Can Göknil Burçlar Kuşağı'nda, çağlar boyu yıldızlara emanet ettiğimiz kaderlerimizin öyküsünü anlatıyor.
İçimizdeki gökyüzü
Uluslararası sanatçı Can Göknil Burçlar Kuşağı'nda, Doğu mitolojisinden beslenerek, kültürümüzü derinden etkileyen burçların kökenine eğiliyor ve çağlar boyu yıldızlara emanet ettiğimiz kaderlerimizin öyküsünü ele alıyor.
Dünden bugüne varlığını koruyan zodyak inancını efsane ve söylencelerle bezeli görsel bir kitap hâline dönüştüren Göknil, yıllardır mitoloji bilimi üzerine sürdürdüğü araştırmalarını özgün bir yorumla birleştiriyor, yaratılış ve burçlara dair on iki mit anlatıyor.
Hangi burç Dünya'ya özlem duyduğu için Burçlar Kuşağı'ndan ayrılmak istemiş? Neden Boğa burcunun fırtına tanrısı olabileceğine inanılmış? Süt gölünün her bir damlası hangi kudretli burca şifa olmuş? Güneş ve Ay'ı korumak ve onların tutsaklığını önlemek kimin göreviymiş? Yeraltı dünyasının kötücül ve kıskanç ruhları ortalığı nasıl karıştırmış?
Can Göknil geceleri ışıldayan yıldızlara çok daha farklı bir gözle bakmamızı sağladığı bu kitabında, her yaştan okuru dünyamızın düş gördüğü evvel zamanlara götürüyor; gökyüzünün yedi kat, on yedi kat, hatta otuz üç kat olduğu dönemlerde atalarımızın inanç sisteminde önemli yeri bulunan Burçlar Kuşağı'nın kalbinde sakladığı gizleri birer birer açığa çıkarıyor.
Ciltli baskısı ve etkileyici resimleriyle sanatseverler için anlamlı bir hediye alternatifi olarak da değerlendirilebilecek Burçlar Kuşağı, içimizdeki gökyüzüne ışık tutan nadide bir koleksiyon kitabı.
Minyatürlerle Osmanlı-İslam Mitologyası, dini konularla ilgili kitaplar için yapılmış minyatürlerden yola çıkılarak hazırlanmış "Minyatür", "Osmanlı-İslam" ve "Mitologya" kavramlarını buluşturan ilk ve tek monografidir. dünyanın dört bir yanındaki kütüphanelerde bu tür yazma eserleri altmış yıla yakın bir süredir araştırıp inceleyen Metin And, hazırladığı bu kitapta genel olarak mitologya kavramı üzerinde durmuş dağlar, ağaçlar, kuyular, kutsal sular, evrenin yaradılışı, ilk insan tufan, Hz. Adem'den Hz. Nuhammed'e varıncaya kadar peygamberler ve mucizeleri, mahşer ve ahiret, melekler, şeytanlar, cinler ve önemli yaratıklar, burçlar, gezegenler, On İki İmam, Kerbela-Taziye-Maktel, ulu kişiler mitologyası, aşk hikayeleri gibi konularda minyatürler eşliğinde bir kültürel arkeoloji denemesine girişmiştir. Başta Osmanlı ve İran olmak üzere İslam tasvir sanatındaki resmetme anlayışının temelinde yatan hoşgörüyü arayan ve verilen her örnekte bunun izlerini, sonuçlarını bulmamıza yardım eden, T.S Halman'ın deyimiyle yazarın bilim yaşamının doruğu sayılabilecek Minyatürlerle Osmanlı-İslam Mitogyası, bu kez 50 kadar yeni minyatür eklenerek yayımlanıyor.
Yunanlıların dini, bizim bugün anladığımız anlamda bir din olarak düşünülebilir mi? Yazarın bu soruya cevabı hayır, vahyedilmiş tektanrıcı dinler ile Yunan çoktanrıcılığı birbirine karıştırılmamalıdır. Tektanrıcı dinler kilise dolayımıyla kişinin bireysel kurtuluşunu sağlamayı amaçlarken Yunan çoktanrıcılığı antik kentin politik sınırlarında hareket eder. Din, kentlerin kurumları içerisine yerleşerek dünyevi bir yaşama yönelir: yurttaşları, kurtuluşları başka bir dünyada sağlanacak insanlar olarak değil, varlıkları tamamen bu dünyada olan insanlar olarak görmeyi amaçlar. Din, mezhepçi akımları ve marjinalleri kendi alanı dışına atar, bu atılanları ise felsefe sahiplenir.
Karen Armstrong inanç sistemleri üzerine önde gelen bir düşünür olup, bu kısa ve özlü kitabında mitolojinin tarihini ve tezahürlerini ayrıntılarıyla ele alıyor.
Armstrong, Paleolotik dönemden ve avcı mitlerinden başlayarak son beş yüzyıldaki “Büyük Batı Dönüşümü”ne, mitin bilim tarafından tahtından indirilmesine dek bize kılavuzluk yapıyor.Mitlerin tarihi insanlığın tarihidir. Bizim hikayelerimiz ve inançlarımız, merakımız ve dünyayı anlamaya yönelik çabamız bizi atalarımıza bağlıyor. Mitler evreni anlamlandırmamıza yardımcı oluyor.
“Muhteşem ... mit oluşumuna dair taze ve açık bir araştırma.”
- David Mitchell, The Sunday Herald
“Konusunu incelikle tartışıyor ve sürekli merak uyandırıyor.”
- David Flusfeder, The Daily Telegraph
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.