Kuşatma - Gürkan Zengin

‘Şark Meselesi’ esasen bir Türk meselesiydi. Vaktiyle İngiliz başbakanının ifade ettiği gibi Türk’ün Avrupa kıyılarından sökülüp atılması, geldiği yere gönderilmesi, mümkünse tarih sahnesinden silinmesi meselesiydi.
O savaştan yenik çıkan bütün devletlere teslimiyet anlaşmaları imzalatılmış, biri hariç, hepsi uygulanmıştı. Hayata geçiremedikleri anlaşma Türkler için öngördükleri Sevr Anlaşması’ydı.
2000’li yıllarda Batı’nın başında yine bir ‘Türk meselesi’ var. Kuvveti, kudreti yettiğince Batı’nın bölgedeki hesaplarının karşısına dikilen Türkler ve ‘tarihteki rolü’ ile yine bir Türkiye var.
Batılı zihinlerin bölgeye dair tasavvuru Türkiye için pek hayra alamet görünmüyor. Amerikan kartalının bir kanadının altına binlerce tır dolusu silah verdiği PKK’yı, öteki kanadının altına Fethullah Gülen örgütünü alması bunu gösteriyor. Fethullah Gülen örgütü eliyle gerçekleştirilen 15 Temmuz darbe girişimi Amerika’nın Türkiye’ye dair niyetlerini bir kez daha teyit etmiştir.
15 Temmuz’da yaşananlar milletin devletine nasıl sahip çıktığını göstermesi açısıdan yürek ferahlatıcıydı ancak devletin içine düştüğü aczi göstermesi bakımından da o kadar yürek burkucuydu.
Kuşatma, yüz yıl sonra bir kez daha ateşi ve ihaneti gören Türk’ün bu ateş ve ihanetle imtihanını anlatmaktadır.

Gürkan Zengin

1968 yılında Ankara’da doğdu. 
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu.
Mesleğe 1988’de TRT Haber Merkezi’nde başlayan stajla adım attı. Çeşitli televizyonların Ankara bürolarında muhabir, editör ve haber müdürü olarak çalıştı. 1997 yılında ATV’de Çiğdem Anad ile birlikte “Son Durak” programını hazırlayıp sundu. 2000 yılında İstanbul’da CNN Türk Haber Merkezi’nde on yıl boyunca Suat Toktaş ile birlikte “Editör” programını hazırladı. 2007-2009 arasında CNN Türk Haber Koordinatörü, 2011-2017 Al Jazeera Türk Haber Direktörü olarak çalıştı.
2010 yılında Türk Dış Politikasında Davutoğlu Etkisi’ni anlattığı Hoca, 2013 yılında Arap Baharı’nda Türk Dış Politikası’nı anlattığı Kavga kitaplarını yazdı.
Evli ve iki çocuk babasıdır.
https://twitter.com/ZenginGurkan
[email protected]
https://www.youtube.com/TheGurkanZengin


Genel Yayın Yönetmeni:    Ahmet BOZKURT
Düzelti:                                 Bülent ULUS
Kapak Tasarım:        Şevval ULUSOY   
Sayfa Tasarım:                    Şevval ULUSOY
Dağıtım Tarihi:               07.05.2018-08.05.2018
Sayfa Sayısı                                464
Ebat:           13.7x21.5
Kağıt / İçBaskı:           III.Hm Enzo 55gr.
Cilt / Kapak:                       Amerikan Bristol 230gr.
ISBN / Barkod:                    9789751039095

₺73,08
Bu kitap Arap Baharı’nda Türkiye’nin verdiği kavgayı anlatmak için yazıldı. Bu büyük bir kavgadır. Osmanlı İmparatorluğu’nu parçalayan sömürgeci güçler Ortadoğu’ya kendilerine göre yeni bir düzen vermişlerdi. Neredeyse yüzyıldır bölge halklarına büyük acılar yaşatan bir düzendi bu. Arap Baharı ile yıkılmakta olan işte o düzendir. Türkiye’nin verdiği kavga kendi coğrafyasının kaderine o coğrafyanın insanlarıyla birlikte sahip çıkmanın kavgasıdır. Türkiye’nin Mısır’da Hüsnü Mübarek’e "halkın taleplerine cevap ver ve yönetimi bırak" çağrısı yapmasının da, Suriye’de Beşşar Esed’e "bizi kendinle halkın arasında tercihe zorlama, seni değil Suriye halkını tercih ederiz" demesinin de sebebi budur. Bu kavga aynı zamanda 1914-1918 arasında kaybedilmiş bir mücadelenin yüzyıl sonraki hesaplaşmasıdır. Türkiye bu "kavga"ya girmek zorundaydı ve girmiştir. Eğer büyük hatalar yapılmazsa kuvvetle muhtemel bu kavgadan galip de çıkacaktır. Zira öyle görünüyor ki, tarihin akışı bu kavgada Türkiye’nin yanındadır.
Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 296
En / Boy : 13,5 / 21,5
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : .2013
₺36,96
Basım Dili : Türkçe
Basım Yeri :
Sayfa Sayısı : 487
En / Boy : 13,5 / 21,5
Kağıt Cinsi : 2. Hamur
Basım Tarihi : 3.2014
₺62,16
1
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı