"Ben bir direnişçiyim, 1940 yılının Haziran ayında direnişe başladım ve hala da direnişçiyim, en azından öyle olduğunu düşünüyorum. Ama artık bırakın gurur duymayı, bundan utanıyorum. Her gün, direnmenin ilk bakışta göründüğü kadar kolay olmadığını fark ediyorum. Fakat izin verin de her şeyi en baştan anlatayım... ...Direnişe katılan he kişi, kendisini daha iyi hissederdi. Yaptığı iş güzel gelirdi ona. Kuşkusuz ölmek de vardı, ama kendi kendine pek de fazla şansı olmadığını söylerdi. Ölüm değilse de sürgün ve hapis Kurtuluşla sona erecekti... ...Ancak anlatacağım şeyler pek iç açıcı değil. Bunu yapmayı da hiç istemezdim. Fakat madem içimizden hiç kimse bunu anlatmıyor, iş bana düştü demektir. Ben burada direnişçilere sesleniyorum. Onlara tuzağa düştüklerini söylemekte hiç sakınca görmüyorum... - Jean Paulhan
Kıvançlıyız; elinizdeki kitap ile Seyahatname’nin bir cildi daha okuyucuya kazandırlmış oldu. Sevinçliyiz; Evliya Çelebi’ yi yaşatmaya inanan bir ekiple birlikteyiz. Azimliyiz; gün gelecek son cildin de yayınlandığını göreceğiz. Ve inanıyoruz; kalıcı bir hizmet yapıyoruz.
Bütün hayatını haksızlıkla savaşmaya adamış, memleketin cesur, fedakâr, gözü pek, yüreği yumuşak bir insanı Hasan Vasfi Kıztaşı... Hasan Amca hayatına mücadeleyle başladı mücadele içinde sürdürdü. Meşrutiyet'in ender ihtilalcilerinden biri tarihin sayfalarına sığmadı.
Anıları bugüne dek gazete, dergi sütunlarında kalan Hasan Amca'nın eserleri tek kitapta buluştu. Bilinmeyen bir hürriyete doğru mücadele yılları ve Meşrutiyet ilanı: Doğmayan Hürriyet.
Meclis'in kurulma serüvenleri ve Sultan Abdülhamit'in tahttan indirilmesiyle başlayan yeni dönem: Yarıda Kalan İhtilal. Ermenilerin babası olarak anılmasına giden süreç, Cemal Paşa'nın kararıyla "Suriye Ermeni Muhacirleri Müfettişliği" görevini yerine getirdiği zamanlara dair acı anılar: Tehcirin İç Yüzü. Asker babasının izinden, bir şehit asker çocuğu olarak girdiği Kuleli Askeri Lisesi anıları: Nizamiye Kapısı. Yargılanma ve sürgün yıllarının perde arkası: Prens Sabahattin ve Taklib-i Hükümet.
Kısa Notlarla Sade Metin Çevirisi 14. yüzyıl gezginlerinden İbn Battuta (1304-1368) Fas’ın Tanca şehrinde dünyaya geldi. Bu şehirden çıktığı günden itibaren 28 yıl süren gezileri boyunca Mısır, Arap Yarımadası, Irak, İran, Anadolu (başta beylikleri), Deşt-i Kıpçak, Bizans (İstanbul), Orta Asya, Hindistan, Maldivler, Çin ve Endülüs’ü gezen İbn Battuta devlet ve toplum yapıları, inanç ve adetleri, doğal özellik ve ürünleriyle tanıttığı bu ülke ve şehirlerin 700 yıl önceki durumlarını başarıyla yansıtır. Yazarı tarafından Tuhfetü'n-Nuzzar fi Garaibi'l-Emsar ve Acaibi'l-Efsar (İlginç Ülkeleri ve Macera Dolu Yolculukları Merak Edenlere Armağan) diye adlandırılan, yaygın olarak Rıhle diye bilinen ve Türkçede İbn Battuta Seyahatnamesi diye anılan eser, özgün dili olan Arapçadan A. Sait Aykut'un çevirisi, kısa notlar ve ayrıntılı bir dizinle sunuluyor.
Fatih Sultan Mehmet vefat ettikten sonra oğulları Bayezit ile Cem arasında taht kavgası çıktı. Bu kavgalardan bahtsız bir biçimde ayrılan Sultan Cem oldu. Ailesi ve memleketinden uzakta, Avrupa’da sürgün hayatı yaşadı, yalnızlığın acılarını çekti.
Ertaylan, Sultan Cem’i hazırlarken zengin bir arşiv taraması yaparak Batılı ve Doğulu kaynakları bir arada kullanmıştır. Tarihsel gerçekliği nesnel biçimde ortaya sunabilmek için salt tarih değil edebiyata da başvurmuş, Şehzade hakkında yazılan beyitleri de toplamıştır.
Sultan Cem elbette öncelikle bir Osmanlı şehzadesinin trajik hayatını anlatmaktadır. Ama bu çalışmayı sadece bir biyografi olarak algılamak, onun kapsam ve içeriğini son derece dar bir alana sıkıştırmak olur.
Sultan Cem, merkezine Cem’i alan bir dönem çalışması olarak düşünülmelidir. Türk toplumunun 15. yüzyıldaki hayatı, bu hayatı biçimlendiren sosyal, siyasal, kültürel etkenler de göz önüne serilmektedir. Saray hayatı, şehzadelerin yetiştirilmesi, devlet ve saltanat anlayışı, bu anlayışın topluma bakışı yer almaktadır.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.