Günümüz Türkçesiyle Nutuk
Nutuk, Mustafa Kemal Atatürk’ün, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışından itibaren kongreler ve Kurtuluş Savaşı’nı, Lozan Konferansı ve saltanatın kaldırılmasını, TBMM’nin açılışı ve Cumhuriyet’in kuruluşunu, CHP’nin oluşumu ve Terakkiperver Fırka’nın kapanışını, kısacası 1919-1927 arasında Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihini anlattığı büyük bir eserdir.
Milli Mücadele’nin ve devrimlerin hangi koşullarda yapıldığını, farklı görüşlere ve tartışmalara da dikkat çekerek, bütün açıklığıyla ortaya koyan Atatürk, nutkun sonunda gençliğe seslenir. Gençliği, kutsal bir armağan olarak bıraktığı bağımsız Cumhuriyet’i sonsuza dek korumak ve savunmakla görevlendirir.
Bu büyük eser, ana hatları ve kritik detaylarıyla rahatça okunabilmesi için, günümüz Türkçesine çevrildi ve akıcı bir anlatıma kavuşturuldu.
Bazi Öz, 1949'da Erzincan'ın Çayırlı İlçesinin Eşmepınar köyünde doğdu. İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Sosyal Bilimler ile Anadolu Üniversitesi Tarih bölümlerini bitirdi. Tarih araştırmaları yapmaktadır. ilk kitabı "Türkiye'de Göç Olgusu, Sorunları ve Çözümü" 1978'de yayınlandı. Bunu 1987'de "Atatürk"ün Anadolu ya Gönderiliş Olayının İçyüzü" (2. Baskı 1995), 1990'da "Kurtuluş Savaşı'nda Alevi-Bektaşiler", 1992'de "Osmanlı'da Alevi Ayaklanmaları", 1995'de "Aleviliğin Tarihsel Konumu","Alevilik Nedir?, "Alevilik ile İlgili Osmanlı Belgeleri", 1996'da "Fevaid"(Hacı Bektaş'tan hazırlama), "Atatürk'ün Düzeni", "Atatürk'ün Düşünce Yapısının Oluşumu", "İslam Dünyası ve Kemalizm", "Aleviliğie İftiralara Cevaplar", "Bıçağın Sırtında Siyaset" ve "Alevilik Tarihinden İzler" kitapları izledi. Okullara yönelik çalışmalarda yapan yazarın 1990'da ÖSS-ÖYS için Tarih ve İnkilap Tarihi" ve 1992'de "3160 Soruda Tarih ve İnkılap Tarihi" kitapları yayınlandı. Ayrıca liseselr için tarih ders kitabı çalışmaları içerisindedir. "Öğretmen Dünyası", "Kemalist ülkü", "Cem", "Nefes", "Gönüllerin Sesi", "Yurtta Birlik","Milliyet", "Aydınlık", "Teori", "Bilim ve Ütopya" gibi gazete ve dergilerde Atatürk, Milli Mücadele, Alevi kültürü ve tarihiyle ilgili birçok makalesi yayınlanmıştır. Alevilğin tarihsel gelişimiyle ilgili çalışmalar içerisindedir.
Tarihçi yazar Baki Öz 1949'da Erzincan'ın Çayırlı İlçesi'nin Eşmepınar Köyünde doğmuştur. Tarih öğrenimialmış ve yıllarca tarih öğretmenliği yapmıştır. Tarih araştırmalarını Atatürk ve Alevilik-Bektaşilik tarihi tarihi üzerinde yoğunlaştırmış bu alanda bir çok yapıt üretmiş Alevilik tarihinin aydınlanmasına kapı aralamıştır.
Değerli araştırmacı yazarımız Baki Öz 08.05.2002'de aramızdan ayrıldı. Yaşama veda etmeden önce kaleme aldığı araştırmalarını kitap olarak görme şansına ne yazık ki kavuşamadı.
Yayınevimiz son araştırmalarını kitaplaştırdı. Halkımıza bu kitapları sunmaktan sevinç duyuyor ve anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.
İki Muftafa Kemal vardır; biri ben, et ve kemik Mustafa Kemal... İkinci Mustafa Kemal, O'nu 'ben' sözcüğü ile anlatamam. O, ben değil, bizdir. O yurdun her köşesinde yeni bir düşünce, yeni bir yaşam ve büyük bir ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların rüyasını temsil ediyorum. Benim yaptıklarım, onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir. Geçici olmayan, yaşaması ve başarılı olması gereken Mustafa Kemal O'dur
"Atatürk de et, artı kemik, artı kandı. İnsanüstü değildi Atatürk. Atatürk her şeyden evvel; Herkes gibi kusurları olan küçük, büyük ve çirkin de olabilirdi; ama güzel; Atatürk, yorgunluk kahvesini bir su başında ve rakısını tuzlu leblebiyle yudumlamayı, Serhat türkülerini, alaturkayı, mesela Safiye Ayla'yı Ve mesela yemeklerden fasulye pilakisini seven, 'Mir-i kelam' bir İstanbul efendisi, (Aşık ve şair, mahcup ve ürkek). Ama Adanalı kadar sıcakkanlı, Karadenizli değil ama Karadeniz kadar canlı. Bir Aydınlı kadar oturaklı ve zeybek velhasıl; Bizim mayamızdan bizim kumaşımızdandı. İnsanüstü değildi yani Atatürk; Tam İsandı..."
Bu site Ticimax® Gelişmiş E-Ticaret sistemleri ile hazırlanmıştır.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.