Yaşadığımız çağ bize emsalsiz miktarda bilgi, bir o kadar da karmaşa getiriyor. Düşüncelerimizi sağlıklı biçimde kurmak, safsatalara düşmekten kaçınmak hiç olmadığı kadar zor. Eleştirel düşünce başlı başına bir disipline dönüşmüş durumda. Yasin Ramazan, tüm bu keşmekeş içinde yolunu kaybetmeden tutarlı düşünceler üretmeye çalışan okura rehberlik etmeyi hedefliyor. Düşünmenin Alfabesi nasıl mantıklı düşüneceğinizi öğretmeyi hedeflese de bir mantık kitabı değil. Teorikten ziyade pratik, anlayarak yola koyulmayı teşvik eden bir metin. Sadece başkalarının düşüncelerini kritik etmeyi değil, kendi öğrenme ve düşünme serüvenimizi de takip etmeyi ve gerekli iyileştirmeleri yaparak zenginleştirmeyi salık veriyor. Tutarlı düşüncelerin yanı sıra sağlam inançlar elde etmemizin de yolu yine eleştirel düşünceden geçiyor.
“Bu kitap, size eleştirel düşünmeyi sevdirmeyi hedeflemiyor. Zaten, kitabı elinize alıp karıştırdığınıza veya internet kitapçısında sepete eklediğinize göre sistematik ve disiplinli düşünme eksikliğini hissediyor veya bildiğiniz halde bu alandaki gelişmeleri merak ediyorsunuz demektir. Buradaki amacımız, günlük hayatta alışkanlıkla yaptığımız ve zaman zaman başarılı olduğumuz düşünme faaliyetini, profesyonel veya akademik hayata nasıl taşıyabileceğimizi görmekten ibaret. Bu kitabı bir rehberden çok bir tecrübe aktarımı gibi düşünürseniz, kendi düşünme serüveninizde size eşlik etmesine izin verebilirsiniz.”
İbni Sina ya da dünyanın tanıdığı isimle Avicenna...
11. yüzyılda insanlığın cevap aradığı sorulara pozitif bilimci yaklaşımla karşılık vermiş bir felsefeci, eşsiz bir hekim, astronom, matematikçi ve fizikçi.
Hayatı boyunca sorular sormuş, “neden”lerin peşinden gitmiş, çok okumuş, çok araştırmış, çok incelemeler yapmış bir insanlık incisidir İbni Sina.
İnsanlığın emekleme döneminde, taassubun karanlığına düşmeden, akıl ile bilimin ışığında yürüyen tarihin bu en büyük hekimi, başta Müslüman ve Avrupalı felsefeciler olmak üzere, Da Vinci’den Aziz Thomas’a kadar birçok düşünürü ve sanatçıyı da etkilemiştir.
Onun portresi, bugün dünyanın en saygın okullarının duvarlarını, düşünceleri ise en aydınlık beyinleri süslüyor.
Çağımızın en ünlü filozoflardan biri olan Daniel C. Dennett uzun felsefe kariyerinin büyük bir kısmında “özgür irade” problemiyle uğraşmıştır. Daha önce Alfa Bilimden yayınladığımız Darwin’in Tehlikeli Fikri, Özgürlüğün Evrimi, Sezgi Pompaları ve Diğer Düşünme Aletleri ile Bilinç Açıklanıyor kitaplarında ele aldığı meselelerin ilk nüvesini ortaya koyduğu bu başlangıç kitabında Dennett, özgür iradenin olanaklılığının temellerini atıyor. Dennett meseleyi bütün yanlarıyla ele alıp, klasik felsefede özgür irade konusundaki hatalı önermelerin büyük ölçüde evrim mekanizmalarının bilinmemesi ya da anlaşılamamasına dayandığını gösteriyor.
“Dennett olağanüstü bir felsefeci.”
–Richard Dawkins
“Daniel Dennett karanlığı aydınlatan bir yazar. Bu kitabı okumayı seçmekte özgür olduğum için mutluyum.”
–Richard L. Gregory, Bristol Üniversitesi
“Özgürlük Alanı, özgür iradenin en sağlam delillerini ortaya koyan harikulade bir çalışma.”
–Derk Pereboom, Cornell Üniversitesi
“Dennett bilinç hakkında gündelik düşünceleri yıkarken meseleye radikal bir bakış açısı getiriyor.”
–Douglas R. Hofstadter
Amacım büyük bir iş yapmak falan değildi.
Tam aksine “küçücük” bir iş yapmak istiyordum.
Birkaç genç insana bilgiyi, bilmeyi sevdirmek; tatmin edilemeyen tek şehvetin bilgi şehveti, doyurulamayan tek açlığın bilgi açlığı olduğunu göstermek amacında idim.
Bir, tek bir kişinin hayatına dokunabilmek, tek bir izleyiciyi bilime ve bilgiye yönlendirmeyi başarabilmekti hedefim.
Fatih Altaylı
Fatih’in televizyon silahını kullanarak Budé’liğe soyunması ve bu teşebbüsün benim her türlü beklentimin çok çok fevkinde başarı kazanması çok, ama çok önemlidir, bir ulusal beka aracıdır. İşte elinizde tuttuğunuz kitap bu çabanın bir ürünüdür.
A. M. Celâl Şengör
Oldukça uzun bir süreden beri ülkemizde entelektüel faaliyetlerin hemen her alanda canlılığını kaybettiği, radyo ve televizyonlarda yapılan yayınların, açık oturumların, tartışmaların belli bir eğitim almış insanların ilgi ve ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak, sıkıcı, kısır politik, stratejik tartışmalar ve konular etrafında cereyan ettiği hepimiz tarafından gözlemlenen ve yakınılan genel bir olgu haline gelmiştir. Bu genel bıkkınlık ve entelektüel kuraklık ortamı içinde Sayın Altaylı’nın giriştiği bahis, gözlemlediğim kadarıyla durgun bir suya atılan büyük bir taşın meydana getirdiği dalgalar gibi hayli geniş, canlı ilgi uyandırmıştır.
Ahmet Arslan
Bilim tarihi ile ilgili pek çok yayın var. Türkçe yazılmış, Türkçeye çevrilmiş çok sayıda eserden farklı bir içerik bekliyor sizi. Bilim tarihini insanlık tarihiyle paralel taşıyan içerik, aynı süreçlerin düşünce evrelerini, tartışmalarını ve aşamalarını da sunuyor.
Fatih Kuşçu
MÖ 6. yüzyılın sonlarında İtalya’nın güneyinde Foçalı göçmenler tarafından kurulan Elea kentinde dünyaya gelir Parmenides. MÖ 5. yüzyılın ortalarında yine aynı kentte hayata gözlerini yumduğunda ise, ardında felsefe tarihinin seyrini tümden değiştirecek bir eser bırakır. Elinizdeki kitapta çevirisi sunulan bu eser geleneksel olarak Doğa Üzerine başlığıyla anılsa da, Parmenides aslında diğer Sokrates-öncesi filozoflardan farklı bir çizgide ilerler, varlık sorununu felsefenin gündemine, hatta felsefi tartışmaların başköşesine yerleştirir. Felsefe tarihinde yarattığı kırılma, başta Zenon ve Empedokles olmak üzere pek çok filozofun görüşlerini derinden etkiler, hatta Platon ve Aristoteles’in varlık anlayışlarında yankı bulur. Günümüzde halen tartışmaların odağında yer alan bu eseriyle Parmenides, varlık felsefesinin en temel metnini insanlık tarihine armağan eder.
Kendimizi ve içinde yaşadığımız dünyayı anlamak yolunda bir ilk adım olan Fikirler Tarihi, yola devam etmek isteyenlere zengin kaynakçasıyla da yardımcı oluyor.
Bu site Ticimax® Gelişmiş E-Ticaret sistemleri ile hazırlanmıştır.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.