ortaylı’nın Dünya tarihinin büyük tarihi şahsiyetlerini bir araya getirdiği kitabında, onlarla tanışmak ve onları anlamak isteyenler için sıra dışı bir kitaptır.

İstanbul'dan Sayfalar: İlber Ortaylı İstanbul’dan Sayfalar isimli kitabında çok sevdiği İstanbul’u anlatmaktadır. Diliyle, tarihiyle, kültürüyle, coğrafi özellikleri ile, gelenekleriyle İstanbul’u her açıdan kaleme alan yazar her sayfasında okura İstanbul’u yaşatmakta ve bilinmeyenleri öğretmektedir. 

Tarihin Sınırlarına Yolculuk: Tarihi doğru anlamak, Osmanlı ile Cumhuriyet gerçekten birbirine çok uzak devletler mi, Osmanlı’yı reddedersek ne kazanırız ne kaybederiz?.. Bütün gerçekliğiyle Tarihe yolculuk yapılan bir eser.

İlber Ortaylı'nın Gözüyle İran: Bu kitap İlber Ortaylı'nın İran’la ilgili yazı, konuşma ve gezi notlarına yer verdiği bir eserdir. 

Osmanlı Toplumunda Aile: Ailenin Osmanlıdaki yeri ve önemi İlber Ortaylı’nın kaleminden değerlendiriliyor. Osmanlı toplumunda aile, yalnızca tarihçiler ve araştırmacılar için değil Osmanlı İmparatorluğundaki yaşamı merak eden herkes için ideal bir çalışmadır.

İlber Ortaylı Kronolojik Kitap Sıralaması

İlber Ortaylı’nın bütün kitapları kronolojik sıralaması aşağıda verilmiştir:

  • İstanbul'dan Sayfalar -1987
  • Türkiye İdare Tarihine Giriş -2000
  • Osmanlı Toplumunda Aile - 2000
  • Gelenekten Geleceğe - 2001
  • Osmanlı İmparatorluğunda Alman Nüfusu - 2001
  • İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı - 2006
  • Kırk Ambar Sohbetleri - 2006 
  • Osmanlı Barışı - 2006
  • İstanbul'dan Sayfalar - 2007
  • Batılılaşma Yolunda - 2007 
  • Avrupa ve Biz - 2007
  • Mekanlar ve Olaylarıyla Topkapı Sarayı - 2007
  • Türkiye Teşkilat ve İdare Tarihi - 2008 
  • Tarihin Dönüşü - 2011
  • Osmanlı Sarayında Hayat - 2014
  • Tarihin İzinde - 2015
  • İlber Ortaylı Seyahatnamesi - 2016
  • İttihat ve Terakki - 2016 
  • Eski Dünya Seyahatnamesi - 2017
  • Tarihin Işığında - 2018
  • Gazi Mustafa Kemal Atatürk - 2018 
  • Osmanlı Barışı - 2018
  • Osmanlının Yaşayan Mirası - 2019
  • Yakın Tarihin Gerçekleri - 2021
  • Bir Ömür Nasıl Yaşanır - 2021
  • Zaman Kaybolmaz - 2022
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı